Ihanan kamala Roaccutan

Yksi syy siihen, miksi aloin bloggaamaan, on juurikin tämä: salaisesti toivon, että blogiini eksyy silloin tällöin hakukoneiden kautta ihmisiä, jotka kokevat höpinäni myös ehkä hieman hyödyllisiksi. Siksi kirjoitan nyt aiheesta, joka puhututtaa ympäri internetin keskustelupalstoja ja juuri niiden keskustelupalstojen lukeminen voi olla virhe.

Teininä kärsin kauan todella huonosta ihosta, finneistä jotka jättivät ilkeitä arpia. E-pillerit toivat tähän helpotuksen ja ne aloitettuani (Diane Nova->Yasmin->Yasminelle) ihoni on ollut ihan ok-kunnossa. Ei se tosiaankaan mikään täydellinen ole koskaan ollut, mutta suhteellisen finnitön ja minulle ihan kelpaava. Tämän vuoden keväällä kuitenkin tapahtui jotain, en tiedä mitä, mutta leukapieliini alkoi ilmestyä ”hormonifinnejä” ja ne olivat sitä luokkaa, jotka eivät kadonneet millään ja kun lopulta katosivat, jättivät myös jälkeensä ilkeän punaisen arven. Jonkin aikaa tuskailin asian kanssa, ja lopulta marssin ihotautilääkärille ja suorastaan vaadin Roaccutania, eli sitä pelättyä myrkkyä. Olin lukenut ihan tarpeeksi antibioottikuureista, jotka tuovat hetken helpotuksen mutta kuurin loputtua finnit palaavat. Halusin samantien sen rajuimman vaihtoehdon, joka kyllä oikeasti oli se, joka tässä tapauksessa jotenkin pysyvästi voi auttaa. En enää mitenkään jaksanut sitä finnihelvettiä, josta jo teininä jouduin kärsimään, sitäpaitsi nämä finnit olivat oikeasti myös TODELLA KIPEITÄ. Ja pelkäsin pysyviä arpia, joista kokemusta ja ikuisia jälkiä jo ihan tarpeeksi.

Kesä oli kuitenkin tulossa, ja koska Roaccutania saa naisille määrätä vain sen naurettavan pienen määrän kerrallaan ja sekin pitää hakea viikon sisällä reseptin määräämisestä, oli tietenkin luvassa hankaluuksia mm. lääkärin pitkän kesäloman takia. Onnistuin kuitenkin popsimaan sen hieman yli 3 kuukauden (2 x 20 mg/pvä) lääkkeet ja kesähän siinä sitten tosiaan meni.

Entäs ne pelätyt sivuvaikutukset? Noh, nehän ovat tietenkin täysin yksilöllisiä. Omalla kohdallani kävin läpi melkoisen määrän ikäviä, joskin enimmäkseen odotettuja sivuvaikutuksia. Nämä tuntuivat vaihtelevan jatkuvasti, ei ikinä tiennyt, mitä seuraavalla viikolla on odotettavissa. Ensin kuivui huulet, tai no, huulista oikestaan kuoriutui iho pois kokonaan. Ja sitten tapahtuikin jotain sellaista, jonka takia oli pakko ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä huuleni turposivat noin kaksinkertaisiksi normaaliin verrattuna. Voi kuulostaa monesta aika ihastuttavalta sivuvaikutukselta, mm. oma äitini oli aivan innoissaan tästä, näytin kuulemma tosi seksikkäältä turbohuulineni. Nojoo, ei kyllä tuntunut hirveän seksikkäältä, kun huulet lisäksi olivat ihan pirun kipeät! Tämä kuitenkin meni helpotuksekseni ohi muutamassa päivässä, koska sitkeästi jatkoin lääkkeen syömistä. Huulet kuitenkin olivat se ärsyttävä asia koko yli kolmen kuukauden ajan, huulirasvaa sai laittaa JATKUVASTI. Hetkeäkään ei pystynyt olemaan ilman ja esim. syömisen jälkeen piti suorastaan juosta huulirasvapurkin luo. Tavallinen huulirasvatuubi ei edes aina riittänyt, vaan piti välillä käyttää paksua kosteusvoidetta.

Iho sen sijaan ei kuivunut tai ainakaan irtoillut lähes lainkaan, mutta siitäkin tuli jotenkin ”paljas” ja todella ohut ja se kiilteli oudosti (tästäkin tosin sain ulkopuolisilta positiivisia huomautuksia). Ohut on iho vieläkin, vaikka lopetin lääkkeen jo kaksi kuukautta sitten. Ihoni ei myöskään huonontunut missään vaiheessa kuuria, vaikka sitä pelkäsin. Ihohuokoset kyllä suurenivat hieman, mutta finnien tulo loppui jo noin viikon kuluttua kuurin aloittamisesta, tosin muutamia tuli vielä ihan kuurin lopulla, tosin pieniä ja harmittomia.

Yksi pahimmista sivuvaikutuksista oli hillitön lihaskipu, erityisesti aina urheilemisen jälkeen. Tästä lääkäri varoittelikin, mutta treenasin silti entiseen malliin. Selkä kipeytyi kaikista eniten ja erityisesti iltaisin oli tuskan paikat. Tämä oli kuitenkin vielä pientä siihen verrattuna, että kuurin loppupuolella tuli ikäviä ”en saa kunnolla henkeä” -tuntemuksia. Kärsin niistä pitkin päivää, mutta pahin tuli iltaisin nukkumaan mennessä. Aluksi kyllä epäilin, että olen vain vainoharhainen ja kuvittelen kaiken, mutta luulisi tämän ilmaantuneen sitten heti kuurin alussa. Eikä mulla tapana ole yleensä kuvitella tuommoisia. Tämän takia piti kuitenkin muutamia päiviä syödä vain puolet määrätystä annoksesta, lääkäri tietenkin oli sopivasti lomalla. Tämä määrän puolitus helpottikin oloa huomattavasti ja palasin pian normaaliin annostukseen. Hengenahdistusta kesti pari viikkoa, kunnes sekin taas yhtäkkiä katosi ja sitten kuuri olikin jo lähes loppu. Kamalaa kuurin aikana oli myös hillitön hikoilu, mitä lääke monille aiheuttaakin. Pahimmillaan hikoilin myös kasvoista ja erityisesti jumpassa hikoilin niin paljon, että teki kyllä mieli selitellä muille, että ”en mä hei normaalisti näin paljon hikoile!”

Nyt 2 kk kuurin loppumisesta ihoni on edelleenkin todella ohuen näköinen ja keväällä tulleet arvet näkyvät ihossa paljon selkeämmin. Pari hassua näppylää on kuurin jälkeen tullut, mutta ne ovat kadonneet lähes samantien. Hauskaa muuten, että kun tuskailin sivuvaikutusten kanssa, kävi ilmi, kuinka moni tuttavistani on ko. kuurin joskus elämänsä aikana syönyt ja sain hyviä vinkkejä esim. kosteusvoiteen suhteen. Ja ai niin! Kesä ei suinkaan ole mikään este kuurin syömiselle, vaikka se ohentaakin ihoa ja näin tietenkin myös palaa herkemmin. Pidin huolta ihon suojaamisesta auringossa, mutta otin kyllä arskaa ihan entiseen malliin. En palanut, mutta rusketuin huomattavasti enemmän, kuin mitä yleensä Suomessa kesäisin!

Summa summarum: Jos naamaan alkaa ilmestyä arpia jättäviä finnejä, on Roaccutan ehdottomasti ainakin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Mutta niitä keskustelupalstoja ei kannata pahemmin lueskella. Ehkei tätäkään postausta! Jos iho kuitenkin alkaa kiukutella toden teolla, on ihotautilääkäri se ainoa oikea paikka. Akne on ihosairaus, joka saadaan kuriin lääkkeillä. Pieniin näppylöihin ja lievästi epäpuhtaaseen ihoon auttaa kosmetologi ja hyvät putsausaineet, mutta vaikeassa aknessa ne saattaa vain pahentaa tilannetta. Ja ruokavalio…kunnon aknen tapauksessa sillä ei ole mitään merkitystä. Vaikka miten monta litraa päivässä juot vettä ja elät kasviksilla, iho on silti huonossa kunnossa. Siispä mars lääkäriin.

Ja voin muuten kertoa omastakin kokemuksesta, että jos teininä aloit popsimaan e-pillereitä mm. ihon takia, niin kun lopetat e-pillerit, aika suurella todennäköisyydellä helvetti on taas irti. Roaccutanin aikana naisten pitää ainakin periaatteessa noita hormoneja vetää, mutta tiedän kyllä tapauksia, joissa lähdetään hys hys -linjalle. Kuitenkin, raskaaksi ei kuurin aikana saa eikä kannatakaan tulla. Aikuisiällä Roaccutania määrätäänkin aika paljon juurikin niille, jotka ovat e-pillereistä luopuneet. Ja sitten pitäisi taas kuurin ajaksi ne pillerit aloittaa…aika turhauttavaa. Minultahan ei raskaustestejä otettu, koska e-pillereitä jo valmiiksi söin. Maksa-arvot kyllä testattiin kuurin puolessa välissä. Lääke itsessään ei ole kovinkaan kallis, mutta tietenkin vierailu yksityisen ihotautilääkärin vastaanotolla ja yksityisen lääkäriaseman labrassa maksaa jo lähes 100 euroa. Onneksi reseptin uusimisesta ei tarvinnut enää maksaa, eli lääkärin luona ei tarvinnut ravata jatkuvasti, vaan lääkäri uusi reseptin soittamalla valitsemaani apteekkiin.

Hienoa, jos joku jaksoi lukea tämän loppuun asti! Löysikö joku tämän tekstin myös kiinnostavaksi ja/tai hyödylliseksi?

EDIT 5.3.2014 Koska tätä postausta edelleenkin päivittäin tullaan lukemaan, niin haluan kertoa tämän: ensimmäisen Roa-kuurin jälkeen iho pysyi hyvänä noin puolisen vuotta, jonkä jälkeen tilanne palautui aika lailla lähtötilanteeseen. Sain toisen samanpituisen Roa-kuurin, jonka aikana oireet olivat vain älyttömät lihaskivut, etenkin selässä. Ja käsien ihottuma. Ei mitään hengenahdistuksia. Tämäkin kuuri auttoi loppumisensa jälkeen sen puolisen vuotta, kunnes finnejä taas alkoi tulla. Sen jälkeen olen kokeillut monia ulkoisesti käytettäviä voiteita, suolasaippuaa ym. Paras apu, edelleenkin, on apteekista ilman reseptiä saatava Basiron AC. Se todella auttaa, jos käyttää päivittäin. Aluksi iho voi punoittaa ja kutista, mutta itselläni tämä oli ohimenevää. Käytän edelleenkin Basironia joka ilta meikkien putsauksen jälkeen ja sen ansiosta suuremmat finnit pysyvät aika hyvin poissa. Tsemppiä kaikille iho-ongelmaisille!

142 Comment

  1. Anonymous says: Vastaa

    huh, särähti korvaan tuo lause ”Ja ruokavalio…aknen tapauksessa sillä ei ole mitään merkitystä”. Suosittelen lukemaan tämän akneoppaan: http://www.nujerraakne.fi/Nujerra%20Akne%20-%20Versio%201.2.pdf ja lisää tietoa löytyy myös nujerraakne.fi -sivulta.
    Totta tuo että e-pillereiden lopettamisen jälkeen on todennäköisesti helvetti irti (vaikka ei olisi edes ennen kärsinyt huonosta ihosta). Itselläni iho alkoi kukkimaan pian pillereiden jälkeen (sama on käynyt monella tutullani), nyt iho on alkanut pikkuhiljaa rauhoittumaan, todennäköisesti nopeammin oikean ruokavalion takia (erityisesti gluteeniviljojen poisjättäminen on auttanut, ne nimittäin häiritsevät hormonitasapainoa)
    T.Emilia

  2. Kiitos linkistä! Myönnän, että ilmaisin asian hieman turhan jyrkästi. Ymmärtääkseni kuitenkin monien tutkimusten (ja myös ihotautilääkärini) mukaan ruokavaliolla ei ole kunnon aknen kanssa mitään tekemistä. Esim. runsas suklaan syönti saattaa kyllä aiheuttaa jonkinlaista pientä ja ohimenevää näppylää, mutta ei kunnon arpia jättävää aknea. Lievemmissä tapauksissa ja mahdollisissa allergioissa toki ihon kuntoon voi hyvinkin vaikuttaa oikeammalla ruokavaliolla.

    E-pillereiden lopettamisen jälkeen ei tosiaankaan tarvitse heti parista näppylästä juosta ihotautilääkärin luo, sillä useimmiten se on ohimenevää, etenkin jos aikoinaan ei ihon kanssa ollut ongelmia. Itse olin kyllä varautunut tähän, mutta ongelma iskikin ihan yhtäkkiä, vaikka vielä e-pillereitä söin.

    1. Anonymous says: Vastaa

      tiedätkö sinä että sun blogissasi on älytön juttu ja tuo on lääke joka lääkärit antaa jolla on akne olet kyllä idiootti ei voi muuta sanoa

    2. Tiedän kyllä joo erittäin hyvin, että lääke on akneen. 😀 Olenhan sitä jo kaksi kuuria syönyt…

    3. Anonymous says: Vastaa

      Hei!Satuin vahingossa lukemaan sinun blogia. Itse olen kärsinyt iho-ongelmista kauan. E-pillereiden ja raskauksien aikana iho oli loistavassa kunnossa,mutta kun hormonit kokivat myllerryksen alko naama taas kukkimaan. Sain sitten ihotautilääkäriltä seborroinen ekseema diagnoosin päänähan iho-ongelmiin ja samalla selvisi,että se sama sairaus aiheuttaa talin liikaeritystä myös kasvoissa. Salisyylihappoa sisältävät voiteet/puhdistusaineet auttoivat minun tapauksessa.

    4. Anonymous says: Vastaa

      Niin ja tietysti kortisoonivoiteet.

    5. ”Vahingossa” 😀 No kiva kun löysit! 🙂

      Mulla tuntuu olevan läpi elämän kestävä hormoonimyllerrys käynnissä. Salisyylihappojutskat olen käynyt läpi, mutta en taida saada todellista apua kyllä mistään ulkoisista mömmöistä. Sisäiset kuurit ainoat, jotka auttaa, mutta vaan lyhytkestoisesti. Tällä hetkellä kasvojen iho taas tosi rasvainen ja pienempää näppyä jatkuvasti. Ei onneksi kuitenkaan mitään sellaista, että jäis tosi pahoja arpia…

  3. LauraL says: Vastaa

    Ite olen ajatellut ensin mennä kosmetologille, jospa sieltä sais jotain vinkkejä ihon hoitoon, koska en todellakaan ole valmis syömään noin paljon antibiootteeja, just sen reilun viikon suostun syömään jos on pakko.
    Tai voishan sitä käydä ihotautilääkärilläkin, mutta jos jotain tollasia lääkkeitä ehdottelisi niin jäis ottamatta.
    Mutta onhan näitä mielenkiintoista lukea, saa vähän vinkkejä yms. Ja huomaa että on muillakin iho-ongelmia 🙂

  4. LauraL:

    Veikkaisin, että antibiooteista on hyötyä tosiaan silloin, jos lopettaa e-pillerit ja saa hieman lieviä mutta kiusallisia näppyjä, mutta ei ole aikaisempaa kokemusta aknesta. Näin ainakin tuttavapiirissäni. Tosin yleensähän tosiaan ihotautilääkärit määräävät kuitenkin antibiootit ensin ja vasta sitten Roaccutanin, ”koska niin kuuluu tehdä.” Itse onneksi sain Roan heti ja sitä tosiaan pyysinkin, sillä en ole ollenkaan antibioottien ystävä. Tottakai olin lukenut kaikki mahdolliset kauhutarinat ja kävin ne kyllä lääkärin kanssa tarkasti läpi. 😀

    Sanoisin myös, että sen kyllä huomaa, kun on aika mennä ihotautilääkärille. Finnit on todella kipeitä eivätkä häippäse moneen viikkoon ja mikä vittumaisinta, jättävät ilkeän näköisen arven joka ei lähde mihinkään.

  5. Anonymous says: Vastaa

    Heh, oli pakko copy pasteta pätkä tuosta akneoppaasta:
    ”Aknepotilas saa usein lääkäriltä reseptin antibioottihoitoa varten. Tämänkaltainen toiminta osoittaa lääkärin täydellistä ammattitaidottomuutta, jota ei voi kuin ihmetellä. Antibioottihoito on ehdottomasti yksi pahimmista virheistä, joita aknen hoidossa voi tehdä. Yleisesti ottaen antibioottihoitoa ei pitäisi käyttää kuin ainoastaan sellaisissa tapauksissa, jossa se on potilaan kannalta ehdottomasti välttämätöntä. Onkin järkyttävää nähdä kuinka antibioottihoitoja määrätään todella vaatimattomiinkin tauteihin, jotka paranisivat itsestään tai vaihtoehtoisilla hoitomuodoilla. Akne ei missään nimessä ole sairaus, jota kuuluu hoitaa antibiootein. Meissä asuvaa mikrobistoa voi ajatella ihmiselimistön tuntemattomimpana eliminä. Olemme todellinen bakteerien koti ja valtaosaa suolistossamme elävistä bakteereista ei edes tunnisteta. Ollaan arvioitu, että suolistossamme on jopa 100 000 miljardia mikrobisolua. Antibioottihoito tuhoaa ja horjuttaa näitä äärimmäisen tärkeitä bakteerikantoja vuosiksi eteenpäin. Lopputuloksena voi olla laaja kirjo erilaisia ongelmia. Tasapainoinen ja hyvinvoiva bakteerikanta on jokaiselle meistä äärimmäisen tärkeä asia ja se on merkittävä tekijä myös ajatellen ihomme hyvinvointia. Aknepotilaan bakteeristo saattaa olla jollain tapaa häiriintynyt, jonka tilaa antibioottihoito entisestään heikentää. Näin antibioottikuurin määrääminen aknen hoitoon on todellinen hölmöyden huipentuma.”

    Tossa oppaassa on paljon asiaa joka antaa todella aihetta ajattelemaan, itsekkin ajattelin ennen että akne (ja monet muut ihosairaudet) oli jotain muuta kuin elintapasairaus. Tutkimuksia löytyy suuntaan jos toiseen. On hyvä että tutkimuksia tehdään mutta epäilyttää niiden tarkoitus, usein tutkimuksia rahoittaa valitettavasti lääkeyhtiöt. Siksipä luotan omaan maalaisjärkeen ja kokemukseen.
    Akne on ihan hirvee sairaus joka vaikuttaa tosi paljon elämänlaatuun, itse olen aknen lisäksi sairastanut suunympärysihottuman (aknen ”sukulaissairaus”), naama oli todella kipeä pitkiä aikoja 🙁

    Tsemppiä kaikille finninaamoille! 🙂

    T. Emilia Lääkekammoinen 😀

    1. Jutta says: Vastaa

      Elintapasairaudesta ei ainakaan mun kohdalla ole kyse. Sen voin taata. Pistää hiukan vituttamaan tällaiset kommentit. ”Jätä gluteeni ja maitotuotteet, syö paljon kasviksia ja vihanneksia, marjoja ja hyviä rasvoja.” Juu been there done that mutta paiseet ovat ja pysyvät. Ihan kirjaimellisesti.

      1. Niinpä…

  6. Joo, mä saan aina hiivatulehduksen antibioottikuurista, vaikka muuten en sellaista harrasta. Menee toki lääkkeellä ohitse sekin, mutta ärsyttävää on silti. Kuitenkin Roaccutanin ohjeissakin lukee, että sitä saa määrätä vasta kun antibiootti on kokeiltu. Älytöntä. Onneksi omalle kohdalleni osui fiksu lääkäri, joka ei antibioottia ensin tyrkyttänyt.

    Oikeassa olet kyllä Emilia, että tutkimusten takana usein on lääkeyhtiöt, ja terve järki tässäkin tottakai auttaa. Postaukseni tarkoitus ei ollutkaan sanoa, että Roaccutan on ainoa oikea lääke akneen ja se pitäisi heti hakea, vaan lähinnä kertoa omista kokemuksista ja tavallaan myös rohkaista niitä, jotka aknen kanssa painivat mutta eivät Roaccutania uskalla kuitenkaan aloittaa. Itselleni se toi avun ja olen tyytyväinen, että kuurin söin. Ei se ole ihan niin hirveätä MYRKKYÄ kuin mitä useimmilla keskustelupalstoilla jankutetaan, mikä tahansa lääke voi aiheuttaa pahoja sivuvaikutuksia ja vaatia seurantaa. Nämä ovat niin yksilöllistä kaikki. Tietenkään kaikille se ei sovi, kuten ei välttämättä moni muukaan lääke.

    Ja ihotautilääkärin luona voi käydä ihan vain juttelemassa ja näyttämässä ihoaan. Itse sain kyllä ihan pätevät vastaukset Roaccutanin suhteen mietityttäneisiin kysymyksiin.

  7. Anonymous says: Vastaa

    ”Yksi syy siihen, miksi aloin bloggaamaan, on juurikin tämä: salaisesti toivon, että blogiini eksyy silloin tällöin hakukoneiden kautta ihmisiä, jotka kokevat höpinäni myös ehkä hieman hyödyllisiksi”

    Itse olin juuri tällainen ihminen! 😀 Aloin googlailemaan tota Roaccutania, koska oon niin hemmetin epätoivoinen. Mulla on ollut varmaan 4 vuotta naamassa ja yläselässä aknea. Sekä nyt on tullut olkapäihin ja rintakehään jotain pientä. Itsetunto niin nollissa. 😐

    ”Olin lukenut ihan tarpeeksi antibioottikuureista, jotka tuovat hetken helpotuksen mutta kuurin loputtua finnit palaavat.”

    Ja toi on kyllä niin totta, ite söin antibioottikuurin ja ei auttanut yhtään! Lisäksi mulla oli lääkärinä vanha, kärttynen nainen jota ei oikeen tuntunut kiinnostavan. Oli tosi kiva olla sen edessä ilman paitaa, ja nyt mulla on joku kammo mennä uudestaan anelemaan tota Roaa…

    Nyt menee ihan ohi aiheen, pointti oli siis että oli mielenkiintosta kuulla kokemuksia tosta! Oon kyllä valmis ottamaan ihan mitkä vaan kuivumiset ja säryt jos saan nää näpyt pois. Onko sun iho nyt muuten mimmosessa kunnossa?

  8. Hauskaa, että eksyit blogiini ja jätit viestiä! 🙂

    Olen sitä mieltä (ja huom., en ole mikään lääkäri ja tämä on täysin kaveripiiri ym. kokemusten mukaan todettu), että antibioottikuuri auttaa ja sitä on järkevä kokeilla silloin, kun esim. lopettaa e-pillerit ja iho alkaa kiukkuilemaan, mutta ei ehkä ole ollut kovinkaan paha ennen e-pillereiden aloittamista. Koska näissä tapauksissa menee yleensä muutamia kuukausia, kun iho tasapainottuu ja antibiootit auttavat tämän ajan yli. Ja sitten ehkä ne lievemmät tapaukset. Omalla kohdallani kokemusta oli vähän vaikeimmista ajoista teini-iältä, eli niitä kipeitä, arpia jättäviä finnejä alkoi ilmaantua jälleen.

    Ihoni on nyt alkanut selkeästi enemmän rasvoittumaan, eli palautumaan normaaliksi. Lopetin e-pillerit kuurin lopussa, ja nyt tuli pieniä näppylöitä ennen kuukautisia suun ympäristöön. Mitään isoja finnejä ei edelleenkään ole tullut. Iho naamasta kyllä muuttui sen verran, että muutama vanha, teini-iän finneistä jäänyt arpi tuli näkyviin jättäen pienen epätasaisuuden/pienen kolon. Omituista! Mulla ei koskaan ihan KUNNON epätasaisuuksia päässyt ihoon tulemaan nuorempana, punaisia arpia kyllä ja ne näkyvät nyt paljon selvemmin kuin ennen kuuria.

    Mutta, toistaiseksi olen vielä ihan tyytyväinen, pitää katsoa, mitä tämän ihon kanssa nyt tapahtuu…

    En tiedä missäpäin asut, mutta itse kävin Helsingin Töölön Mehiläisessä, Marja Soinin vastaanotolla. Lämpimästi suosittelen ko. lääkäriä, erittäin asiallinen, ystävällinen, ymmärtää heti mistä on kyse.

  9. Lisään vielä, että ehdottomasti kyllä suosittelen Roaccutania. Sivuvaikutukset tosiaan ovat turhan peloteltuja, ja niin yksilöllisiä. Suurin osa kuitenkin ihan siedettäviä. Akne tosiaankaan ei ole pelkästään kolaus itsetunnolle, vaan iho on myös pahoissa tapauksissa erittäin KIPEÄ. Kannattaa ehdottomasti hoitaa iho kuntoon, eikä kärvistellä kipeiden finnien kanssa!

  10. Itselläni vähähiilihydraattinen ruokavalio paransi pahan aknen, Roaccutan toi avun vain hetkeksi.

  11. Niina says: Vastaa

    Mielenkiintoinen teksti. Monet haittavaikutukset ovat samoja, joita itselläni on ollut. Pahimpana sivuoireena on itselläni ollut kamalat selkäkivut ja hikoilu. Normaalisti en hikoile juuri lainkaan, joten elämä on ollut melko mielenkiintoista sivuoireen takia. 😀

    Jännä muuten, että sullakaan ei kovin kummoista pahenemisvaihetta tullut. Mulla iho meni hiukan pahempaan kuntoon kuurin alussa ja sitä vaihetta kesti parisen viikkoa. Mielenkiinnolla odotan, haluaako lääkäri vielä jatkaa kuuria. Kuulemma lääkkeen syömistä pitää jatkaa niin kauan, kunnes yhtään finniä ei naamaan ilmesty. Onhan minulla tässä jo puolivuotta kuuria takana.

    Ite en pysty tosiaan e-pillereitä syömään, joten samoilla minipillereillä ollaan menty koko kuuri ja viimeiset viisi vuotta. Saa nähdä tulevatko ne finnit takaisin, toivottavasti eivät. 🙂

    Kosteusvoiteina käytän Aqualan L:ää ja Locobase Repairia. Huulivoiteena Bevita R.ää. Noiden avulla ei iho ole kovinkaan paljon päässyt kuivahtamaan.

  12. No mullahan siis huulissa ei edes ole ihoa kunnolla Roaccutanin aikana, ei ekan kuurin aikana eikä nytkään. Tai lähinnä semmoinen todella ohut ”kalvo”.

    Sivuvaikutukset ovat osittain muuten eri nyt kuin ekan kuurin aikana, jännä juttu. Lihaskivut ovat nyt toisen kuurin aikana paljon pahemmat, mutta edelleen oireet menevät vähän niin, että viikko sitä, viikko tätä. Viime viikolla pisti jompaan kumpaan kylkeen ihan älyttömästi, jotain lihaskipuja nekin. Nyt ei enää sitä ole lainkaan. Eli taas saa odotella, mitä seuraavaksi. 😀

    Mutta ihon pahenemisvaihetta ei tosiaan ole tullut kummankaan kuurin aikana. Iho on tullut tosi hyväksi jo heti kuurin alettua, ja ollut aika samanlainen alusta loppuun. Tavallaan ärsyttävää, tapahtuis jotain.

  13. Ja joo, ekan kuurin aikana oli kamalaa toi hikoilu, hikoilin kasvoistakin tosi helposti! Tosin silloin oli kesä, joten sekin vaikutti. Mutta nyt ei ole tokan kuurin aikana ollut hikoilua normaalia enempää.

  14. Anonymous says: Vastaa

    Mulla alkoi noin 10 vuotta sitte, 13 vuotiaana, ihan hirveä akne – koko naama ja selkä ja rinta finnien peitossa. Äiti onneksi hommasi ajan ihotautilääkärille, jonka luona sitten rampattiinkin useaan otteeseen. Kokeilin kaiken maailman geelivoiteita ja antibiootteja mutta mikään ei tehonnut.

    Sain sitten vihdoin Roaccutan-kuurin, jonka aikana piti juosta verikokeissa tosi usein (Roaccutan vaikuttaa muistaakseni maksaan). 10 vuoden jälkeen en muista hirveästi tuosta ajasta, mutta kuuri ei ollut ollenkaan paha ja ainakin mulla elämä sujui normaalisti. Parasta oli kun tuloksia alkoi näkymään nopeasti, ja kuurin loputtua kaikki finnit olivat muisto vain 🙂 Se oli kyllä mahtavin itsetunnon kohotus!

    Mun akne kuitenkin uusiutui pian, ja lääkäri määräsi vielä toisen Roaccutan-kuurin popsittavaksi. Sen jälkeen oon saanut enään satunnaisia näppylöitä. Muistelen lääkärin sanoneen että näin rankan kuurin jälkeen mulle ei enää elämäni aikana pitäis mitään aknea ikinä tullakaan, vaikutus on ilmeisesti tosi pitkäkestoinen.

    Hurja lääke mutta tehokas kuin mikä.

    -Sonja

    1. Joo, musta on alkanu tuntuu tän toisen kuurin aikana, että liekö tehoo mulla lainkaan. Iho on nyt taas hyvä, kun lääkettä syön, eikä missään vaiheessa pahentunutkaan. Sitten kun lopetan, niin parin kuukauden päästä finnejä alkaa taas ilmaantumaan. Mut saa nähdä, toivottavasti mulla kävis samoin ku sulla, toinen kerta toden sanoo! 😀 Mullahan ei koko naama enää nyt aikuisiällä oo ollu ongelma, vaan ainoastaan noi ”hormonialueet” eli suun lähellä.

    2. Ja mäkin luulin, että vaikutus ois pysyvä, mutta eipä ainakaan mulla. 🙁

  15. Hei! Löysin tänne googlen kautta. Mielenkiintoinen postaus ja koskee juuri minuakin, aloitin 2 kuukautta sitten Roa-kuurin. Syön vuoropäivin 20 mg ja 40 mg Roaa..lähiaikoina olen kärsinyt aika pahoista alaselkäkivuista, vihloo suoraan pakariin myös. Oliko sinulla siis tällaista nivelkipua? Olen huomannut, että liikunta pahentaa nivelkipuja joten pitää alkaa varmaan sitä vähentämään.

    Pelkään, että nää nivelkivut ovat pysyviä. Kuinka kauan sinulla kesti, että lihaskivut häviävät kuurin lopetettuasi?

    1. Kiva kun löysit! 🙂

      Syön nyt siis toista Roa-kuuriani tällä hetkellä, eli valitettavasti tämä mistä tässä kirjoitin ei riittänyt, vaan iho huononi loppuvuodesta jälleen…Lihaskivut olivat kuukausi sitten yhtä helvettiä, välillä vaikea hengittää. Lääkäri sanoi mulle, että liikunnan suhteen tosiaan joutuu harkitsemaan, tuon ekan Roan aikana liikuin normaalisti, mutta tän toisen aikana olen joutunut rajoittamaan.

      Pahimmat lihaskivut lähtivät kuitenkin nyt muutamassa viikossa, eli viime aikoina ei ole enää ihan hirveitä kipuja ollut -> mulla näköjään taas oireet vaihtelee, kuten ekan kuurin aikanakin.

      En usko, että mitkään Roan ”tuskista” ovat pysyviä, turhaan pelkäät sinäkään. Tilanteen pitäis kyllä normalisoitua aika nopeasti kuurin loputtua ja jo kuukauden päästähän mitään merkkejä Roasta ei pitäisi enää löytyä. LIhas ja -nivelkivut mulla katosivat kyllä tosi nopeasti kuurin loputtua. En siis olisi sinuna huolissani. Oletko kokeillut pahimpiin kipuihin särkylääkettä?

      Pahinta mulla tällä hetkellä on silmät, ne on koko ajan tosi kuivat ja punaiset, sekä kädet, jotka ovat ihan haavoilla. Tämä talvi tietenkin tuo oman vittumaisuutensa, ekan kuurin kun kuitenkin söin keskikesällä.

    2. Kiitos kattavasta vastauksesta! 🙂 Mukava löytää täältä blogimaailmasta muitakin, jotka kärsivät Roan haittavaikutuksista. Tai siis ikävää, että kärsit mutta onneksi voi antaa saada vertaistukea, kun tietää ettei ole ainoa joka kärsii ja et kivut lähtee pois (toivottovasti) kuurin loputtua.

      Tämä on kolmas kerta kun käytän Roaa, aikaisemmat kaksi kuuria olivat vain 3 kk pituisia ja 20mg pv, nyt vähän pitempi eli 6 kk ja 20mg, 40 mg vuoropäivin.

      Lihaskivut ja nivelkivut ovat kyllä saatanasta tän kuurin aikana. Olen joutunut turvautumaan Ibuprofeeniin melkein joka toinen päivä, otan yleensä sen max 1800 mg päivässä. Ajattelin nyt varata ajan hierojalle, jos se vaikka vähän auttais palautumaan liikunnasta. Harmittaa vähän, mulla on tällä hetkellä myös menossa painonpudotusprojekti ja onhan se hieman hankalaa jos ei pysty harrastamaan liikuntaa niin kuin ennen. Pahin pelko on tietysti se, että saan lääkityksestä pysyvät nivelvaivat tai nivelreuman.

      Mulla on myös kasvot tosi kuivat (hilseilee), käsiä kirvelee jos en muista laittaa kookosrasvaa, huulet niin kuivat et pakko laittaa koko ajan Bepanthenia. Oon kirjoittanu mun blogiin joistakin tuotteista, jotka on auttanu mua roan aikana.

      Mutta joo..kyllähän mä tiesin, mitä myrkkyä mä tuun lataamaan elimistööni päivittäin, mutta en vain yksinkertaisesti pystynyt enää elämään tämän kaula-akneni kanssa. Sikäli ärsyttävää, että kun naama on kunnossa mutta kaula ei, eli akne tosi paikallista.

      Tsemppiä!

      http://itsnowalkinthepark.blogspot.com/

      -Takkunen

    3. Eli olet siis vanha konkari, mitä tulee Roaccutaniin! 😀

      Itsekin hieman luulin ja uskalsin ainakin toivoa, että yksi kuuri auttaisi mulla, mutta ei. Liekö tämä toinenkaan. 🙁 Kuurin jälkeen iho on tosi hyvässä kunnossa sen pari kuukautta mutta sitten taas palautuu.

      Mulla ei kasvojen iho tän toisenkaan kuurin aikana ole mitenkään ihmeellisen kuiva, ainoastaan tosi ”paljas”. Eli kiiltelee hieman. Kädet ja huulet ovat ainoat kuivat, sekä silmät!

  16. Laura says: Vastaa

    Kyselisin että missä kunnossa sun iho nyt tällä hetkellä on? 🙂 Ja tuliko kesällä maksaläiskiä kun otit aurinkoa, oon kuullu sellasista tapauksista että niitä olis roa-kuurin aikana tullu.. Täällä kuittailee 16-vuotias tyttö joka on kokeillu kaikkea, ruokavaliota, e-pillereitä ja antibiootteja. Välillä iho on parempi ja välillä menee taas huonompaan suuntaan. Kyse ei oo kuitenkan mistään pahasta aknesta, otsa on oikeestaan ainoo ongelma-alue ja sekin tosi vaihteleva. Nyt kuitenkin ihan vakavissani harkitsen tota roa-kuuria kun ei jaksa tätä vuoristorata meininkiä. Eli siis haluisin vaan tietää että auttoko toi roa-kuuri hyvin ja ootko tyytyväinen tuloksiin? Ja millanen iho sulla oli kuurin alottaessa? 🙂

    1. Kaksi Roa-kuuria takana, toinen päättyi maaliskuussa. Sama homma kuin viimeksikin, eli tässä vaiheessa iho alkaa taas huononemaan. Lähinnä siis suun ympäristö, kuten viimekskin. Eli olen jo tässä todennut, että Roa ei mulla pitkäaikaisesti auta. 🙁 Ihosta tulee tosi hyvä heti kun aloitan kuurin ja sitä jatkuu sen n. 3 kuukautta kuurin loppumisen jälkeen kunnes taas…

      Söin e-pillereitä kun aloitin ekan kuurin vuosi sitten kesällä, joten mitään isompia finnejä ei ollut, vaan just tällaisia pienempiä näppylöitä mutta sitäkin ärsyttävämpiä. Tän toisen kuurin aikana en e-pillereitä enää syönyt (tiedän, ois pitänyt).

    2. Ai niin, ei oo mulle koskaan tullut maksaläiskiä, enkä huomannut että aurinko ois mitenkään vaurioittanut ihoa sen enempää muutenkaan. Rusketuin vaan tosi paljon nopeemmin, iho tietenkin ohuempi Roan aikana. Eli aurinkosuojakertoimet pitää olla kohdillaan ettei pala!

  17. Moikka! Kiitos paljon kattavasta postauksesta, ihana lukea muiden kokemuksista…:) Itsehän olen lukenut suomi24 keskusteluja ja itku kurkussa odottelen vieläkin sitä järkyttävää pahenemisvaihetta, hiusten lähtöä, lapsettomuutta ja huulten kuoriutumista 😀 Kuuria olen syönyt vasta 5 päivää, mutta huulet ovat jo hieman kuivuneet ja iho on lievästi pahentunut. Tosin vain satunnaisia valkopäitä paikoissa, joissa minulla ei finnejä ole vuosiin edes ollut 😀 Kuitenkin odotan vaikutuksia innokkaana!
    Asianihan itse asiassa saattaa olla hieman kaukaahaettua, mutta luin syöneesi e-pillereitä kuurin aikana ja ajattelin kysyä, josko sinulla tai muilla ketjua lukevilla olisi kokemusta kyseisestä kombinaatiosta… Olen siis 18 ja syönyt e-pillereitä 2 vuotta akneen, mutta nyt haluaisin lopettaa niiden syömisen. Kuurin aikana siis, jotta en saisi kamalaa hormoniaknea juuri kuurin loputtua. Onkohan siinä mitään järkeä? Jos vaikka söisin pillereitä puoleen väliin kuuria ja sitten ihon ollessa (toivottavasti) hyvässä kunnossa, hoitaisin pilleritkin pois kuvioista… En tietenkään oleta sinun antavan lääkärin vastausta, mutta miten itse menettelit pillereiden kanssa?
    Kiitos vielä blogistasi! 🙂

    1. Moi!

      Mä tein just näin, eli lopetin e-pillerit kuurin aikana…mutta jouduin kuitenkin syömään vielä toisen Roa-kuurin. Siinähän kuitenkin menee aikansa että hormonit alkavat heittelehtimään, eli finnit ilmaantuvat vasta vähän myöhemmin. Tai näin ainakin mulla. Vasta tämä toinen kuuri sitten tehosi paremmin niihin. Riippuu tietenkin kuurin kestostakin, ehtiikö vaikuttaa miten pitkään. En kyllä maininnut lääkärille, että en syö enää e-pillereitä…niitä kun pitäisi kuurin aikana syödä.

      Nyt siis 2 kuuria Roaa syöneenä iho on ”ihan ok”. Finnejä tulee ajoittain, mutta ei toistaiseksi ainakaan mitään isoja, arpia jättäviä. Tuossa oli hetki kun jo pelkäsin pahinta, mutta menikin ohi.

      Mutta turhaan noita pidempiaikaisia vaikutuksia Roan suhteen pelkäät, noin kuukaudessahan se on elimistöstä häippässyt.

    2. Kiitos tuhannesti vastauksesta! Saattaa olla, että kokeilen samaa tekniikkaa ja lopetan pillerit nyt kuurin aikana… Sormet ristiin, että onnistuu! :)Toivottavasti löydät myös omalle ihollesi toimivan ratkaisun!

  18. Anonymous says: Vastaa

    Moikka! Onko kokemuksia sinulla kosmetologisista hoidoista roa kuurin aikana? Miten kovemmat käsittelyt kuten mikrohionta taikka laser hoidot? Entä hedelmähappokuorinnat? Onko iho niin ohut että se menee rikki moisesta käsittelystä? onko jotain hyviä tuotteita joilla saa ihon uusiutumaan nopeasti jotta arpikudos vähentyy ? Kosteuttavista tuotteista oletteko syöneet jotain ravintolisää mm. helokki öljyä ihon kuivuuteen vai onko ristiriidassa kuurin kanssa? Muita hyviä tuotteita kaipailisin ystävälleni. > Kosmetologi –

    1. Ei ole kokemuksia kosmetologista MILTÄÄN ajalta! 😀 Ja Roan aikana ehdottomasti ei saa tehdä minkäänlaisia hiontoja tai laserhoitoja, vasta noin puoli vuotta kuurin päättymisen jälkeen!!! Iho on nimittäin todella ohut ja herkkä kuurin aikana ja vielä sen jälkeenkin eli menee kyllä rikki.

      En syönyt mitään muuta lääkettä Roan aikana, etenkin sitä D-vitamiinia ei missään nimessä saa extrana ottaa ja mitään muutakaan ei lääkäri suositellut siinä sivussa vetämään.

      Arpikudokseen en käyttänyt mitään erityisiä rasvoja, ihoa kosteutin tarpeen mukaan joko kevyemmällä tai paksummalla kosteusvoiteella. Nyt käytössä lähinnä vaan apteekin Humektan, jonka olen todennut todella hyväksi kosteusvoiteeksi näppyläiselle iholle. Viimeisimmästä/toisesta kuurista on mulla nyt jo yli puoli vuotta aikaa ja finnejä tulee kyllä vieläkin, mutta eivät jätä enää mitään hirveitä arpia! Mullahan ei tästä aikuisiän akneilusta mitään todella syviä arpia edes jäänyt, niitä on sitten enempikin teini-iältä vielä ja ne ei kyllä oikeen millään rasvoilla lähdekään.

  19. Itse söin Roaccutan-kuurin teininä, ja kyllähän se akne helpotti. Nyt viitisentoista vuotta myöhemmin pitää vaan miettiä että liekkö nämä nivelsäryt, masennus ja hiustenlähtö (joka EI ole geneettistä) niitä pitkän tähtäimen sivuvaikutuksia siitä. En myöskään varmastikkaan kosteuttanut ihoa oikein, mistä oli omat seuraamukset — muuten kuuri oli kohtuullisen kivuton, silloin kun se oli päällä.

    1. No mikään lääkärihän en ole, mutta en kyllä usko, että nämä oireet ovat mitään Roan jälkivaikutusta. Kuulostaa lähinnä normaalilta vanhuudelta. 😛 Lääkehän poistuu elimistöstä täysin kuukauden kuluessa kuurin loppumisesta ja tämä sentään on ihan tutkittua.

    2. Anonymous says: Vastaa

      Itselläkin teininä otetusta roaccutan kuurista just sen 15 vuotta. nivelsäryt, väsymys, valonarkuus, jatkuva päänsärky, aggressiivisuus, masennus ynnä mutta sellaista itsemurhan ajattelua. Jos tällaisia oireita tulee normaalisti vanhentumisesta vähän yli 30 ikävuoden jälkeen niin miten helvetissä kukaan voi elää yli kuuskymppiseksi? Lääke varmasti poistuu elimistöstä kohta kuurin loputtua, mutta mitenkäs ne vaikutukset joita se tekee kunkin kehoon yksilöllisesti. Ne kun eivät välttämättä poistu koskaan, ja mistä tietää josko pahin on vasta edessä?

  20. Anonymous says: Vastaa

    Moikka, Täällä yksi 30-kymppinen akne naama… Tänään olen menossa ihotauti lääkärille sillä ihoni on aivan hirveässä kunnossa, posket täynnä ihonalaisia halkaisijaltaan 1cm kokoisia patteja =mätää.. Aion pyytää Roaccutan kuurin, olen syönyt kuukausia tetrasykliiniä tuloksetta. Täytyy toivoa, että suostuu määräämään ko. kuurin. Otan mielummin parit rypyt kuin tämän ihoni.. Muuten auttoiko kuuri tai parantaako hiusten rasvoittumista? itselläni hiukset pitää pestä jokatoinen päivä koska rasvoittuvat heti. + onko vinkkejä mitä rasvaa tms kannattaa käydä jo varastoimassa? Ja kannattaako sekaihon hoito tuotteet vaihtaa herkän ihon tuotteisiin? Kiitos blokistasi 🙂

    1. Moi!

      Kyllä kannattaakin mennä, eikä kärsiä enää yhtään enempää! Aivan varmasti määrää Roan, kun olet tiukkana ja vaadit sitä, eikä mitään antibiootteja, jotka auttavat sen pari kuukautta ja taas olet samassa tilanteessa ihon kanssa. Tuohon ei oikeasti muu auta.

      En huomannut hiusten kanssa mitään poikkeavaa, samaan tahtiin (joka toinen päivä) niitä pesin…ei tullut myöskään kuivaa päänahkaa, hilsettä tms., jota ehkä joillekin tulee…Yksilöllisiä ovat nämä jutut.

      Tuotteiden suhteen neuvoisin, että kunhan ei ainakaan käytä mitään tosi voimakasta kamaa, eli ei mitään rasvoittuvan ihon tuotteita, jotka kuivattavat ihoa entisestään. Kannattaa kuitenkin katsoa, millaiseksi iho menee, yleensä tarvetta on paksummalle rasvalle. Itse tosin käytin Orionin Humektan-voidetta, jota käytän edelleen, ei se ole kyllä rasvaista mutta mulla ei iho oikeastaan kuivunut/kuoriutunut Roan aikana, ”kiilteli” vaan. Huulet sen sijaan kyllä kuoriutuivat sen verran, että huulirasvaa oli oltava käden ulottuvilla KOKO AJAN. Ei pystynyt olemaan hetkeäkään ilman! Huh, se oli rasittavaa.

      Mutta jos iho (ja/tai huulet) todella kuivuu, niin tässä yksi hyvä voidevinkki, Apteekista: Lipobase. Työkaveri, myös Roan syöneenä, suositteli tätä mulle kun valitin todella kuivia huuliani. Laitoin tätä siis huuliinkin, vaikka onkin ihovoide. On TODELLA paksua voidetta. Ei haise kovin hyvälle, mutta toimii.

      Mutta kannattaa katsoa rauhassa, ja hommata tuotteita sitten sen mukaan. 🙂 Tsemppistä!

    2. Anonymous says: Vastaa

      Kävin nyt siellä ihotauti lääkärillä ja sain 4-6kk kuurin 2 tabua päivässä / joka toinen pvä riippuu vähän kuinka kuivuu iho, huulet kädet jne.

      Määräs huuliin ceridal libogeelin, ihoon hydrolan rasvaa, ja aamuin illoin on laitettava rasvaa naamaan dalacin emulsio (on antibiootti rasva joka auttaa että iho ei mene pahempaan kuntoon).. Ja käsi pesuun määräsi aqualan l merkkistä emulsiota. Toivotaan, että näillä pärjään 😉 Laitan tohon toiseen ketjuun vaikka 4kk päästä kuinka menee.. Toivotaan että ei tule mitään takapakkeja / vaikutuksia.. Kiitos tästä blogista 😉

    3. Joo kyl ne määräilee kaikenlaista, mutta kokemuksen mukaan kannattaa ostaa sen mukaan, mitä tarvitsee. 🙂

  21. kalle says: Vastaa

    Olen 40v mies ja syönyt 3 roaccutan kuuria 18v alkaen, ja olen joutunut keskeyttämään kaikki kuurit terveysvaikutusten takia kesken (näön heikkeneminen, raivokohtaukset, sydänoireet, nivelkivut, verenvuoto pahimpina). En missään nimessä suosittele lääkettä, pahimpana oireena pysyvät suolisto-oireet, joiden vuoksi roaccutania ei tällä hetkellä jenkeissä saa, lainaus wikipediasta : ”Several scientific studies have posited isotretinoin as a possible cause of Crohn’s disease and ulcerative colitis in some individuals.[61][62][63][64][65] Several trials over inflammatory bowel disease claims have been held in the United States thus far, with many of them resulting in multimillion dollar judgments against the makers of isotretinoin.[66][67] And in 2009 Roche decided to pull Accutane off the market, claiming at the time that the move was to stem the tide of Accutane lawsuits.[68] As of January 2012, there were an additional 6,000 cases pending”. Komppaan Esa Karjalaista tuossa aiemmin, aineesta saattaa jäädä joillekin vakavia pysyviä oireita, hyvin vaikea osoittaa tietysti että roaccutanin aiheuttamia, mutta esim. minun suvussani keliakia vain roaccutanin syöneillä..

    1. No näinhän se on varmasti jokaisen lääkkeen kohdalla, pitää kai sitten vaan päättää, että ottaako sen riskin, että jotain ilmaantuu (joita voi tulla ihan lääkekuurista riippumattakin).

    2. Anonymous says: Vastaa

      Mutta hei kalle, oletko ollut tietoinen siitä, että keliakiaan taipuvaisilla akne on huomattavasti yleisempää (akne hyvin paljon yhteydessä viljaherkkyyteen).

    3. En muuten oo huomannut itselläni tällaista, siis jos välttelen pidempiä aikoja kaikkia viljatuotteita, ei ole vaikuttanut ihon kuntoon mitenkään.

  22. Anonymous says: Vastaa

    Itse olen 23-vuotias mies ja akne alkoi olla häiritsevää vuosi sitten. Sitä ennen en kiinnittänyt mitään huomiota pariin pieneen näppyyn joita näemmä sain joskus ja niitäkin about 18 ikävuoden jälkeen. Harkitsen roaccutanin ottamista.

    Jos akne uusiutui roakuurin jälkeen niin kannattaa kiinnittää huomiota esim siihen miten usein vaihdat tyynyliinan. Siinä kun on sitä hiusten rasvaa ja muuta töhnää. Kannattaa myös asettaa puhdas pyyhe tyynyn päälle vähintään joka toinen päivä. Naamaan pitäisi koskea sormin mahdollisimman vähän, jne.

    1. Joo, tämmöset tyynyliinan usein vaihtamiset, oikeat kosteusvoiteet ym. on ihan näppäriä vinkkejä pikku näppylöihin, jotka mahdollisesti ehkä johtuvat tuollaisista asioista. Akneen, joka on ihosairaus, ei kyllä moiset auta, se kun aiheutuu ihan sisältäpäin…

    2. Anonymous says: Vastaa

      Niin, voi olla. Tuntuu ettei mitkään face washit auta vaikka miten monta kertaa pesen pärstän päivässä. Selässä on jonkun verran näppyjä, ja niskaan ilmestyy isoja ja kivuliaita patteja sillon tällön. Pitäisikö mun käydä ihotautilääkärillä vai kosmetologilla kuuria varten? :S

    3. Ihotautilääkäri on ainoa, joka voi määrätä lääkekuureja. Kosmetologi tekee ainoastaan ihopuhdistuksia, joihin henkilökohtaisesti en edelleenkään uskaltaisi mennä, koska pelkään että iho vaan kiukustuisi.

      Mitkään pesuaineet ei tehoa akneen, välillä iho on parempi jälleen huonontuakseen. Ihotautilääkärille vaan.

    4. Anonymous says: Vastaa

      Millä ihotautilääkärillä itse kävit? Ketä suosittelet?

    5. Kävin itse molemmilla kerroilla Töölön Mehiläisessä Marja Soinin luona. Voin lämpimästi suositella. Reseptin uusimiset kävivät näppärästi ja ilman turhia extrakuluja.

    6. Anonymous says: Vastaa

      Jeps varasin juuri ajan Marja Soinille keskiviikoksi. 🙂

    7. Hienoa! 🙂 Muista vaatia heti Roaa, jos sitä kerran haluat.

    8. Anonymous says: Vastaa

      löysin tekstisi googlen kautta. minäkin varasin juuri tiistaille ihotautilääkäriajan mehiläiseen. voisin koittaa tuon roan saada. itselläni pahimpia ongelmia ovat mustapäät ja ihon uskomaton rasvoittuminen. ja finnit, huoh. luin tektisi ja ajattelin et hei kyllä tästä selviää:D
      tuo ehkäisyasia vaan mietityttää, mainitsit, ettet syö pillereitä. eikö kukaan sitä sulta kyselly? mä en voi syödä pillereitä enkä halua enää minipillereita, se oli helvettiä se niiden napsiminen…miten saan siis sen lääkärin antamaan mulle lääkkeen ilman et syön mitää ylimääräsiä hormooneja:D

    9. No mulla on kans nyt lähiaikoina iho huonontunut, taas. Eli ihotautilääkärille pitäis kai kohta mennä, mutta en oo vielä jaksanut ajatella asiaa 😀

      Kyllä e-pillereitä pitää syödä Roan aikana ja ekan kuurin aikana söinkin. Toisen kuurin aikana en, vaikka tietenkin olisi pitänyt. Lääkärin siis pitää määrätä myös e-pilleriresepti naisille Roan yhteydessä, ellei sitä muuten ole voimassa.

  23. Anonymous says: Vastaa

    Hmm. Miten nopeasti Roan sivuvaikutukset tulevat? Tänään otin siis ensimmäiset kaksi pilleriä, 3 tuntia sitten.

    1. Kai toi on tosi yksilöllistä. Viikko-pari siinä useimmilla taitaa mennä…

  24. Anonymous says: Vastaa

    Tällä hetkellä itselläni on hengenahdistus, alkoi tuossa 2 yötä sitten ja ajattelin aivan itsekkin että johtuisi vain mielestä kun on lukenut, mutta tajusin lopulta että lääkkeestähän se loppuu, lääkkeitä siis on vielä 1½ kk ajan. Minulla on periaatteessa AIVAN samalla tavalla tullu kaikki nuo oireet, varsinki lihassärky ja selkäkipu urheilun jälkeen. Oliko sinulla tämä hengenahdistus kurkun kohdilla, eli tuntuu melkein kuin joku hellästi kuristaisi tai vastaavaa?

    1. Joo, mulla alkoi hengenahdistus muistaakseni aika kuurin loppuvaiheessa, mutta oli sitä silti vielä joku kolmisen viikkoa kai jäljellä? Vähensin muutamaksi päiväksi annostusta ja se helpotti. En usko että oli tehoon vaikutusta, vaikka ihan sama, mun oli pakko, kun en saanut öisin nukuttua.

      Ja joo, juurikin tuollainen tunne kuin joku vähän kuristaisi kurkusta. Pahinta oli olla makuuasennossa eli iltaisin oli vaikeeta saada unta. Luulisin, että se oli jotenkin yhteydessä noihin lihaskipuihin…

      Kun söin Roan toisen kerran, ei ollut tällaisia oireita, myöskään lihassärkyjä juuri lainkaan.

    2. Anonymous says: Vastaa

      Hei. Oliko niin, että sinulla on silmät laserleikattu joskus ennen kuin olet syönyt Roaa? Kuinka pitkä aika leikkauksen ja Roan välillä oli? Itse olen harkinnut laserleikkaukseen menoa tässä keväällä mutta jonkinasteisen akneongelman vuoksi mahdollisesti olisin aloittamassa Roaa syksyllä, kun tulee pimeämpää. Yleinen suositushan taitaa olla että syödyn Roa-kuurin jälkeen pitäisi olla ainaki puoli vuotta väliä leikkaukseen, mutta mietin, että mitenkähän toisin päin.

    3. Kyllä vain. Silmäni leikattiin tästä hetkestä n. 3,5 vuotta sitten, eli olihan siitä jo aikaa! Ja kuivuusongelmat olivat jo historiaa.

      Muistaakseni oli joo puoli vuotta Terveystalolla tuo aika, joka Roan loppumisen jälkeen pitäisi odotella. Mutta luulen, että on myös toisinpäinkin, ainakin tuon takuun takia. Silmät kuitenkin saattavat tuosta kuurista kuivahtaa ja sillä voi olla vaikutuksia leikkaustulokseen. Sen lisäksi että leikkauksen jälkeen omat silmäni olivat ainakin puoli vuotta todella kuivat, aamuisin sai luomet repiä irti silmämunista. 😀 Joten kannattaa varmistaa ainakin.

    4. Anonymous says: Vastaa

      Ok, kiitos paljon vastauksesta :).

  25. Anonymous says: Vastaa

    Olen nyt reilut 6 viikkoa käyttänyt Roaa, alussa ei tullut uusia näppyjä mutta viime aikoina tuli 2-3 ilkeää näppylää naamaan, niskaan eilen pari pahkuraa. Onko normaalia?
    Mitä suosittelet punaisiin arpiin, Proactiv? Käytän jo sinkkitahnaa.

    1. Voipi olla, että ei niihin arpiin tehoa kuin aika (jos sekään). Ja sitten tietenkin noi lääkäreiden tekemät mekaaniset ihokuorinnat ym, mutta ensin pitää ihon selkeesti normalisoitua Roan jälkeen. Sinkkitahna ei mulla oo koskaan toiminu. Jos olet nuori, niin noi arvet saattaa kyllä kadota nopeastikin ajan myötä, jos eivät ole jättäneet tosi syviä jälkiä.

      Ja on tottakai normaalia, että Roan aikana niitä finnejä tulee. Tosin yksilöllistähän toikin, mulla oli vaan tosi kuiva iho koko ajan.

  26. Satu says: Vastaa

    Olen 23v. ja kärsinyt aknesta yläkoulusta saakka. 8.lk aikana varmasti pahimmillaan, tosin myöhemminkin naamani näytti ennemmin pizzalta kuin kasvoilta. On ollut juuri noita kipeitä, ihonalaisia paiseita sekä mustapäitä, jotka täytyy tyhjentää lähes päivittäin. Antibiootteja syöty useana vuotena, mutta yksikään ei auttanut. Vasta Diane Nova toi helpotuksen ongelmaan ja piti ihoni todella hyvänä – aina siihen hetkeen, kun jouduin lopettamaan niiden syömisen.

    Tämän jälkeen akne tietenkin palasi. Taas söin antibiootteja turhaan, tulin niistä vain todella huonovointiseksi. Missään vaiheessa Roaccutan ei ole tullut edes puheeksi ihotautilääkärillä käydessäni. Kerran itse ehdotin sitä, mutta lääkäri ei suostunut määräämään kyseistä lääkettä. Aloitin Diane Novan uudelleen ja tilanne parani hieman, mutta ei läheskään yhtä tehokkaasti kuin ensimmäistä kertaa pillerit aloittaessani.

    Ja jälleen noin puoli vuotta sitten jouduin lopettamaan Diane Novan ja korvaamaan ne Gestodilat-nimisillä pillereillä. Nyt ihoni on jälleen alkanut kasvaa näppylöitä ja pelkään, että tilanne riistäytyy vielä käsistä ja akne saa vallan. Minulla ei ole varaa käydä yksityislääkärillä. Onko kenelläkään neuvoja, joiden avulla saisin lääkärin määräämään Roaccutan-kuurin? Elämä aknen kanssa oli tarpeeksi hankalaa jo nuoruudessa, en kaipaa samaa vaivaa enää aikuisuudessa, kun on paljon muitakin huolia murehdittavana…

    1. Höh. Mutta Roaccutania voi määrätä ymmärtääkseni vain ihotautilääkäri, eli yksityiselle on sun mentävä. Kyllähän se maksaa, käynti n. 70 euroa pk-seudulla + mahdolliset seurantakäynnit, verikokeet sun muut. Itse lääke ei ole niin kovin kallis, mutta yksityinen lääkäri maksaa rahaa. 🙁 Reseptin uusimisen kyllä lääkäri voi tehdä ihan soittamalla apteekkiin, eli tästä ei tarvitse mitään maksaa.

  27. Anonymous says: Vastaa

    hei mitä oot mieltä.. tarviikohan noita epillereitä syödä? en harrasta raskaaksitulemista ja oon vasta 16 joten tuntuu ikävälle alkaa tunkea hormoneita kroppaan. pelkään kans, että akne uusii kun pillerit lopettaa.

    1. No siis kyllähän niitä tarvii syödä. Raskaaksi ei saa tulla. Itse en syönyt toisen kuurin aikana, mutta se nyt oli oma valinta.

    2. Anonymous says: Vastaa

      raskaaksitulemisen vaaraa ei olee, en saa uskonnollisista ayiatä harrastaa esiaviollista seksiä. joten onko niillä muutoin lääkkeen toiminnan kannalta merkitystä?:) sitä hain

    3. Ei ole merkitystä. Mutta en oikein voi täällä neuvoakaan, että älä syö. 😀 Lääkkeen ohjeessakin asiasta mainitaan, että naisen kuuluu e-pillereitä käyttää kuurin ajan ja vähän sen jälkeen. Eli ihotautilääkärin kuuluu ne myös määrätä, jos ei ole jo reseptiä valmiiksi e-pillereihin. Jotkut haluavat myös raskaustestejä, etenkin jos ei syö e-pillereitä jo valmiiksi ja jotkut haluavat testeihin kuurin ajankin.

  28. Anonymous says: Vastaa

    Hei!
    Itseäni akne on vaivannut jo ala-yläasteeen vaihteesta, ja monta vuotta menikin toivoessa että tämä lähtisi itsestään pois kuten muilla.
    Lukion ensimmäisellä kävin lääkärissä, määräsivät jonkin rasvan mikä ei auttanut ollenkaan.
    Nyt yliopistossa ensimmäistä vuotta opiskelen ja sain itseni raahattua taas lääkäriin (sosiaalisten tilanteiden kammo, vähän on vaikeuttanut tätä…) ja määräsivät siellä Epiduo-geelin ja Cypretyl-pillerit.

    Jos ne eivät auta, roaccutan on seuraava vaihtoehto. Pelkään vain isotretinoiinin mahdollisia sivuoireita, kuten masennus (tosin jossain sivulla sanottiin suoraan että itsemurha-alttius).
    Kysynkin, että heilahtelivatko mielialasi suuntaan/toiseen kuurin aikana? Tiedän tämän olevan vanha postaus mutta silti ://

    1. Heh, tätä postausta luetaan päivittäin (blogin luetuin postaus) ja kommenttejakin tulee, joten vanha tai ei, niin ei haittaa. 😀

      Mulla Roa ei kyllä aiheuttanut minkäänlaisia mielialamuutoksia. Tottakai kun esim. selkä kipuili, niin saatoin olla väsyneempi ja ärtynyt ja nukuin enemmän päiväunia, mutta ei, ei mitään ihmeellisempää. Lähinnä olin iloinen, kun kasvojen iho oli kuurin ajan niin älyttömän hyvässä kunnossa! 😀

      Mullahan on iho taas huonossa kunnossa ja saa nähdä, haluanko vielä kerran yrittää tota Roaa…

  29. Anonymous says: Vastaa

    Olen nyt kohta 3 kuukautta ollut kuurilla ja edelleen silloin tällöin tulee patteja. Onko tilanne toivoton? Todennäköisesti pakko kokeilla uutta kuuria tän jälkeen.

    1. Jotkuthan ovat joutuneet syömään vuodenkin kestävän kuurin! Tuo 3 kk taitaa olla yleensä se, joka määrätään ensin ja sitten katellaan tilannetta.

  30. Anonymous says: Vastaa

    Täällä esiintyy pelottavan usein ”tieto”, että Roaccutan ei voi aiheuttaa pysyviä haittavaikutuksia vaan aine poistuu elimistöstä kuukaudessa. Kaikki Roaa harkitsevat, muistakaa, että tämä ei ole totta. Lääkeaine kyllä poistuu elimistöstä, mutta on sitä ennen ehtinyt aiheuttaa kehossa suuria muutoksia, jotka eivät noin vaan palaudu ennalleen.
    Mahdollisia pysyviä haittavaikutuksia on loppuelämän kestoiset suolisto-oireet, pysyvästi kuivat ja verestävät silmät, näön heikkeneminen ja ihon punaisuus. On hyvinkin mahdollista, että kuurin aikana tullut ohut, tulipunainen ja kiiltävä iho ei koskaan palaudu. Vaikka akne on todella musertava, on tämä sivuoire pysyvänä erittäin ikävä ja jos se osuu kohdalle, kaduttaa erittäin paljon, että on Ruoaccutanin aloittanut..
    Ehkä suurin huoli on kuitenkin pysyvät psyykeen häiriöt, kuten masennus. Roaccutan todella aiheuttaa pysyvää masennusta. Sitä on turha yrittää kieltää. Jopan FDA on listannut Roaccutanin maailman viiden vaarallisimman lääkkeen joukkoon.
    On hienoa, että Roaccutan auttaa monilla ilman sen suurempia haittavaikutuksia, mutta kannattaa kuitenkin tietää, mihin ryhtyy. Haittavaikutukset voivat ilmaantua vuosia kuurin jälkeen. Olkaa siis varmoja päätöksestänne, se voi kaduttaa vuosia myöhemmin!

    1. Roaa ei pitäisi määrätäkään mihinkään pariin näppylään, kuten nykyään tehdään. Kunnon akne vaan yleensä on siitä ikävä, että nämäkin riskit mielellään ottaa, jos on mahdollista saada terve iho. Koska se akne ja siitä jäävät helvetilliset jäljet itsessään voivat olla paljon vittumaisempia kuin koko eliniän kestävät kuivat silmät.

      Mikä tahansa lääke, ihan pelkkä tavallinen särkylääke, voi aiheuttaa kaikenlaista ikävää. Riskejä vaan on otettava joskus, lääkkeidenkin kanssa.

    2. Anonymous says: Vastaa

      Nyt oli pakko kommentoida…”haittavaikutukset voivat ilmaantua vuosia kuurien jälkeen”. ÖÖ anteeksi mitä? Mistä tällainen tieto on peräisin:D en voinu ku nauraa.

    3. Anonymous says: Vastaa

      kyllä niitä haittavaikutuksia tulee vuosien/parin vuoden jälkeen. mulla tuli kuurin jälkeen talvisin punaisia laikkuja naamaan mitä ei koskaan ollut aiemmin ollut, ja seuraavan vuoden talvena koko naama oli aivan kirkkaan punainen, ja tämä valitettavasti pysyvää…ei lähde millään erikois lääkesalvoilla pois, vaikka miten koittelee. silti aloitin toisen roa kuurin, vaikka tiedän, että sivuvaikutukset eivät tässä kaikkein mukavimpia ole… en ole siis sama kommentoija kun tuo äskeinen, halusin vain kertoa että kyllä näitä _OSALLE_ tulee. se on sitten vaan ihan huonoa tuuria kelle.

    4. Anonymous says: Vastaa

      ps kun osaatte lukea myös hieman muita nettisivuja ja saattoipa jossakin reseptissäkin EHKÄ lukea ellen väärin muista että roaccutan voi aiheuttaa juuri tuota ikävää ihon helakan punakkuutta jälkeenpäin.

  31. Anonymous says: Vastaa

    Täällä käydään näköjään edelleen keskustelua vaikka alkuperäisestä postauksesta jo hetki onkin. No, laittanen omankin korteni kekoon sillä google minunkin tieni tänne toi.

    Aloitin Roa-kuurin (Isotretinoin Actavis) keväällä, ollessani iältäni jo lähempänä kolmekymmentä. Aknesta olen kärsinyt enemmän tai vähemmän jo teinistä. Minulla sivuvaikutukset ovat olleet todella vähäisiä: pahenemisvaihetta ei oikeastaan tullut vaan ensimmäisten kuukausien aikana finnejä tuli jonkin verran, kuitenkin jo hieman vähemmän kuin ennen. Hiusten ja ihon rasvoittuminen loppui ensimmäisen kuukauden aikana, mikä oli ihan mahtavaa! Ennen jouduin pesemään hiukseni päivittäin ja töpöttelemään kiiltelevää naamaani jo tunnin parin päästä meikkaamistesta, pitkin päivää.

    Maksa-arvojani on tarkkailtu kuukausittain mutta niissä ei ole ollut mitään kohoamisia. Tässä täytynee todeta, että olen naukkaillut kyllä ihan punaviiniä ja olutta silloin tällöin vaikka alkoholia ei varmaan sinänsä kuurin aikana suositella. Mutta, koska tämä ei ole maksaani näyttänyt haittaavan niin olen antanut mennä. E-pillereitä syön koko ajan. Jossakin toisella palstalla oli mainittu että jos tulee kuurin aikana raskaaksi ”tulee kuuri lopettaa”. Tätä haluan korjata, jos joku kuuria harkitseva tänne eksyy: lääke on erittäin vaarallinen sikiölle ja jos kuurin aikana tulee raskaaksi, ei vaihtoehtona ole kuurin lopettaminen vaan abortti. Jo yhden kapselin on todettu aiheuttavan sikiövaurioita ja varoaika kuurin jälkeen on noin kuukausi. Ehkäisystä siis huolehdittava!

    Lihaskipuja (normaalista urheilun jälkeisestä särystä poikkeavaa) minulla ei ole kuurin aikana ollut vaikka käyn kuntosalilla ja juoksemassa, eikä normaalia runsaampaa hikoilua. Kuurin alussa suupielet hilseilivät kovasti mutta Bepanthen-tuubin kanssa kuljen joka paikkaan… Taidan kyllä olla jo ennestään huulirasvariippuvainen, joten tämä ei ole uutta. 🙂 Silmät mulla on aina olleet kohtalaisen kuivat mutta, tätäkin, uhmaten käytän päivittäin piilareita.

    Nyt kun annosta nostettiin 40 mg per päivä, on finnit vihdoin tosissaan vähentyneet mutta vanhat ”kuoppamaiset” arvet ehkä erottuvat ohentuneessa (tai ehkä taika on siinä ettei iho kiiltele enää?) ihossa selvemmin. Mutta ihanaa, kun punaisia läiskiä ei enää ole syntynyt ja vanhatkin alkavat haalistumaan. 🙂 Kuukauden päästä menen taas lekurille käymään, saapa nähdä kauan kuuria vielä pitää jatkaa. Ja toivottavasti ei tarvitsisi uusia kuuria! Jostain kuulin, että ”vanhemmalla iällä” useimmin yksi kuuri riittäisi, kuin nuorempana.

    Tarinan opetus siis se, että sivuvaikutukset ovat tosiaankin yksilöllisiä – itse en oikeastaan ole kärsinyt mistään muusta kuin kuivuvista suupielistä mutta rasvaamalla sekin on hoitunut ja tämä vaiva on ajoittunut lähinnä kuurin aloittamiseen ja annostuksen nostamiseen.

  32. Anonymous says: Vastaa

    En ymmärrä miksei selibaatti kävisi ehkäisykeinoksi vaan pitää ottaa e-pillerit. Seksiä en siis ole koskaan harrastanut ja ikää on sentään jo melkein 30 vee. Eikä siis ole todellakaan todennäköistä että seksiä lähiaikoina harrastaisi. Ja niitä e-pillereitä en edes voisi syödä ihan muiden juttujen takia. Raiskaukseenkin pitää varautua? Kun ne e-pilleritkin ovat tavallaan terveysriski, eikä niitä mulla myönnettäisi kun on ollut joskus veritulppaepäily tietyn veritulppaan liittyvän veriarvon takia

    1. Anonymous says: Vastaa

      ja kadvoihin kuitenkin pukkaa välillä inhottavia mätäpaiseita. ja ne ovat todella kivuliaita.

  33. Ronja says: Vastaa

    Heippa!
    Googlailin tossa Roaccutania ja päädyin tänne, sillä akne on vaivannu mua jo pitkään. Mulla on tällä hetkellä neljäs antibioottikuuri käynnissä sillä joka kerta ihotautilääkäri sanoo että ”noh kokeillaan vielä tätä ennen kovempaa hoitoa”. Ens kerralla kyllä vaadin Roaccuttania, ei tää käy päinsä kun ei ne antibiootit toimi. En kuitenkaan voi syödä e-pillereitä kun on aurallinen migreeni(esimerkiksi valopisteitä migreenin aikana) niin onko mahdollista olla sitten syömättä niitä? Vai pitäisikö hankkia jotain keltarauhashormoneja sen sijaan? Hyvä että kirjotit tästä aiheesta sun blogiin, tosiaankin oot saanu paljon vastauksia ja tästä on ollut hyötyä varmasti monelle 🙂 Joitko muuten alkoholia kuurisi aikana vai vähensitkö vain? Kiitos jo etukäteen!

    1. Moikka!

      Heh, joo tänne päädytään useamman kerran päivässä tän postauksen ”ansiosta”. Mikä on kiva! En osaa kyllä sanoa mitään tohon e-pilleri -asiaan. Roaahan ei saisi Suomessa määrätä naiselle ilman, että samalla määrätään myös e-pillerit. Mä en syönyt toisen kuurin aikana e-pillereitä, mutta se oli oma riski. Mutta lääkäri tietenkin päättää asiasta sun kohdalla.

      Mä en oikeastaan ole koskaan juonut alkoholia, tai no siis tottakai olen ja juon, mutta se ei ole kuulunut mun elämään sillä tavalla hirveässä määrin koskaan. Eli en kyllä muista, joinko jotain annoksia kuurin aikana, vai enkö juonut lainkaan. Aurinkoa ainakin otin ja rusketus tarttui kivasti, kun vaan muistaa hyvät suojakertoimet, palaa niin paljon helpommin!

      Oletko kokeillut Basiron AC:ta, tujua aknevoidetta apteekista? Mullahan edelleen iho oireilee, ainoa mikä siihen tepsii, on tuo. Sitä pitää tosin käyttää päivittäin ja monien iho ei sitä kestä. Tuotahan myydään myös mm. pesunesteenä jne, niitä en oo kokeillut, mutta voide on jatkuvassa käytössä ja mulla toimii kyllä todella hyvin. Reseptillä saatavat aknevoiteet ei oo toimineet mulla ollenkaan. Kaksi kuuria Roaa olen siis yhteensä syönyt, mutta siitä ei ole täydellistä apua mulle, valitettavasti. Puoli vuotta kuurin loppumisen jälkeen akne palaa. Tuolla voiteella pidän ihoni edes ihan ok-kunnossa. Pahimpia, pahoja arpia jättäviä finnejä mulle ei enää tule.

      Valitettavasti Roa ilmeisesti jätti sellaiset jälkivaikutukset, että talvisin mulla iho ja limakalvot kuivuvat todella pahasti. Nenä vuotaa verta ja ilmeisesti iho jonkin verran ohentunut, koska esim. käsiin tulee aina kunnon haavoja. Ilmankostuttimen hommasin vuosi sitten, joskaan siitä ei hirveästi mulle apua ollut. En siis tiedä, johtuuko nämä vaivat noista kuureista, mutta vähän epäilen niin.

    2. Anonymous says: Vastaa

      Hei!
      Söin itse kolme antibioottikuuria ennen roaa. Antibiooteista ja lääkevoiteista oli apua hetkeksi, mutta aina akne palasi. Ihotautilääkäri ei suostunut kirjoittamaan roa-kuuria toisen ihosairauteni takia eikä silloin ehkäisykään ollut kunnossa (e-pillerit on aktivoineet tuon toisen ihosairauden).

      Vaihdoin ihotautilääkäriä ja sain kuparikierukan. Kondomit eivät siis ihotautilääkärin mukaan ole riittävä ehkäisy. Kannattaa baihtaa ihotautilääkäriä, jos antibioottikuureja joutuu popsimaan useita.

    3. Ronja says: Vastaa

      Heippa taas!
      Käväisin uudella lääkärillä (kahden entisen jälkeen) joka määräsi mulle oitis roa-kuurin päälle ja nyt syön 30mg päivässä. Lääkäri määräsi minulle myös niitä e-pillereitä, mutta sanoi etten niitä saisi syödä sen aurallisen migreenin takia. Tämä siis siksi, että maassa jossa asun, on laissa kielletty roa-kuurin antaminen jos ei lisää e-pillereitä samaan syssyyn. Luin itse tämän blogin ja sen kommenttien lisäksi muita sivustoja, jottai olisin varma mitä olen tekemässä. Siinä vaiheessa kun akne on todella paha, ei tosiaan halua elää sen kanssa vaikka kuinka olisi sivuvaikutuksia lääkkeissä. Roa-kuuri kuitenkin on ollut tänä 1,5 kuukautena jo parempi kuin yksikään antibiooteista, jotka aiheuttivat minulle ongelmia vatsan kanssa. Alussa iho pahenee, mutta kyllä se siitä varmaan. Sivuvaikutuksia itsellä on ollut selkäkipu sekä huulien/silmien kuivuminen. Tää nyt on tällänen välikommentti että miten menee tän kanssa, voisin näitä alkaa kirjoittamaan ylös jonnekin 😀

    4. Kiitos välikommentista! 🙂 Eihän Suomessakaan naiselle Roaa saisi määrätä, jos ei samalla määrää e-pillereitä tai varmista, että sellaiset jo on. Eihän niiden syömistä kuitenkaan kukaan pysty valvomaan, mutta ei missään nimessä ole suositeltavaa syödä Roaa ilman e-pillereitä. Tähän en siis mitenkään täällä halua kannustaa, vaikka itse söin toisen Roa-kuurin ilman, että käytin e-pillereitä.

  34. Anonymous says: Vastaa

    Hei! Kommentoisin vielä edellisiin: ei kannata lukea tosiaankaan keskustelupalstoja miettiessään, onko Roaccutan hyvä lääke vai ei. Kannattaa lukea tieteellisiä artikkeleita. Esim. Yhdysvalloissa valmistaja on vetänyt Roaccutanin pois markkinoilta, koska sen on todettu aiheuttavan sen verran vakavia terveyshaittoja, mm. myötävaikuttavan suuresti nk. Crohnin taudin syntyyn sekä muiden suolistotautien puhkeamiseen. Itse söin Roaccutan-kuurin 13-vuotiaana (!) enkä osannut tietenkään kyseenalaistaa lääkäriä. jos nyt saisin päättää, en söisi, vaan kärsisin aknesta, sillä suolisto-ongelmat alkoivat parikymppisinä. Olen sulkenut johdonmukaisesti pois muut syyt, ja jäljelle jäi Roaccutan. Vaikutusmekanismi perustuu aineen kuivattavaan vaikutukseen, joka kuivattaa pahimmassa tapauksessa paitsi ihon, myös suoliston. Ja tämä on parantumaton, loppuelämän vaikuttava sairaus, jonka esiintyvyys on yleisempää kuin lääkevalmistaja tuoteselosteessa esittää.
    Lue esim. http://articles.latimes.com/2009/nov/07/science/sci-accutane7

    http://www.lawyersandsettlements.com/lawsuit/accutane-inflammatory-bowel-disease-ibd.html#.UwUqUVfNlvk

    1. Mä valitettavasti elän vähän niin, että ongelmat hoidetaan kun niitä eteen tulee. Kaikenlaista voi puhjeta ihan mistä tahansa syystä missä vaiheessa elämässä tahansa, eikä se varsinaisesti mitään ”syytä” edes tarvitse.

      Joo, olen samaa mieltä siinä, ettei Roaccuttanin pitäisi ollakaan se eka lääke mitä akneen määrätään, mutta siinä vaiheessa kun niin tehdään, niin iho on melkoisessa tulehdustilassa ja tuo voi olla ainoa, joka auttaa.

  35. Ässä says: Vastaa

    Jee Roaccutan o/ olin jo valmis hyppäämään alas parvekkeelta, kunnes ihotautilääkäri vihdoin määräs roaa <3 kahden epäonnistuneen antibioottikuurin jälkeen naama näytti ruttotautiselta, ei tosiaankaan voinut lähteä edes salille ilman paksua meikkipohjaa. muistan edelleen miltä ne isot, kipeät ihonalaiset finnit tuntuivat, hrrrrr. en muista tarkalleen (olis pitänyt kirjottaa roa-päiväkirjaa!) missä kohtaa käänne parempaan tapahtui, veikkailisin että n. kuukausi kuurin aloittamisesta, mutta yhtäkkiä havahduin siihen, että finnit olivat poissa! aiemmin joka aamu löytyi peiliin katsoessa uusi finni, jota piti paniikinomaisesti puristella, VIRHE! söin 2x tuon kolmen kuukauden kuurin, eli puoli vuotta kyseisiä nappeja mussuttelin, ja sen jälkeen ilmestyneet finnit ovat laskettavissa kahden käden sormilla. kuurin päättymisestä on kohta 2 vuotta aikaa. ja nämä pienet parissa päivässä katoavat näppyläiset eivät ole mitään verrattuna niihin roakuuria edeltäneisiin monsterifinneihin! niistä muutamasta vaivaisesta näpystä en edes jaksa ottaa mitään ressiä. E-pillerit jätin käyttöön myös kuurin päätyttyä, ajatuksella ”en uskalla lopettaa”. Saas nährä mihin kuntoon naamavärkki menee, jos ja kun nekin pitää jonain päivänä lopettaa….

    Ainiin ne sivuvaikutukset! Mulla kuivui huulet kans ihan mielettömästi, huulirasvaa piti olla aina lähettyvillä. Lisäksi täyspäiväisenä piilari-ihmisenä silmät ruukasivat kuivumaan enemmän kuin normaalisti, niihinkin auttoivat kosteuttavat silmätipat. Nuo olivat vielä ihan siedettäviä vaivoja, toisin kuin koko puolivuotisen taipaleen mukanani kulkenut päänsärky!! Puoli vuotta päänsärkyä, joka jumalan päivä! Särkylääkehän auttoi toki, mutta kun tuo roaccutan itsessään jo ruukaa ihan himpan rasittamaan maksaa, niin en sitten viitsinyt vielä rajattomasti vedellä perään särkylääkkeitä… Aikamoista kärvistelyähän se aika ajoin oli, mutta joka hetki sen arvoista!! Nyt voin hyvillä mielin lähteä töihin tai kaupoillekin meikittä, kun ihmiset eivät enää luule että kannan mukanani jotain vaarallisempaakin naamasyöpää!

    1. Niinpä. Vaikea akne on todellakin vaikea, finnit ovat kipeitä ja haittaavat ihan joka päiväistä elämää, ei vaan ulkonäöllisistä syistä, vaan muutenkin. On helppoa vähätellä asiaa ja painottaa Roan mahdollisia sivuvaikutuksia, jotka eivät kyllä välttämättä ole MITÄÄN verrattuna niihin finneihin. Tällaiset ihmiset eivät usein ole kunnon aknesta kärsineetkään.

  36. Emmi says: Vastaa

    Hyvä ja tärkeä postaus 🙂 Tässä omia kokemuksia kamppailusta aknea vastaan ja Roaccutane-kuurista http://finestprocrastination.blogspot.co.uk/2014/02/ihonhoitoa-ja-roaccutane-kuuri.html

    1. Kiitos!

  37. Anonymous says: Vastaa

    Moikka! 🙂

    Itselläni puhkesi e-pillereiden lopettamisen jälkeen reilu puoli vuotta sitten, 20-vuotiaana, ärhäkkä ja hyvin kipeä akne otsaan ja leukaan/kaulaan. Kävin ihotautilääkärillä näyttämässä ja hän laittoi heti antibioottireseptin. Kysyin siinä että mitä puhdistusaineita kannattaisi käyttää ja vaikuttaako ruokavalio asiaan ja vastaus oli aika tyly: et sinä tuota pesemällä pois saa. Käytä mitä haluat.

    3kk:n antibiootti kuitenkin hirvitti, koska perussairauteni vaikuttaa juurikin ruuansulatuselimistöön ja lääkitykseni takia tietyt ravintoaineet eivät imeydy kunnolla. Mietin että minkähänlaiseen kuntoon tuo kuuri mahan saa. :s Joten päätin käydä toisella lääkärillä joka sitten määräsi kokeiltavaksi kahta eri geeliä. No, niitä tuli kokeiltua pari kuukautta ilman suurempia tuloksia. Aloin jo kallistua antibioottien kannalle. Äitini siinä sitten otti vielä yhteyttä kosmetologiin, että josko sieltä löytyis jotain apua. Kosmetologi kehotti syömään tiettyjä vitamiini- ja ravintolisiä, juomaan erittäin paljon vettä ja vaihtamaan meikkivoiteen mineraalipuuteriin.

    Olen ollut aika skeptinen kaiken ns. vaihtoehtolääketieteen eli luontaistuotteiden ja vitamiinivalmisteiden suhteen ja ajatellut että lääkkeistä se lopullinen apu aina löytyy. Päätin kuitenkin kokeilla, ja se kannatti! Tällä hetkellä eli parin viikon jälkeen ihossani on tasan kolme pientä finniä, eivätkä nekään kipeitä. Toki naama on aknen jäljiltä arpia täynnä, mutta eiköhän niistäkin jollain konstilla eroon pääse.

    Näitä otan siis päivittäin:
    -maitohappobakteeri (Idoform)
    -Rigel-helokkiöljykapseleita 2kpl (Efamol)
    -sinkkiä 30mg
    -D-vitamiinia 20mg

    Lisäksi juon paljon enemmän vettä kuin aiemmin. Joe Blasco-meikkivoiteen vaihdoin Emani-mineraalimeikkipuuteriin, jossa on niin paljon pigmenttiä että peittääkin ihan hyvin, vaikkei tuki ihohuokosia vaan päinvastoin hieman supistaa laajentuneita huokosia. Puuteri on aika kallista mutta onneksi kestää pitkään.
    Iltaisin pesen ihoni näin:
    -ensin hellävaraisella silmämeikinpoistoaineella silmämeikki pois
    -muu meikki pois Madara-vaahdolla (apteekista)
    -Basiron washia märälle, puhtaalle iholle vaikuttamaan n. 5min
    -Basiron wash pois ja kuivalle iholle Basironin voidetta koko finnialueelle yöksi vaikuttamaan. Aiemmin käytin liian paikallisesti eli vain finnien päälle mutta kannattaa laittaa hieman laajemmaltikin.

    Aamuisin vain pesen Basironin pois kylmällä vedellä ja laitan Lumenen sensitive-päivävoidetta. Ruokavaliomuutoksia ei ole tarvinnut tehdä, koska syön muutenkin paljon vihanneksia ja juureksia, enkä juuri koskaan suklaata tai valmisruokia.

    Suosittelen kokeilemaan jos akne on hormonaalista niin kuin minulla oli 🙂 näistä vitamiineista ja muista tuskin ainakaan haittaa on, toisin kuin antibioottikuureista voi olla. En uskonut ennen kokeilua että tällaiset keinot voisivat auttaa niin tulehtuneen oloiseen ihoon mutta onneksi tuli testattua. Varmasti yksi tärkeimmistä vaikuttimista on ollut tuon Joe Blascon hylkääminen, vaikka se ihanan peittävä meikki olikin. Emania voin suositella lämpimästi 🙂

    1. Moi!

      Kiitos pitkästä kommentista. 🙂 Mullakin auttaa Basiron, jatkuvasti käytettynä, ja sinkkitabuja syön myös. Sillä kai jopa ihan jotain todistettua vaikutusta ihon kuntoon. Mutta, kyllä näppylöitä ja finnejä on mulla edelleenkin.

      Olen nyt viime aikoina huomannut selvän yhteyden herkkupäivillä ja ihon kunnolla. Pidän kerran viikossa karkkipäivän ja sen jälkeen pari päivää sen myös ihosta huomaa. 🙁

      Antibiootit auttavat kyllä kuurin ajan, mutta sen loputtua tilanne palaa yleensä ennalleen. En ole itse antibiootteja akneen syönytkään.

    2. Anonymous says: Vastaa

      Oletko kokeillut maitohappobakteereja? Tuossa helokkiöljyssä on omega6:ta, jonka pitäisi vaikuttaa juuri hiuksiin ja ihoon niinkuin sinkinkin. 🙂

      Herkuilla todella näyttää olevan jonkinlainen vaikutus ihoon, etenkin rasvaisilla herkuilla. Ravintolaillan jälkeen ennen tätä kokeilua iho tuntui vielä pahemmalta. Pitäisi löytää jotain vähärasvaisia ja vähäsokerisia herkkuja 😀 herkuttelin muutama päivä sitten jogurttipähkinöillä, eikä huonontanut ihon kuntoa, vaikka toki niissäkin jonkin verran rasvaa on.

    3. Anonymous says: Vastaa

      niin ja piti vielä korjata, että D3-vitamiinia siis 20 mikrog eikä mg 🙂

    4. Maitohappobakteeritabuja olen vetänyt jo pitkään, mutta en oikein usko niillä olevan mitään vaikutusta ihoon…vatsan hyvinvointiin kylläkin, joten ehkä sitäkin kautta mahdollista. Mutta että todella vaikeaan akneen…enpä oikein usko.

    5. Anonymous says: Vastaa

      Olen saanut käsityksen että jos elimistön bakteerikanta on sekaisin, se voi vaikuttaa ihonkin kuntoon ja silloin maitohappobakteerit voi tasapainottaa tilannetta. Mutta jos bakteerikanta on ihan kunnossa niin näistä tabuista ei silloin ole ihoon vaikutusta. Kokeilematta on vaikea tietää kumpi tilanne itsellä on joten hyvä että oot testannut kuitenkin 🙂

  38. Anonymous says: Vastaa

    Moi! olen pian 18v nuori nainen ja olen koko ikäni kärsinyt iho-ongelmista. En silti ole koskaan luokitellut tätä akneksi, koska olen aina ajatellut, että ei tämä niin paha ole verrattuna joidenkin muiden 😀 ehkäpä tää silti jonkinlainen akne on…. Finnejä löytyy nimittäin aina ja yleensä melko paljon.. Olen miettinyt roaccutan kuuria, mutta minua pelottaa nuo sivuvaikutukset hirveästi. Toki olen menossa ihotautilääkärille ja katsotaan ensin jos olisi jotain muita vaihtoehtoja, mutta ei huvittaisi lähteä antibiootteja kokeilemaan, joista yleensä on apua vain hetkeksi. Olen todella kova urheilemaan ja lääkkeestä johtuvien lihaskipujen vuoksi minua pelottaisi alottaa kuuri. Myöskin rakastan auringon ottoa ja huuleni ovat normaalistikkin melko kuivat aina…. Mitä olet mieltä kannattaisiko minun edes harkita roaa vai hylkäänkö sen vaihtoehdoistani samantien? Ahdistaa tämä iho niin paljon kun se alkaa vaikuttamaan jo melko paljon itsetuntoon.. Sen lisäksi naamani on usein kipeä finnejen takia.

    1. Niin, kannattaa tosiaan ihotautilääkärille mennä ja siellä miettiä yhdessä vaihtoehtoja. Itse en tosiaan antibiootteja ihooni ole syönyt koskaan, koska ne tosiaan auttavat sen kuurin ajan (ellei ole joku ihan erilainen tulehdus päällä).

      Sivuvaikutuksia on mielestäni vähän turha etukäteen pelätä, koska vaihtelevat niin paljon. Itse sain lihaskipuja, mutta silti harrastin liikuntaa suht normaalisti! Auringonotto oli vaan kivaa, koska ruskettui niin helposti. 🙂 Tietenkin suojakertoimet pitää olla kohdillaan! Lisäksi jos kuuri alkaa tuntua liian heviltä (kuten itselläni kävi), annostusta voi aina muuttaa. Lääkäriin voi olla aina yhteydessä kuurin aikanakin.

  39. Anonymous says: Vastaa

    Moi. Minä söin roa kuurin maksimiannoksella 40mg päivä puolisen vuotta. Olen 165cm ja 52 kg kokoinen ja kärsin kanssa järkyttävistä lihaskivuista viimeiset kuukaudet. Akneni oli vaikea, syviä tulehduksellisia patteja kasvoissa. Iho parantui vasta siinä 4kk kohdilla ja pysyi hyvänä vuoden. Yhtään finniä ei tullut vuoteen. Nyt aivan yhtäkkiä yhden kuukauden aikana iho on mennyt taas huonoksi. Olen niin ahdistunut ihoni takia, ettei sitä voi varmaan ymmärtää kuin toinen aknesta kärsinyt. Yhtäkkiä taas kaikki pyörii naaman ympärillä ja ahdistuksissani peruin viikonloppumenonikin kun en halua kenenkään näkevän tätä naamaa. Mieliala laski kuukaudessa sata pykälää. Soitin minua hoitaneelle ihotautilääkärille joka tietää historiani tämän paskataudin kanssa ja hän oli sitä mieltä, että kuuri kannattaa uusia. Olen yrittänyt basironilla parantaa tilannetta, mut se kuivattaa vain ihon pinnan ja jättää ne patit syvälle ihon alle. Minä käyn salilla, syön terveellisesti, en käytä edes gluteiiniviljoja…työni on ulkotyötä, eli saan olla päivittäin 8 tuntia ulkona kesät talvet. Juon paljon vettä ja lässynlää… olen aikoinani 8 vuoden aknehistorian aikana tarttunut jokaiseen vinkkiin kuin hukkuva ja syönyt jokaista vitamiinia, paastonnut, ollut maidottomalla, syönyt d vitamiinia 125 mikr.grammaa vrk, sinkkiä jopa 135mg, joogannut, syönyt viherjauheita, macaa, homeopatiaa, otsonihoitoa ja akupunktiota. On ollut skinoren, epiduo, antibiootit… roa on ainut joka antoi hyvän ihon ja terveen itsetunnon vuodeksi tästä helvetistä… nyt joudun sen kai uusimaan sitten. Tosi paljon harmittaa eikä huvittais ne sivarit, mutta pakko koska henkisesti en kestä aknen uusiutumista ja tätä maailman kaventumista ihoni ympärille. Ongelma on, että olen vuoden ajan treenannut salilla kovaa ja minulla on ollut myös personal treiner tukena…kuinka treenaan jos kivut tulevat taas? Voi harmi. Kiitos kun olet kirjoittanut aknesta, löysin sivusi googlettamalla toisen roa kuurin syömistä.

    1. Joo, ymmärrän kyllä, koska itsellänikin oli lihaskipuja, etenkin toisen Roa-kuurin aikana, siis etenkin selkä oli välillä TODELLA kipeä. Jumpassa silti kävin, eli ihan mahdollista se on. Mutta niin, kyllä se iho kannattaa kuntoon hoitaa, ja jumpata vaikka sitten hetki vähän rauhallisemmin. Sulla kyllä on aikaa vielä salilla viettää. 🙂

  40. Anonymous says: Vastaa

    Ihanaa lukea muidenkin näppyvaivaisten tarinoita. Monen muun lailla myös minun aknehistoriani alkaa yläasteelta, jolloin söin kaksi roa-kuuria ongelmaani. Sen jälkeen oli 15 vuoden tauko näppyläongelmissa, kunnes kolmannen lapsen syntymän jälkeen iho puhkesi niin sanotusti kukkaan, jee jee. Pari vuotta tuskailin näppyjen kanssa, kokeilin putsata ruokavaliotakin tuloksetta. Viime kesänä marssin ihotautilääkärille, joka kuten monelle muullekin, määräsi ensin kolmen kuukauden antibiootit. Ja vain siksi, ettei voinut määrätä minulle sillä hetkellä roaa, koska en käyttänyt ehkäisyä eikä mieheni ollut vielä siinä vaiheessa päässyt vasektomiaan. Kaksi viikkoa kuurin loppumisen jälkeen oltiin taas samassa tilanteessa, naama kukkii edelleen, aina ovulaation sekä menkkojen aikaan, eli melkeinpä koko ajan siis. Ehkäisyasiat ovat nyt kunnossa, joten kun palaan ulkomaankomennukselta kesällä takaisin Suomeen, menen hakemaan roa-kuurin, jotta tästä helvetistä pääsee eroon. Sivuvaikutuksista viis, kyllä ne kestää, kun tietää, että apu löytyy oikeasti roasta. Kyllähän se syö itsetuntoa ja luo kauheita ulkonäköpaineita, kun naama kukkii koko ajan, saati sitten että näppylät ovat todella kipeitä ja niitä ilmestyy mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Talvella kiinnitin huomiota silmänympäryksiin sekä nenään, joihin ilmestyi pieniä punaisia näppylöitä. Kun googletin kuvia, niin tein näppylöistä maalaisjärkidiagnoosin – se on ruusufinni, mikä on ymmärtääkseni jotenkin liitännäinen myös akneen. Pakkasten hälvettyä ruusufinnioireet häipyivät, saa nähdä mitä aurinko tekee kesän tullessa.

    1. Ruusufinniltä mä olen onneksi välttynyt, SO FAR! 😀 Eiköhän sekin tossa vielä iske…

  41. Anonymous says: Vastaa

    Mun on pakko korjata jotai käsitteitä täällä oman kokemuksen kautta. Monet kyselee voiko roaa syödä ilma e-pillereitä? No kai sitä voi syödä, sillä kävin ihotautilääkärillä n. kuukausi sitten ja hän määräsi minulla tämän kuurin. En aluksia meinannut ottaa, mutta sai minut vakuuttuneeksi että tämä on ainut mikä auttaa. E-pillereitä ei lääkäri edes määrännyt, eikä (ihme) kyllä edes kysynyt haluanko niitä?! Tämä lääkäri vakuutteli että maksa-arvojakaan ei tarvitse seurata sillä annostukseni on sen verran pieni. Syön siis parittomana päivänä 20 mg ja parillisena 40 mg.

    On näköjään lääkäreissäkin eroja tämän lääkkeen suhteen ja kävin terveystalossa täällä itä-suomen suunnalla.

    1. Jep, lääkäreissä on tosiaan eroja: on hyviä lääkäreitä ja on huonoja lääkäreitä. Sinulla oli huono lääkäri. Naiselle ei saa Suomessa Roaa määrätä ilman e-pillereitä. Kukaanhan ei tietenkään voi vahtia, syötkö e-pilsuja vai et, mutta lääkärin pitäisi silti olla varma, että sulla on myös resepti niihin. Lisäksi maksa-arvoja pitäisi kyllä tarkastaa ainakin kerran kuurin aikana, ja yleensä myös alussa, että voiko Roaa edes määrätä. Jos arvot ovat jo valmiiksi huolestuttavan koholla, ei ole turvallista syödä lääkettä.

  42. Anonymous says: Vastaa

    Heipä hei! Minäkin olen viettänyt iltani googlaamalla ihmeparannusta aknelle ja sitä kautta tännekin päädyin. Itsekin olen Roaccutanin kerran syönyt ilman e-pillereitä. Lääkäri tenttasi ja tenttasi elintapoja ja sen jälkeen piti saarnan aineen vaikutuksista sikiöön. Tämän jälkeen totesi, että ei aikuiselta ihmiseltä aio vaatia e-pillereitä, mutta raskaaksi et sitten tule! totesi. Toimi minulla.

    Tosin nyt pohdin josko raaskisin hakeutua taas yksityiselle anelemaan uutta Roa-kuuria. Akne pysyi ensimmäisellä kerralla poissa noin vuoden, mutta siitä asti on hiipinyt takaisin parin vuoden aikana. Kaikki mahdolliset voiteet on olleet siitä asti käytössä, kunnes viime viikolla YTHSn lääkäri sai myyntipuheellaan mut ottamaan e-pillerireseptin. Nyt istun tietokoneella ja mietin uskaltaako niitä oikeasti syödä 😀 Tosin Roasta varoitellaan varmaan yhtä paljon kuin e-pillereistä netin palstoilla ja Roan söin täysin onnellisena. Ainut sivuvaikutus oli mullakin tuo jumalaton huulien päivittäinen kivuliaahko kuoriutuminen. Mutta ne e-pillerit ja akne. Eikö pillereillä vain tule lykänneeksi aknea tulevaisuuteen? Toisaalta kuitenkin mulla on kohtuu lievä (tai no keskilievä) joten Roa-kuuria ei ainakaan YTHS:n kautta oikein irtoa, pitäisi olla pahempi tilanne. Tricky….

    1. Ihmeparannusta ei välttämättä kaikkien kohdalla olekaan. 🙁 Huonosta ihosta kärsin edelleenkin, joskin ihan eri mittakaavassa! Basiron AC on tosiaan se, jonka avulla nykyään pärjäilen riittävän hyvin.

      Lykkäämisestä en tiedä, mutta aika varmasti juu akne palaa, kun e-pillerit lopettaa. Ainakin hetkellisesti, kun hormonitoiminta hakee omaa itseään. Tätä kun minäkin pelkäsin ja siksi e-pillerit lopetinkin.

  43. Anonymous says: Vastaa

    Haluan kertoa läheiseni kokemuksen vaikeasta aknesta ja Roaccutanista. Hän on syönyt elämänsä aikana 7 kuuria. Suurin osa kuureista 40 mg ja 6 kuukauden jaksoja. Edelleen hän kärsii aknesta, vaikka ikää on yli 30-vuotta. Akne ei ole enää vaikea-asteista, mutta runsasta kylläkin. Ei siis enää kystisiä onkalopaiseita naama täynnä, mutta kivulias akne kumminkin. Eli toisilla ei tämäkään lääke auta, vaikka toisille yksi kuuri auttaa koko elämän ajaksi aknesta paranemiseen.

    Sivuoireitakin tuli. Ennen aikainen kaljuuntuminen, suolistä sökönä ja masennusta ja muita pienempiä. Tosin akne oli niin vaikea, että eipä mitään muuta vaihtoehtoa ollut kuin syödä lääkekuurit. Suosittelen jokaista harkitsemaan vakavasti kannattaako Roa-kuuria ottaa, jos ei kärsi pahimmasta mahdollisesta aknesta.

    Itse olen kärsinyt aknesta teini-iästä saakka. Parikymppisenä sain apua Diane Nova -ehkäisypillereistä, joita söin viisi vuotta. Pillereiden lopettamisen jälkeen akne palasi pahempana kuin ikinä aikaisemmin. Tiedän millaista on elää kivuliaan ihosairauden kanssa. Roa-kuuria en itse ikinä ota, koska olen läheltä nähnyt ettei se ole kaikille ihmepelastus ja sen sivuvaikutukset voivat olla hyvinkin vakavia.

    Jokainen päättää omasta terveydenhoidostaan, mutta näitä asioita kannattaa _todella_ harkita. Tosin kun on kivuliaasta sairaudesta kyse, joka vielä vie ihmisen itsetunnon pohjalukemiin, niin sitä yleensä on valmis tarttumaan mihin vain parannuskeinoon täysin ymmärrettävästi.

    1. Roaa pitäisikin määrätä vain oikeasti pahaan akneen.

    2. Anna says: Vastaa

      Oma ihotautilääkärini käski reseptiä kirjoittaessaan pysymään poissa keskustelupalstoilta. Nuo yksilölliset sivuvaikutukset vaikuttavat joidenkin kohdilla hurjilta. Oma kokemukseni Roasta oli sen sijaan positiivinen noiden pelättyjen sivuvaikutusten suhteen. Ainut oire, josta kärsin (ja jota seurasin huvittuneena) oli huulien päivittäinen pintakerroksen kuoriutuminen. Huulirasvana käytin sitten hyvin rasvaista bepanthenia. Vältyin lihassäryiltä ja muilta ikäviltä puolilta. Uskaltaisin myös syödä kuurin uudelleen, mutta nykyisten e-pillereiden vuoksi ihoni on juuri tällä hetkellä parempi kuin koskaan.

      Mutta. Oma ihotautilääkärini selitti ankarasti sikiövaurioiden mahdollisuuden ja tenttasi elämäntapani tarkkaan ennen kuin ilmoitti, ettei vaatinut minua tuolloin (2010) Roaccutanin aikaan aloittamaan mitään ehkäisyä, kun sille ei ollut silloin tarvetta. Näitäkin siis löytyy ja omalta kannaltani olin erittäin kiitollinen lääkärille, joka tietoisesti toimi vasten säännöksiä.

      1. Joo, tuo on kyllä totta, vähän jokaiseen asiaan liittyen… Eli pysytellä poissa keskustelupalstoilta. 😀

  44. Anonymous says: Vastaa

    Jos akne on vaivannut pitkään suosittelen ehdottomasti kääntymään gynegologin mieluiten endokrinologiaan erikoistuneen puoleen. Paha akne johtuu yleensä aina hormonitoiminnan epätasapainosta ja vain siihen erikoistunut lääkäri osaa hoitaa aknen oikeaa aiheuttajaa. Itse kävin juuri verikokeissa selvittääkseni mitkä hormonit heittää härän pyllyä. Jos ei hormoni toimintaa saa tasoittumaan, kaikki muut hoitokeinot ovat vain ”laastareita”.
    Minulle iski paha akne aikuis iässä parinkympin paremmalla puolella, teini-iän vietin siloposkin. 3 vuotta olen nyt kärsinyt pahasta arpeuttavasta aknesta ja ihotautilääkäreillä olen käynyt lukemattomat kerrat, tuloksetta. Kyseistä Roa kuuriakin olen kokeillut, mutta en kovin pitkään pystynyt syömään kun sain allergisen reaktion(huuliin tuli vesikelloja ja silmät turposivat). Kuurista jäi lisäksi ikävä sivuvaikutus:runsas hiustenlähtö, joka ei vielä 2 vuotta kuurin jälkeenkä ole loppunut.
    Pahasta aknesta kärsineenä tiedän kuinka se huonontaa elämänlaatua ja kuinka masentavasta sairaudesta on kyse. Puhdas ihoiset tätä harvoin ymmärtävät. Itse en olisi ikinä Roaa halunnut aloittaa, mutta iho olin niin sietämätön, että siinä vaiheesssa en edes välittänyt mitä myrkkyä söin. Nyt kun katson taakseppäin niin todella harmittaa, etten heti tajunnut kääntyä gynen puoleen vaan hukkasin aikaa ja RAHAA turhilla ihotautilääkärin käynneillä, jotka tarjosivat vain hetkellistä (jos sitäkään) apua tarjoavia hoitokeinoja.

    1. Niin, itsehän söin kaksi kuuria Roaa, ja pääsin eroon niistä kipeimmistä, syvistä paiseista, jotka jättävät arpia. Mutta iho ei kyllä vieläkään ole hyvässä kunnossa.

      Kiinnostaa silti, millaisen hoidon sait gynekologilta? Eikös ne ole kuitenkin yleensä sitten hormoneita, eli e-pillereitä tai vastaavaa? Nämä eivät kyllä innosta.

    2. Anonymous says: Vastaa

      En ole vielä saanut verikokeiden tuloksia, hoito katsotaan sitten sen mukaan, kun tiedetään misssä vika on! E-pillereitä en minäkään suostu enkä edes aurallisen migreenin takia pysty syömään ja sen sanoin lääkärillekkin. Puhetta oli Spiresis lääkkeestä (nesteenpoistolääke), joka ei itsessään sisällä mitään hormoneja, mutta toimii blokkaamalla liiallisia androgeenejä(aknea aiheuttavat hormonit). Mutta kuten sanoit hoito katsotaan kun tuloksista selviää mitkä hormonit siellä ryppyilevät. Ihotautilääkäri ei suostunut minulle näitä hormonitaso mittauksia määräämään löi vaan e-pillerit kouraan vaikka migreenistäni tiesikin.

    3. Oho, ymmärtääkseni ja kuullakseni tuo Spiresis on aika kovaa kamaa…exän ukki aikoinaan tuota veti.

    4. Anonymous says: Vastaa

      Kaikissa lääkkeissä tietysti on haittvaikutuksensa, jotka aina yksilöllisiä. Harmittomampi tämä kuitenkin on kuin Roa tai e-pillerit, joita yleensä akneen määrätään 🙂 Suomessa ilmeisesti vielä aika tuntematon lääke(ainakin aknen hoitoon), mutta jenkeissä ihan yleinen.

  45. Anonymous says: Vastaa

    En tiedä vieläkö joku lukee tätä juttua, mutta kommentoimpa silti.. Mulla menossa nyt actavis-kuuri puolessa välissä ja iho on ihan loistavassa kunnossa. Aluksi söin 1 kapselin päivässä pari viikkoa, sitten nostettiin joka toinen päivä 2 tablettiin. Ens alkuun kasvot ja huulet kuivuivat, mutta löysin apteekista aivan huipputuotteen (Cicaplast) kuivalle iholle. On tosi täyteläinen, mutta menee yövoiteena vallan mainiosti eikä iho hilseile enää ollenkaan. Huulia saa rasvailla tosin vähän väliä, mutta sen kyllä kestää 🙂 Muutamia haittavaikutuksia on kuurin aikana ollut, polvet ja lonkat ovat kipuilleet jo normi kävelylenkin jälkeenkin. Olotila on muutoinkin aika väsynyt koko ajan, eikä isompia treenejä edes jaksa tehdä. Muutaman kerran tein salilla entiseen malliin jalkatreenit kunnon painoilla ja lopputulema oli, että kotiin tullessa silmissä alkoi välkkyä sahalaitaa ja näkö sumeni toviksi. Välkytyksen jälkeen alkoi päänsärky, joka kesti pari tuntia.. Maksa- ja kolesteroliarvot ovat pysyneet hallinnassa.

    Tapasin ihotautilääkärin kolme kertaa ennen kuurin aloitusta. Ensimmäisellä kerralla, noin vuosi sitten, lääkärin mielestä oli ok, että lääkitys voidaan aloittaa ilman e-pillereitä, koska miehelleni on tehty vasektomia. Toisella tapaamiskerralla hän olikin sitten täysin eri mieltä ja kirjoitti diane nova-reseptin, koska ”elämä on yllätyksellinen ja elämässä voi tapahtua kaikenlaista”. Vitsinä naureskelin jälkikäteen, että olikos rouva lääkäri nyt siinä uskossa, että meikäläinen lähtee vieraisiin ja ehkäisy pitää olla taattuna 😀 Noh, en kuitenkaan ole missään vaiheessa aloittanut e-pillereitä, koska pidän erittäin epätodennäköisenä, että tässä vaiheessa enää tulisin raskaaksi mieheltäni (saati sitten keneltä muultakaan.. ), kun hänen vasektomiasta on kuitenkin kulunut jo vuosia.. Eiköhän vikkelimmät olis jo iskeneet kiinni, mikäli olisi niikseen päässyt käymään 😀

    1. Kyllä lukee, tää on yks suosituimpia postauksia, johon Googlesta tänne tullaan. 🙂 Kiva kuulla, että auttaa! Mullakin oli molempien kuurien aikana iho ihan täydellinen ja vielä puoli vuotta molemman kuurin jälkeenkin…ja kyllähän se sen verran kuitenkin auttoi pidemmälläkin tähtäimellä, että niitä isoimpia, arpia jättäviä finnejä ei enää tule. Mutta muuten, ei iho vieläkään ole mitenkään hyvässä kunnossa.

    2. Ja niin, tohon e-pilleriasiaan, kyllä lääkärin pitää se resepti määrätä tai olla varma, että sellainen on voimassa. Kukaanhan ei voi vahtia, että niitä e-pillereitä syöt, mutta eipähän tule tilannetta, että lääkäri olis vastuussa sikiövaurioista…

  46. Anonymous says: Vastaa

    Aknesta ja ruokavaliosta omakohtaista kokemusta. Low carb ruokavaliolla ja kotimaisia hiivalla kohotettujen leipien välttelyn jälkeen 34v aknen kanssa eläneen elämä helpottui. Liika sakkaroosisokeri (jota ei urheilemalla kuluteta) ja Suomalainen vehnä yhdistettynä kotimaiseen hiivaan ovat minulle ongelma.

    Tetrasyklit tuli kokeiltua -80 luvun puolessa välissä.

    Seuraavat leipätuotteet olen havainnut kelvolliseksi:
    Rainbow Näkkäri, Lidl paistopisteen vaalea vehnäpatonki, Rainbow itsepaistettava venhäpatonki (Ranska) ja Rainbow maalaispatonki.

    Reissari ei jostain syystä toimi – liekö liikaa hiivaa ja liian vähän juurta.

    Vaaleaa suomalaisista jauhoista itsevalmistettua hapanleipää söin myös 1,5v ilman ongelmia. Kuivahiivaa oli, mutta vain hieman alla puolet (pain poolish menetelmä).

    10% kreikkalaista ja turkkilaista jugurttia olen vetässy iltapalaksi n. 1,5dl jo useamman vuoden.

    Mielestäni aknen syntyyn vaikuttaa liian voimallinen hiivakanta joka syrjäyttää maitohappobakteerikannan. Näin ollen maitohappobakteerikantaa tulee vahvistaa. Juureen tehty leipä toteuttaa tämän. Suomalainen vehnäjauho on liian hygieenistä ja sisältää liian vähän kuoriosaa (jossa maitohappobakteerit juuri on). Pitkän myyntiajan takaamiseksi lisätty lisäaine askorbiinihappo (C-vitamiini) pitää maitohappobakteerit tehokkaasti poissa.

    Terv. Finoxy

  47. Anonymous says: Vastaa

    Minulla on ihossani vain muutama hassu näppylä eikä arpia tule. Selässä ja rinnassa on finnejä jonkun verran. Minulle määrättiin silti tetrasykliini kuuri Akneen. Se ei poistanut finnejä ja nyt menossa roaccutan vaikka kaikki sanovat: et sinä lääkettä tarvii miksi edes syöt sitä? Eli onko mua nyt huijattu tässä et sais lääketeollisuus rahaa ja mä syön turhaa roaccutania?

  48. Hei! Täällä yksi pitsanaama ilmoitautuu. Aloitin roan viikko sitten ja nyt on minullakin huulet puolta paksummat ja aivan tulessa! Iik! Edellinen kuuri keskeytyi juurikin tämän takia lisäksi huuliin ilmestyi pieniä valkoisia rakkuloita. Lääkärikin oli tästä ihan ihmeissään. Nyt pelottaa, että sama toistuu ja joudun taas keskeyttämään kuurin ja vielä näin aikaisessa vaiheessa! Todella masentavaa kun kaikki muut mahdolliset lääkkeet jo kokeiltu 🙁
    Mitä sinulle lääkäri sanoi huultenturpoamisesta? Sulla siis meni nopeasti ohi ja ei enään toistunut? Itsellä angelina huulet jo viidettä päivää ja polttelee yhä aivan älyttömästi!

    1. Lääkärikin oli vähän ihmeissään! Mutta siinä vaiheessa kun sain vastauksen, oli vaiva jo mennyt ohi, eikä toistunut! Ei enää toisen kuurin aikanakaan.

  49. Tuuli says: Vastaa

    Hei oon syönyt roaa nyt pari viikkoa, tänä aamuna sain just tommosen hengenahdistuskohtauksen. Säikähdin ihan kamalasti sitä, mutta sitten luin tän sun jutun ja lienee normaalia? Mietin vaan että pitäiskö soitella lääkärille :/

    1. No mä tosiaan puolitin annoksen kun oli pahimmat hengenahdistukset ja onneksi kuuri oli sit lopussakin aika pian.

  50. entinen akne says: Vastaa

    Ruokavalio oli omalla kohdallani lähes yhtä tehokas kuin roakuuri. Sokerin radikasli vähennys auttoi vaikeaan kystiseen akneen, joka apeutti ohimot pysyvästi. Ruokavalio poisti elimistöstä tulehdusta, joka näkyi ihossakin. Enkä todellakaan ole ainoa tätä ihmettä todistanut henkilö. Se mitä syö vaikuttaa hormonitoimintaan ja kaikkeen massiivisesti.

    1. Kaverilla sokerin pois jättäminen ei auttanut akneen lainkaan, siis todella pitkän ajan jälkeenkään. Itsekin vähentämistä kokeillut toki useasti, en nähnyt mitään vaikutusta. Toki terveellisesti syöminen yleisesti vaikuttaa ihoon, sitä en tietenkään kiellä ja sokeri on paha asia kaikinpuolin.

Vastaa