How to marry a finnish girl

Näin kiinnostavan niminen kirja tottakai kuin ohimennen liimautuu hyppysiini työkaverin pöydältä. Suomessa asuva mutta suomea huonosti puhuva Phil Schwarzmann kirjoitti kirjan, tai no, lähinnä selviytymisoppaan, Suomesta ja suomalaisista, mutta mieluiten ei suomalaisille. Uskaltauduin silti kirjan lukaisemaan.

Phil ei ole nyt eikä koskaan ollutkaan naimisissa, mutta kertoo kuitenkin ”kymmenen helppoa askelta, kuinka päästä naimisiin suomalaisen tytön kanssa”. Tämän lisäksi kirjassa valaistaan mm. kuinka Suomessa pääsee kuuluisaksi, missä täällä kannattaa asua, kuinka vältellä armeijaa ja miten ihmeessä voi selvitä Suomen talvesta. …yms.

”Welcome to heaven on earth.” Enimmäkseen kuitenkin huumorilla (kai) kirjoitettu kirja onnistuu toki naurattamaan, mutta myös hieman tylsistyttämään. Paljon muka-hauskaa, jonka me suomalaiset olemme kuulleet jo monen monta kertaa. Luulisi, että jo 10 vuotta Suomessa (ja suomalaisen tyttöystävän kanssa) asunut kirjailija olisi jo itsekin kyllästynyt suurimpaan osaan asioista, joista kirjassaan jaksaa mainita. Kyllä joo, suomessa juodaan paljon viinaa ja kahvia. Kyllä joo, suomalaiset matkustelevat Tallinnaan, Kanarian saarille ja Thaimaahan. Ja se jääkiekko. Ja on se saunakin mainittu! Mutta toki ovat kaikki tärkeitä, huomionarvoisia asioita niille, jotka tänne matkustelevat ja etenkin muuttavat, sillä eihän tämä kirja meitä suomalaisia varten ollutkaan kirjoitettu. Niistä tytöistä olisi kyllä voinut olla enemmän…!

Kirja on kuitenkin todella hauskasti kirjoitettu ja muistakaa: there’s no place like Finland!

1 Comment

  1. Anonymous says: Vastaa

    Tämä pitäs kyl lukee.

Vastaa