Rokotusasiaa

Tuossa aiemmin mainitsinkin, että aion tässä kuussa laittaa kissapoikien rokotushommat kuntoon. Varasinkin jo rokotusaikoja CatVetista, mutta peruin ne ja jätin vain Arskan munaskuukkelileikkausajan voimaan, ja sehän on tänään klo 16.

Koska aloin miettiä (o-ou). Mulla on kaksi poikakissaa, jotka eivät käy ulkona eivätkä tapaa muita kissoja. Siis ollenkaan. Mitä hemmettiä ne tekee rokotuksilla? Alustavasti jo kysyin eläintenhoitajalta, että kannattaako niitä edes rokottaa, aiemminkin ollaan Reiskan kanssa skipattu kissaflunssarokote, kun eläinlääkärin mielestä se on turha jos Reiska ei missään edes käy. Asiaa googletettuani tulin siihen tulokseen, että enpäs vielä otakaan pojille mitään aikoja ennen kuin olen jutskannut asiasta perusteellisesti eläinlääkärin kanssa tänään tuon leikkausajan yhteydessä.

Mutta mitä mieltä te olette? Ymmärtääkseni monikaan ei rokotuta kotikissojaan. Ja mistä ne niitä tauteja sitten saisivat? Kulkeutuu varmasti kenkien mukana ulkoa jotain tai ehkä kylästä, joskin harvoin mä muita kissoja edes tapaan. Kissojen omistajia kyllä vierailee joskus mun luona, mutta mikä on muka todennäköisyys, että jotain tarttuis? Tai ainakaan jotain herpestä? Arskan kasvattaja kyllä suositteli menemään pikapikaa rokotuksiin, kun tiedustelin rokotustilannetta. Mutta mutta, katsotaan.

No olenko tyhmä, hullu, eläintenrääkkääjä tai jotain muuta? Onko teidän kissoilla rokotusasiat kunnossa?

EDIT: Tulos siis se, että pidän pojilla ainakin kissaruttorokotukset voimassa (uusitaan kolmen vuoden välein), kissaflunssarokote ei ole näillä välttämätön. Reiskalla kyseinen ruttorokote on vielä pari vuotta voimassa, Arskalle tehoste heinäkuussa. Mahdollisesti noita kissaflunssarokotteitakin voi poikiin pistellä jos asiaa eläinlääkärille tulee, tai tarkastuskäyntien yhteydessä.

47 Comment

 1. Johis says: Vastaa

  Meillä ei kotona kissoja kyllä koskaan tietääkseni rokotettu, kun sisäkissoja olivat ja vain omalla pihalla ulkoilivat narussa. Mitään tartuntatauteja ei kissoilla koskaan ollut.
  Oma kissa, joka on nyt täällä kaupungissa, on rokotettu, koska otin sen löytöeläinkodista ja siellä se rokotettiin ennen adoptiota.
  En minäkään kyllä usko, että sisäkissoille rokotteet olis välttämättömiä, mutta tietenkin kannattaa vielä eläinlääkärin kanssa jutella.

  1. Joo. Kissarutto on hyvä olla voimassa, kissaflunssarokote ei niin tärkeä kun ovat kahdestaan sisätilassa.

 2. Taina says: Vastaa

  Oma kissani on nyt noin 4-vuotias, ja sai rokotuksen steriloinnin yhteydessä. Ilmeisesti olisi pitänyt käydä vielä vahvistamassa rokotus tasaisin väliajoin, mutta en ole nähnyt siihen mitään syytä, kun hän on vain sisällä aina eikä nää muita eläimiä juuri ollenkaan. Olen miettinyt, että jos joskus otan (heti kun mies antaa luvan) toisen kissan tai jos Luna pääsee ulkoilemaan, käyn sitten hoitamassa rokotusasiat kuntoon. Madotuskin on vähän unohtunut, mutta ilmeisesti sekään ei ole välttämätöntä sisäkissoille… 🙂

  1. Oho? Yleensähän rokotteita ei anneta sterilisoinnin yhteydessä, tuolla ainakaan…

   Madotuksen kanssa oon kans tosi huono ollut. 🙁

 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 4. Meidän sisäkissa on rokotettu harvemmin kuin kissat pitäisi. Ei siis käy ulkona. Nyt en ole rokottanut muutamiin vuosiin, neiti on jo 10v niin saa luultavasti jäädäkin rokottamatta. Kissoja oli ennen kaksi, mutta ne erotettiin, joten silloin ne vielä rokotettiin jos toinen saa jostain jotain ettei toinen saa myös.

  Poistin tuon kommentin, koska lisään tämän: kenkien mukanahan kulkeutuu vaikka mitä sisälle, joten on mahdollisuus sitä kautta eläimen saavan tauteja.

  1. Mun ymmärtääkseni se on TODELLA pieni mahdollisuus, että kenkien mukana kulkeutuis jotain mistä kissat sais tartuntoja…

  2. Meillä rokotettiin kissat aluksi useasti, koska meillä kävi niin pahasti että edellisellä pennulla oli joku parantumaton tauti, jonka takia se lopetettiin (kissaruttoa epäiltiin, mutta ei kokeita alettu tekemään). Puoleen vuoteen ei saatu ottaa uusia kissoja, mutta sen jälkeenkin oli vielä vähän epävarmaa että olisiko bakteeri/virus vielä jossain hengissä.

 5. Meillä on sisäkatteja ilman kummempia rokotuksia.
  En koe olevani eläintenrääkkääjä.

 6. Nana says: Vastaa

  Ei ole tullu ittelläkään ketään kolmesta katista rokotettua. Vanhinki on jo 13-vuotias ja ei oo koskaan ollu mitään sairauksia. Eipä kyllä muillakaan 🙂

 7. Tänään kävin just rokottamassa omat kissani, 3v ja 2v. Vanhempi ulkoilee valjaissa ja toinen on ihan sisäkissa. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, että joku rokote näille on turha, koska eivät ulkoile vapaana (en muista mikä rokote) mutta muut rokotteet suositteli ottamaan kummallekin. Hän sanoi, että kissoilla mm. hengitystieinfektiot ovat vaikeita, joten olisi kuulemma parempi rokottaa sitä vastaan. Suositteli käymään vuoden välein.

  Tuli vaan mieleen, että jos sun luona käy ilmeisesti vielä sen miehen koira, niin jos siitä tarttuu jotain tauteja…en kyllä tiedä voiko koiran taudit tarttua kissaan.

  1. Niinno Rosa ei ole enää muiden kissojen kanssa tekemisissä. Ja koiran taudit tuskin kissaan tarttuvat.

 8. Itsellä on kaksi kissaa, ikä molemmilla noin viisi vuotta. Olen käynyt hyvinkin tunnollisesti rokotuttamassa kummatkin joka vuosi, eli vuoden välein annettava kissaflunssarokote ja kolmen vuoden välein annettava kissaruttorokote.

  Olen itsekin hieman miettinyt näiden rokotteiden tarpeellisuutta (ja myös hintavuutta). Omat kisuni ovat myös sisäkissoja, joten rokotukset eivät ole mitenkään pakollisia. Toinen käy joskus valjaissa ulkoilemassa. Eläinlääkäri kehotti viimeksi käymään ainakin sen kolmen vuoden välein, jotta kissaruttoa vastaan voidaan rokottaa.

  Toisaalta, meidän yksi pikkukisu menehtyi johonkin kissaflunssan tapaiseen tautiin muutamia vuosia sitten… :// Oli toki saattanut saada tuon taudin jo kotikotoaan.

  Eli hieman tuottaa päänvaivaa nämä asiat. Haluaisin kovasti suojata kissat tarpeellisilla rokotteilla, mutta en nyt haluaisi niitä kiusata vähän turhemmilla. Näille omille pallerokisuille nuo lääkärikäynnit ovat nimittäin aina melkoinen rasitus ja eivät tykkää niistä yhtään.

  1. Joo. No siis eläinlääkärin vastaus oli se, että se kissarutto on aika tärkeä olla voimassa, kissaflunssarokote ei ole tarpeellinen jos kissat ovat suljetussa populaatiossa. Tietenkin unohdin koirasta mainita…hmph. Pitää vielä kysellä seuraavalla käynnillä.

   Mutta tosiaan Reiskaa en viimeksikään rokottanut kissaflunssalla, rutto on voimassa vielä ja Arskalta se uusitaan kesällä.

 9. Ruu says: Vastaa

  Ei ole rokotuksia meidänkään kolleilla, eikä tulekkaan, ja perustelin sen päätöksen silloin kun nuo oli pieniä ihan sillä että ne tulee aina olemaan sisällä, meillä ei käy muita kissoja, eikä oikein koskaan koiriakaan, niin ei rokotettukaan.

 10. Anonymous says: Vastaa

  Käyttekö mahdollisesti itse kuitenkin ulkona, vaikka kissanne eivät kävisikään? Itsehän en ota riskiä kissan sairastumisesta ja vuosittain kyllä rokotutan niistä jokaisen.

  http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/elaintaudit/lemmikkielaimet/kissat/kissarutto/

  tuossa nyt kissarutosta, mutta löytyy sieltä infoa muistakin taudeista.

  1. Eiku ollaan jatkuvasti sisällä kaikki. 😛

 11. Sonia says: Vastaa

  Mun on pakko rokottaa täydet rokotteet, koska käyn löytöeläintalolla, ja siellä on ollut vuosien saatossa mm. kissaruttoa. Mä pelkään sitä kuin ruttoa, ja kaiken lisäksi se on ilmeisesti aika herkkä tarttumaan.

  Vanhaa kissaa en välttämättä rokottaisi, jos ei ole tällaisia erityisiä syitä. Se on kuitenkin aina pikkusen sitä elimistöä rasittavaa, vaikka kuollutta rokotetta käyttäisi. Mutta silti pistää miettimään, mitä jos joku vierailee sun luonasi ja sen kissalla on tietämättään pöpö? Uskaltaisitko päästää mua käymään sun luona?

  Mä maksaisin sen 60 euroa omasta mielenrauhastani sinuna.

  Aikanaan suhtauduin skeptisesti purkkiruokaa syövän kaupunkilaiskissan madotukseen, mutta ilmeisesti se mahdollisuus on sittenkin kohtuullisen iso. Viimeksi eilen kuulin kaupunkilaiskissasta, jolle oli tullut matoja, eikä selitykseksi oikein onnistunut mikään muu kuin kengänpohjat.

  1. Sonia says: Vastaa

   Tai siis 120 euroa, kun on kaksi. 🙂

   Lisäksi tuli vielä mieleen sellainen asia, että muista, ettet mene löytöeläintalolle vierailemaan, jos kissat ei ole rokotettu. Se olisi jo aivan liian suuren riskin ottamista.

   Kissanäyttelyt taas on turvallisia, kun niissä on vaadittu rokotukset. Mä en kyllä tykkää käydä näyttelyissä, kun siellä on aina osa niitä, jotka kärsii ja huutaa paniikissa, vaikka moni näyttää olevan kuin kotonaan.

  2. En käy kissanäyttelyissä enkä löytöeläintaloissakaan…

   Mutta joo. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, että kissarutto kannattaa ottaa, se on uusittava 3 vuoden välein. Kissaflunssaa ei, kun kissat eivät muiden kissojen luona käy. Eli just näin miten Reiskallakin on tähän asti ollut.

   Lähinnä se on ”roudaamisen vaiva”, kun kissaklinikka on siellä pirun Haagassa 😛 Ja kuljetuskopan lainaaminen. Jajaja. Nojoo. Kyllä tuo ns. pakollinen rokotus otetaan.

  3. Sonia says: Vastaa

   Mullakin oli vain yksi rokote kissalla silloin, kun en käynyt löytöeläintalolla, vaikka kuljetin valjaissa ulkona. Ei kuulemma olleet muuta tarpeen, eli ilmeisesti tarvitsevat aika suoran pisaratartunnan.

   Kissarutto on kyllä kamalaa katseltavaa. Kaikki pennut ja muut vielä rokottamattomat kuolevat nopeammin kuin niitä ehtii lääkäriin viedä. 🙁

   Tuli tuossa mieleeni, että sen ainoan kerran kun ollaan nähty, olin tulossa juurikin kissatalolta! Meillä oli myyjäiset, en ollut varma ehdinkö kotiin ja suihkuun, vaatteet olin toki vaihtanut. Ehdin sitten kuitenkin kotiin ensin. Pieni todennäköisyys, eikä meillä ole kissaruttoa näkynyt pitkiin aikoihin, mutta silti. Se kun on niin pirun tappava. Flunssista aikuiset, terveet kissat selviävät paremmin. Mulla oli toki erikseen eri vaatteet, kengät ja muut löytöeläinhommiin silloin kun tiesin, että siellä oli ruttoa, mutta eihän sitä tiedä ennen ensimmäistä tapausta.

  4. Joo eläinlääkäri ei tosiaan pitäny noilla tärkeenä sitä kissaflunssarokotetta ja sen voin jättää ihan huoletta ottamatta elleivät ala sit ihan vierailemaan muiden kissojen luona ja näin ei kyl tuu tapahtuun.

 12. Anni says: Vastaa

  Meillä molemmilla kissoilla on rokotteet, toisella lisäksi rabies-rokotus joka ei ole pakollinen paitsi jos matkustaa ulkomaille. Toinen ulkoilee valjaissa ja toinen käy näyttelyissä josta voi tulla ties mikä tauti. Vaikka kissani eivät poistuisi koskaan kotoa, rokottaisin ne varmaan silti. Eikai siitä rokotteesta voi haittaakaan olla? Jos tahtoo säästää, niin mielestäni kissojen rokotukset on väärä tapa rahan säästämiseksi. Mutta tämä vain oma mielipiteeni. 🙂

  1. Hmm, niin. Kyse on sekä rahasta, että vaivasta. Mutta, sen tärkeimmän rokotuksen tosiaan pidän molemmilla voimassa, pitää katsoa sen kissaflunssan kanssa vähän käyntien mukaan…

 13. Heidi says: Vastaa

  Tää on ehdottomasti arka aihe! Tuntuu, että olen maailman huonoin omistaja ja kamalin ihminen muiden silmissä, jos skippaan rokotukset… Itse en ole kissoja rokottanut, mitä pentuna ne pakolliset, mutta siihen ovat jääneet. Mummolla eli kissat kahdenkymmenen kieppeille molemmat, eikä koskaan rokottanut. Äitini ei ole koskaan kissoja rokottanut, ja itsekin olen sitä mieltä, että sisällä olevat kissat eivät rokotuksia tarvitse. Ehkä joskus opin kantapään kautta olleeni väärässä, mutta niin kamalalta kun se varmaan kuullostaa, sen riskin otan.

  Jännä juttu, kun tuntuu, että rokotukset on sellanen The Issue. Tähän aiheeseen löytyy aina huutelijoita ja haukkujia, ihmeen ison haloon jotkut osaa niistä nostaa. Kissani elävät hyvää, täysipainoista, onnellista kissan elämää, huolimatta rokottamattomuudesta. Itse suoraansanottuna loukkaannun, kun mua tullaan haukkumaan tän takia kamalaksi kissan kiduttajaksi. Kyse ei todellakaan ole rahasta, vaan periaatteesta, koen rokotukset sisäkissoilleni tarpeettomiksi.

  1. Joo, arvelin että tänne tulee varmasti kärkkäitäkin mielipiteitä, mutta hyvä niin.

   Mä myönnän ihan suoraan, että kyse on mulla myös rahasta, mutta lähinnä vaivasta mitä tulee noiden roudaamiseen eläinlääkärille ja takas (ei oo autoa). Mutta nythän sain tosiaan tarvitsemani selvyyden eläinlääkäriltä ja toimin hänen suositusten mukaan. Eli kissaruton pidän voimassa, kissaflunssaa välttämättä en, eli en ala vuosittain noita viemään eläinlääkärille rokotuksiin jos ei tule mitään kummempaa. Perustarkastukset tietenkin ihan jees, pitää miettiä. Ja varmaan sen kissaflunssan voi Arskalle pistää kesällä kun ruttorokotuskin laitetaan, samallahan se menee.

  2. Sonia says: Vastaa

   No mut toihan on ihan ookoo jos kolmen vuoden välein vaan tarvii käydä – kyllä sitä kolmen vuoden välein ois ihan hyvä muutenkin käydä terveystarkastuksessa.

   Mä oon ottanut vuosittain verikokeet, se kun on ainoa, mistä esim. munuaisvian voi huomata tarpeeksi ajoissa. Ei se meidän nuorilla pojilla vielä välttämätöntä ole, mutta niin kätevästi vuositarkastuksen yhteydessä tsekataan hampaat, hoidetaan rokotukset ja otetaan verikokeet. Sisulta tullaan näin alkuun ottamaan suppeat verikokeet ehkä joka toinen vuosi. Katsotaan, mitä lääkäri suosittelee, voi olla, ettei ees niin usein oo nuorella kissalla syytä. Vanhempana kissaherrana sitten laajat kokeet vuosittain.

   Mutta mitä mä itse teen? En todellakaan ota itselleni mitään helkutin influenssarokotuksia. Ei influenssaan kuole. B-hepatiitti, joo en oo hankkimassa. Jäykkäkouristuskin on ollut ties kuinka kauan pois voimasta. Papilloomarokote maksaa ihan liikaa, otan vaan jos joku muu sen mulle maksaa. Papa-kokeet? En menis, ellei se ois e-pillerien saannin edellytys. 😀 Hampaat? Mun kissojen hampaat on tsekattu useammin kuin mun omat… *viheltelyä* 😀 Ylihysteerinen suhtautuminen kissan terveyteen, oma on hälläkösenväliä. xD

  3. Joo kolmen vuoden välein on ihan jees rokottaa, parin vuoden välein nyt tietty ihan hyvä käydä perustarkastuksessakin…tai no, vuoden välein tietenkin olis, mutta en usko että ihan niin usein tuun käymään jos pojat vaikuttaa kaikinpuolin terveiltä. Heti jos jotain vähänkin epäilyttävää ilmenee niin pinkasen kyllä samantien vastaanotolle. No, ainakin nyt kun ovat vielä nuoria, vanhempana varmaan sit useemmin.

   Äh, et ois muistuttanu tosta Papa-kokeesta… 😀 Ja hammaslääkäriäkin oon nyt lykännyt.

 14. Anonymous says: Vastaa

  Ulkoa tosiaan voi kantautua monenmoisia viruksia sisään! Ja kissojen rokotuksilla tuskin on mitään tekemistä niiden ”kiduttamisen” kanssa. 🙂 Tarpeetonta puolustella rokottamattomuutta sillä että kissa ”elää hyvää elämää”, eihän ne käsi kädessä kulje mikäli kissa tosiaan ei ole toistaiseksi ainakaan sairastunut.

  1. Hmm, niin, mä taas olen nimenomaan kuullut että ulkoa ei kyllä todellakaan ole kovin todennäköistä saada mitään tartuntoja kenkien mukana. Vaikka kyllähän noi toki kiehnää pitkin eteisenkin lattioita.

 15. Anonymous says: Vastaa

  Mulla on kans kaks sisä(tyttö)kissaa, jotka olen kerran rokottanut. Eläinlääkäristä tulee vuosittain muistutus, että rokotus on tainnut vanhentua, mutta en ole myöskään nähnyt aiheelliseksi maksaa siitä touhusta turhia, kun kerran eivät muiden kissojen kanssa tekemisissä ole.
  Lapsuudenkodissani kissoja ei koskaan rokotettu, eivätkä nuo mitään tauteja koskaan saaneet, vaikka pihalla temmelsivätkin.

  1. Joo mulle tulee kans muistutus. 🙂

 16. Jepa says: Vastaa

  Mulla on 4v sisäkissa joka on kerran rokotettu samalla kun leikattiin. Sen jälkeen en oo käynyt. Mun mielestä rokotukset on jotenkin hysterisointia, että oikeasti ulkoa tulisi joku tauti? 😀 Ja mitä takuita on edes että ne rokotukset näihin mysteerisiin pöpöihin tehoaisi. Tää mun asenne tulee kotoa, kasvoin maatilalla ja äidillä on tälläkin hetkellä muutama kissa eikä ketään niistä oo rokotettu eivät ole sairastellu ja pitkään on eletty.

  PS. Myös ihmisten flunssarokotteet on huuhaata ;D

  1. Sonia says: Vastaa

   ”Ja mitä takuita on edes että ne rokotukset näihin mysteerisiin pöpöihin tehoaisi.”

   Mulla on ihan omakin kokemus tuota tukemassa. Se, että kissalassa kuolevat ruttoon sellaisen puhjetessa ne rokottamattomat. Ei se ole 100% takuu, mutta en nyt kyllä muista, ettäkö olisin kuullut yhdenkään sellaisen sairastuneen, jolla rokotukset olisivat olleet voimassa.

   Huuhaaksi en voi kissaruttorokotusta uskoa millään, kun omin silmin on ruttoepidemiaa todistanut.

 17. Leben says: Vastaa

  Samaisessa kissalassa Sonian kanssa työskennelleenä luotan rokotuksiin. Pieni hinta saavutetusta mielenrauhasta. Suosittelen rokottamaan matikaiset ainakin kissaruttoa vastaan. Kolmen vuoden välein uusitaan (rokotevalmisteesta riippuen) joten kyllä mä sen rahan uhraan ihan mielelläni. Sen verran tärkeitä nää sohvan tuhoojat meille on. Ruttoisen kissan hoitaminen on raskasta ja selviämisprosentti olematon.

  Työni puolesta olen Eviran tutkijan kanssa mm. kissarutosta keskustellut ja hän kertoi että ko. helposti leviävä sairaus on yleistä luuloa yleisempi meillä Suomessa.

  Saarnani lopuksi vinkkaan minäkin:
  http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/elaintaudit/lemmikkielaimet/kissat/

  Aamen.

 18. L-L says: Vastaa

  Mulla on kaksi maatiaista (7-, ja 8-vuotiaat) sekä 4-vuotias aby, jonka kanssa käyn näyttelyissä. Aby rokotetaan vuosittain näyttelyvaatimuksen vuoksi, maatuskat joka toinen vuosi. Kissani ovat täysin sisäkissoja, lukuunottamatta kesäaikaa jolloin käyn niiden kanssa valjaslenkeillä pihalla. Madotukset on kerran vuodessa, ennen abyn rokotusta.

  Siinä vaiheessa, kun aby jää kokonaan pois näyttelykuvioista siirryn tod. näk joka toinen vuosi tapahtuvaan rokotuskäytäntöön myös sen kanssa.

 19. Anonymous says: Vastaa

  Meiltä löytyy 4,5v sisäkisupoika. Viimeksi kun rokotuksella käytettiin, eläinlääkäri totesi ettei välttämättä ole tarvetta kuin kolmen vuoden välein käydä rokotukset uusimassa koska sisäkissa. Muita kissoja tuo ei tapaa eikä käy ulkoilemassa valjaissakaan.

  Eläinlääkärikäyntejä meillä tosin valitettavasti riittää ilman jokavuotisia rokotuksiakin, jätkällä todettiin kesällä munuaisvika ja sen etenemistä seurataan nyt kontrollikäynneillä. :/

  1. Niin, eli tosiaan kyseessä on silloin tuo kissaruttorokote, joka on suositeltava sisäkissoillekin.

  2. Sonia says: Vastaa

   Ouch, just kun pääsin sanomasta, etten ota laajoja verikokeita kissalleni vasta kun vanhempana, näin nuorena riittää suppeat parin vuoden välein… Hmm, harvinaistahan munuaisvika on tuon ikäisellä, mutta better safe than sorry. Täytyypi katsoa, kuuluuko munuaisarvot niihin suppeisiin kokeisiin.

  3. Anonymous says: Vastaa

   Harvinaistahan tuo tosiaan on noin nuorella kissalla enkä siksi tajunnut sitä edes ajatella. Kisu alkoi yhtäkkiä kuolaamaan valtavasti, mitään muita oireita ei ollut (vessa-asiat, syömiset, juomiset ja käytös muutenkin ihan normaalia). Nyt ruokavaliolla hoidetaan ja seuraillaan tilannetta.

 20. Wanna says: Vastaa

  Sen jälkeen, kun tuttavapiirin kaupunkilais-sisäkissoissa kävi kissaflunssaepidemia, olen rokotusten kannalla. Joka toinen vuosi uusittava rokote meijän citymaatiaisilla. Omistajalle mielenrauhaa samaan hintaan 🙂

  1. Hmm…

 21. Anonymous says: Vastaa

  Itsellä kaksi sisäkissaa. Sisäkissoilla ei ole tarvetta normaalissa olosuhteissa niin laajille rokotuksille kuin ulkokissoilla. Kissarutto on sitkeä tartuntauti ja se helposti kulkeutuu sisätiloihin esim kengänpohjissasi, kaiken lisäksi se on vielä varsin yleinen sairaus, minkä kuolleisuus on suuri. Kissa rokotetaan sitä vastaan jo luovutusiässä, tämän jälkeen vuoden päästä tulee sitä vastaan antaa tehosterokoite. Tämän jälkeen voi asian kanssa jo vähän lusmuillakin ja tehtosterokoite annetaan 2-3 vuoden välein. Itse en antaisi anteeksi, sitä että kissani moiseen sairastuisi. Ei ole mielestäni iso vaiva kiikuttaa kattejani kerran vuodessa piikille ihan jo oman sielun rauhani vuoksi. Rahaa kuluu kissoihin vuodessa jo sen verta, ettei eläinlääkäripalkkio moisesta enää missään tunnu. Mieluummin nuukailisin vaikka kissan hiekan laadusta, kuin eläinlääkärin palkkiosta. Jokainen tekee tietysti miltä itsestään tuntuu ja suosittelen kyllä vahvasti että keskustelet asiasta vielä vaikka sen eläinlääkärisi kanssa ja mietit mikä teille kolmelle on paras ratkaisu!

  1. Niin siis se ratkaisuhan tosiaan oli se, että kissaruttoa varten molemmat pojat rokotetaan ja on rokotettukin, eli ne on ihan kunnossa. 🙂 Arskalla tehoste on heinäkuussa.

 22. Tää oli hyvä pohdinta ja oon itsekin sitä silloin miettinyt kun meill oli pelkästään Leon. Eppu lähtee näyttelyihin, niin siinä tulikin sitten sekin ratkaisu, että kaikki rokotukset oltava molemmilla voimassa. Vaan olen mä kyllä miettiny, että kai ton koiranki takia se on hyvä näillä kateilla jotain suojaa olla.

  Miten teillä pallileikkaus meni? Mulla on karmeet traumat lempun pallileikkauksesta, josta tuli hirveät komplikaatiot 🙁

  1. Meni kivasti, mutta nyt Arska on VILLI. Eli vaikutus oli just päinvastainen. 😀

   Höh, mitä komplikaatioita tuli? Arska oli illan ihan pöhnässä mut seuraavan aamuna jo meno päällä ja sitä on nyt sit jatkunu…Pojat kyllä kinastelee enemmän. 🙁

  2. No meidän idiootti lääkäri (joka on nyt mennyt jo vaihtoon) oli ilmeisesti käyttänyt jotenkin saastunutta lankaa ja eka haava vuoti ihan hirveesti verta ekan kaks vuorokautta (kiva siivota sitä verta ympäri kämppää kun kissa ei pysy paikoillaan). Sit ku se vihdoin meni umpeen ni se tulehtui ja turpois niin, että kissa raukka oli kärsimyksissään järsiny siihen reijän, josta sit tuli märkää (joo tiedän super ällöttävää) no se kun saatiin kuntoon niin meillä alkoikin allergiarumba….en usko että liittyvät toisiinsa, mutta voihan tuollainen vastustuskyvyn romahtaminen tulehduksineen varmaan edesauttaa sitä.

   Soitin lääkärille kolmatta kertaa kun palli alkoi tulehtumaan, niin se idiootti sitten vasta siinä vaiheessa kertoi, että oli joutunut käyttämään koirien lankaa ja muutamalla koiralla on nyt samat oireet..Ai jumalauta, en muistanutkaan kuinka vihainen olin, oisin voinu lähtee kuristamaan sen ammattitaidottoman idioottiukon paljain käsin :D! Mutta tosiaan nykyään meillä käytetään ihan toista lääkäriasemaa. Tuli todistettua, että isoin ei todellakaan ole aina paras. Päin vastoin samaisella lääkäriasemalla selvitettiin Leonin allergiaa puolivuotta, ennen ku ne pallinaamat suostuivat ottamaan koepalat, josta selvis että ruoka-aineallergia. Niin rakastusta. Mutta voisin kertoilla ko paikasta näitä kauhutarinoita lopun päivää.

   Mutta ihan mainiota, että teillä meni hyvin tuo. Kyllähän se oletuksena pitääkin mennä hyvin kun on niin rutiinileikkaus, mutta jossain ei vaan näemmä osata :D.

Vastaa