BookCrossing

Oletteko kuulleet BookCrossingista? En ollut minäkään vielä parisen viikkoa sitten, mutta viime viikon torstaina sen aloitin. BookCrossailijat jättävät kirjoja julkisille paikoille muiden napattavaksi. Harvemmin innostun lukemaan samaa kirjaa kahteen kertaan ja niitä sitten kertyy kirjahyllyyn liiaksikin asti. Kirppikselle joitakin aina vien, mutta aika huonosti ne siellä menevät kaupaksi, eikä niistä montaa euroa tipu. Ameriikasta on tämäkin ”kirjojen vapautusliikkeeksi” kutsuttu hommeli lähtenyt, itse satuin näkemään siitä pienen lehtikirjoituksen.

Jätin siis kirjan bussiin. Kirjan päälle pitää jättää jonkinlainen viesti, että kirjan voi huoletta ottaa itselleen. Tarkemmin asiaan tietenkin vasta jälkeenpäin tutustuttuani minulle kuitenkin selvisi, että tein homman ihan väärin. Tai lähinnä jätin siitä paljon tekemättä. Lapun lisäksi pitäisi jättää jonkinlaista viestiä siitä, mikä on homman nimi ja myös jokin BCID-tunnus. Ja sitten on tietenkin kaikenlaista kirjojen vapautushässäkkää ja foorumeita ja tapaamisia. Ja melkoista aiheeseen liittyvää inside-sanastoa. Huh, alkaa kuulostaa ihan joltain geokätköily-hörhelöinniltä. Ihan kovin syvästi en ole hommaan vielä syventynyt, kunhan nyt päätin toivottavasti ilahduttaa jotakuta lukunälkäistä tällä mielenkiintoisella kirjalla. Rekisteröidyin äskettäin BookCrossing-sivustolle, joten saa nähdä, innostunko tutustumaan hommaan tarkemmin.

Löytyykö lukijoiden joukosta BookCrossailua harrastavia? Kuulostaako kiinnostavalta? Tarttuisitteko te kirjaan?

19 Comment

 1. kuulostaa tosi kivalta, mutta ei mua kiinnostais rekisteröidä itseäni ja kirjojani ensin jonnekin ja sitten seurailla niitä ja ja ja… kiva random act of kindness tämä anonyymi kirja-swappaus sinänsä mun mielestä, mutta tehdään aivan liian monimutkaiseksi tämäkin ”simppeli kiva juttu”. ite varmaan myös vain jättäisin kirjan lappusella ota tästä ja lue 😀 ja jos ite löydän kirjan niin onko sitten pakko mennä ja rekisteröidä kirja? ei mun mielestä. seuraava joka löytää, saa tehdä sen 😉

  1. Niinno oishan se tosiaan pitäny arvata että tääkin homma on viety noin pitkälle. 😀

 2. Mä löysin bookcrossing-kirjan varmaan 6-7 vuotta sitten Kelasta, ja en muuten tähän päivään mennessä oo saanu laitettua sitä eteenpäin, muistin koko homman vasta nyt, voi jumalauta!

  1. Oho!

  2. Anonymous says: Vastaa

   Voit edelleen käydä tekemässä kirjasta sen löytömerkinnän, mikäli haluat. Kirjan joskus vapauttanut ilostuu taatusti! Olen bookcrossari ja minusta on aina tosi hauska kuulla kirjasta vaikka monenkin vuoden kuluttua.

 3. bubbs says: Vastaa

  Mä tykkään ajatuksesta teoriassa, mutta.. Saahan sitä väliaikaisesti haltuunsa kirjan kirjastostakin. En oikeen osaa arvottaa crossing-kirjaa myöskään suosituksena tai jonkinlaisena vakuutuksena kirjan hyvyydestä, itse en ainakaan luopuisi ihan parhaista kirjoistani, ja makuja ja mieltymyksiä on kuitenkin niin monia. Löytäminen on tietysti hauskaa.

  1. Niin, en minäkään parhaista luovu, mutta paljon on sellaisia, että tiedän lukevani vain sen kerran…

 4. Mä olen vienyt paljon kirjoja kirjastojen kierrätyshyllyihin ja myös löytänyt niistä tosi paljon klassikoita ja uutuuksiakin.

  1. Joo, semmoinen varmaan löytyisi tuosta lähikirjastostakin…pitääpä tutkailla.

 5. Heidi says: Vastaa

  Vuooosia sitten oon kuullut, ja sinällään ihan kiva idea, mutta justiinsa toi, että vähän liikaa vaivaa… Itse saatan välillä jättää kirjan pienellä lapulla jonnekkin, ja toivoa, että joku tajuaisi idean, mutta enpä taida viitsiä tohon. Sinällään kiva idea, että mulla tulee osteltua pokkareita usein, eikä niitä tosiaankaan lue uudestaan vaikka kuinka hyvä olisi. Kavereille tulee annettua joskus, mutta ei ne raaski käskystä huolimatta laittaa eteenpäin, vaan kirjat palautuu aina takaisin:/

  1. Joo, pokkareiden kohdalla varsinkin tulee mieluummin luovuttua kuin säästettyä.

  2. Anonymous says: Vastaa

   Vaiva on aika suhteellista. Ei siihen kirjan rekisteröintiin niin paljoa mene aikaa ja kaikkia lappuja, joita kirjaan voi laittaa, voi kysellä bookcrossareilta. Niitä voi esim. printata netistä.

   Bookcrossing antaa tosi paljon! On hauska lukea mitä ihmeellisimmästä sattumuksista niistä kirjojen matkapäiväkirjoista. Samalla tutustuu toisiin bookcrossareihin ja saa uusia ystäviä.

 6. Mä voisin joskus jättää jonkun kirjan jonnekkin, jonkun paskan kirjan siis. Pistä paska kiertämään – se on mun mielestä kivempi systeemi!(Hyviä kirjoja itse asiassa luen mielelläni uudestaan.)

  1. 😀

 7. Meil on tossa Sellon kirjastossa sellai hylly jossa lukee BookCrossing ja sinne saa jättää kirjan ja ottaa itelle tilalle. Yleensä siellä on ollu vaan tosi tyhmiä kirjoja, mut toi tommonen kuulostaa paljon hauskemmalta 😀

  1. Joo mun pitää itse asiassa jo tänään katsastaa tosta lähikirjastosta, oisko sielki tollanen systeemi.

 8. En oo ennen kuullutkaan mistään tällasesta, mutta vaikuttaa kyllä ihan huippukivalta idealta!:) Täytyykin käydä vähän tutustumassa tuolla BookCrossing-sivustolla aiheeseen vielä tarkemmin, josko sitten itseki uskaltais lähteä tällasta toteuttamaan!:)

  1. Anonymous says: Vastaa

   Mukaan vaan! Rekisteröityminen on ilmaista ja tunnuksilla pääset kirjoittamaan suomenkieliselle keskustelufoorumillemme http://www.bookcrossing.com/forum/30. Voit kysellä siellä, jos/kun on jotain epäselvää. Porukka on tosi mukavaa!

 9. Anonymous says: Vastaa

  Itsehän annan kirjoja kavereille, harvoin jos koskaan saan mitään takaisin mutta kunhan eivät jää lojumaan kotiin..

Vastaa