Nenäongelmia

Nenä.

Ei mennä nyt siihen, että en ole koskaan pitänyt nenästäni ja olisin valmis leikkauttamaan sen heti, jos vaan saisin pari tonnia ylimääräistä rahaa (olen viimeiset 29 vuotta uskotellut itselleni, että nenäni on vain persoonallisen iso ja vino, mutta alan ehkä tulla järkiini). Mennään sen sijaan siihen, että olen jo nyt pari viikkoa kärsinyt PIRUN KIPEÄSTÄ NENÄSTÄ. Siis tämä on jotain aivan kamalaa, ja syytän ehkä uutta asuntoani tästä ihan vaan siksi, että en ole aiemmin tällaista helvettiä kokenut.

Nenäni sisäpuoli on niin kuiva ja kipeä, että jo kun nenään vähän hipaiseekin, niin tuska on valtava. Niistäminen on kidutusta pahimmillaan ja vertahan sieltä lähinnä tuleekin (tottakai katson aina niistämistuloksen, kuka muka ei?!). Olen suihkautellut nenärööreihini jotain nenäseesamiöljyä (Nozoil), mutta ei se vaan tunnu auttavan, vaikka tunnin välein pruikkisi (ohjeen mukaan tosin max 3 krt/pvä…). Apteekin nenähelpotusvalikoimat olen käynyt läpi useampaan kertaan, mutta ne öljyt tuntuvat olevan aika samaa kamaa? Ei kai A-vitamiini siinä suihkeessa voi olla se ratkaisu? Pitäisiköhän tässä mennä kohta ihan jopa lääkäriin? Kärsiikö muut tällaisesta? Onko ilmassa jotain superkuivuutta nyt, vai onko tosiaan syyttäminen asuntoni ilmastointia? Ehkä kuolen tähän!!! Apua?

50 Comment

 1. Ruu says: Vastaa

  eikoöole olemassa sellaisia ilman kostutus laitteita ? tosin yksi tuttu keittää kattilassa vettä usin että saa sisäilmaan kosteutta. http://www.gigantti.fi/search?WFSimpleSearch_NameOrID=ilmankostutin

  1. Joo niistä olen kuullut puhuttavan, mutta mulla on sen verran iso kämppä, että…hmm.

  2. Yritän tosin aina iltaisin hengata suihkussa mahd. kauan että ilma höyrystyy, mutta eipä sekään pidemmän aikaa auta…jos ois pienempi asunto, niin saisi ehkä koko kämpän höyrytettyä…?

 2. Nina says: Vastaa

  Hyi hitto, tuo on muuten oikeasti inhottava vaiva! Mutta miten niin sulla on iso nenä häh?

  Ja joo, en usko hetkeäkään jos joku väittää ettei katso niistämistulosta.

  1. On mulla aina talvisin ollut VÄHÄN jotain tällaista mutta tää on jo kidutusta!

   No onhan se iso. Tai lähinnä enimmäkseen epäsymmetrinen ja näyttää joka kulmasta vähän eriltä.

 3. Mulla ei ole nenäongelmia mutta kasvojeni iho on nyt talvella ollut niin kuiva että se ihan hilseilee joistakin kohdista. Muistaakseni edes viime talvena ei iho ollut näin kuiva. Varsinkin korvien vieressä oleva iho hilseilee niin että sitä voisi rapsuttaa pois…mulla on kolmea erilaista kosteusvoidetta ja niitä käytän aamuin illoin mutta ei tunnu edes auttavan. Nenänpäähän pitää myös laittaa aina rasvaa kun se on myös sellainen kohta mikä hilseilee.

  1. Juu iho on kuiva myös. Cliniquen Moisture Surge on tähän mennessä paras.

 4. Ootko koskaan syönyt rottakuuria akneen? Se ohentaa pysyvästi limakalvoja, ongelmia voi ilmetä pidemmänkin ajan päästä. Minulla itselläni oli tuollaisia kuvailemiasi ongelmia yhtenä talvena rottakuurin aikana ja sain siihen ihotautilääkäriltä antibiottivoidetta. Kuulostaa siis siltä että nenäsi on tulehtunut sisäpuolelta. Mutta ongelma paranee onneksi nopeasti! Ilmankostuttimista sen verran, että ne pystyvät kosteuttamaan vain melko pieniä huoneita. Eli jos sellaisen hankkii niin kannattaa pitää sitä makkarissa yöllä. Toinen hyväksi kokemani niksi on pyykkitelineen pitäminen makkarissa. Pyykeistä haihtuva kosteus toimii ihan yhtä hyvin.

  1. Olen, kaksi. 🙁 Ensimmäisen pahimpaan aikaan talvella, ja sillon ei ollut mitään onkelmia…paitsi tietenkin kuiva iho.

   Inhoon nukkua kuivuvien pyykkien kanssa mutta sitäkin tein tuossa yksi yö…saattoi muuten auttaakin vähän!

  2. Ihan vadillinen vettä toimii myös, mutten tiedä miten sun karvaiset kämppikset suhtautuu asiaan?

  3. No Arska ainakin upottais sinne tassunsa, ehkä lopulta koko itsensä.

 5. MIMB says: Vastaa

  Moikka!

  Jos pidät musiikista ja oot kyllästyny kuuntelee 247 samoja radiohittejä, käy katsomassa mun blogi 🙂 Pelkkää uutta hottia musiikkia eikä yhtään arvosteluja! Welcome 🙂

  Hyvää joulun odotusta!

  http://mimb12.blogspot.com

  1. Ratkaiseeko tämä musiikki mun nenäongelmat? 🙁

  2. Petri says: Vastaa

   😀 Mutta meillä ois se ”ilmastointilaite” joka puhaltaa vesihöyryä ilmaan, saat sen jos haluat. 😀 Itsehän en se päällä kyllä pysty oikein nukkumaan samassa huoneessa (pöhisee sen verran äänekkäästi), mutta sulle ei varmaan oo ongelma.

  3. No en mä tiedä…vaikutti vähän kehnolta ja isolta ja rumalta 🙁

 6. Mullakin on talvisin kuiva iho ja nenä, ei ehkä noin kuiva ja kipeä kuin sulla, mutta tosiaan tuota pyykkien kuivaamisjuttua oon käyttänyt niin vähän helpottaa. Eli siis illalla pyykit pyörimään ja yöksi kuivaamaan niin kosteutuu vähän ilma.

  1. No niin kaikki neuvoo joo, mutta mua jotenkin ärsyttää se pyykkikosteus 🙁

 7. Minulla on joka talvi ihan sama juttu:/ Olen huomannut toimivaksi ratkaisuksi tosiaan sen ilmankostuttimen. Vaikka se ei kostuttaisikaan ihan koko kämpän ilmaa, niin pelkkä makuuhuoneen ilman kostuttaminen auttaa tosi paljon:) nyt saan talvellakin taas nukuttua, kun ei tarvitse koko ajan heräillä sattuvan nenän takia.

  1. No mä pelkään jo et pukki tuo semmosen 😀

 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 9. Mulla on talvisin käytössä öljysuihke ja sit reseptillä saatu bactroban nasal -voide jota nenän sisälle laitetaan. Olen usein onnistunut saamaan tulehduksenkin nenään kun iho kuivaa niin ja nyppäsee kuivan palasen, ja sit lähteekin vähän isompi… Se kipu on jotain järkkyä.

  1. TIEDÄN!!!!!

 10. Panda says: Vastaa

  Mikään vitamiini yksinään ei ole PUM se vaikuttavin tekijä esim limakalvoille. A-vitamiini on tuttu myös limakalvojen vitamiinina eli siksi sitä hehkutetaan tuossa sumutteessa. Solujen kasvu ja erilaistuminen ovat esim A-vitamiinin(kin) ansiota tutun hämäränäön lisäksi. En tiedä sitooko A-vitamiini miten kosteutta, eli voisiko se olla myös yksi sen ominaisuuksista liittyen limakalvoihin? Ei oo lekuri kotona niin en voi kysäistä :D.

  Liikaa ei kannata A-vitamiinia kuitenkaan nauttia, ylimääräinen vitsku kun varastoituu maksaan ja sitten on o-ou.

  1. Hmm niin en oikeen usko että A-vitsku auttaa tähän noissa suihkeissa…eikä tee taas mieli laittaa rahaa noihin kun eivät tunnu tarpeeks auttavan. >:(

 11. Myy says: Vastaa

  Mulla meni viime talvena nenä tosi rikki. Oli ihan älyttömän kipeä ja pitkän tutkailun jälkeen löytyi ihan semmoinen viiltohaavan näköinen haava nenän sisältä (?!). Ei meinannut umpeutua millään. Laitoin punaista Bepanthenia sormella nenään, yritin niistää tosi varovasti ja pitkiä höyryisiä suihkuja. Lähti se onneksi jossain vaiheessa umpeutumaan.

  1. Joo noita haavoja mullakin, siis aina talvisin, mut nyt jotenkin ihan extrakipee. 🙁 Enpä ookaan tajunnu tunkea Bepanthenia nenään…pitää kokeilla.

 12. Kannattaa kokeilla A-vita -tippoja 🙂

  1. Ai kannattaa??

  2. Ainakin minulla ne on tehonneet nenän limakalvojen kuivuuteen ja veren tirskumiseen:)

 13. Niina says: Vastaa

  Tää kuulostaa tutulta. Olen kärsinyt elämäni aikana ihan ylettömästi nenäverenvuodoista, koska limakalvot ovat olleet niin kuivat. Ei kiva. Käytin Roaccutanin aikana sellaista tuotetta kuin Locobase Repair, jota levitin myös nenän limakalvoille, suosittelen lämpimästi. A-vitamiinitipat eivät ole minulla auttaneet mitään (lähinnä vain lisäsivät nenäverenvuotoja…), mutta niitäkin on lääkäri minulle joskus suositellut.

  1. Tota Locobasea oli mullakin, pitää varmaan tunkea nenä täyteen sitä ens yöks. 😀

  2. Ja sitä on kyllä siis vieläkin!

 14. Anonymous says: Vastaa

  Jaajo palaa suomipopille ens vuonna! Ei tuo sun nenä mikää paha oo. Toki tarvii vähemmän maskia jos vaikka menee trullittamaan.

  1. Kiitti kuupa!

   Ai ei Jaajo saanu muuta duunii, höh.

 15. Et sä tohon vaivaan kuole.
  Sun nenä on ihan ok.

  Ilmankostutin taitais olla pitkässä juoksussa paras vaihtoehto.

  1. Niin kai sit. 🙁 Ahdistaa vaan kun ne on niin rumia enkä halua mitään ylimääräistä tavaraa. 😀

 16. Mahdottoman nätti nenä! Mä tykkään JUST tuommosesta nenästä! Vertaa vaikka mun nenään.. ihan pikkuruinen nöpönenä, tämmösellä raavaalla kollilla. Ja uskomattoman kaunis ja huoliteltu oot muutenkin :), oo onnellinen. Mut nenän pitää juu olla kostea, kokeile vaikka mun nenänpäätä. Jos ei se oo, on jotain vialla. Eiku lääkäriin!
  -Blackie-

  1. No kiva et joku tykkää… 😀

 17. Anonymous says: Vastaa

  Itselle on suositeltu A-vitamiinia öljy muodossa nenään laitettavaksi! Se kuulemma toimii todella hyvin! En ole kyllä kokeillut itse..

 18. Sama vika! Hajoan tähän ongelmaan, oon välillä ottanu tulehduskipulääkettäki, et loppuu se tykytys nenässä. Siis rupia tulee nenään, kun on väliseinä halki ja lisäksi limakalvot vuotaa verta niistäessä. Lisäksi mulla on vielä kortisonisuihke allergiseen nuhaan, joten sehän kuivattaa vaan lisää. Eli käytän melkeinpä vuoden ympäri tuota öljyä.

  Eihän noihin oikein mitään ratkaisua oo, jos ei tosiaan tulehdu, mitä voi tapahtua, jos ei malta olla ronkkimatta sitä nenää 😉 Kantsii kokeilla myös suolavesisuihkeita, jos tuntuu, et on tiukassa räkä tai kuivahtanut. Se liuottaa sen ja sit saa niistettyä vähän kevyemmin. Ja tekee saman limakalvoille kuin kostea ilma. Noita saa ihan perussuihkeena ja sit on semmonen tymäkämpi suihke, joka huuhtelee nenän samalla kuten nenähuuhtelukannu. Ja jos tykkää nenähuuhtelukannusta, voi siihen veteen laittaa lisäksi vielä oliivi-/rypsiöljyä, jolloin limakalvot saa perällä asti öljyä.

  A-vitamiini auttaa tosiaan limakalvoihin niissä suihkeissa. Mut sit taas suositus on öljy, jos verta tulee. Tosin tuo a-vitamiini vois pitkällä tähtäimellä olla hyvä, ennaltaehkäisyä jne. Mutta sit taas a-vitamiinisuihke ja -tippa on vesipohjainen, niin kovin rikkinäisessä nenässä se ei välttis tunnu hyvältä. A-vitallahan on myös vaseliinipohjainen nenävoide. Ootko kokeillu sitä? Siinä on näppärän pitkä nokka, joten voi tursottaa pitkälle nenäänkin (josta se osittain tietty valuu nieluun ja maistuu pahalle 😀 ). Ja sit tietty perinteisesti Bepanthenia kunnolla nenä täyteen yöksi, hoitaa se sekin limakalvoa paremmaksi.

  t. apteekintäti 😀

  1. Joo, niinpä. Eilen yöllä leffasta palatessa kivasti tuli taas verta nenästä. 🙁 En usko että on mitään tulehdusta kuitenkaan vielä ainakaan…

   Koklaan tota Bepanthenia eka, sitä kun löytyy omasta takaa!

 19. Eii varmaan hyödytä tämä minun kommentti enää, mutta talvisin mullakin verestää limakalvot kuivan ilman takia ja A-vita tipat (joku öljy-systeemiseos) on kyllä auttaneet. Jos pääset vaikka yöksi-pariksi johonkin parempaan ilmaan nukkumaan niiden tippojen ja kaikkien muiden rohdoksien kanssa niin se vois vähän parantaa limakalvoja.

  Sen ilmankostuttimenhan vois sijoittaa makuuhuoneeseen vaikka… JA sellanen vähän kyseenalainen kotikikka on olemassa, että laita vettä esim. pakasterasioihin ilman kantta ja jätä ne kevyesti lämmittävien pattereiden päälle.. sieltä ne vedet haihtuu ilmaan.. en tiiä onkose miten tehokas mut kaikkee voi kokeilla 😀

  1. Joo makkarissa se aina pöhisee iltaisin mut eipä se tunnu hirveesti kuitenkaan auttavan 🙁

 20. Auts, eipä kuulosta todellakaan kivalle :(.
  Nyt kun aloin miettiä, niin itselläni vuoti tuossa syksymmällä nenä verta aina välillä, usein ilman mitään syytä! Muutamana aamuna herätessäni nenä oli täynnä kuivunutta verta, hyi…
  Toivottavasti täällä tulleistä vinkeistä ois apua, itsellä ei tällä hetkellä kuivu sisältä mutta ulkoa kuivuu tuo nenä sitten senkin edestä!
  Ja kynsinauhat ovat kipeät, kun meinaavat nekin kuivua irti :/.
  Vaikka talvi-ihminen itse olenkin, niin tää ihon kuivuminen ei oo hauskaa..

  1. Joo no en tiedä, onko mikään auttanut. 🙁

 21. Milla says: Vastaa

  Höh:( Mä menin apteekkiin ja sieltä suositeltiin öljymäistä suihketta, joka on ainakin mulla auttanut! 🙂 ..Ja mitä sun nenään tulee, niin musta siinä ei oo mitään vikaa tai korjattavaa! 🙂 Joskus kuitenkin itsekin huomaan miettiväni nenää ja olenkin tässä syksyn aikana opetellut varjostamaan nenää ja meikkaamaan senkin oikein (mä en edes tiennyt ennen että nenää voi pahemmin meikata). Kannattaa testata oikeilla tuotteilla, ero on huima! 😀

  http://polkadotcookie.blogspot.com/

  1. Joo, oon kuullu varjostamisista… 😀 Taidan olla liian laiska.

 22. Anonymous says: Vastaa

  Tuleeko sulla verta nenästä vain kun olet kotona? Asuin joskus hetken aikaa homeisessa kämpässä ja aina aamuisin ja kotio tullessa nenästä alkoi vuotamaan verta (koskaan sitä ennen en tuosta ollut kärsinyt ja muutettuani asunnosta pois se myös lakkasi). Tuskin tästä kuitenkaan on kyse..

  1. Noup, vaivaa kaikkialla ja just jos on enempi pakkasta. Heti kun menee plussan puolelle niin helpottaa! Mut joo, talo valmistunut kesäkuussa, joten tuskin homeesta kyse…kuivaa on.

 23. Julia says: Vastaa

  Sulla on tulehtunut sieraimet. Itselläni sama homma kävin lääkärissä. Sain nenäsumutetta nimeltä Dymista !! Johan helpotti kivut ja olot 2päivässä! Suosittelen kokeilemaan tuotetta !

Vastaa