Kristallikokeilu

Reiska sai joululahjaksi kristallihiekkaa. Lisäksi tilasin pienemmän pussin samaa kamaa Zooplussan pisteillä. Kerron nyt ihan pikaisesti, miten sen hiekan kanssa oikein kävi, jos jotakuta vaikka sattuu kiinnostamaan.

Koska en ollut vaihtanut kaikkia hiekkoja pitkään aikaan, ajattelin tosi fiksusti, että käytän vanhat mikrohiekat ihan loppuun ja pesen vessan kunnolla ja laitan uutta kristallihiekkaa tilalle. Ilahduin suuresti, kun se kristallihiekka olikin niin kevyttä, Reiskan vessaa oli superhelppo kantaa! Mutta olishan niitä hiekkoja ehkä voinut vaikka ensin sekottaa keskenään, ettei olis ollut Reiskalle ihan niin uutta ja outoa. Kristallihiekka oli kuitenkin rakenteeltaan todella erilaista ja terävää! Lisäksi pölysi ihan ÄLYTTÖMÄSTI! Olen kyllä kaikenlaisia kissanhiekkoja aiemmin kokeillut, eikä Reiska ole ollut moksiskaan, joten ajattelin, että ehkä se suhtautuu asiaan nytkin samalla välinpitämättömyydellä.

No, kuten kuvasta näkyy, Reiska ei niin vaan sinne hiekkikselle enää mennytkään. Vessan edessä jahkailtiin ja kierreltiin ja lopulta käveltiin tuhahdellen pois. Kyllä siellä pari kertaa pikaisesti myös käytiin, mutta koskaan en nähnyt, että siellä ois jotain saatu aikaankin. Reiska tuntui tosissaan pelkäävän hiekkaa. Ekan yön jälkeen hiekasta löytyi pari hassua kakkakikkaretta ja todella vähän pissaa. Tämän hiekkalaatikon välttelyn kestettyä kolme päivää päätin, että ei ole mitään järkeä katsella tätä touhua enää pidempään. Laatikolle kyllä mennään, mutta vasta, kun hätä on kaikista suurin. Alkoi epäilyttää, tuleeko tästä jotain vatsaongelmia. Mihinkään lattialle Reiska ei missään nimessä pissaa/kakkaa, sen verran siisti herra kuitenkin on. Mutta en yhtään pidä siitä, ettei Reiska voi mennä tarpeilleen vapaasti.

Lisäksi hiekan pölyäminen ärsytti, sekä putsaaminen: kun hiekka ei lainkaan paakkuunnu, miten sitä putsataan? Kaikki hiekat vaihdetaan kerrallaan, vai? Mitenkään hajutonta tämä hiekka ei tosiaankaan ollut, vaikka ulosteita ei ehtinyt paljon edes kertyä!

Niinpä heitin kristallit mäkeen ja palasin vanhaan, tuttuun ja turvalliseen mikrohiekkaan.

Monilla muilla kristallihiekka on kuitenkin ollut ihan kelpo valinta?

14 Comment

 1. ami says: Vastaa

  Meillä on kyllä toiminut kristalli jo kaaauan. On helppoa siivota pelkästään kakit pois, toisaalta pissa kyllä kertyy hiekkojen alle laatikon pohjalle päivien kuluessa, vaikka sen tietenkin on tarkotus suurimmilta osin niihin kiviin imeytyä… Meillä hiekat vaihdetaan kerran viikossa (kaks poikaa on kunnon kusitykkejä), samalla tietenkin kuurataan laatikko niistä pissahiekoista. Sinänsä ehkä aika ärsyttävää (ja kamalan hajuista nyt ainakin, ammoniakkimyrkytys hellooo!) mutta paakkuuntuvasta hiekasta ei vaan tämän talouden pariskunta tykkää. Kissat ei oikeestaan näytä suuria tunteita hiekkamielipiteistä, paakkuuntuva ja kristallihiekka käy, tietenkin kristalli aina mieluimmin kun siihen on totuttu. Sitä Cattian (?) mikro(?)hiekkaa (musta pussi, halpa) meillä oli viimeksi ja oli kyllä aika samanlaista sontaa kun paakkuuntuva. No, ehkä vielä jonain päivänä löytyy se täydellinen…

  1. Joo Cattiaa oli mullaki pussi ja se kyl lievästi haiskahti.

   Siis todellako KAIKKI kristallit vaihdetaan kerralla? Eikös tota kulu ihan järkyttävä määrä? 😮 Tota paakkuntuvaa mikrohiekkaa kun tietty otan vaan ne pissa/kakka-kohdat.

 2. Hanna says: Vastaa

  Itse vannoin ennen noiden kristallien nimeen, se on paljon parempaa ku se halpishiekka, joka paakkuuntuu ja siita ei pissa haise lapi – kakka toki silti pitaa siivota. Sit sain ilmaseks jostain 30 litraa puupellettia ja en vaihtaisi enaa yhtaan mihinkaan. Noi puupelletit on maaailman parhaita. Ne on ekologisia, niista ei haittaa jos vahan menee pontosta alas ku vetaa kakkat, koska ne hajoaa ja huuhtoutuu, kristallien ja hiekan kanssa pitaa varoa ettei mee ponttoon ollenkaan kun niita ei saa vedettya pontosta alas.

  Sen lisaks tuo pelletti pitaa ihan hirvean hyvin hajut poissa. Meilla ei haise kotona ollenkaan pissa, vaikka joskus menisi parikin paivaa ettei tyhjaisi (meilla on kaks kissaa ja niilla yhteinen laatikko).

  Suosittelen siis lampimasti puupellettia. Sita mun empiiristen tutkimusten perusteella kayttaa kaikki elainlaakarit ja kissaloytokodit. Se on sen lisaksi myos todella edullista!

  1. Vähän luulen, että meillä pysytään nyt visusti tossa mikrokissanhiekassa. 😀 Tosin nyt viime aikoina oon käyttäny sellasta, jossa tosiaan on ihan superpieniä kristallihiutasia seassa. Joka toinen päivä vaihdan ja tosi hyvin pysyy hajut, ei meillä siis tosiaankaan kissanpissa haise!

 3. Jennipenni says: Vastaa

  Omalle kissalle sopii kaikki, mut ite en oo vieläkään varma mikä olisi parasta 😀 Ei ainakaan pelletti joka muuttuu puruksi. Oma kissani on pitkäkarvainen ja kantaa sitten sitä purua takamuksessaan ympäri asuntoa 😀

  1. Haha! 😀

 4. Miia says: Vastaa

  Tuo kristallihiekkahan on 1kissa / 1 kuukausi. Kerralla vaihdetaan ja Tuota parempaa hiekkaa ei löydy. Hiekkaa kuuluisi sekoitella ettei pissi keräänny astian pohjaalle ja sheisset heittelen pönttöön. En ikinä ikinä palaa normaaliin hiekkaan, koska muinoin kämpässä haisi kuselle hyvinkin nopeasti, hiekka piti vaihtaa tyyliin viikottain. Nyt täällä tuoksuu vain hiuslakka ja manakin tykkää. Tosin tassuissa hiekka kulkeutuu eteiseen ja laatikon ulkopuolelle kuten mikä tahansa hiekka.

  Sekoita tuota kristallia ja vanhaa hiekkaa sekaisin. Koska tuo on kyllä outoa hiekkaa muihin verrattuna.

  1. En taida enää kokeilla, se pölyki oli jotain kamalaa. Ja tosiaan järkyn kokosia ja teräviä ne hiekat, kun niitä ajautu kylppärin matolle!

 5. Täälläkin on toiminut täysin hyvin tuo kristallihiekka, ei haise ja hiekka vaihdetaan ehkä 2-3viikon välein (käytössä planet petin 15litran pussi, josta riittää 3-4 täyttökertaan). Ja kerran päivässä hiekka sekoitetaan, että kaikki pissat imeytyy, kakat otan aina pois kun jotain on tullut.
  Kyllähän se vaihtaessa pölisee ikävästi ja jalan alla ei tunnun kivalle, mutta en kyllä muuhun vaihtaisi ainakaan tällä hetkellä :).

 6. Ruu says: Vastaa

  meillä käytetään ihan normis paakkuntuvaa hiekkaa, ja ei haise, sehän on ihan henkilökunnan siivousaktiivisuudesta kiinni. 😀

 7. Hei kiitos tästä kovasti! Olen meinannut tolle meidän nahkapallolle tästä joskus ostaa, mutta taidanpa jättää väliin.
  Mä kun tykkään nimenomaan pari kertaa päivässä vaan kerätä paakut ja kakat pois, niin hiekka on taas ihan kuin uutta. Ei haise eikä kissan tarvitse olla ikävystynyt likaisesta kopista <3. Mitä mikrohiekkaa käytät?

  1. Mäkin haaveilin tästä kristallihiekasta monta vuotta, mut sillon myytiin lähinnä sitä kallista merkkiä…ehkä se on sit parempaa, tiedä häntä. Jätän kuitenkin jatkossa nää kristallit ostamatta.

   Näitkin tosiaan tuolta toisesta postauksesta sen mikrohiekan, mutta ei mulla oo oikeestaan mitään vakiomerkkiä, ostan Mustista & Mirristä sitä, mikä on halvin. 🙂

 8. jessi says: Vastaa

  Ah, käytän tässä blogissa varmaan loppuyön 😀
  Olen koittanu tota hiekkaa, vanhemmillani on sitä aina, kun kissat sinne raahaan hoitoon. Kummatkin totuttautui siihen aluksi sillä, että tosiaan sekoitti normihiekan sekaan.
  En kuitenkaan tuotteesta tykännyt, ei oo kiva että se pissa värjää hiekan keltaiseksi enkä oikein tiedä koska pitäisi koko hiekka vaihtaa pois (ja kauhea vaiva, oon kans laiska pesemään hiekkalaatikkoja..).
  Toinen inhotus on pelletti, pissa alkaa siinä haisemaan (sanotaan paketissa sitten mitä vaan) ja sitä purua on sitten pitkin kämppää ja sängylläkin. Ei kiva.
  Ainoo toimiva kissanhiekka on Lidlin halpishiekka, paakkuuntuu hyvin eikä kuljeudu tassujen mukana pitkin kämppää.

  1. Heh. 😀

   Joo, mäkään en tykännyt siitä, kun ei paakkuuntunut lainkaan, enkä oikeen muutenkaan tajua, et sit pitäis vaihtaa KAIKKI hiekat kerrallaan…ja se pölyäminen oli jotain kauheeta!

   Eläinlääkärin kanssa viikko sit juttelin noista hiekoista ja kerroin sille huonot kokemukset kristallista ja et joutu vaihtaa takas mikrohiekkaan, ja se sano, että toi pelletti nimenomaan pölyää kans ihan hirveesti, eli just jos on silmäongelmia (kuten Reiskalla), niin mitään pölyävää hiekkaa ei pitäis käyttää.

Vastaa