AAMIAINEN ON PÄIVÄN TÄRKEIN ATERIA, PISTE.

Olen tämän suhteen niin itsepäinen kuin vain olla voi. En nimittäin suostu uskomaan, että olisi mitenkään terveellistä tai järkevää olla syömättä aamupalaa. Jos aamulla ei ole nälkä, on tehnyt illalla jotain väärin, eli toisin sanoen syönyt liikaa vääränlaista ruokaa (rasvaista, sokerista, hirveästi hiilareita). Jos illalla syö terveellisesti, aamulla pitäisi olla KOVA NÄLKÄ. Näin se vaan menee ja muuhun en usko.

Olen jo puolitoista vuotta vedellyt joka aamu samanlaisen aamiaisen: kaksi paistettua kananmunaa, väliin lohta ja ehkä juustoa. Lisäksi maustamatonta jugurttia ja marjoja. Ja lasi vettä. Ennen lounasta syön töissä pienen omenan ja juon puoli kuppia kahvia, jos vaan suinkin ehdin.

Mutta nyt olen viimeinkin opetellut syömään aamuisin puuroa, KAURAPUUROA. Ja tässä vaiheessa eksä tukehtuu nauruunsa. Minä nimittäin ennen vihasin kaurapuuroa, siitä on ihan hirveät traumat lapsuuden eläinleiriltä, jossa oli pakko syödä iso lautasellinen kaurapuuroa ennen kuin pääsi hoitamaan eläimiä. Hullu leiritäti vahti vieressä ja oksetti koko ajan, ihan kamalaa kidutusta. Mutta niin vain jo viikon olen nyt kaurapuuroa vedellyt aamuisin hyvällä halulla, voisilmän kera. Ja nyt se jo jopa maistuu tosi, tosi hyvältä. Lisäksi kananmuna ja ainakin vähän raejuustoa. Ja nykyään juon kotona sen kahvin.

Mutta mikä parasta, puuro myös toimii! Olen nyt ehdottomasti sitä mieltä, että kaurapuuro on urheilijan paras kaveri. Puuron vaikutuksen huomaa nimittäin työpäivän jälkeenkin, kun juoksen suoraan salille. Toki vedän kevyen rahkavälipalan, mutta poissa on väsymys ja treenit sujuu! Lisäksi lounaaseen asti jaksaa töissä paljon paremmin, kun yleensä järkyttävä nälkä on jo tuntia ennen Amicaan hiipimistä. Olen hämmästyneen iloinen. Käytän gluteenittomia kaurahiutaleita, jotka ovat toki kalliimpia, mutta en halua mitään vehnää joukkoon.

Kai tekin syötte kaurapuuroa aamuisin? SUOSITTELEN.

62 Comment

 1. En ymmärrä ihmisiä jotka ei syö aamupalaa, niiden täytyy olla jo lounaaseen mennessä ihan nääntymisen partaalla 😀
  Hyvin usein syön nimenomaan kaurapuuroa, mutta vielä useammin eli joka aamu kauraleseitä jogurtin seassa. Sitä vaan jaksaa paremmin.

  1. Vaikka ennen söinkin ihan hyvän aamiaisen, niin silti itkettää, että olen heittänyt elämästäni niin monta kaurapuuroaamua hukkaan! 😀 Eli olen saanut ihan liian vähän hiilareita aamuisin ja siksi veto pois helpommin iltapäivällä.

  2. Ja niin. Usein nää ihmiset, jotka eivät syö aamiaista, popsivat ennen lounasta kaikenlaista epäterveellistä. Tai syövät illalla hillittömiä määriä.

 2. Merja says: Vastaa

  Kaurapuuroa täälläkin syödään aamiaiseksi. Sitten päälle vielä joko kupillinen kahvia tai teetä. Niillä jaksaa siihen asti, että onkin jo fiksua syödä uudemman kerran.

  1. Jes!

 3. Kyllä tulee täälläkin aina syötyä aamupala! Aina olen syönyt ja varmasti aina tulen syömään. Nykyään nappaan aamupalaleivät kotona eväsrasiaan ja syön vasta töissä, mutta kuitenkin heti kun sinne pääsen. Säästän vaan aikaa aamuisin kun syön työaikana… 😉

  1. Töissä olis puuroa aamuisin, maksaa jonkun euron-pari. Vaihtelee riisipuurosta ties mihin ohrapuuroihin. Mut en jaksa istua 40 min aamuisin bussissa tyhjällä vatsalla. 😛

 4. Nina says: Vastaa

  Mä opettelin (=pakotin itseni) koko alkuvuoden syömään kiltisti aamupuurot mutta se on nyt vähän hiipunut kun ei oo enää mikroa. Joo en tod. ala missään kattilassa aamulla keittelemään yhtään mitään vaan nukun mieluummin 😀 Ennen tuota puuroilua en syöny moneen vuoteen koskaan aamupalaa ja tuosta opettelusta kyllä jäi tapa, eli vaikken syökään puuroa niin jotain on aamulla saatava. Yleensä banaania ja jogurttia tai jotain sellasta minkä saa napattua töihin mukaan.

  Ja ihan konkreettinen vaikutus aamupalan syömisellä on ollut ainakin se ettei tule lounaalla vedettyä niin kamalaa ähkyä. Ainakaan ihan joka päivä. Paitsi jos on tosi hyvää ruokaa 😛

  1. Eihän tossa hei mee kun 10 minuuttia. 😀

  2. Nina says: Vastaa

   No syömisineen 25min ja kyllä mä mieluummin nukun sen ajan 😀

  3. Höhlä! 😀

  4. Myy says: Vastaa

   Mitään mikroja tartte! Pikahiutaleet kulhoon ja vedenkeittimestä vettä päälle 🙂

 5. Jennipenni says: Vastaa

  Olen samaa mieltä aamiaisen tärkeydestä. Ja olen huomannut ihan saman, että jos illalla on syönyt epäterveellisesti, ei paljon odota aamulla munakasta vatsa kurnien. Tämän huomaa välillä viikonloppuisin ja päätyy syömään ”jotain pientä” aamupalaksi ja tunnin kuluttua hirveä nälkä.

  Välillä syön kaurapuuroa, juurikin gluteiinitonta mutta useimmiten vain munakasta. Vältteletkö muuten gluteiinia muuten? Ja kyllä on lapsuuden traumat veteen keitetystä kaurapuurosta, jota oma äiti pakotti syömään 😀

  1. En oikeastaan edes välttele gluteenia, mutta kuitenkin pyrin syömään mahdollisimman vähän vehnää ja ruista, olo on niin parempi. Kaurapuuro gluteenittomana siksi, että en näe järkeä siihen lisätystä vehnästä, mieluummin syön puhdasta kauraa, joka on parempi vaihtoehto.

 6. Anitra says: Vastaa

  No tottakai syödään! Tai siis minä ja poju, miehelle ihan nou nou. Sekaan mansikoita tai mustikoita pakkasesta, niin puuro jäähtyy sopivasti ja samalla tulee päivän marja-annos siinä. Paitsi keskiviikkoisin syön usein töissä aamulla kun on riisipuuropäivä 😛

  1. Joo mies vetelee kans marjojen kera, musta ne ei jotenkin sovi. 😛 Marjoja syön sit jugurtin/rahkan kanssa iltaisin ja välipalaksi.

   Riisipuuroo pitää kyl tehdä!

 7. Anonymous says: Vastaa

  Elovena on muuten ihan yhtä puhdasta kauraa kuin hintavat gluteenittomat versiot. Vehnäallergikko kaveri kykenee sitä syömään, mutta ei bulkkikaurahiutaleita, joissa saattaa olla jäänteitä vehnästä. Vinkkinä puuroiluun.
  Ja jos ei oo hifistelijä, niin parin minuutin mikropuuro on älyttömän kätevää. Ei sotkeennu ees muita astioita kuin se puurokulho! 😉

  1. Hmm. Pitää tutkia vähän sisältöjä. 😀 Toi PiippolaPuuppola mikä lie mitä syön on kyllä ainakin puhdasta kauraa, ilmeisestikin tosi tarkkaan valvottua.

   Ei mitään mikropuuroja. 😛

 8. Anonymous says: Vastaa

  söin just tänä aamuna lautasellisen puuroa pitkästä aikaa. ja mul on ollu kauhee nälkä jo varmaan tunnin verran. ei toimi mulla.

  1. Jep mä tein ton virheen kans jotain vuosi sitten ja siihen jäi. Mutta pelkkä puuro ei riitä! Pitää saada lisäks protskua! Kananmunaa, jotain kalaa/lihaa, raejuustoa esim!

 9. Anonymous says: Vastaa

  tai sitten syö vaan ne prodet ja jättää sen puuron vallan pois 🙂

  1. Niin, mutta kun ei sillä jaksa!

 10. Mä oon kotona töissä ja sen takia mun aamiainen saattaa venähtää ihan sikakauan. Esim viime yönäkin heräsin kun mies tuli kotiin ja mulla oli jo silloin tosi kova nälkä, maha vaan kurlutti mutta koska kello oli jotain puoli kuusi yöllä ni en ajatellu nousta syömään vaan ignorea mahalle. Ja sitten kun oli aika oikeasti herätä, ei enää ollut nälkä. Ja kun mun ei tarvitse tästä nyt lähteä sähköpostia kauemmas töihin niin ei oo mikään ”pakko” syödä heti. Tiedän että pitäisi ja olisi terveellistä jne, mutta johonkin se usein unohtuu. Ja sitten tietty mun on helppo kävellä jääkaapille heti kun tarve tulee, eikä tarvi miettiä että mitä ottais evääksi jne. Oon yrittänyt tätäkin vähän korjata itsessäni että saisi sen ruokahalun aamuun, mutta vaikka en syö illalla mitään erikoista niin ei mulla vaan oo aamulla nälkä. Mutta syytän siitä pääasiassa tätä kotityöläisyyttä koska kyllä mä aina pakotan itteni syömään, nälkä tai ei, jos pitää johonkin heti aamulla lähteä.

  Puuroa en usein jaksa keitellä aamuksi koska yritän välttää kolinaa ja kilinää keittiössä kun mies nukkuu. Mun goto-aamupala on viime aikoina ollut ruisleipää jonka päällä on raejuustoa. Ja teetä sellanen litra.

  1. Mä varmaan kyl söisin aamupalan aika täsmällisesti vaikka kotona oisinkin päivät! Jos oon esim. saikulla, niin en jaksa kyl pitkään nukkua ennenku oon saanu jotain vatsaan.

 11. Elisa says: Vastaa

  Mä syön nykyään ihan järjettömän ison aamupalan verrattuna entiseen ”ei-aamupalaa-lainkaan”-linjaan. Eli jonkun 300g turkkilainen jogurtti-rahkaseosta, kiivi, banaani, mustikoita, puolukoita, hippunen hunajaa, kookoshiutaleita ja soijarouhetta. Vitsit että pysyykin nälkä hyvin poissa tarvittaessa pitkälle iltapäivään!

  Kananmunia vois kyllä pitkästä aikaa keitellä, se ois niin helppo aamulla syödäkin 🙂

  1. Ah, turkkilainen. <3

 12. Proteiinipuuro, i say no more! 😀 Ei tartte hässlätä millään extralla! Mut mitä gluteenitonta kauraa, kaurahan on gluteenitonta? Eli ihan normieloveenat pitäisi olla ookoo? Vai laitetaanko sinne jotain extraa Suomessa? O_o

  1. Ja keitetty puuro > mikropuuro. Ja pellavansiemenrouhetta, chiasiemeniä ja psylliumsiemeniä sekaan. Vaikka mä vähän aikaa sitten sanoin, että hifistelijät on vitusta, niin taidanpa itse olla puurohifisteljä. Fuck yeah 😀 Ajattelin tehdä puurokeittokirjan. Joo. Pitäis tehdä. Ehdottomasti! Must tulis rikas.

  2. On noissa kai monesti vehnää lisänä, tai sit jotenkin samalla linjalla tehtyjä leseitä. Mut mun pitää vähän tutkia näitä selosteita…

  3. En mä usko et niihin on lisätty mitään, se on vaan ilmoitettava että saattaa sisältää gluteenia koska valmistetaan samassa tehtaassa. Ainakin mun halpishiutaleet on kyllä ehtaa kauraa mutta saattaa sisältää pieniä määriä gluteenia. Tuskin vaikuttaa gluteenia ”muuten vaan” välttelevän ruoansulatukseen mutta keliaakikoilla tietty eri asia.

  4. Hmph. Joo, en siis varsinaisesti gluteenia välttele, ainakaan tolleen jos jossain ruuassa lisänä.

 13. Anonymous says: Vastaa

  Syön aina aamupalan! 😀 Mutta! Puuron jälkeen minulla taas tulee järkyttävä nälkä jo noin. tunnin.päästä 😀 Syönköhän sitten liian vähän sitä puuroa! Marjojen kanssa vain enkä mitään muuta, ehkä pitäisi ottaa siihen kylkeen joku rahka tai jotain!:)

  1. Niin, kyl se vaatii tosiaan sitä protskuu lisäks, muuten ON tosi kova nälkä. Ei pelkällä puurolla pärjää.

 14. nea says: Vastaa

  Mä käyn aamuisin rutiinin voimalla, ja aamiainen + kahvi on ehdoton 😀 Oon syönyt AINA sekä aamupalan että lounaan, en vois kuvitellakaan olevani ilman. Mulla on kolme vaihtoehtoa aamiaiselle (juurikin tämän rutiinikoneen johdosta), jotka sisältävät täsmälleen saman verran hiilareita, about yhtä paljon prodea, jotain hedelmää… Puuro on yksi. Sen teen joko kaurahiutaleista tai leseistä ja heitän sekaan joko chia- tai pellavansiemeniä ja joko raejuustoa tai suoraan prodejauhetta 😛 Ja hedelmä kylkeen, EI sekaan. Ja mä teen puuron aina hauduttamalla, eli alempaan kattilaan vesi kiehumaan ja ylempi hakeutuu sitten aamutoimien aikana vahtimatta muutamassa minuutissa todella meheväksi 🙂 Eikä pala pohjaan!

  1. Joo mä ekana aamuna poltin hienosti puurot ympäri hellaa kun sehän tulee tosi nopeesti kiehumisen alkaessa yli. 😀

 15. Aikas täydelliset on sun aamiaiset, sanon minä:) Protskua ja hiilaria oikeassa suhteessa + hyviä rasvoja niin pääsee Zone-ihannetilaan. (jo legendaksi muodostunut ruokavalio-oppi). Urheilijat mutta muutkin jo jyrää zonella. Luepas Kissis (ja toki muutkin) Barry Searsin zone-kirja(t). Kaurapuuroa vois joo alkaa vetämään! Ja vaikka tolleen hauduttamalla. niinkuin nea ehdotti, niin se tulis vähän niin kuin itsekseen
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  1. Ai siksikö tätä fiilistä kutsutaan! Kiitos!

 16. June says: Vastaa

  Mun perusaamissetti on: maustamatonta jogurttia (vaihtelevasti turkkia tai normia) + marjoja pakkasesta + siemeniä + pähkinöitä. Jos jaksan, teen kyllä ehdottomasti kaurapuuroa. Ite oon aina tykännyt siitä. 🙂 Mutten missään nimessä mistään limaisesta mikroversiosta, vaan kyllä se pitää oikeasti keittää.

  Nyt oon tehnyt sitä aina just gluteenittomista luomukaurahiutaleista, ja mantelimaidosta. Ok useimmiten se maito on sokeroitua, mutta eipähän tarvi puuro itsessään enää mitään makeaa joukkoon – marjoja, siemeniä ja joskus raejuustoa, ja that’s it. Omnomnom. 😛

  1. Mä kokeilin tota mantelimaitoa kahvin kanssa mut ei se loppujenlopuks ollu ihan mun juttu…enkä oikeen osaa laittaa maitoa puuroonkaan. Vois se ehkä toimiakin, hmm.

 17. Hyi, niin instant flashback omaan päivähoitolaan, että huhhuh.. Siellä kanssa hoitotäti pakotti syömään puuroa AINA ja joka hiton päivä. Aina itkun kanssa söin sen ja jouduin joka aamiaisen jälkeen jäähylle kun en syönyt kiltisti. En vaan ikinä sietänyt puuroa. Kerran onnistuin puuron jälkeen oksentamaan sen keittiön matolle, niin ei tarvinnut enää sen jälkeen puuroa vääntää 😀
  Nyt on tullut opeteltua. Riisipuuro on parasta, muttei sitä jaksa joka päivä tuntia keitellä. Muuten muut puurot menee vain jonkun marjojen tai kiisselin kanssa, mutta meneepähän ainakin 🙂

  1. Jep, aika monilla varmaan lapsuudesta jotain puurotraumoja. 😀

 18. Taru says: Vastaa

  Kaurapuuro on hyvää, mutta valitettavasti mulla se ei pidä nälkää ei sitten yhtään. Viimeistään tunnin päästä verensokerit heilahtaa niin paljon et rupee kädet täriseen.

  1. Totta, nälkää se ei pidä mullakaan itsessään kovin hyvin. Mut koklaapa tosiaan jotain protskuu messiin, niin johan pelittää!

 19. Anni says: Vastaa

  Kaurapuuro, jonka sekaan on jo lämmitettäessä tungettu läjä raejuustoa, on mun aamujeni pelastaja ja odotettu ruokailuhetki. Ei vaan käynnistyis tämä torkkuja ilman sitä 🙂 Päälle vielä marjoja, niin kehräys alkaa ihan omasta takaa.

  1. Mä en pystyis kyl raejuustoo työntää joukkoon, syön sen erikseen! 😀

 20. Mä en pysty syömään kuin vain noin tunnin päästä siitä kun olen herännyt. Aivan sama olinko syönyt edellisenä iltana mitään tai paljon. Yleensä siis väännän töissä vasta aamupalan (jogurttia ja mysliä), sillä selviää sitten lounaalle.

  1. Hmph. Ok, voit olla poikkeus. 😛

 21. Mun pitäis opetella syömään kaurapuuroa kans. Mulla on muutaman kerran tosin tullut niin järkyttävän huono olo aamulla syödystä puurosta, en tiedä syytä 😐 Mutta on se noin muuten ihan hyvää! Mutta jännää kyllä, jos syön kaurahiutaleita jugurtin seassa niin ei tule huono olo ollenkaan. Weird.:D

  1. Mullakin on ollut nyt vatsa kipee iltaisin viime aikoina ja pelkäänpä, että joudun kohta testaamaan, voiko se tosiaan olla tosta puurosta kiinni, toivottavasti ei. 🙁

 22. Nonnu says: Vastaa

  En tod syö. Kun sappirakkoni pamahti atomeiksi 12 vuotta sitten, elin sen jälkeen 1½ vuotta kaurapuurolla ja BlåBandin pussikeitoilla (ainoat ruoat joista ei tullut mahakipuja). Voit muuten uskoa, etten koske enää kumpaakaan 😀

  Mutta terveellistähän tuo on. Enää ei vaan pysty, puistattaa pelkkä ajatuskin!

  1. 😀 Ymmärrettävää.

 23. En oo kans koskaan ymmärtänyt, kuinka joku voi jättää aamiaisen syömättä. Se on ekä päivän paras hetki – ruokaa! 😀 Mä en jotenkin osaa aloittaa päivää ilman aamiaista ja toisekseen en pysty syömään aamiaiseksi mitä tahansa ruokaa, vaan sen on oltava jotain ”aamiaismaista”. En en kykene skippaamaan aamupalaa ja menemään suoraan vaikka lounasruokaan, nou-nou 🙂 Olenkin omituinen.

  Mä teen kaurapuuron aina maitoon, veteen tehtynä se on niin pirun pliisu. Kevytmaito tai kaurajuoma, ne toimii. Parasta jos pakkasessa olis aina (kotimaisia) mansikoita tai edes mustikoita 🙂

  1. Aamiainen on myös päivän PARAS ateria, ruoka maistuu superhyvin 😀 ! Ja sama täällä, lounasruoka on ihan eri asia. Voiski joku aamu testata maitoon tehtynä..

 24. Petri says: Vastaa

  Heh, ei täällä nyt mihinkään sentään tukehduta, mutta ironistahan tuo toki on!

  Tallinnassa kun oltiin kuukausi takaperin niin siellä sai hotellin aamiaisella niin hyvää puuroa etten ole ikinä syönyt vastaavaa. Pitäisi kai melkein itse kokeilla jos saisi väännettyä samanlaista. Paljon rasvaa niin kai se siitä!

  1. Maitoon tehty?

 25. Anonymous says: Vastaa

  Hei,

  Muistan kun kauan aikaa sitten teit postauksen luettuasi ulkomaisia muotilehtiä ja näit niissä uusia kosmetiikkatuotteita ja toivot niiden tulevan myös Suomeen. Huomasin että loveit.fi verkkokaupassa oli niitä Maybelline baby lips huulirasvoja mitä halusit kokeilla. Tilasin verkkokaupasta kolme eri rasvaa ja tulivat tosi nopeaa, suosittelen siis tilaamaan niin kauan kuin niitä vielä riittää:) Tässä linkki heidän sivuilleen: https://www.loveit.fi/ihonhoito-1/kasvot.html/

  Arskalle ja Reiskalle rapsutuksia!<3
  Sanna

  1. Haha joo muistan kyllä! Ahh, kiitos! 😀 Kiinnostavat edelleen.

 26. essim says: Vastaa

  Mulla on aamulla aina ihan kiljuva nälkä mutta jostain syystä ei tee mieli syödä mitään pariin tuntiin heräämisestä. Siis tulee sellanen oksettava olo. Ainoastaan appelsiinimehu menee. Siksi aina roudaan joka paikkaan aamupalaeväät mukaan 😀

  1. Mulla on kans kiljuva nälkä, joskus jos herään pari tuntia herätyskelloa aiemmin voi olla vaikea saada enää unta kun on niin nälkä. 😀

 27. Aino says: Vastaa

  Mäkin otin kaurapuuron aamiaisruokavalioon vasta muutama viikko sitten, on se niin hyvää! Kannattaa kokeilla myös esim. marjojen tai banaanin (tai vaikka molempien) kera, kivaa vaihtelua peruskaurapuuron makuun 🙂

  Poikaystävä ei syö aamupalaa muuta kuin viikonloppuisin, ei pysty käsittään kun itselle aamupala on paras asia koko aamussa 😀

  1. Höpöhöpö.

Vastaa