Kehoni koostumus

InBody

Olen aina ajatellut kehoni koostumusta pelonsekaisin fiiliksin. Vaikka kuntokeskuksissa on ollut ilmaisia kehonkoostumusmittauksia, olen kiertänyt ne kaukaa asenteella ”tieto lisää tuskaa”, vaikka olen joskus ollut ihan ok-kunnossa, eli käynyt säännöllisesti salilla, syönyt suht terveellisesti jne. Työpaikan hyvinvointipäivässä päätin kuitenkin tarttua InBody -mittauslaitetta sarvista ja selvittää, mistä tämä tyttö koostuu!

Ärsyttävä lähtötilanne sinänsä, koska en ole harrastanut oikeastaan juurikaan mitään liikuntaa pariin kuukauteen, kiitos laiskuuden, tatuointien, kovin pakkasten (= ei lenkkeilyä) ja sairastelun. Nyt joulun jälkeen olen onneksi taas saanut edes ruokavalion jotenkin järkevämmäksi. Mutta viikonloppuna tehtyä kotijumppaa kokeiltuani tuli todettua, että kyllä on kunto romahtanut!

Tavallaan tästä tilanteesta oli jotenkin helpompaa mennä kehonkoostumusmittaukseen. Ajattelin, että tästä on suunta vaan ylöspäin. Ehkä on ihan hyvä katsoa totuutta silmiin. En siis ollut kovin peloissani tuloksista, enemmänkin siitä kehon läpi kulkevasta sähkövirrasta, hehe. No mutta, sehän ei tietenkään missään tuntunut. Eikä tuloksetkaan pahemmin hätkäyttäneet.

Toki harmittaa, että lihasmassa on päässyt hupenemaan. Kuten täällä postauksessa avauduin, tykkään kropastani enemmän tällaisena epälihaksikkaana, mutta väärinhän se on, ja paluu salille koittaa heti kun tulevan lauantain tatskasessiosta on toivuttu. Kun InBody 720 -laitteelta pois astuttuani laitoin sukkia ja kenkiä takaisin jalkaan, mittaustyyppi tokaisi tiukasti ”jahas, salille pitäisi mennä ja sisäelinrasvaa on liikaa”. Tietenkin vähän friikahdin tuota vaarallista sisäelinrasvahuomautusta, mutta mittaustuloksia tutkittuani huokaisin helpotuksesta (sisäelinrasvaa 63.1, suositeltava arvo on alle 100. Onhan siis sitä, mutta pelkäsin pahempaa!). Arvoni ovat tässä elämäntilanteessani ihan ookoo. Ihan normaaleja kaikki ovat, lukuun ottamatta vyötärö-lantio -suhdetta (0.88, viitearvo 0.75-0.85), mutta sinnepä se rasva mulla ekana valitettavasti kertyy. Enkä tiedä, onko luonnostaan leveämmällä lantiolla merkitystä tähän arvoon kuinka paljon. En silti ole mitenkään todella tyytymätön keskivartalooni ja siihen ”normaali” -arvoon pääsen nopeasti kun lenkkipolut taas kutsuvat.

Lihasmassaa pitäis saada ainakin kilo lisää! Ja no eipä tullut yllätyksenä se. Oma lihasmassani on 24.6, viitearvo on 22.9-28.0. Hassua, että vasen jalkani on lihaksikkaampi kuin oikea! Rasvamassaa kropassa on 13.6, viitearvo on 12.0.-19.2. Poikaystävä ihmetteli, että mulla on kehon nesteet ja nesteindeksi normaaleita molemmat, oli veikannut edes lievää ödeemaa. Krhm, veden juonnissa pitäis kyllä silti skarpata, vaikka tulos nyt olikin yllättäen normaali.

InBody

Olipa oikeasti todella kiinnostavaa käydä mittauttamassa oma koostumuksensa. Innostuinkin tästä nyt sen verran, että ajattelin kesällä mennä uudelleen. Haluaisin kovasti positiivisempia lukemia lihasmassaan ja ruksin lihakset-kohdassa sinne ”hyvä” -ruutuun! Myönnän myös nyt, että mun suhtautumiseni tätä analyysia kohtaan on ollut tyhmä: täähän on oikeasti todella tärkeä analyysi! Kyllähän ihan tasan jokaisen pitäisi tällaisessa käydä!

Oletteko te käyneet kehonkoostumusmittauksessa? Kiinnostaisiko? Pelottaisiko? Lisääkö tieto tuskaa?

P.S. Tänään pitkästä aikaa kahvakuulatunnille!

24 Comment

 1. Linda says: Vastaa

  No ei, en ole käynyt eikä yhtään kyllä kiinnostakaan. :’D Mutta siis sitä piti sanoa että lantio vaikuttaa tuohon suhdelukuun varmasti paljon. Esim. mulla se suhdeluku on hyvä, vaikka varmasti multa käytännössä löytyy enemmän sisäelinrasvaa kuin sulta!

  1. Mä yritin tota asiaa vähän googlettaa, mutta aika erilaisia juttuja löysin! Joissain oli, että sisäelinrasva näkyis nimenomaan tossa vyötärö-lantio -suhteessa, mutta onkohan näin? Ja sit löysin tosi erilaisia tapoja mitata lantio! Ja että tosiaan rakenteellisesti leveä lantio vaikuttaa tohon lukuun paljonkin. Että enpäs tiedä. Ei mulla mikään omenavartalo kuitenkaan oo, eli noin niinku päällepäin olen ihan ok-tyytyväinen, mutta tiedän, että pari kiloa laihempana olen todella tyytyväinen. Joten kyllä siitä rasvaakin lähtee ja yleensä huomaan sen aina ekana.

 2. PELOTTAISI. Varsinkin, kun en liiku yhtään lukuunottamatta koiran kanssa lenkkeilyä. Olisin just sellanen perus laihaläski jolla rasvaprosentiks tulee suoraan Fazerin sinisen kuva.

  1. Mä NIIIIN repesin tälle. :”’D

  2. Emmi says: Vastaa

   Miksei tästä kommentista voi tykätä! 😀 <3

 3. Salla says: Vastaa

  Kyllä oon käynyt ja pitäis taas! Mulla oli viimeks rasvan määrä pelottava (siis itselle, en tiedä oliko oikeesti), mutta toi sisäelinrasva tosi jees. En tiiä onko se joku sukuvika kun Rössö sanoi samaa. Meillä siis kaikki läski on näkyvissä :’D Rössöllä on itse asiassa tollanen laite himassa, ei toki noin tarkka mut kyllä sillä suuntaa saa. Meen heti ku uskallan.

  Ps Leveä lantio, sulla??? Kyllä ei ole!

  1. Linda says: Vastaa

   Ei vaan kun just toisinpäin! Mulla on esim sivusuunnassa tosi leveä lantio ja siihen suhteutettuna vyötärön kapein kohta on kapea, kun taas jos on siro lantio on kapeampikin vyötärö suhteessa siihen isompi (siis suhdelukuna), vaikka tosiasiassa tilanne on varmasti parempi. 🙂

  2. Kyllä mulla on aina ollut ihan rakenteellisesti, ei nyt ehkä leveä, mutta leveäHKÖ lantio.

 4. Vandaalia says: Vastaa

  Olen käynyt noin 4 vuotta sitten ja olisi mielenkiintoista käydä uudelleen 🙂 Lähisalille on tulossa mittauslaite ensiviikolla, mutta ei sinne taida kehtaa mennä, kun ei muutenkaan salilla käy :’D Työpaikan puolesta kävin tuolloin 2011, ihan mielenkiintoista näitä silloin ja tällöin tietää, vaikkei liian orjallista ohjetta noista kannatakaan ottaa; ollaan kaikki hieman erilaisia, ja viitearvot on vain suuntaa-antavia :3

  1. Nojoo, tottakai! Mutta on tossa silti ihan järkeäkin!

 5. ellu. says: Vastaa

  Laihaläski täälläkin vaan hei o/ Meillä on kotona tommonen Omronin kehonkoostumusvaaka, joka ilmeisesti kertoo suht tarkkaan noita tietoja (verrattu ihan oikeaan mittaukseen). Kerran olen kokeillu ja sen näytti painoa 2 kiloa enemmän, kun toinen vaaka. En kokeile enää 😀 Mä meen tän asian kanssa vähän sen mukaan, miltä peilissä näyttää. Koska mulla on kortisoninkäyttö-tausta, nestettä on kropassa ihan julmetusti ja oon ihan turvoksissa mm. nilkoista. Sitte, kun peilissä alkaa näyttää omaan silmään ok:lle, niin sillä mennään 🙂 Omat tuntemukset on ne tärkeimmät. Ehkä sitte, jos reenaisin tai liikkuisin säännöllisesti ja olis joku tavote, voisinkin seurata noita 🙂

  1. Onks noi oikeesti tarkkoja noi vaa’at? Mua vähän epäilyttää. Ei ainakaan ihan näin kokonaisvaltaista analyysia niistä ulos voi saada? En oo tutustunut tosin.

   1. Ja niin, oon ehkä vähän eri mieltä tosta ”kunhan peilistä näyttää hyvältä”, koska kyllähän toi kehonkoostumusmittaus antaa aika perusteellisemman tuloksen, just esim. sisäelinrasvasta, mitä ei päällepäin nää ja jota voi olla paljon tosi hoikillakin.

    1. ellu. says: Vastaa

     Joo kyllä se ilmeisesti suht tarkan antaa, mies sen testasi. Kävi ensin siis ihan oikeassa mittauksessa ja sitte kokeili vaa’alla, niin tulokset oli melkolailla samat 🙂 Ihan noin paljon ei anna infoa, mutta esim. just sisäelinrasvan, rasvaprosentin, nesteprosentin yms tommosia tietoja.

     Ihan tottahan toi kyllä on, että sisäelinrasva ei näy peilissä ja sitä tarttis varmaan itse kunkin välillä vähän seurata.. Mutta just varmaan moni ajattelee, että jos on ok kuntoinen ja normaalipainoinen, niin ei sitä tarvii tietää. Ja luulen, ettei moni tiedäkkään tai edes ajattele käyvänsä missään mittareissa. Sehän olis hyvä, että esim. jossain työpaikan terveystarkastuksessa otettais sen yhteyteen myös toi mittaus, niin siihen pystyttäis puuttumaankin paremmin.

     1. Joo, kyllähän noita arvoja olis jokaisen hyvä seurata ja parantaa.

 6. En oo käynyt, enkä mene. 😀 Nauroin ääneen tota Hennan kommenttia, että rasvaprosentiksi Fazerin sinisen kuva, mulla kävis varmaan samalla tavalla. 😀

  1. Sori Elisan. 😀

  2. Mä nauroin kans tolle ääneen :’D

 7. Oon käynyt 2 kertaa, mutta olivat eri laitteita, niin eivät olleet keskenään vertailukelpoisia ja toisella kertaa kävin just ruokailun jälkeen, niin sehän näytti ihan mitä sattuu…
  Mutta haluaisin kyllä säännöllisesti käydä niin, että olisi sama laite käytössä, jotta saisi vertailtua kehitystä.
  Tosin itku varmaan pääsisi seuraavalla kerralla, kun tiedän että rasva% huitelee ihan varmasti jo 40% paikkeilla, kun se noilla kahdella kerralla oli jo sen 30%. Lisäksi tuo omena-vyötärökin on jo alkanut muodostua, niin sisäelinrasvatkin on varmaan jo tyyliin kuoleman uhan tasolla :p.
  Kun saisi jumppakäynnit vihdoin vakinaistettua, vaan viikot menny aikataulullisesti päin häränpyllyä, niin ei vaan ole päässyt käymään kuin 0-2krt/vko.
  Viikonloppuna yrittää sitten vaan viikolla kertyneitä univelkoja saada nukuttua vähemmäksi, mutta ehkä se pitää nipistää niistä sitten, jos ei arkijumpat ala onnistua lähiaikoina, onneksi on edes työmatka-pyöräily :p.

  1. Joo tossa pitäis olla 2 h ennen mittausta syömättä tai juomatta.

 8. Mira says: Vastaa

  Tuollaista olisi hauska joskus päästä testaamaan 😀

  1. No ”hauskasta” en tiedä, mutta joo, hyödyllistä! 😀

 9. Myy says: Vastaa

  PT ehdotti tämmöstä viime syksynä ja mun reaktio oli HELL NO. En halua tietää.

  1. Hehehe, ehkä säkin vielä muutat mieltäs!

Vastaa