Loppukiukuttelut

Detox on ohi. Siis oli jo itse asiassa monta päivää sitten. Minä nimittäin epäonnistuin surkeasti.

Mies joskus kysäisi multa, että kokeilenko mä jotain juttuja vaan siksi, että mulla on tää blogi. Muutamien vastalauseiden jälkeen tuumin asiaa tarkemmin ja myönsin, että kyllä näin varmasti on. En näe sitä kuitenkaan mitenkään huonona asiana, kyllä (lähes) kaikkea kannattaa kokeilla, edes kerran! Tää Pürin hellävarainen detox oli kyllä ehdottomasti nyt sellainen juttu, jonka olisin jättänyt kesken heti alussa, jos en olisi ilmoittanut täällä sitä kokeilevani ja jos tää ei ois ollut blogiyhteistyö.

Erityisesti ekat päivät olivat nimittäin oikeasti ihan hämmästyttävän vaikeat. Mua todella koeteltiin! Päänsärystä oli ohjeistuksessa mainittukin ja se iski heti ekana päivänä. Tällaisen puhdistuskuurin voi suorittaa koska vaan, mutta sitä suositellaan sellaiseen ajankohtaan, jolloin elämä on stressitöntä. Mulle osui kiireisin työviikko pitkään aikaan ja raastava päänsärky siihen päälle oli aika tuskaa. Lääkkeitä pitäisi vältellä detoxin aikana, mutta koska päänsärky lähenteli jo migreeniä, oli pakko napata pilleri.

Kauppareissulla tuli tunne, että voisin tappaa rahkapurkista. Työkoulutuksissa ei koskaan tarjota enää edes kahvia, mutta nyt tarjolla olikin kahvia JA kermatäytekakkua. Seuraavana päivänä oli työtoverin läksiäiset ja tarjolla oli mieletön kakku ja Arnold’sin donitseja. En kyllä sortunut.

Nälkä oli aluksi usein. Iltapalasmoothie, johon tulee rahkapurkki, pitää nälkää hienosti, mutta kun sen rahkan jätti pois…ei niin hyvin. Mantelimaito periaatteessa riitti smoothieen, mutta kyllä se kevyeksi jäi. Ikävä tuli myös turkkilaista jugurttia, aamujeni iloa. Lopulta tajusin kokeilla Alpron soijajugurttia ja sen avulla smoothiet meni alas neljä päivää. Sitten tuli stoppi siihenkin.

Päänsärky sen sijaan ei lähtenyt mihinkään, ja viidennen päänsärkypäivän jälkeen päätin jättää aamujuomasta viherseoksen pois, laitoin pelkkää sitruunaa. Ja päänsärky loppui. Aamupalaseoksen jätin pois jo parin aamun jälkeen. Vaikka kaikki kehuivat sen tuoksua, niin se jokin lisä (inkivääri?) sai mut voimaan pahoin. Vettä yritin juoda enemmän ja siksipä juoksinkin usein pissalla. Detox-tee on yök, olen kokeillut eri valmistajien, mutta mikään ei uppoa. Väkisin join sitä kuitenkin jonkin verran. Mulle ennestään tuntematon vihreä tee sen sijaan oli löytö.

Mutta. Maanantaina, viiden päivän jälkeen, meni lopullisesti hermot, kun katsoin töissä viikon ruokalistaa. Melkeinpä kaikessa oli maitoa. Aamulla olin jo päättänyt, että ostan jotain mehua smoothieni joukkoon, koska soijajugurttia en enää söisi. Olen tuoremehuja vastaan, koska mieluummin syön hedelmät hedelminä. Niinpä sitten töissä tein päätöksen, että nyt saa maidottomuus riittää. Ihmettelen, että kestin edes viisi päivää! Turvotus kyllä väheni ja kasvojen iho parani hieman, mutta enhän nyt voi olla aivan varma, johtuivatko nämä maidottomuudesta. Vatsa voi kyllä älyttömän hyvin, ja siitä saan kyllä varmasti maidottomuutta ja gluteenittomuutta kiittää.

Detoxini jatkui siis loppuun asti karkittomana, ja se on kyllä jo suuri saavutus se. Eli vaikka mun detox epäonnistuikin, olen silti vähän ylpeä itsestäni. Nämä päivät ovat menneet selkeästi kevyemmällä linjalla ja olen saanut lenkkeiltyäkin.

Mutta tiedän, olen luuseri. Olin ihan lapsellisen onnellinen päätettyäni, etten jaksa enää maidottomuutta. Mies naureskeli, kun suutelin rahkapurkkia. En tajua, miten jotkut jaksavat elämää ilman maitotuotteita! Allergia on tietenkin eri asia, ja varmaan hyviä vaihtoehtoja löytyy ajan myötä, mutta minä en kyllä ikinä maitotuotteista luovu!

Detoxista oli kyllä hyötyä: aion jatkossa syödä vähemmän karkkia, juoda enemmän vettä, juoda vihreää teetä ja ennen kaikkea nauttia maitorahkastani täysillä!

No niin. Nyt saatte aivan vapaasti nauraa!

P.S. Sain paljon ihmettelyjä siitä, miksi olen detoxilla, ”eihän sun tarvii laihduttaa!” No ei niin, mutta ei se olekaan detoxin idea. Sen tarkoitus on puhdistaa kehoa ja keventää oloa, ei varsinaisesti laihduttaa.

24 Comment

 1. Vähempi karkkia ja enempi vettä ja vihreää teetä tekee kyllä hyvää kenelle tahansa. Mitä sitten jos sen hoksaamiseen tarvitaan muutaman päivän rääkki? Musta on kiva että kerroit tästä(kin) rehellisesti. Mä olen joskus ollut sellaisella juodaan ällöä litkua -puhdistuskuurilla ja luumu konseptina tökkii sen ansiosta edelleen. 😀

  1. Haha, no toki oon hoksannut ton jo aiemmin, oon kyllä ollut jopa puolisen vuotta ilman karkkia! 😮 Pari viikkoa kun sinnittelee ilman lisättyä sokrua, niin eipä sitä enää tee ees samalla tavalla mieli…kunnes sitten taas haksahtaa.

   Nestemäinen detox olis ollut ehkä mulle sopivampi ja helpompi, luulisin. Ei ois tarvinnut miettiä niin kovasti, mitä syö ja miten nälän sais pois. Tääkin oli huomattavasti helpompaa viikonloppuna, kun sai ite kokkailla. Ois ehkä eväitä pitänyt kuitenkin sit roudata töihin, mutta sit ois menny tosi ykspuoliseksi.

 2. Ei, en todellakaan naura, vegaanihaasteen paskin puoli on ollut tuo maidottomuus, en oo syöny lihaa yli puoleen elämääni, et ruoan kanssa ei oo tehny tiukkaakaan, mut se maito, kaikki rahkat ja muut 🙁 Tää ja huominen viel, ja sit mä saan juustoa ja rahkaa!

  1. Olin siis TODELLA hämmästynyt, miten vaikeeta toi mulle oli. Vaikka en syö mitään PALJON, niin näköjään maitotuotteet on kuitenkin mun ruokavalion vahva osa-alue.

 3. Jenni says: Vastaa

  Kuulostaa haastavalta, hienoa että kuitenkin kokeilit! 🙂 Itse kokeilin pari kuukautta vatsaoireiden takia fodmap-ruokavaliota, jossa ei syödä gluteenia ja laktoosia ja vältellään lukuisia asioita, kuten kaalit, paprika, sipuli jne. Pakko myöntää, että olin todella pettynyt kun en kovin suurta apua löytänyt. Jotkut vielä sano, että jos kokeilisit pari kuukautta maidotontakin…. tuntuu jotenkin liian rajoittavalta.

  1. No, kokonaisuudessaan en ole itsestäni lainkaan ylpeä, en olis kyllä uskonut, että luovutan. Pari vikaa päivää sinnittelin ihan vaan siksi, että ”koska mulla on blogi ja lukijat oottaa että kerron tuntemuksiani detoxin jälkeen”. 😀

   Mulla kyllä selkeesti vatsa voi paremmin, eron huomas parin ekan päivän jälkeen. Välttelen normaalistikin viljoja mahdollisimman paljon, leipää esim. en tällä hetkellä ainakaan syö. Tän detoxin ongelma mun kohdalla oli myös vähän se, että mulla hiilarien sietokyky ei oo kovin korkea, ja normaalistikin syön vähän liikaa hedelmiä päivän aikana. Nyt kun hedelmät ja marjat oli niin iso osa tätä, niin vähän aina ärsytti vetää jo päivän toinen bansku tai viides mandariini…

 4. Anonymous says: Vastaa

  Siis mitäs rahkaa sä syöt? Musta ne kaikki on ihan karseita.. 😀 Syönkö vaan vääriä, onko olemassa jotain hyviäkin?

  1. Siis MITÄÄN rahkaa en syö pelkästään! Ainoastaan smoothien joukossa. 🙂 Tää smoothie on mun lempparini ja siihen tulee Arlan 20 % maitorahkaa, joka nykyään on tosi pehmeessä muodossa: http://www.kissis.fi/2014/11/paras-smoothie.html

   Eli ei, maitorahka itsessään ei tosiaankaan oo hyvää. 😀 Myös se Valion pehmeä maitorahka on tosi jees, mutta kyllä sekin vaatii hedelmää mukaan. Laitan myös vähän turkkilaista jugurttia makua pehmittämään sekä mantelimaitoa.

  2. Ainut jopa paljaaltaan hyvänmakuinen rahka on FIT pehmeä rahka. Kyllä minäkin laitan sekaan mansikoita tai käytän rahkan smoothiessa mutta tuo on paras kokeilemani 🙂 maistuu varmasti myös rahkan inhoajalle!!

 5. En kait minä ois jaksanu nuinkaan kauaa kuin sinä tota detoxia. Liian rajottavaa tämän lyhyen elämän aikana… 😀

  1. Siis mä mietin IHAN SAMAA, useita kertoja päivän aikana!!!!! Vaikka kyse ei ois ollut kuin 12 päivästä, niin kelasin, että tässä valuu elämä hukkaan, hahahahaha 😀 Mut olin kyllä tosi ärtynytkin jatkuvasti enkä mitään mukavaa seuraa, kun lähinnä avauduin siitä, että on nälkä ja ärsyttää.

 6. Turkkilainen jogurtti <3 Nyt flunssaillessa se on lähes ainoa asia joka menee alas, vadelmien kanssa tietenkin.

  1. Joo se on hyvää. 😛

 7. Mutta sä sentään yritit vaikkei ihan onnistunut, sehän on pääasia 🙂 Ja kaikki ei välttämättä sovi kaikille ja kerroit onneksi miten kävi (se on parasta tässä blogissa).
  P.s. mä en olis kans pystyny kyllä tuohon 😀

  1. Nojoo, mutta olin silti ihan älyttömän masentunut, kun luovutin. 😀 Ja samalla myös iloinen. No, oikeastaan maanantai meni vielä hyvin pitkälti maidottomana, myöhään illalla vasta vedin rahka-smoothiet kitusiin.

   Mutta, suosittelen testaamaan maidotonta ja gluteenitonta, ei oo helppoa! 😀

 8. Göteborgin Lush myy Snow Fairyä puoleen hintaan. Täysin off topic mutta kun sinä tulit ekana mieleen kun näin tarjouksen Lushilla käydessäni.

  1. Hahahah! :’D Mulla on vielä 1,5 isoa pulloa jäljellä, kyl mä ehkä pärjään just ja just…tai no en, mutta nyt ei oo varaa puoleen hintaankaan 😀

 9. Oo kuule ylpeä itsestäsi, mä en olisi kestänyt edes puolta päivää! Mä olin niin suuri kulinaristi, että kaikkien litkujen juominen on ehdoton no. Olen niitä ihmisiä, että jos en saa kahvia ja kunnon ruokaa, tulen niin kiukkuiseksi, että yksikään ihminen ei halua nähdä minua enää koskaan. 😀 Suklaa-annoksesta puhumattakaan… Mähän laihdutinkin aikoinaan 17kg:a niin, että soin silti joka päivä 4-8 palaa suklaata, koska muu dieetti olisi kaatunut siihen, jos en olisi saanut päivittäistä suklaa-annostani. 😀

  1. Heh. Mulla ois joku nestemäinen detox voinu toimia paremmin, ei ois tarvinu miettiä sen kummempaa, että mitäs söis…

   Toki suklaata saa syödä dieetillä, sehän on vaan se kalorimäärä ;D

 10. Fanni says: Vastaa

  Kyllä ihminen nyt hyvänen aika maitoa tarvitsee! 😀 Eikun ihan tosissaan, en voisi elää ilman maitoa ja jugurttia. Ottakaa vaan pois sokeri, viekää viljat, kieltäkää suklaakin, mutta maitoani ette saa.

  Etkä sä ole luuseri, miksi rääkätä itseään, jos siihen ei todellista tarvetta ole. Järkevästi voi syödä ilman mitään kuurejakin, nih! Ihmettelen muutenkin tätä modernia ruoalla rankaisemisen kulttuuria. Mutta en ala nyt siitä meuhata. 😉

  Ps. Clipperin Detox-tee on sikahyvää! Voisin juoda sitä litroittain!

  1. Clipperin Detox-tee on tosiaan ihan oikeasti hyvää, mukavan marjaista!

  2. EIKÄ, oon kokeillu sitäkin ja ihan jäätävän pahaa!! 😀

 11. Anitra says: Vastaa

  Maitoallergista poikaa imettäessä oli pakko olla itekin maidottomalla ruokavaliolla, kuukausia! Kauramaidolla pärjäsi jotenkin, kaura”jugurtit” oli ihan syötäviä ja kookoskerma toimi ruoanlaitossa. Muttamutta, ei sitä oikeaa maitoa voi kyllä korvata millään, just esim. rahkaa. Toivottavasti never again mut mitäpä sitä ei vauvansa eteen tekisi..

  1. Noh, oma lapsi onkin varmaan isompi motivaattori ja pikku pakko myös. 😀 Mullahan kun ei vatsa kestä kauraa yhtään, en voinut kaurapohjaisia juttuja syödä, niistä olis kyllä ollut apua. Ja mies ei syö kookosjuttuja!!! 😀

Vastaa