Kylvövirvilöistä

Ostin eilen elämäni ensimmäistä kertaa linssejä ja kikherneitä ja ajattelin kertoa niistä riemuissani teillekin. Olen havainnut työpaikkaruokala Amican laittavan kikherneitä vähän jokaiseen pataruokaansa, ja ne ovat jotenkin tosi kivoja syödä. Ajattelin heittää näitä jatkossa joihinkin riisisapuskoihini. Kahdeksan tunnin liotusaika ja tunnin keittoaika tosin vetää vähän hiljaiseksi, hankalia herneitä nämä sanoisinko.

Ja entäs sitten linssit, ah. Niistä en tiennyt oikein mitään, paitsi että ovat kuulemma terveellisiä: runsaskuituisia ja paljon proteiinia (24 g!). Oletin kaikkea terveellistä peräänkuuluttavan mieheni arvostavan mun linssiostoksia, mutta se kehtasi tuhahdella sohvan nurkasta, että eihän semmoiset ole kai järkeviä syödä. No huhhuh. Onneksi joukossa oli kuitenkin tuo ”kai” ja hetipäs googletin tietoa ja nyt olen varma, että linssit, toiselta nimeltään KYLVÖVIRVILÄT (hekottelen tuolle nimitykselle edelleenkin, miten voi olla noin tyhmä), ovat kyllä erittäin järkeviä jokaisen ihmisen lautasella. Jatkossa siis näkyy meidänkin lautasilla.

Että tämmöisiä meillä nyt sitten jatkossa syödään. Syödäänkö teilläkin kylvövirvilöitä? Mitä muuta terveellistä pitäis syödä?

P.S. Tämähän ei ole mikään mainos, enkä todellakaan hyödy tästä mitään muuta kuin kertomisen ilon, mutta lisätietoja halutessaan näistä mun valitsemista gogreen-tuotteista löytää täältä.

32 Comment

 1. Rrrrakastan kikherneitä. Tosin noita kuivia, liotettavia versioita en ole koskaan ostanut, koska esim. Pirkalla on sellaisia hetivalmiita potkuherneitä suolaliemessä ja pahvitölkissä, joten pelkkä huuhtelu riittää ja avot, suoraan vaikka salaattiin tai lautaselle. NE ON NIIN HYVIÄ, yhy.

  Ja punaiset linssit kans, aijettä. Lähinnä käytän niitä muhennoksissa, joku tomaattilinssikeitto/pata on kans aika herkullinen ja helppo ruoka.

  1. Tollasista en oo tiennytkään! Tosin, olen vasta aloittelija näissä herneasioissa.

   Keittoa en kotona tee, koska sen syöminen vaatis ehdottomasti leipää. 🙁

  2. Teet siitä muhennosta, et laita vettä kuin vain sen verran että saat linssit peittoon ja täytät loput tomaattimurskalla, vaikka pavuilla, sipulilla ja porkkanalla ja avot, leipää ei tarvita!

  3. Vois kyl koklaa.

 2. Taru says: Vastaa

  Mun mielestä Go greenilläkin on valmiiksi keitettyjä kikherneitä tai ainakin erilaisia valmiita papusekoituksia eri maustein – suosittelen.

  Meillä kuivat pavut pannaan yöksi likoomaan ja sitten vaan kattilaan porisemaan itsekseen tunniksi tai kahdeksi. Joskus maustan valmiiksi yrteillä ja joskus en. Voi myös pakastaa 😉

  1. Tosiaan, pakastaminen varmaan on järkevintä!

 3. Oh, mä käyn yleensä sellaisissa arabi-kaupoissa tai mikä lie ja ostan sieltä (tai suomessa punnitse ja säästä tyyppisistä kaupoista) kaiken maailman papuja ja teen papumuhennosta. Kyllä mä niitä ihan suolaliemessäkin ostan jos laiskotuttaa eikä jaksa liotella niitä vuorokausia.

  Kikherneistä saa muuten sairaan hyvää snacksia! (sairaan hyvää ja sairaan hyvää.. mut no terveellistä ainakin :D) Jos haluut makeita snackseja niin vähän hunajaa (steviaa) kanelia ja pikkasen suolaa. sekoita ja laita uunivuokaan/peltiin ja heitä uuniin kunnes ne saa väriä. Tai paista pannussa öljyssä. Jos taas haluut suolasempaa snacksia niin chilijauhetta noiden makeiden sijaan ja vähän oliiviöljyä ja sama juttu.

  1. VERY interesting!!!

  2. RainDrop says: Vastaa

   http://kokitjapotit.blogspot.co.uk/2013/03/paahdetut-mausteiset-kikherneet.html

   En ole (viela) kokeillut, mutta vaikutti joo kiinnostavalta.

  3. Joo mä ehdottomasti testaan tehdä näistä jotain snack-versiota!

 4. Johis says: Vastaa

  Mulle on linssit ja kikherneet ihan vakioruokaa kun lihaa en syö ja pitää ne proteiinit jostain repiä. Ja yleensäkin kaikki pavut on niin hyviä! Oon sen verran laiska, että ostan kans kikherneet valmiiksi keitettyinä ja nakkelen sitten just pataruokiin useimmiten. Keittoja teen kans sekä herneistä että linsseistä.

  1. Huomasin, että valmiissa kikherneissä ei ole protskua eikä mitään muutakaan lainkaan niin paljon kuin valmistamattomissa! Katoaako siis ne valmistusvaiheessa, veteen?

  2. Sama homma linsseissä!

  3. Jenni says: Vastaa

   Ero johtuu tietysti siitä, että valmiissa tuotteessa on mukana vesi. Jos liotat/keität 100g herneitä, painavat ne kypsinä paljon enemmän. Eli sinne ne tavallaan katoavat ne protskut.
   Ja mä oon niin maailman huonoin selittämään tätä :oD!

  4. Hmm, joo!

 5. Mä oon niin tuhat ja sata kertaa pyöritellyt kumpaistakin pakettia käsissäni, et tekis mieli ostaa, mut aina ne jotenkin on jäänyt sinne hyllyyn sit kuitenkin. Mä niin haluaisin osata syödä noita! 🙂

  1. No nyt sun pitää rohkaistua!

 6. Anonymous says: Vastaa

  Go greenin punaiset ja vihreät linssit ovat tosi hyviä 🙂 Ostan paljon, ja teen useasti linssikeittoa. Joo, vois syödä tietenkin joskus jotain muutakin…. 😉 Mutta kun on löytänyt helpon ja halvan ruoan, josta riittää todella moneksi kerraksi niin miksei sitä sitten tee useammin. Ja parasta tässäkin on, että keiton voi pakastaa eikä minun mielestäni maku eikä koostumus kärsi pakastuksessa.

  1. Keitot on kyllä hyviä. Mutta se leipä…………

 7. essim says: Vastaa

  Jossain vaiheessa mulla oli kova innostus kaikkeen tollaseen viherhippeilyyn, niin tuli kokeiltua monenlaista. Pellavansiemenet oli ihan katastrofi, olin ilmeisesti allerginen niille kun sain jonkun ihan järkyttävän ripulikohtauksen 😀 (halusit varmaan tietää tän)

  Punaiset pavut on toooosi hyvä. Muistan kun ala-asteella ne ongittiin pois joka ikisestä ruoasta koska ne oli niin ällöi. Mut myöhemmin viisastuin.

  Omalla kokeilulistalla bulgur, kuskus ja kvinoa. Kaikkia oon kyllä maistanut muualla mutta itse en oo tehnyt niistä mitään. Linsseistä en niin välitä ja kikherneitä tulee syötyä vain ravintoloissa (= falafelia kebabbilassa).

  1. Tottakai halusin.

   Punaiset pavut on kans tosi jees!

 8. Anonymous says: Vastaa

  Makkaraa!

  1. Höh.

 9. Anonymous says: Vastaa

  Kannattaa kokeilla myös paahtaa kikherneitä, tulee ihania suolaisia nappuloita joita voi sit vetää esim. sipsien sijasta. Laitat vaan esim. Pirkan tölkistä kikherneet kuppiin (toki kandee huuhtoa ensin), sotket makusi mukaan öljyä ja suolaa yms. mausteita ja isket pellille 200C uuniin n. 20-30 minuutiksi. Ja sitten herkuttelemaan!

  1. No nyt hei kuulostaa tosi hyvältä! Tätä testaan!

 10. Taina says: Vastaa

  Oon monena kertana kaupassa kattellu noita, mutta en oo ikinä ostanu! En oikein tiä mitä niistä vois valmistaa, mutta ehkä jos jaksais vaikka googlesta kattoo, niin vois vähän viisastua 😀

  Leivästä puhuit kommenteissa.. Ootko kokeillut tehä jotain karppileipiä, esim. mantelileipää? En oo tosin itekään viä kokeillu, mut tarkotus olis, kun en kans leipää enää syö. 😀 Mut riisikakkuja vetelen sitäkin enemmän ja ne on hyviä vaikka pelkällä voilla ja siihen ripaus himalajan suolaa – avot! 🙂 toki voi laittaa päälle perus kinkku-juusto tai mitä ikinä keksiikään.

  1. No näitähän voi tosiaan heittää lisukkeeksi ruokaan kuin ruokaan! Mähän usein teen vaan riisiä ja tomaattimurskaa ja kalaa/kanaa sekasin, siihen jotain herne-maissi-paprika -sekotusta ja paljon mausteita. Ja nyt lisään näitä. Yksinkertaista mutta hyvää.

  2. Niin ja olen kyllä erilaisia karppileipiä maistanut, se ruisleipä on tosi hyvää. Mutta mun on ehkä jotenkin parempi olla ilman leipää. Mun elimistö ei sitäpaitsi tykkää ruisleivästä lainkaan 🙁 En siis välttele niitä hiilareita niinkään.

   Riisikakkuja voisin testata!

 11. Anonymous says: Vastaa

  Mulla on iskenyt joku terveysintoilijahippeys kun oon viime aikoina tykästynyt kovin kaiken maailman linsseihin, papuihin ja kikherneisiinkin. Ostin jopa mung-papuja ja idätin niitä, oli hyviä! Viime viikolla sain vihdoin aikaiseksi käydä aasia-marketissa ja ostaa isot pussit vähän kaikkea edullisemmin. Suunnitelmissa on tehdä noille kuivatuille kidney-pavuille ja kikherneille niin, että liotan ja keitän isot satsit kerrallaan ja heitän pakastimeen, niin on sitten käyttövalmiita eikä tarvi ennakoida ja aloittaa ruoanlaittoa jo edellisenä päivänä.

  1. Mä en kyl mihkää idätyshommiin lähde (never say never)! 😀 Pitäis kyl joskus uskaltautua noihin Kallion mausteputiikkeihin…

   Mutta mä tosiaan keitin ja pakastin noi herneet, pitää ens kerralla ostaa enemmän kerrallaan!

 12. Myy says: Vastaa

  Voiskin ostaa piiiitkästä aikaa kylvövirvilöitä (:D) ja heitellä niitä syksyn tulle patojen sekaan.

  1. Jep, pataruuissa toimii!

Vastaa