Hälytysvalmiudessa 24/7

Kun multa kysytään, mitä mulle kuuluu, vastaan varmaan, että ”ihan hyvää”. Ja niin kuuluukin! Mutta oikeasti ja samalla olen myös ihan lopen uupunut. Päivät on vauvan kanssa säätöä ja sähläystä ja voi kun se loppuisi siihen iltaan, kun Amanda on saatu nukkumaan! Mutta ei. Amanda herää yön aikana sen 4-100 x. Eli tavallaan en oikein lepää tai hengähdä kunnolla koskaan.

Niin, sehän tässä imettämisessä on huono puoli – olen koko ajan hälytysvalmiudessa. Omaa aikaa, siis mahdollista olla poissa kotoa, on edelleen se noin 2 h – kiinteät ei vielä vie nälkää. Ja vaikka Amanda pärjää mainiosti sen pari tuntia ilman tissiä, niin silti mun on tosi vaikeeta vielä kunnolla relata. Illat ovat onneksi helpompia nykyään, sillä imetän ennen kuin neiti menee nukkumaan ja mies hoitaa nukutuksen sekä pari tuntia sen jälkeen jos Amanda herää. Mutta sitten saakin taas yöt imettää. Nälkä kun tietenkin yöllä vielä on ja lisäksi pinniksessä pyöritään ja hyöritään muuten vaan ja rauhoittuminen takas nukkumaan ilman tissiä ei välttämättä onnistu (hitto kun se tutti meillä toimis mutta kun ei).

Mutta onneksi hormonit hjelppaa, eihän tätä muuten mitenkään jaksais. En ole puoleen vuoteen nukkunut yhtäkään yötä kokonaan tai läheskään mitenkään hyvin, herätyksiä on aina ollut yössä keskimäärin joku 6. Yhden sellaisen yön muistan, että mun piti herättää Amanda syömään, muuten tyttö on kyllä herännyt ihan omatoimisesti. Lisäksi silloin kun Amanda nukkuu, niin kissat huutaa. Että joo, en halua enää paitsi enempää vauvoja, niin myöskään kissoja. Ilman kissoja olisin todella paljon levänneempi, virkeämpi ja hyväntuulisempi, ikävää myöntää. Vaikka hormonit ovatkin apuna, olen silti väsynyt. Pahimpia on aamut, sängystä on tosi vaikeeta nousta. Sitten ei oikeastaan enää ehdikään ajatella koko asiaa, siitä pitää Amanda huolen.

Nyt meillä on tullut joku outo muutos myös päiväuniin – niitä ei malteta nukkua. Ekat päikkärit puoli tuntia, tokat sama homma, vikoja ei välttämättä haluta nukkua lainkaan. Nukuttamisessa välillä myös kestää tosi kauan, vastaan taistellaan viimeiseen asti. Välillä olen ollut ihan epätoivoinen, kun ei mihinkään haluttais nukahtaa! Amanda nukahtaakin parhaiten taas liikkuviin rattaisiin, mutta auta armias jos hetkeksi pysähtyy, hereillä ollaan! Myös kaikki ympärillä olevat äänet herättää helposti. Joten päikkäreitä nukutaan nyt sitten ihan miten sattuu ja hereillä ollaan usein väkisin vaikka väsyttää ja siksi kiukuttaa. Jotain tolkkua pitäis taas näihinkin juttuihin saada, mutta en vielä tiedä miten, ajan kanssa varmaan. Olen tosiaan taas löytänyt itseni heiluttamasta vaunuja partsilla, jotta saisin neidin nukkumaan pidempään, joten se sitten siitäkin ”omasta ajasta”.

Nyt Amanda on ollut kipeänä (korvatulehdus, kurkku tosi kipeä, räkää jne.) ja pari yötä meni täysin ilman unta, kun neiti vaan itki eikä halunnut nukahtaa pitkäksi aikaa mihinkään. Onneksi tällaisessa pystyy myös mies hjelppaamaan, sillä joka herätykseen ei sentäs tissiä voi antaa. Ja lääkkeet alkoivat tehota heti ja yöitkut jäivät. Ne oli kyllä tosi karmeita.

Kovasti kyllä jo odotan, että voin lopettaa imettämisen, toivottavasti loppuvuodesta. Siihen viimeistään pitäisi loppua tää jatkuva hälytysvalmius-fiilis. Pikkuhiljaa kiinteiden lisäämisen myötä yritetään myös päästä eroon tissistä ennen yöunia ja toivottavasti edes osasta yösyöttöjä, elokuussa aion nimittäin mennä yhdeksi illaksi Weekendille ja toivottavasti en joudu imettämään jostain aidan raosta…

P.S. Ja siis niin, tottakai olen ”hälytysvalmiudessa” aina imetyksen lopettamisen jälkeenkin, olenhan äitihahmo. Mutta sellainen hullu sitovuuden tunne jää varmasti viimeistään imetyksen myötä pois. Ja toivottavasti myös yöt paranevat…

21 Comment

 1. Mari says: Vastaa

  Kiitos näistä rehellisistä jutuista.. voimia teille kovasti! Oot huippu äiti❤

  1. Kissis says: Vastaa

   Heh, kiitti. Mut siis ihan normaalia vauvameininkiä tää on 🙂

 2. Voimia kovasti! <3 Olet kyllä vahva ihminen, kun jaksat tuota valvomista noinkin hyvin. Itse edelleen suurella jännityksellä odotan millainen tyttö meille tulee.

  1. Kissis says: Vastaa

   Amanda varmaan luki tän postauksen, koska nukkui viime yönä 5 h putkeen, sit 3 h ja jouduin herättää syömään kun meinas tissi räjähtää 😀

 3. Susanna says: Vastaa

  Mä sain aikanaan vähän sitä omaa huiliaikaa, kun hoksasin ettei kannata lähteä kunnon vaunulenkille (koska sit käy niin että vauva nukkuu sen ajan kun kävelet vaikka tunnin, mutta herää kun pysähdyt) vaan kävin vaan sellasen viiden minuutin kävelyn sen verran että just nukahtaa, ja tulin sit kotiin heti takas. Kun uni on vasta tullut, niin siitä ei herää niin herkästi. Kannattaa testata.

  1. Kissis says: Vastaa

   Mä en tällä hetkellä oikeen voi jättää samoissa vaunuissa nukkuu kun on rappuset kotiin…

 4. Voimia sinne <3

  1. Kissis says: Vastaa

   Kiitti 😀

 5. Riina says: Vastaa

  Voi lääh. On tossa imetyksessäkin puolensa: itse epäonnistuin siinä surkeasti monestakin syystä, mutta jos siinä ei muuta hyvää ollut, niin ainakin jätkää voi ruokkia kuka tahansa muukin. Meidän E:lle pullosta ei koskaan ole muodostunut ”turvalelua”, vaan siitä tutista…

  Paljonko Amanda syö kiinteitä tällä hetkellä? Te saitte vissiin olla herkillä sen vatsan takia, eikö? Oon nimittäin itse pohtinut, millainen määrä kiinteitä riittää siihen, ettei yösyöttöä enää tarvita. Meillä ollaan vähän sillä rajoilla, nääs. Oman mukavuuden takia oon syöttänyt ukon kerran, koska en halua sen heräävän kuudelta. Mut pitkällä tähtäimellähän toi ei toimi… Täytyis vaan uskaltaa kokeilla, mut oon itse niin huono nukkuja, et en just nyt jaksais yhtään ylimääräistä inumista, heh. Yksi yösyöttö ei nimittäin tarkoita, etteikö jätkä heräis sen lisäksi. N. ”tuttishow” on meillä käynnissä jokainen yö: parhaimmillaan vain kerran, mut pahimmillaan ainakin 4 kertaa… Ja mähän en nukahda ikinä heti, kun hormonit nimenomaan ei vaikuta tällaisella ei-imettäjällä.

  Onks teillä muuten jo jonkinlaista päivärytmiä? Meillä on ja ei: kaikki riippuu siitä, kuinka pitkiä unia jätkä vetelee. Sama yleensä vain nukkumaanmenoaika, klo 23. Se on aikas myöhäinen, mut ollaan ”säädetty” se siten, et mennään itse samaan aikaan nukkumaan. Valveilla poika jaksaa nykyisellään olla sen vajaa 3 h…

  Anyways, tsemppiä sinne, sitä tarvitaan täälläkin!

  1. Kissis says: Vastaa

   Meillä menee kiinteitä vasta tosi vähän ja varovasti – on pidetty taukoakin. Ja nyt kun on kipee niin ei mee kiinteitä yhtään. 🙁 Mut en stressaa. Amanda tykkää terveenä syödä paljonkin ja mitä vaan mut en vielä isoja määriä uskalla vatsan takia antaa. Ei oo mitään hirveen tarkkaa päivärytmiä ku päikkäreiden pituudet ja kaikki vaihtelee mut yleensä kolmet päikkärit ja nukkumaan klo 20. Imetyksessä on hirveesti hyviä puolia, sitä en kiistä!

 6. Riina says: Vastaa

  Onks toi klo 8 Amandalle luontainen nukkumaanmenoaika? Mä nimittäin haaveilen siitä, et pojan sais myös nukkumaan aikaisemmin ja OMAAN huoneeseen… Nyt ollaan säädetty tää myöhäinen nukkumaanmeno monesta syystä: Poika nukkuu vielä makuuhuoneessa mun kanssa, ja makkari on sijoitettu siten, että kun sinne joku menee nukkumaan, ei telkkaria voi olkkarissa enää kattoa. Lisäks en huonounisena jaksa yhtään enempää yöheräilyjä, joten senkin puolesta on parempi, et nukutaan samaan aikaan ainakin vielä, kun poika nukkuu ne 3 päikkärit. Tän ohella ukko ei ehtis syödä kuin 3 ateriaa päivässä, jos menis aikaisemmun nukkumaan ja alkais salettiin heräillä senkin takia useammin… Mut joo, kaipaan ihan hirveesti sitä, että saisin mennä nukkumaan itsekseni noin klo 22.30 ja lukea kirjaa…. Nyt en pysty sitä tekemään; lapsihan heräis heti ja munkin pitäis saada unenpäästä kiinni mahdollisimman nopeesti, et ehdin nukkuakin ennen ekoja herätyksiä, huoh… Ja sepä on tällaiselle huonolle nukkujalle vaikeeta.

  1. Kissis says: Vastaa

   Mä en tajuu miten teillä voidaan ees mennä noin myöhään nukkumaan! 😀 en mä sais Amandaa pysyy hereillä noin pitkään! Ja sehän yrittää jo kuudelta ekan kerran herätä… mut pikkuhiljaa meil on tää rytmi menny tälleen. Amanda nukkuu mun kans makkarissa, omassa pinniksessä mut pitäs siirtää varmaan omaan huoneeseen…en vaan oo raaskinu. Ja herää niin usein etten jaksa juosta eri huoneeseen.

   1. Kissis says: Vastaa

    Mä siis en mee samaan aikaan nukkumaan, vaikka toki välillä vois olla ihan hyvä…

   2. Riina says: Vastaa

    Se johtuu siitä, että E nukkuu lyhyet torkut seiskan kasin välillä ja jaksaa siten klo 23 saakka. Homma jäi tällaiseksi siitä, kun poikaa piti vastasyntyneenä syöttää tahdistetusti 2 tunnin välein päivällä ja 3 tunnin välein yöllä; se kun olis muuten vain nukkunut. Odotan koko ajan, et ukkelin valveillaoloaika pitenee ja päästäis kaksiin päikkäreihin. Ehkä toi nukkumaanmenokin aikaistuis siten….

    1. Kissis says: Vastaa

     Ah, aivan.

 7. Mulla on kauhee vauvakuume mutta ehkä ootan vielä viitisen vuotta. Samalla stressaa kun 5v menee ohi niin nopeasti.. Ehkä nostan sen max 10 😀

  1. Kissis says: Vastaa

   Haha 😀

 8. relatippojako says: Vastaa

  Pakko tulla kommentoimaan taas kun meillä niin samanlaista! ikää tosin nyt 3kk vasta. Sitä että syöttekö jotain ”lisäravinteita” sinä tai vauva ja ootko kokeillu luopua niidtä? meillä vauvalle mennyt mahavaivoja helpottamaan maitohappobakteereja ja kokeilin lopettaa ne nyt… ihan kuin olis laps vaihdettu! maha pörisee yhä mut nyt on jo neljäs päivä kun ei tarvii aamusta iltaan olla jumppapallolla….

  1. Kissis says: Vastaa

   No mä syön d-vitamiinia ja magnesiumia, Amanda saa myös d-vitskun. Pitäis varmaan maitohappoo antaa sille mutta en oo vaan nyt antanu… tsemppii, perseestä on toi.

 9. Eve says: Vastaa

  Pakko kommentoida, meillä oli niin samanlainen tilanne unettoman tyttövauvan ja kahden järkyttävän kovaäänisen burman kanssa. Yöllä herätti joko vauva useamman kerran tunnissa tai kissat ja päiväunia ei nukuttu enää kolmen kuukauden jälkeen. Välillä (aina öisin) haaveilin kissattomasta kodista. Vauvat on ihania ja kissat on ihania, mutta apua niiden komboa.. Onneksi vuoden jälkeen alkoi helpottamaan ja kissatkin ovat saaneet jonkun järjen taas päähänsä! Eli toivoa on, tsemppejä kovasti toivottelen.

  1. Kissis says: Vastaa

   Joo, on tää melkosta kissameininkiä meillä öisin! Onneks vauvan osalta yöt enimmäkseen jees…

Vastaa