Voihan kipeys

Siis uskomatonta. Olin vasta kuukausi sitten kurkkukivussa ja kuumeessa ja nyt on päällä ihan hillitön nuha! Lauantaina pyöräilin vähän nenä vuotaen pariksi tunniksi salille ja eilen olin messuilla ison nenäliinapaketin kanssa (enkä jaksanut kuvata mitään). Tänään pyörähdin työterveydenhoitajan luona ja sehän tietenkin käski kotiin pariksi päiväksi lepäämään.

Että tässä nyt sitä sitten taas levätään. Imuroin nuo pähkinät ja kaakaon sisuksiin ja menen pariksi tunniksi peiton ja poikien alle. Olen kuitenkin huolissani nykyisestä vastustuskyvystäni, joka on näköjään aika heikko. Olisiko jotain vinkkejä vitamiinien ym. suhteen? Nyt en syö mitään tällaisia, mutta pitäisikö? D-vitamiinia? Pakurikääpää? Triphalaa? Kertokaa. Kuinka usein te olette kipeänä?

51 Comment

 1. qanni says: Vastaa

  Itselläni toimii sinkki. Ei ole tullut sairasteltua, kun on muistanut käydä usein sinkkipurkilla. No, tietenkin kerran vuodessa saa jonkun flunssan muttei sen useammin. 🙂

  1. Tota sinkkiä oon kyllä funtsinutkin…

 2. Luonnonkeinoista musta paras on hunajaan säilötyt valkosipulinkynnet, söin yhtenä syksynä ja talvena yhden joka päivä enkä ollut kertaakaan kipeänä 🙂 Pitäisi taas hankkia itsekin talven varalle…

  1. Mulle tuli paha olo pelkästä ajatuksesta! 😀 Ihan todellako siis? 😀

  2. Mulle ne toimi eikä edes maistuneet pahalta 🙂

 3. riina says: Vastaa

  Syön joka aamu yhden raa’an valkosipulinkynnen. En oo ainakaan vielä ollut kipeänä 🙂

  1. Voi ei. Toimiiko nää siis todella. 😮

 4. Anonymous says: Vastaa

  Itse olen tosi harvoin kipeänä vaikka syön mitä sattuu ja vitamiineja en lainkaan. Luulen hyvän vastustuskyvyn johtuvan lemmikeistä ja siitä, etten ole turhan tarkka esim. käsien pesemisessä.

  1. No lemmikkejä täällä pyörii ja käsiä pestään…noh. Normaalisti? 🙁

 5. Mulla vaihtelee kipeysfrekvenssi tosi paljon. Esim nyt en tiedä uskaltaisko tähän kirjottaa etten oo ollut kipeenä sitten en ees muista koska. Mutta sitten joskus tuntuu että sairastan koko ajan, kesä 2012 meni ihan mönkään ku olin vaan koko ajan jossain poskiontelontulehduksessa. Tuntui että blogikin on sairauspäiväkirja. En syö kovin säännöllisesti mitään vitamiinia, otan deetä ja sinkkiä jos muistan ja rautakapseleita saisi varmaan hakea lisää. Mutta toisaalta harrastan ulkoilmalajia nyt taas säännöllisemmin ja se ei välttämättä se puhtain laji ole että josko hevosista sitten saa jotain vastustuskykyä?

  1. No mä en aiemmin ollut mitenkään usein kipeenä, skippasin kaikki nää ”tautikaudet”. Tää onkin nyt ihan kummallista! Mutta mulle ei enää tuu semmosta ”kaikki kerralla” -flunssaa, vaan just joko kurkku kipeeks ja kuumetta. Joskus aiemmin tuli kurkkukipu, nuha, yskä ja kuume.

 6. Sara says: Vastaa

  Mulla on ihan sama kuin Hanskalla, vaihtelee tosi paljon. Välillä oon ollut ihan epätoivoinen, kun oon ollut koko ajan kipeänä (ja piiiiitkään, ei mitään parin päivän flunssia). Syön kyllä sinkkiä, D-vitamiinia ja C:täkin, mutta ei se näytä vaikuttaneen kauheasti. Nenäkannun hankin viime talvena ja se on jäänyt päivittäiseen käyttöön, mutta en tiedä, onko sillä mitään vaikutusta sairasteluun. Sitä voin kyllä suositella, ainakin se helpottaa oloa.

  1. Joo toi edellinen kurkkukipu kuukausi sitten olikin parin viikon tauko urheilemisesta. Nyt pelkään samaa, en kestä…ja salikortista maksan taas turhaan. 🙁

   Nenäkannusta terkkari kyllä puhui, mutta en hirveästi innostunut…

 7. ellu. says: Vastaa

  Ja mä taas olen aina kipeänä. Poskiontelotulehduksia on ollut tämän vuoden puolella ainakin +5, nokka vuotaa vähän väliä, lämpö nousee jne. Ja sitten voi taas olla pätkä, etten ole missään suhteessa kipeä, mutta kun kerkee kissan sanoa, niin taas on flunssa ovella. Eli tosi vaihtelevaa, mutta painottuu pitkälti PALJON kipeänä olemiseen -.- Enkä ole vielä oikein muuta vastausta löytänyt, kun aikuisiän allergiat. Niitä ne tyrkyttää nyt lääkärissä joka kerta, että ainakin allergiat tuovat helpommin flunssat mukanaan.. tiedä sitten, pitääkö paikkaansa?

  1. Joo, kyllä allergia altistaa. Kun Reiska tuli taloon sillon viis vuotta sitten, niin mähän olin sille tosi allerginen. Sillon olin myös flunssassa ihan jatkuvasti. Heti kun edellisestä paranin niin taas olin kipeenä.

 8. Nina says: Vastaa

  Jos mulla on stressiä, niin saan silloin kaikki kulkutaudit, vaikka ne aikaisemmin kiersivät mut kaukaa. D-vitamiinia syön säännöllisesti kunnollisia määriä. Ja jos flunssa iskee, niin hunajaa raakana purkista monta kertaa päivässä. Tepsii. Ja tietysti kovasti vitamiineja buustaamaan elimistön omia puolustautumismekanismeja. Näen työssäni paljon ihmisiä, joten pöpöjäkin kohtaan paljon. Flunssat ovat kuitenkin lievempiä hunajan ja vitamiinien ansiosta.

  1. No hunajaa mulla ainakin on! En vaan yhtään tykkää. Tosin, en mä nyt tällä hetkellä mitään maistakaan… 😛

 9. Anonymous says: Vastaa

  Käsien hysteerinen pesu toimii! Oon työskennellyt melkein kaksi vuotta sairaalassa ja pessyt käsiä vimmaisesti, en oo ollut kertaakaan kipeä.

  Lisäksi toimii, kun ei anna muiden lainata duunissa omia toimistoteknisiä välineitä kuten kyniä. Niissä leviää pöpöt ja muu shitti!

  Ja hei, blogisi on ihan paras! Olen lukenut varmasti vuodesta 2011, mutta en oo koskaan kommentoinut. Sun vinkistä meidän kissa syö nykyään parempaa ruokaa ja oon uskaltautunut tilaamaan zooplussasta kaikkea muutakin 😀

  1. Hiiih, tämä kommentti ainakin piristi hurjasti ja olo parani heti huomattavasti! 😀 Kiitos!

   Mä pesen käsiä kai ihan normaalisti, desinfioi en oikeastaan koskaan. Kai tässä ois parantamisenkin varaa…

 10. Mä olin ennen kanssa kipeänä about koko ajan. Ja kunnolla. Mutta silloin en treenannut tarpeeksi, söin huonosti, tupakoin ja mulla oli astma. Nyt tosin pari-kolme kertaa vuodessa, ja ei varmanakaan yhtä kauan kuin ennen eikä niin pahasti. D-vitamiini on tärkeä meille täällä pohjoismaissa, koska me ei saada sitä tarpeeksi because täällä on niin pimeää. Että kandee syödä sitä ja paljon! Sitten lisäksi syön omegaa. Muuten en mielelläni mitään pillereitä napostele, vaan pidän huolta siitä, että ruuassa on tarpeeksi vitamiineja: hedelmiä ja vihanneksia.. En usko mihinkään homeopatiaan, ihan huuhaata koko juttu. Niin ja jos tuntuu vähänkin siltä, kun olisi tulossa kipeäksi niin ei kannata treenata ollenkaan, koska se vaan pahentaa tilannetta ja pitkittää sairautta. Tämänkin olen oppinut kantapään kautta. Olen myös huomannut, että todella intensiivinen treenikausi lopahtaa aina siihen, että tulen kipeäksi. Eli musta tuntuu, että se on tärkeää antaa kropan palautua kunnolla.

  Kaveri on sellainen siivousfriikki, että se desinfioi kämppänsä ja itsensä maanisesti – ja on aina kipeänä ihan koko ajan – itsehän en sitä tee, joten ehkä mun nykyinen vastustuskyky on osittain myös paskasen kämpän tulosta? :DDD Eli voisin kuvitella Hanskan kommentissa olevan jotain järkeä :3

  Mä voin palata asiaan kun ensi kurssissa aletaan käsittelemään näitä asioita fysiologian kurssissa ja keväällä enemmän mikrobiologiassa 😉

  1. Tsiisus mikä romaani 😀 Sori!

  2. Saat anteeksi. <3 😀 😀

   Mut joo. Mä voisin melkeen yhdistää nyt tän kipeytymisen tohon jumppaan. Olin kahdella tosi rankalla tunnilla lauantaina ja no, lihakset on tällä hetkellä TOSI kipeet tietenkin johtuen myös tästä flunssasta tai mikä lie onkaan. Mullahan nenä vuotaa kyllä vähän jatkuvasti, eli siks en huolestunut kun sai pari kertaa pysähtyä fillaroinnin aikana niistämään, kun olo oli kuitenkin muuten jees.

   Mutta toi palautuminen. Oon siinä vähän huono, kun käyn aika paljon tosi rankoilla tunneilla ja oon ihan poikki pari päivää. Ehkä tosiaan vois vähän vähentää treenien määrää…sen lisäks, että huomaan myös tuloksia tulevan eri tavalla kun on paremmin levännyt. Ja ehkä se on vaan -huoh- TURHAA käydä siellä niin usein, sen lisäks että sit tulos on tää.

   Ja hei, meillä himassa ei TODELLAKAAN ole mitenkään puhdasta!! 😀

  3. Palautuminen on kyllä ihan tärkeimmästä päästä treenaamisessa. Kunnolla ruokaa ja nestettä ja tarpeeksi lepoa, muuten ei oo mitään hyötyä treenistä ja altistuu helpommin taudeille. Ja mä sanoin tän Marylle ku se sairasti mut kipeenäki syöminen on tosi tärkeää, protskunsaanti etenkin ilmeisesti. Et vaikkei tekis mitään mieli ni se on ehkä pienempi paha pakkosyödä hetken ku sairastaa pitempään… Ainahan on monta muuttujaa mitkä sairastumiseen vaikuttaa mut toivottavasti ei tarvi kärsiä kauaa!

  4. Se on välillä aika vaikeaa olla menemättä, jos on hyvä putki päällä. Mutta trust me , se on kyllä sen arvoista! Dietin aikana tuli todella huonosti palautettua ja sen takia se menikin päin vittua jo kuuden viikon jälkeen treenit siis.

   Ja sun kämppäs oli bajdevej about miljoona kertaa siistimmässä kunnossa kun meikän 😀 tai sitten mä olin sokea! Tai sitten sä olit tehosiivonnut (heittäny kaikki paskat jonnekkin komeroon) just ennenku tultiin Ninan kanssa sinne 😉

   Ja D-vitamiinin suositus on 10 mikrogrammaa aikuisille tällä hetkellä .. Ainakin täällä svedulandiassa. Omissa tabuissa on näköjään 50 mikrogrammaa :3 Yli 100 mikrogrammaa sisältäviä tabuja ei kannata kuulemma syödä. Source – livsmedelsverket. eli elintarvikevirasto in Svärje! tai something something.

   Anyhoo parane pian ♥

 11. Petri says: Vastaa

  Intia-reissun jälkeinen ruokamyrkytys on edellinen poissaolo töistä, eli mitä siitä nyt tulee, 1.5 vuotta sitten. Ja 2011 tais olla kuumetta kerran.

  Paras oli kun 2004 aloitin nykyisessä työpaikassa ja ensimmäinen sairauspoissaolo tuli 2009. 😀
  Käyttämättömiä saikkupäiviä on siis kertynyt!

  1. Niinno sä ootki joku ihan ihme tyyppi.

  2. Petri says: Vastaa

   Damn right!

 12. Asta says: Vastaa

  Olen nyt kolme vuotta syönyt D-vitamiinia säännöllisesti enkä ole tänä aikana ollut kertaakaan flunssassa. Ennen D-vitamiinin popsimista olin nuhassa (yleensä rajussa sellaisessa) vähintään kaksi kertaa vuodessa, monesti useamminkin. Eli omakohtaisella kokemuksella uskaltaisin suositella D-vitamiinia lämpimästi!

  1. Tossa D-vitamiinissa mun pitäis kyllä kunnostautua. Mutta ne määrät on kai aika huikeita, mitä pitäis syödä?

 13. Nina says: Vastaa

  Mitään vinkkejä en kyllä osaa antaa mutta toivottelenpahan että parane pian! <3

  Eiku hei, joku tuolla ylempänä mainitsi hunajan ja tuli mieleen että mun työkaveri syöttää niiden lapsille aina hunajaa kun niillä on kurkku kipee. Kaikki neljä tulee kuulemma aina jonossa ottaan lusikallisen kun meinaa flunssaa painaa. Ja väitti että se auttaa!

  1. Muttaku hunaja on vähän pahaa :/

  2. Anitra says: Vastaa

   Mitään pahaa ole!

 14. Anonymous says: Vastaa

  Pikaista paranemista! Suosittelen sinkkiä, itsellä on parantunut vastustuskyky (ja iho, jonka takia kosmetologi ja lääkärikin suositteli sitä) kun aloin syömään sinkkiä säännöllisesti. C-vitamiinia ja D-vitamiinia myös suosittelen. Kissoilta saat flunssaan karvaterapiaa 🙂

  1. Mun piti ostaa sinkkiä Sokoksen 3+1 -päiviltä, mutta en sitten nähnyt niitä purkkeja missään (ehkä olin vääränä päivänä) 🙁 Menee ostoslistalle!

   Ja joo, pojat ovat nukkuneet tiiviisti päällä/vieressä 😛

 15. Marsipaanilla kohti terveempää elämää.

  1. Nonnu says: Vastaa

   o/ gotta love this! Viva la Marzipan!

 16. Ruu says: Vastaa

  Mä en ole koskaan kipeänä, oon 31 enkä ole koskaan joutunu antibioottikuuria vetämään, pikku nuhaa kummempaa ei ole ollut , ja pikku nuhakin on äärimmäisen harvoin…

  1. Joo tämmösiäkin tapauksia tuolla kuulemma vapaana kulkee… 😛

  2. En oo muuten mäkään syöny mitään kuureja flunssaan! Antibiootteja kyllä, mutta vaan ihotulehdukseen!

  3. Ruu says: Vastaa

   en mä meinannukkaan et nuhaan, mut yleisesti muutenkaan, en oo vaan koskaan tarvinnut, enkä mä kyllä oikein mitään vitamiinejakaan syö sen kummemmin.

 17. Nonnu says: Vastaa

  Mä olen syönyt jo monta vuotta päivittäin maitohappobakteeritabuja ja enkä ole pahemmin kipeänä ollut. Kerran vuodessa tulee flunssa mutta se on siinä. Suosittelen niitä 🙂

  1. Sama homma täällä! 🙂 Pitävät masun kunnossa, mutta eivät näköjään taudeilta suojaa.

   Tästä on tulossa lähiaikoina postaus…

 18. Liina says: Vastaa

  Olen tosi harvoin kipeä, vaikka löytyy allergioita ja syön aina välillä vähän miten sattuu. Vuosi sitten olin lievässä kuumeessa pari päivää, sitä ennen en edes muista, ehkä 2009. Syön D-vitskua, magnesiumia ja sinkkiä sekä kuivattua nokkosta, ja juon kamomillahauduketta ja pakurikääpäteetä. Tosin näistä vain nokkonen, kamomilla ja D-vitsku on ollut pidempään käytössä, muut olen aloittanut vasta. Käsiä pesen kyllä paljon ja mulla on aina käsidesi laukussa.

  Riippuu kai vähän tuurista ja omasta vastustuskyvystä eli suoliston kunnosta tuleeko kipeäksi. Nyt kun tässä mietin niin sellainen kurkkukipuilu ja nuhailukin jäi pois noin vuosi sitten kun vähensin radikaalisti pastöroitujen ja yleensäkin maitotuotteiden käyttöä, maitohan kai edesauttaa tulehdustiloja elimistössä.

  Paranemisia! 🙂

  1. Nojoo, kaippa tosiaan maitotuotteet pitäis jättää pois, mutta en oikeen oo valmis luopumaan kahvimaidosta (sit luopuisin kahvista myös, mikä nyt ei sinänsä tosin ois mikään ongelma) ja jugurtista ja rahkoista. :/ Valitettavasti mun välipalat koostuu hyvin pitkälti maitotuotteista (ja marjoista ja hedelmistä)…

  2. Liina says: Vastaa

   No kaikkeenhan tottuuu, ihan sama se on maidon kuin vaikka jonku irttarikoukun tai minkä tahansa muun ruoka-aineen kanssa, siitä ”vieroittuu” kyllä 😀 Ja en tosiaan itsekään kokonaan maidottomasti syö, pidän vain huolen että maitotuotteita on max. kahdella päivän ”aterialla”. Eli jos aamukahvin juon maidolla, katson että lounaalla en syö mitään maitoa sisältävää ja juon lounaskahvin mustana. Mutta oma olohan sen aina ratkaisee, mitä kantsii syödä ja mitä ei.

  3. Nojoo, tottahan tuo on, mutta sen tilalle pitäis sitten keksiä jotain. Yritinkin tuossa joku aika sitten jättää aamujugurtin väliin ja söin pelkkiä marjoja, mutta jotenkin vaan turhauduin ja otin jugurtin takas. Ja just töissä tuo on niin helppo välipala.

 19. Sonia says: Vastaa

  Kun rupesin vegaaniksi, ekaan kahteen vuoteen en ollut päivääkään poissa koulusta flunssan tai muunkaan takia. Tosin eniten vaikutti varmaan yleinen huomion tarkka kiinnittäminen ruokavalion terveellisyyteen, ei niinkään se vegaanius.

  Mulla on koko elämän ollut kohtuullisen korkea vastustuskyky, mutta tänä vuonna en oo muuta tehnyt kuin sairastellut eri paikoista. :/ Vanhuus ei tuu yksin! 😀

  1. Niin, säkin taisit messuilla sairastua! Luulen muuten, et just tollasessa ilmastossa ne pöpöt hyvin pyörii ja se ilmastointi ja kaikki…Mä en jaksanut siellä tosiaan kauaa olla ja kadotettuani kaikki muut livahdinkin paikalta.

 20. Anonymous says: Vastaa

  Olen ollut samassa työpaikassa 5,5 vuotta ja sinä aikana yhden kerran poissa flunssan takia. Jotain teen kai oikein. Syön d-vitamiinilisää ympäri vuoden (50 yksikköä) ja varsinkin syys/talvikuukausina luomuhunajaa lusikallisen päivässä. Ja sitten vaan päätän etten sairastu 😛 .

  1. Varmaan tota d-vitskuu pitäis alkaa vetämään. Päättämistä on yritetty jo 🙁

 21. Elisa says: Vastaa

  Mä syön D-vitamiinia (paljon), monivitamiinilisää ja pii-sinkki-d-lisää, olen syönyt niitä jo reilun 1,5v. Silti tuli nielu+sydänlihastulehdus. Et ei ne vitamiinitkaan ole tie auvoon ja onneen.

  Tärkeintä kai on antaa pientenkin flunssien parantua kunnolla: en ihan totta pitäisi 1-2vk liikuntataukoa mitenkään liioiteltuna näihin omiin kokemuksiini perustuen. Sairaana urheilusta voi vastustuskyky laskea pitkäksi aikaa, ja sairaudet totta kai uusii sit helpommin.

  En tiiä, kai nää on aika yksilöllisiä juttuja :/ Mäkin oon koko elämäni ollut aika lailla perusterve: satunnaisia antibioottikuureja mut ei mitään sen kamalampaa. Ja nyt sitten loppuvuoden urheilut pannassa.

Vastaa