Imetys loppui

1 vuotta 4 kuukautta. Niin kauan kesti meidän imetysTAIVAL. Ei lainkaan korviketta, ei lähes ollenkaan tuttia. Tissi toimi meillä myös tuttina ja imetinkin 2-100 x /vrk.

Perjantaina 1.3. imetin viimeisen kerran. En silloin imettäessäni tiennyt, että tää olis vika kerta, muuten olisin varmaan vollottanut ääneen. Se oli kuitenkin mukava imetyshetki, ennen päiväunia. Amandahan olis toki jatkanut tissittelyä, varmasti lukioikään saakka! Meillä oli kuitenkin painostusta imetyksen lopettamiseen allergialääkäriltä jo pidemmän aikaa, ja jo aiemmin imetyksestä oli tullut melkoinen rasite, kun Amanda oppi itse vaatimaan ja lopulta tuntui ettei kotona voinut tehdä enää mitään muuta. Tälle touhulle laitoin lopulta pisteen, pari päivää huutoa se otti mutta lopulta saatiin karsittua päiväimetykset vain ennen päiväunia -imetyksiin, samaan aikaan pidettiin unisyöttö-unikoulu ja sen avulla luovuttiin yöimetyksistä. Näistä ennen päikkäreitä -imetyksistä luopuminen aiheutti myös hieman protestia, mutta nopeasti niistäkin toivuttiin. Olisin varmaan lopettanut imetyksen jo heti 1-v synttäreiden jälkeen, mutta Dubain matkan takia päätin vielä jatkaa ja oli se varmasti ihan hyvä päätös.

Monet varmaan ajattelivat, että meillä imetys sujui hyvin. Ja tavallaan joo, koskaan ei ollut mitään suurempia ongelmia imetysotteen, asentojen, tissin kelpaavuuden, puremisen tai oikeastaan hirveästi minkään tällaisen jutun kanssa. Tässä toki auttoi myös tieto, jonka sain Imetyksen tuki ry:stä. Tissi kelpasi Amandalle aina. Ongelma oli lähinnä mun maito ja sen sopivuus Amandalle. Jatkuva puklailu, nieleskely, vatsavaivat, itkuisuus. Kaikki ne mun imetysdieetit. En sanoisi, että meillä on mitenkään helppoa ollut. Täällä kirjoitinkin imettämisestä. Luulen, että Amanda reagoi etenkin alussa ihan tasan kaikelle mitä söin jonka takia rankimmatkaan imetysdieetit eivät toimineet. Koska en herunut riittävästi pumpulle eikä pullokaan lopulta kelvannut, imetys oli pitkään todella sitovaa, jonka koin myös ahdistavana.

Aluksi olin tosi arka imettämään julkisilla paikoilla, osittain koska sen jälkeen tuli aina hirveä huuto. Kun pahimmista vatsakivuista päästiin, imetin missä ja milloin vain. En todellakaan jaksanut välittää, jos joku mun tissin jossain saattoi nähdä, etukäteen en olisi kyllä ajatellut olevani niin välinpitämätön asian suhteen! Amanda tosiaan oli tissillä todella usein ainakin ensimmäiset 9 kk, ja vauvantahtisesti imetyksen kanssa mentiinkin. Maito tottakai auttoi refluksikipuihin, ja kierrehän siinä oli koko ajan, kyllähän mä sen tajusin. Painoa tietenkin kertyi, vaikka paljon puklailikin, ja siitä tulikin huomautuksia vähän joka suunnalta. Välillä pahastuin, useimmiten kohautin olkiani. Hyvä kuitenkin, että näinpäin, monilla refluksivauvoilla kasvu kääntyy laskusuuntaan. Ja onhan noita ihania reisimakkaroita jokunen sulanut liikkeellelähdön jälkeen…

Olen kyllä helpottunut, kun tää homma on nyt taputeltu. Ja samalla olo on todella haikea. Tissillä Amanda oli aina niin tyytyväinen ja silloin sain pitää Amandaa sylissä niin, ettei neidillä ollut huono olo. Meillä ei ole nyt mitään maitoa Amandalle, joten kalkkilisällä ja vedellä mennään. Tosi vähän vielä mistään juo, mutta pissavaippoja kertyy, ja eiköhän vesi joskus ala maistua. En oo jotenkin vielä sisäistänyt, että tää oli nyt tässä. Että nyt voin syödä ihan mitä haluan! Vieläkin mietin, että voinko todella ostaa kaupasta rahkapurkin ja noin vaan syödä sen. Keittää aamulla itselleni kaurapuuroa! Ja voin käyttää kaikkia paitojani, enää ei tarvitse mennä vaan niillä vetskarimalleilla ja suurilla kaula-aukoilla. Päikkäriherkuista pitää tosin ainakin enimmäkseen luopua, sillä nyt painoa alkaa sitten taas kivasti kertyä kaikista extrahiilareista ja sokerista…nyyh.

Toista lasta en halua, mutta jos haluaisin ja sellaisen saisin, niin imettäisinkö? En kyllä yhtään osaa sanoa.

4 Comment

 1. Marjo k says: Vastaa

  Aika huikee imerystaival. Arvostan. Itse en onnistunut kuin 2-4kk imetyksiin kolmen lapsen kanssa. Hyvä että loppui ilman isompia itkuja. Oon kuullut ettei se imetys aina tahdo loppua kovin iisisti.

  1. Kissis says: Vastaa

   Noooo vielä selkeesti miettii et tuleekohan nyt maitoa, mut alkaa jo pikkuhiljaa ehkä unohtuu…toivottavasti 😀

 2. Riina says: Vastaa

  Tosi hienosti oot kyllä jaksanut! Mä en oikeestaan imettänyt lainkaan, vaan pumppasin hikipäässä 2 kk… Poika ei oikein koskaan löytänyt kunnon imuotetta, ja koska paino vaan laski, en enää hätäsektiosta toipuessani jaksanut yrittää… Juoko Amanda nyt sit nokkamukista vai mistä?

  1. Kissis says: Vastaa

   Pillimukista juo sen vähän mitä juo…syö soseita vielä paljon eli saa kyl nestettä niiden kautta.

Vastaa