CT

Mua on ihan pyydetty kirjoittamaan crosstrainingista. Jo tässä vaiheessa kehotan kaikkia käymään Natan tai Steffin blogissa, koska mä en ihan oikeasti ole oikea ihminen mitenkään ihmeellisemmin tästä lajista kertomaan. Ja tämänkin tekstin julkaisen nyt luonnosten syövereistä ihan vaan siksi, että ei oo nyt muutakaan. Eikös olekin ihan todella kannustavaa ja kaikki haluaa jatkaa lukemista? No niin arvelinkin.

Olen toki pian vuoden ajan crosstrainingsalilla käynyt, mutta olen siitä poikkeuksellinen lajin harrastaja, että olen todella tavoitteeton laiskimus. Käyn CT-salilla ihan vaan siksi, että se on paljon järkevämpää kuin Motivuksen ryhmäjumpat (ja huomattavan paljon kalliimpaa myös, valitettavasti). Ja siis miten niin järkevämpää? Noh, crosstrainingin aloitettuani olen huomannut edes jotain kehitystä tapahtuneen ja saanut edes jonkinlaista kiinteytymistä aikaiseksi. Lisäksi pari kertaa pakon edessä Motivuksen kahvakuulatunnille takaisin eksyttyäni huomasin, että siellä ei ole joihinkin liikkeisiin enää edes tarjota mulle tarpeeksi painavia kuulia. Motivus-jumpat ovat varmasti parempi kuin ei mitään, mutta siihen se sitten jääkin. (Ja miten niin kalliimpaa? Kuukauden CT-treeneistä pulitan 84 euroa.)

Mutta siis joo. Käyn Mäkelänkadulla sijaitsevassa Compactfit crosstraining centerissä. Pyrin käymään 4 kertaa viikossa, mutta totuus on jotain 0-3:n välillä. Kesälomalla vähän useammin. Salin tuntitarjonta on laaja, mutta minä käyn ainoastaan voimatunneilla ja mix-tunneilla, joista jälkimmäinen on yhdistelmä voimaa ja kestävyyttä. Lauantaiaamun lempparivakkari on STREET-tunti: leuanvetoa, dippejä ja punnerruksia. Kestävyystunneista luovuin kokonaan, koska tajusin saavani niistä todella pahan olon (eli huomasin, kuinka paska kunto mulla oikeasti on). Lisäksi Compactfitissa menee painonnostotunteja, HIIT-tunteja, rengastunteja, foundationia, talentia ja mobilitya.

En todellakaan mitenkään seuraa mitään omaa kehitystäni, lyön tankoon rautaa just sen verran kun hyvältä tuntuu, eli todella naismaisen aloittelijamaisesti. Tottakai ilahdun, jos leuanvedot tuntuvat joskus kevyiltä tai timanttipunnerrukset sujuvat, mutta muuten mua ei vaan kiinnosta. Tiedän, tiedän, tämä on just se laji, jossa todellakin pitäis kiinnostaa. Pitäis jatkuvasti kehittyä ja sellaista kaikkea. Mutta vaikka en näin osaa ajatella omalla kohdallani, viihdyn silti CT-salilla mainiosti. Ja yritän aina parhaani!

Multa usein kysytään, että mitä siellä salilla oikein tehdään. No mitä milloinkin, ihan tunnista ja ohjaajasta riippuen. Mitään ihmeellisiä ”laitteita” ei CT-salilla ole, paitsi soutulaitteet. Tunneilla käytetään levytankoja, kahvakuulia, voimistelurenkaita, omaa kehonpainoa. Kun vuosi sitten menin starttikurssille Vetosalilla, olin ihan kuset housussa siellä kaikkien pelottavien painojen keskellä. Mutta starttikurssin idea on, että sen jälkeen tunneilla osaa toimia, turvallisesti. Tunneilla tehtävät liikkeet ovat kuitenkin yleensä tosi simppeleitä perusjuttuja.

Tässä pari esimerkkitreeniä kännykkäni kuvista poimittuina, taitavat olla joltain viime kesältä:

High Intensity Interval Training -tunti, jossa tekemisen osuus per liike kestää 20 sekuntia ja se tehdään niin täysillä kun vaan lähtee.
Kestävyystunti, jossa kaksi kierrosta, molemmat kestävät 12 min, välissä 3 min tauko. Ja näitä liikkeitä tehdään siis koko 12 minuutin ajan niin monta kierrosta kuin vaan pystyy, AMRAP = As Many Rounds/Reps As Possible.

En siis ota mitään stressiä. Jos väsyttää tai laiskottaa, menen töiden jälkeen suoraan kotiin. En ole mikään urheiluhullu, vaikka jostain syystä monet niin luulevat. Kausittain sekin voi tosin iskeä, ja haluan salille melkein päivittäin. Tämä päättyy yleensä totaaliväsymiseen ja kipeytymiseen. Toisaalta etenkin lauantain STREETin jälkeen olen seuraavat kolme päivää niin rikki, että hyvä kun jaksan Almaa nostaa.

Jos kuitenkin joku joskus jossain miettii ääneen, että mitäköhän sitä alkais harrastamaan, niin en voi olla hiljaa. Suosittelen crosstrainingia aina ja kaikille. Lähtökuntotaso on aivan sama, sillä ei ole tässä lajissa mitään väliä. Tuloksia tulee nopeasti, etenkin jos ruokavalion fiksaa samalla kuntoon. CT/CF-saleilla on ihan eri meininki kuin muilla saleilla, siellä tosi epäsuomalaisesti toisille ihmisille puhutaan. Monet pitävät sitä jopa toisena kotinaan. Mä en ole ihan niin hurahtanut, käyn tekemässä treenin ja lähden himaan, koska yleensä siinä vaiheessa jo kissat huutavat ruokaa.

Mulle tää harrastus siis ei ole oksentamista treenin jälkeen, tulosten himokasta ylös kirjaamista ja paleo-ruokavaliota. Kyllä tätä harrastaa ihan normaalitkin ihmiset, heh. En ole koskaan elämässäni ollut tavallisella kuntosalilla, enkä nää enää mitään syytä sellaiselle mennäkään. Enkä nää myöskään syytä palata Motivukselle.

Löytyykö sieltä muita crosstrainaajia/fittaajia? Tai kiinnostaako tällainen yhtään?

16 Comment

 1. Ruu says: Vastaa

  Oi, kun saiskin itsestään irti että tekis paluun salille, se kun on vähän jäänyt…

  1. Mä en oo ehtinyt salille viime aikoina ”tarpeeksi” kaiken muun kiireen takia! 🙁 Tääkin viikko tulee olemaan taas ihan mahdoton.

 2. http://liferxd.files.wordpress.com/2013/12/fightclub.jpg tää on niin osuva teistä crossfittailijoista/trainailijoista ;D

  Munhan oli tarkoitus mennä ainakin testaamaan, mutta nyt kun oon opiskellut vähän enemmän koskien erilaisia treenijuttuja/tapoja (ja kuunnellut meidän maikan crossfit-dissailua hehe), niin olen tullut siihen päätökseen, etten aio edes mennä kokeilemaan. Konseptina tiedän, ettei se ole mulle tarkoitettu, ja olenhan muutenkin jättänyt melkein kaikki jumppatunnit muutenkin väliin. Koska ihan normisali on ♥

  1. No mut sähän olit jo Compactfitin HIIT-tunnilla! 😀

  2. Ainjoo 😀 Mut se oli vaa kahvakuulia, eikä niitä narukiipeilyä ja muita juttuja. Tosin ellen olisi käynyt siellä vähän haistelemassa kahvakuulia, en varmaa koskaan olisi ottanut ne mukaan mun treenirutiineihin. Eli okei, jotain hyötyä siitä on ollut, myönnetään 😛

  3. Mietin et mitkä narut mut kai siel jotain semmosiakin on. 😀

 3. Pinja says: Vastaa

  Mitä eroo on crossfitillä ja crosstrainingilla?

  1. Crossfit on tavaramerkki, jota ei voi käyttää ilman erillistä koulutusta ja lupaa. Eli kukaan ei voi avata crossfit-salia tai ohjata crossfit-tunteja tosta noin vaan, crosstrainingia voi. Mutta samanlaisia ne tuntisisällöt yleensä ovat.

   Crossfit on myös kalliimpaa (ja suositumpaa).

 4. Myy says: Vastaa

  CT kuulostaa ihan liian.. yhteisölliseltä. Sellaiselta sisäänpäin lämpeevältä himotreenausyhteisöltä, johon ei vaan ole mitään asiaa. 😀

  1. Niina says: Vastaa

   Ihan samaa mietin mäkin! Ei olisi ehkä sittenkään mun juttu. Raivostun muutenkin, jos joku tuttu sattuu tulemaan salille samaan aikaan ja alkaa selittää jotain, kun mulla on hyvä treeni kesken. Häiritsee. Ei me miehenkään kanssa mitään salilla puhuta, kun mennään samaan aikaan treenaamaan. 😀

  2. Heh noin mäkin sanoin vielä vuosi sitten. Mut ei se kyl noin ole. Jos joku tulee treenin aikana jotain selittämään, se on ohjaaja, joka auttaa tekemään liikkeet oikein/paremmin. Mutta yleisesti ottaen tunnit ovat hullua tekemistä, ei höpöttämistä. 😀

 5. Kiva postaus, kiinnostava näkökulma ja musta tosi hyvä pointti ettei kaikki suhtaudu tähänkään mitenkään ehdottomalla paatoksella. Tietty pätee varmaan lajiin ku lajiin, mutta helposti ct-harrastajat somessa antaa sellaisen kuvan että Ihan Kaikki Vetää Täysillä 😀

  Mun vammoilla ei oo noille saleille mitään asiaa, kun hätinä saan hauberia treenata fysiatrian luvalla 😛 eikä ehkä silleen kiinnostaisikaan, kun on ykköslaji muualla ja salit sun muut sen tukena.

  1. Niin, tää voi olla ihan vaan normaali liikunnallinen harrastus, jonka on valinnut. Toki tunneilla kaikki vetääkin täysillä, mutta on meitä harrastajiakin erilaisia. Tottakai tän lajin pariin hakeutuu paljon veri suussa vetäjiä ja se on ihan ookoo. Mä itse en ole hurahtanut tähän niin syvällisesti, vaikka pidänkin tätä parhaimpana liikuntamuotona mulle.

  2. Ja noh, kun tuossa aiemmin kyseltiin CF:n ja CT:n eroa, niin ehkä toi CF on sit vielä enemmän niille veri suussa hurahtaneille. 😀

 6. Salla says: Vastaa

  Mulle ei sovi ollenkaan sellainen, että jos väsyttää, olis lupa skipata treenit. Koska sitten en menis salille ikinä 😀 Tarviin snadin pakon motivaattoriksi 😉

  Mua kiinnostais CT tosi paljon, mutta oon niin nössö, etten tiedä uskallanko. Lähinnä hävettäis miten pienillä painoilla ite vetää kun muut on himotikissä 😛 Ja joo, tää on vaan mun päässä tiedetään, mutta silti.

  1. Mut näinhän se ei kyl yhtään ole! Mäkin teen edelleenkin todella snadeilla painoilla (http://kissaamma.blogspot.fi/2013/10/treenaamisesta.html). Ei omat painot kyllä mitenkään hävetä eikä kaikki ole missään himotikissä. 😀 Salilla keskitytään omaan suoritukseen, ei arvioida tai arvostella muiden.

Vastaa