Reiska on terve kun se leikkii

Vieraille sanon aina, ettei kannata tuoda kukkia, koska ne eivät meillä kauan pärjää. Pitäisi aina muistaa kissoista tykkääville vieraille sanoa, että mitään leluja ei kannata Reiskalle tuoda, koska se ei niillä kuitenkaan innostu leikkimään. Tässä muutama viikko takaperin pääsi kuitenkin taas niin käymään, että vieraileva kissaihminen toi tullessaan pari lelua, sinisiä tietenkin kumpikin, onhan Reiska poika! Yritän aina peittää ahdistunutta ilmettäni leluja vastaanottaessani ja ystävällisesti huomauttaa, että Reiska ei ole kamalan kiinnostunut kaupan kissaleluvalikoimasta. Ja sitten vieraan mieliksi yritän hieman heiluttaa leluja Reiskan nenän edessä.

Kuka dorka oikeasti edes kissojen leluja suunnittelee? Onko olemassa kissoja, jotka kiinnostuvat megapienistä kangashiiristä tai äänekkäistä vinkuleluista? Tai kuka jaksaa heilutella sellaisia kissan edessä, etenkin kun suurin osa mahdollisesta kiinnostuksesta tulee kynsien muodossa omalle kädelle? Entäs sitten nämä kissojen ”älylelut”, eli kaikenmaailman labyrintit joissa pyörii palloja. En usko, että kissat kauan moisia jaksavat. Voin toki olla väärässäkin, mutta en halua olla väärässä monen kymmenen euron edestä.

Reiska on äärettömän leikkisä otus ja jaksaa leikkiä ihan miten kauan vaan, kunhan lelu on mieluinen. Parhaita ovat itse löydetyt lelut: pussinsulkijat, hiusrenkulat, vanupuikot ym. Mitään se ei koskaan syö/niele, joten mitenkään kovin varovainen en enää jaksa olla (paitsi mahdollisten kuminauhojen kanssa, joita meillä ei oikeastaan koskaan edes ole). ”Kaupan leluista” kelpaavia ovat vain kepit, joiden päässä on naru. Pelkkä naru riittää, mutta siihen solmittu hiirikin kelpaa.

Toinen lemppari on Pringlespurkin kansi. Sitä heitetään ja Reiska noutaa. Ja sitten ne välillä kummasti katoavat sohvan alle…Hyvä syy ostaa Pringlesejä!

Reiskalla on leikkimisajat (naurakaa vaan). Aina kun tullaan töistä kotiin mies leikkii Reiskan kanssa ja sen jälkeen Reiska saa ruuan. Illalla ennen nukkumaanmenoa minä pistän Reiskaan vähän vipinää, että jaksetaan nukkua yön yli. Ja satunnaisesti joskus muulloinkin. Viikonloppuisin Reiska vaatii leikittämistä hieman useammin.

(Jokseenkin huvittavaa, että tätä postausta kirjoittaessani Reiska tietenkin innostui leikkimään tuolla sinisellä pötkylälelulla ja lopulta simahti onnellisena sänkyyn lelun viereen.)

28 Comment

 1. Ruu says: Vastaa

  meillä toinen leikkii ja toinen ei, tai no tuo joka ei leiki, suostuu leikkimään noilla pienen pienillä rahisevilla hiirillä, mutta vain hyvin harvoin 🙂 Mutta Mauri rakastaa esim niitä ikean pieniä lekuja joissa on ne laput kiinni, se jaksaa noutaa niitä vaikka kuinka kauan, se on kun pieni koira kun sille voi heittää lelua ja se tuo ne takaisin 🙂 http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70145472/ tuollaista esimerkiksi, vaikka nyt sillä onkin kettu ja pieni hirvi mitä se raahaa

  1. Mä ihan unohdin Pringlespurkin kannen! Lisäsin tuonne. 😀

  2. Tommonen Ikea-hiiri vois muuten toimia Reiskallakin.

  3. Ruu says: Vastaa

   avainsana siinä on se ettei niitä lappuja saa irrottaa, kun niissä on ne tuotetiedot kiinni, ne rapisevat laput on se mikä Mauria kiehtoo niissä leluissa. Sisko toi sille ikeasta noita, mutta koira ihmisenä oli irrottanut laput ettei kissa revi ja syö niitä, niin ei ne laputtomana kelvanneet leikkiin ollenkaan. jotenkin sekava lause,mutta eiköhän siitä idean tajua 😀

  4. Ymmärretty! Näyttävät vaan matskultaan enemmän semmosilta, että vois innostaa…Kerran Reiska sai vähän isomman karvahiiren ja sitä se jostain syystä innostui riepottamaan ympäri asuntoa kunnes hiirireppana oli ihan rikki ja kuolassa. Mutta se olikin sitten ainoa poikkeus.

 2. Hanna says: Vastaa

  Meilla leluiksi kelpaa myos tamppoonit. Kun ne on siina muovikaareessaan ne liukuu kivasti lattiaa pitkin. Noista kaupan leluista kaikki missa on sulkia kelpaa, mutta on pari myos vahan kalliimpaa lelua, joilla on leikitty kunnes ne ovat olleet niin palasina, etta on ollut pakko heittaa menemaan (silloinkin kerran kaytiin roskakorista kaivelemaan se takaisin <3). Jos leluissa on kissanminttua ja niita on helppo kanniskella, niin ne kylla kelpaavat.

  1. Tampooneita en oo kokeillutkaan. :/ Ja kissanminttua on (muka) ollut monissakin leluissa mutta en oo huomannut mitään vaikutusta! 🙁

 3. Jazzy says: Vastaa

  Aikoinaan, kun mulla oli vielä kissa, niin sen lempparilelut oli juurikin tavallinen kuminauha ja hiuspompulat 🙂

  1. Joo hiusrenkulat eivät saa olla rauhassa täälläkään.

 4. Meidän kissojen lemppari oli keppi + venyvää narua + hiiri päädyssä/tai höyheniä, mutta parin päivän päässä hiirtä/höyheniä ei enää ollut narussa kiinni. Toinen lemppari oli linnut.. jotkut linturessukat joskus lentänyt siään parvekkeelle kun oltiin koulussa/töissä :/ Esim löydettiin kerran kuivunut lintu sohvan alta.. kiitos katit! Pienenä ne rakasti leikkiä herneiden kanssa .. jotka ne ottivat ihan pokkana meidän lautalselta. Mutta siis ne oli todella ihania ja hyvänkäytöksisiä muuten!

  1. Oon kyllä usein miettinyt oikeen hiiren ostamista tolle…ois kiva nähdä, mitä tapahtuis! 😀

 5. Petukka says: Vastaa

  http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70194844/, tämä vauvahelistin miellytti mun brittiläistä herrasmiestäni 🙂 parhaita leluja on kyllä lyijykynät, niillä jaksetaan leikkiä yötäpäivää.

  1. Jep, kynät kelpaa täälläkin, tosin ne vaan pudotetaan pöydältä lattialle.

 6. Niina says: Vastaa

  Tuossa ensimmäisessä kuvassa Reiska näyttää hiukan kyrsiintyneeltä. 😀 Juuri tuommoisen kummallisen möllötyksen takia en tykkää kissoista. Pelkään, että ne repii mun naaman irti tai jotain.

  1. Heh, toi on niin hassua, kun kissoja voi tulkita niin eri tavalla. 🙂 Tossa kuvassahan se vaan vähän murjottaa, kun lelu onkin niin tylsä (ja koska kuvaan sitä, taas). 😀 Mut joo, Reiskaa voi lähestyä miten vaan, ei se oo vihainen.

 7. Epe says: Vastaa

  Meijjän ex-kissan ehottomia lemppareita oli juurikin joku lahjanarun tai vastaavan pätkä, ja foliosta sykrätty pallo 😀 Meillä on kotona sellainen pitkä käytävä, jota pitkin se ravelsi sen pallonsa kanssa. Kesällä pikkukivet ajo asiansa samalla tavalla 😀 ei sekään niitä syönyt, niin huoletta pystyi heittelemään. 🙂 Ja kaverin kahdesta kissasta toinen ei juurikaan innostu leikkimisestä, mutta auta armias kun Vemu sai itselleen aidon jäniksenkäpälän… 😀

  1. Joo meidän tulevassa kämpässä on kivasti enempi tilaa leikkiäkin. 🙂

 8. Nonnu says: Vastaa

  Reiska <3 purrrfect!

  Mun edesmenneellä puoliBurmalla Velholla oli kans ihan samanlainen ilme kun Reiskalla, halutessaan hän osasi näyttää niin v*ttuuntuneelta ettei ollut tosikaan 😀 Koskaan hän ei ollut vihainen, sen pitkämielisempää kisua mulla ei ole koskaan ollut, eikä varmaan koskaan samanlaista tule olemaankaan <3

  1. Joo ei Reiskakaan ole koskaan ollut vihainen! Siis ei tosiaankaan pure tai raavi tai mitään, ainakaan ilkeämielisesti, leikkiminen on tietenkin eri asia.

 9. Jennipenni says: Vastaa

  Mun kissan lempilelu on pinkki satiininauha, jota vedän perässäni ympäri asuntoa 😀 Toisinaan se myös tykkää noutaa pompuloita sekä rahisevia hiiriä ja pörröpalloja. Kunhan niistä vaan kuuluu se ääni. Tuntuu että viime aikoina se ei oo leikkinyt oikein niilläkään ja harmittaa jotenkin :/ 😀 Ei varmaan vanhuuskaan oo vielä iskenyt, kissa kuitenkin 4v.

  1. Jennipenni says: Vastaa

   Pakko vielä lisätä, että mulla oli joskus kissalleni ”taisteluhanska”, joka katos muutossa 😀 Eli paksu punainen rukkanen, se tykkäs hyökkäillä sitä kohti ja painia sen kanssa. Kissani korvat meni luimuun kun se näkikin sen 😀

  2. Sellaset kovat ja teräväreunaiset pakettinarut saa kans herraan vipinää! Ne vaan on vähän vaarallisempia, pitää olla tosi tarkkana ettei osu silmään.

   Reiskakin täyttää kesäkuussa 4 v ja ei oo kyllä yhtään vauhti vielä hidastunu! Tosin burmilla se harvemmin kovin paljoo hidastuukaan… 😀

 10. ebeth says: Vastaa

  Täällä on sama tilanne toisen kissan kanssa. Kotoa löytyy kymmeniä (yhtään valehtelematta!) leluja, joihin ei ole kuin enintään vilkaistu päin. Sen sijaan pienempi kissa leikkii joka lelulla, joten onneksi niille jotain hyöytyä sitten on… Kissanmintut ei ole vanhempaa kissaa auttanu.
  Mutta kuten siellä, myös täällä pompulat ja vanupuikot on kovassa huudossa! Harmi vaan että ne sitten katoaa parempiin suihin (tai sohvan ja pesukoneen alle). Joku eläinlelujen kehittelijä voisi keksiä kissankestävän pompulan 😀

  1. ebeth says: Vastaa

   Niin ja piti lisätä, että ainoat ”oikeat” lelut, joista vanhempi kissa innostui, olivat oravanhäntä (löyty lenkkipolulta) ja jäniksentassu. Ilmeisesti tuo aito metsästysvietti sitten vetoaa.

  2. Joo mä kyllä herkuttelen ajatuksella, että Reiskalle saatais elävää ravintoa. 😀 Tosin se saattais vaan ystävystyä hiiren kanssa…kärpäsilläkin se ensin yrittää leikkiä kunnes lopulta syö ne. 😀

  3. Aika hyvin kyllä mökeillä pysyny hiiret loitolla, kun Reiska on ollu mukana! Ilman Reiskaa ne kyllä kipittää ympäri lattioita.

 11. Minä says: Vastaa

  Laittoi hymyilyttämään, kun olen aina välillä sattunut kissoilleni ostamaan oikeita kissojen leluja. Nehän ei kiinnosta ei sitten yhtään, oonkin sit miettinyt että onko kissoisani valmistusvirhe 😉

  Pussinsulkijat, vanupuikot ja sitten ”oikea” kissanlelu, (sellainen keppi ja kepin päässä on naru ja narussa joskus roikkunut jotain. Nyt siinä narussa roikkuu vanuton vanupuikko)ne vasta onkin maailman parhaita ”leluja”.

  Mutta kokeilin kyllä tuossa vähän aikaa sitten taas uutta ”oikeaa” kissanlelua. Keppi jossa roikkuu se naru ja narun päässä riikinkukon sulka. SE OLI JOTAIN. (Sulkaa ei ole enää olemassa) 🙂

  1. Joo keppilelut romppeineen menee meilläkin, mutta tosiaan pelkkä narukin riittää. 🙂

Vastaa