Frettivieraita

Meillä kävi eilen kylässä näätäeläin. Ylisöppänä Nestori sähelsi pari tuntia poikien iloksi/kauhuksi ja vipinä lattialla oli kyllä sellaista, että kamera ei pysynyt perässä ei sitten niin yhtään.

Pojat ottivat Nestorin uteliaina vastaan, jonkinlaisella kauhunsekaisella ihmetyskiinnostuksella. Mitään sähinää tai murinaa ei missään vaiheessa ollut, Arska ja Reiska seurasivat Nestoria ja juoksivat pakoon jos Nestori ähisi lähemmäs.

Itselläni ei ollut freteistä aiemmin minkäänlaista kokemusta, ja tykästyin kyllä Nestoriin kovasti. Odotin innolla haistavani fretin ominaishajun, ja sehän oli jotenkin tosi jännä, ei ollenkaan paha. Joka päivä oppii jotain uutta, ja eilen opin paljon freteistä! Ja voi noita Nestorin söpöjä vaaleanpunaisia korvia, rakastuin!  

Pojilla oli tosi jännä ilta Nestorin kanssa ja olivatkin tyypin lähdettyä niin poikki, että yö meni molemmilla nukkuessa.

Nestori on ihanan Piece of Panda -blogin ihanan kirjoittajan omaisuutta ja linkin takaa löytyy lisää Nestoria. Kiva kun kävitte, tulkaa uudelleen!  

Onko blogini lukijoilla frettikokemuksia? Eikös ole aika söpöliini Nestori?

22 Comment

 1. Iluna says: Vastaa

  Nestori on ihan paras ja ihana!

  1. Hih 🙂

 2. En oo tainnut koskaan päästä lähikosketuksiin fretin kanssa. Voin kuvitella kuinka pojat on olleet ihmeissään 😀 Luna ei ainakaan malta nukkua kun meillä on jotain eläinvieraita ollut, se kulkee vieraan perässä herkeämättä ja yrittää lirkutella että edes joku vähän tykkäisi leikkiä, mutta kaikki tähän mennessä on vaan ahdistunut sen uteliaisuudesta.

  1. Poikien reaktiot kyllä yllätti mut, kun olin VARMA, että sähisevät ja juoksevat sängyn alle piiloon mutta olivat ihan älyttömän uteliaita ja pyrkivät päästä haistelemaan Nestoria. 🙂 Taisi vaan olla vähän turhankin villi tapaus. 😀

 3. Merja says: Vastaa

  Mie oon aina miettiny että oisko fretti kiva lemmikki, vaihtoehto kissalle. En oo vaan koskaan päässy lähellekään frettiä, niin vaikea sanoa. Joskohan kuitenkin tilanne korjaantuis lokakuussa kun suuntaan sinne päi maalimaa ja pääsis Nestoria moikkaamaan..? Pandaa oon kyl koittanu aina välillä muistuttaa tosta mun reissusta 😀

  1. No ihana se ainakin on. 🙂 Ja uskalsin pitää kädessäkin! Mies nyt on semmonen kaikki eläimet tänne vaan -tyyppi, mutta mä olen ehkä vähän varovaisempi vieraiden eläinten kanssa. Mutta Nestorihan oli kiltti 🙂

 4. Anonymous says: Vastaa

  Sydän pakahtuu, on niin suloinen fretti kuvissa 🙂 En ole koskaan frettien kanssa ollut tekemisissä, telkkarista nähnyt, että tällaisiakin vipeltäjiä on lemmikkeinä.

  1. Eläinten ollessa kyseessä tuota sydämen pakahtumista tapahtuu. 🙂

 5. Nestori on kyllä söötti 😀

  1. Sillä on selkeesti faneja! 🙂

 6. LauraL says: Vastaa

  Ihana Nestori! Joskus Särkänniemessä oli frettejä kylässä ja niitä kävin kattomassa ja muistaakseni silittämässäkin. Kiinnostavia elukoita, vaikka en olekaan tutustunut tarkemmin niiden hoitoon ja mitä kaikkea ne vaatii. Mutta yksi vaihtoehto kissan kaveriksi.

  1. Joo, luulen, että ne tosiaan vois keskenään toimeen tulla, koska kissat olivat niin kiinnostuneita!

  2. Panda says: Vastaa

   Netistä ja ”huhupuheiden” perusteella saa mielikuvan maailman hankalimmasta lemmikistä mikä vaatii paljon järjestelyitä niin asunnossa kuin kaikessa muussakin. Toki on hyvä että netissä on näitä juttuja niin ei tartu ihan jokaisen matkaan ko eläin (koskee mitä tahansa eläintä) mutta voin kommentoida että en koe frettiä hankalaksi eläimeksi mikä vaatii kamalasti järjestelyitä kotona. Maalaisjärki toimii tässäkin hommassa, vertaisin sitä lähinnä kissojen hoitoon ja omistamiseen jos pitäisi miettiä mitä lemmikkiä lähinnä se muistuttaa :).

 7. Taru says: Vastaa

  Täällä ollaan vuosia haaveiltu fretistä, mutta huhu kulkee että ne on tosi allergisoivia. No, nythän on kotona kissalaumassa laiskiainen, lehmä nenäinen apina ja pari muutakin niin ihaillaan frettejä vaan kaukaa 😉

  1. Näin oon lukenut joo, ja kuulemma ne on monesti pikkuhiljaa allergisoivia.

  2. Panda says: Vastaa

   Mahdollinen allergia selviää yleensä melko nopeasti kun käy kurkkaamassa frettejä esimerkiksi kasvattajan kotona.

   Huhut on huhuja, kannattaa asia oikeasti selvittää mikäli jotakin lemmikkiä hamuaa :). Minä en ole törmännyt tuohon tosi allergisoivia -väitteeseen aikaisemmin mutta frettiallergia on ihan oma allergiansa. Eli voi olla allerginen lähes mille tahansa eläimelle mutta fretille ei välttämättä ole laisinkaan – tai olla ilman mitään allergiaa ja sitten olla taas freteille.

  3. Mä olen kuullut lähinnä siitä, että fretin voimakas ominaishaju olisi laukaissut hajusteallergiaa.

 8. Ruu says: Vastaa

  Noi kiehtois kyllä kovasti, mutta saas nähdä tuleeko koskaan hankituksi.

  1. Panda says: Vastaa

   Kannustan käväsemään kasvattajan tai tavallisen frettiomistajan kotona katsomassa ja kuuntelemassa eläimen arjesta :).

 9. Voi mikä söpöläinen! Entisellä kämppiksellä oli fretti, joka oli kyllä aivan mahtava tapaus. Hyvin meni kissalauman jatkona ja itseasiassa mun Kiikku-kissani tykkäsi enemmän tästä Iiriksestä kun muista lajitovereistaan. Ne nukku ja leikki yhdessä sekä söi samasta kiposta. Purukoulutus onnistui hyvin ja tyyppi oli aika helppo ja vaivaton, yleensä.

  Iiriksellä oli kyllä paha tapa tehdä tuhoja, mikäli muu tekeminen loppui kesken. Muutaman kerran onnistui yöllä murtautumaan häkistään, niin ettei olkkarissa ollut muita elukoita. Näinä kertoina se repi sitten lattialle ihan kaiken mitä vaan hyllyiltä ja pöydiltä irti sai. Kiva oli herätä aamulla 😀

  Iiris tosiaan sai meillä olla aika paljon vapaana. Ekoja kertoja yöllä vähän kammotti, että sen vahingossa liiskaa, mutta eipä mitään ongelmia ollut. Paras nukkumapaikka oli mun vaatteiden seassa isossa lipaston laatikossa. Yksi laatikko oli vähän jäykkä ja jäi helposti auki ja sieltä se fretti löytyi yleensä aina jos oli hukassa 🙂

  1. Jännä juttu kyllä, että kissat ja fretit tulevat keskenään toimeen. Luulisi, että fretit jo hajunsa puolesta kauhistuttaisivat kissoja, jotka ovat niin herkkiä kaikille hajuille! 😀 Mutta se tuntui vaan vetävän puoleensa.

 10. Anonymous says: Vastaa

  Huhu on myös että fretit nimenomaan EI allergisois niin helposti. Miulla oli frettiläinen elämää ihastuttamassa about 7 vuotta. Ihan mieletön tyyppi! Nuorena noi on kyl aika kieroja lurjuksia ja purevat ihan uskomattoman lujaa… Kerran näätäläinen oli hoidossa paikassa missä oli 4 kissaa ja kaikki kissat kulkivat jonossa näätäläisen perässä kun oli niin outo tyyppi :)!
  -pup

Vastaa