No jopas jotakin

Kuulun aika vahvasti niihin ihmisiin, jotka haluavat lukea kirjansa fyysisinä kirjoina, ja sama pätee myös aikakauslehtiin. Koska vietän suurimman osan päivästäni tietokoneen ääressä, haluan pidempien tekstien olevan ihan muualla, käsinkosketeltavassa muodossa. Kirjoissa ja lehdissä on tunnon lisäksi mukana tuoksu. Mutta myönnettävä on, että saatan olla tätä mieltä vain siksi, että oikeasti en paremmasta tiedä, vielä. En ole koskaan lukenut kirjaa sähköisenä versiona, enkä kyllä lehtiäkään. Olen kyllä kuunnellut monenkin vakuutteluja siitä, että ei se ole yhtään niin paha juttu. Ja tietenkin matkoilla jonkinlainen lukulaite vie laukussa huomattavasti vähemmän tilaa kuin kymmenen kirjaa. En kuitenkaan ole suuremmin tutustunut näihin laitteisiin tai sähkökirjojen saatavuuteen, kirjoja on hylly täynnä eikä matkojakaan tiedossa.

Pieni innostus nyt kuitenkin heräsi sisälläin, kun kuulin Ebibistä. Kyseessä on HelMet-kirjaston sähkökirjakokeilu, joka avautui toissa päivänä ja on toiminnassa vuoden loppuun. Ebib e-kirjaston kautta asiakkaat voivat lukea kotimaista uutuuskirjallisuutta sähkökirjoina: teoksen voi lukea helposti suoraan selaimessa ilman erillisten lukuohjelmien lataamista. Myös perinteinen kirjan lataaminen koneelle ja lukeminen offline-tilassa on mahdollista. Lisää voi lukea täältä.

Ja minäpä testasin. Ja jumaskekka! Näitähän voi lukea jopa iPhonesta! Kun on ensin hankkinut Adobe-tilin ja Bluefire Reader -ohjelman. Mutta kirjoja voi tosiaan helpommin lukea myös selaimessa jatkuvalla verkkoyhteydellä, eikä silloin tarvitse ladata yhtään mitään. Tätä vaihtoehtoa kokeilin, ja hyvinhän se toimi. Noh, tietokoneen näytöltä en kyllä edelleenkään välittäisi lukea kirjoja, kuulemma lukulaitteet ovatkin tähän hieman parempia. Mutta kiinnostavaa, sillä tuolta tällä hetkellä löytyy mm. Riikka Pulkkisen uusin, Hietamiehen uusin…pienen jonotuksen jälkeen tosin. Teoksia on testiversiossa yhteensä 36, sisältäen myös jotain supertylsää tyyliin ”Mitä tilinpäätös kertoo?”

Noh, tämä on tosiaan lyhyt kokeilu, josta toivovat palautetta. Mutta kauanko menee, ennen kuin kaikki kirjat ovat vain ja ainoastaan sähköisiä? Pelottavaa? Musta tulee varmaan just sellanen rasittava muutosvastarintainen mummo, jonka vanhoille haiseville kirjoille tuleva sähkökirjanuoriso naureskelee…

Luetteko sähkökirjoja? Mitä mieltä niistä?

7 Comment

 1. Kindle on itseasiassa ihan kiva. En itse sellaista omista mutta oon ainakin vähän hiplannut sellaista ja voisin kuvitella jopa ostavani Kindlen. Mutta kyllä mäkin tykkään enemmän siitä kirjasta, tunteesta ja tottakai myös tuoksusta 🙂

  1. Niinpä. 🙁 Mutta tosiaan olen kuullut, että nää tarkoitukseen tehdyt laitteet eivät olekaan niin huonoja kuin mitä ehkä nyt kuvittelen…eikä silmät mitenkään väsy niistä lukiessa?

 2. Oon sun joukoissa sitten kun meille naureskellaan.
  Mä omistin itseasiassa lukulaitteen, aika laadukkaan sonyn readerin. Se ei tunnu yhtään siltä että lukisi ruudulta, silmät ei väsy. Mutta silti… ei se vaan ole sama. Myin lukulaitteen ja ostin divarista kasan ihania, tuoksuvia, rapisevia kirjoja tilalle.

  1. Ihana 🙂

 3. Nina says: Vastaa

  Mulla on tabletissa Elisa Kirja -palvelu, mutta aika vähälle on lukeminen sen kautta jäänyt, ehkä siksi että kirjat on siellä ihan TÖRKEÄN hintaisia 🙁 Muutaman ilmaisen olen ladannut mutta vielä en ole saanut aikaiseksi lukea. Ikuisuusprojekteja, jälleen kerran.. 😛

  Tuo ebib kyllä kiinnostaa, voisi hyvinkin testata. Vaikka kyllä ihan fyysinen kirja on varmasti mukavampi kokemus, ja niissä taitaa kestää akkukin vähän paremmin 😀

  1. Kannattaa testata! Tosin jonoja noissa kirjoissa on, ja jos laina-aika max viikon, niin en tiedä miten edes välttämättä ehtii noita enää luettavakseen saada.

 4. Ite lueskelen lähinnä yliopistoa varten kirjoja, ja niitä kyllä tulee selailtua e-kirjoina jopa enemmän kuin tavallisina paperiteoksina. On kätevää kun voi lähteä vaikka reissuun ja kirjoitella sieltä käsin esseetä joutumatta kantamaan säkillistä kirjoja mukanaan. Ipadilla on tosi hyvä lukea kirjoja ja Goodreader-ohjelmalla saa alleviivauksiakin tehtyä, mikä paperiversioihin olisi vähän luvatonta 😀 En kyllä osaa sanoa, lukisinko mieluummin kaunokirjalliset teokset paperisina, ehkäpä.

Vastaa