Matolääkitystä

Oon oikeesti ihan huono kissanomistaja, ainakin mitä tulee matokuurien antamiseen kissoille. En nimittäin edes muista, koska olisin moisia viimeksi edes kokeillut antaa. Matoja ei kuitenkaan meidän poppoolla ole koskaan ollut, ihme kyllä. Halusin elää ainakin jonkin aikaa siinä ihanassa tietoisuudessa, että matoja ei voi tulla kun ei nää edes ulkoile tai käy muutenkaan missään. Mutta ilmeisesti niitä kuitenkin voi, jotenkin ehkä ulkoa kenkien tai Rosan tai jonkun muun mukana.

Niinpä otin nyt itseäni kunnolla niskasta kiinni ja tutustuin pitkästä aikaa madotusvaihtoehtoihin. Reiskalle olen joskus enemmänkin tuurilla ja väkipakolla syöttänyt matolääkettä tablettimuodossa: veteen murskattuna ja ruuan joukkoon. Eihän ne kaikki ole aina alas menneet mutta kai nyt edes ehkä riittävästi. Reiska on fiksu ja haistaa ja maistaa kaiken epäilyttävän. Arska taas syö märkäruokaa niin vähän, että sille ei saisi matolääkeruuasta mitään perille. Almalle taas varmasti toimisi. Väkisin en jaksanut lähteä yrittämään kenenkään kohdalla, koska mulla on liikaa huonoja kokemuksia lääkkeistä sohvan alle sylkäistyinä ja melkeen lääkemönjään tukehtuvasta kissasta…

Ostin apteekista ensin Mirrix-oraalipastaa ja aloitin siitä helpoimmasta eli Arskasta. Lähmäsin Arskan tassut täyteen pastaa ja kiltisti poika nuoli kaiken pois. Onnistuminen! Tuntui vähän epäilyttävänkin helpolta…Tosin Arska on niin pieni ja kevyt, puoli putkiloa töhnää riitti.

Seuraavaksi Alma käsittelyyn ja tässä tulikin sitten se odotettu epäonnistuminen, eihän se raukka tajunnut mitään nuolla, karvat tahmassa se pyöriskeli joka paikassa ja matolääkettä oli lopulta enemmän lattialla kuin Alman suussa. Päätin, että Almalle pitää ostaa Axilur-tabletit ja laittaa sapuskan joukkoon, se kun on kuitenkin aina kupilla ekana. Keltaista töhnää löytyy kyllä Alman karvoista varmaan aika kauan…Tablettien kanssa tosiaan onnistui (liotin tabun veteen ja sekoitin ruoan joukkoon), kuten arvelinkin, eipä se neiti paljon katso mitä suuhunsa pistää. Sitä mitä kuppiin tulee, on Alman mielestä syötäväksi kelpaavaa.

Vaikein tapaus eli Reiska luimisteli jo siinä vaiheessa kun näki, miten Arskaa kiusasin. Ja silmät suurina se katsoi vieressä kun Alma söi matolääkeruokaansa. Koska painavan Reiskan tassuihin piti laittaa koko putkilo pastaa, se oli pakko tehdä kolme erillistä kertaa. Nyt tarvitsin jo miehen apua, koska Reiskaa ei niin vaan huijata tai pidetä yksinään kiinni. Reiska on kuitenkin niin järkyttävän tarkka siistiydestään, joten kyllä sinnekin kaikki mähmä nopeasti upposi, eikä edes oksentanut! Halleluja!

Nyt on koko porukka madotettu, seuraavan kerran, mitäh, jo puolen vuoden päästäkö? Huhhuh, menispä aika toooosi hitaasti…Kyllä koirat on niin paljon helpompia tän homman suhteen!! Suoraan sanottuna vittumaista puuhaa.

Onks teillä madotusasiat kondiksessa? Meneekö teidän kisuilla tabut ja töhnät masuun ihan heittämällä?

45 Comment

 1. Anonymous says: Vastaa

  Annoiks Almalle siis vain yhden tabun? Eikö Axilur ole kuuri, joka pitäisi aina antaa kolmena peräkkäisenä päivänä? Näin ainakin itse muistan kissalleni antaneeni… Meillä nuo tablettimuotoiset menee helpoiten vaan iskemällä tabu kissalle kurkkuun ja pitämällä kissaa sen jälkeen niin pitkään paikallaan, että tämä nielaisee ja sit perään vielä herkkuja 🙂 tahna on paljon vaikeampi, kun ei tuo neiti sitä nuole.
  -Heisi

  1. Ei, kyllä se kolme päivää matolääkesapuskaa veteli. 😀 Ekana päivänä liotin yhden tabun kerrallaan mutta seuraavat 2 päivää kahdessa eri osassa (puolikas kerrallaan), kun sitä litkua tuli aikas paljon.

 2. Anonymous says: Vastaa

  Hyvä homma että onnistui! Meillä nostan kissat syliin ja tabletti jonnekkin sinne hampaiden taakse ja kun kutkuttaa kaulasta ja pitää pikkaisen että hampaiden välistä ei saada tablettia puikautettua pois niin sinne menee. Eihän ne kissat siitä iloitse mutta pakollinen paha kun todellakin ovat ennemmin syömälakossa kuin koskevat ikuna ruokaan johon on joitan piilotettu.

  1. Mäkin oon tota yrittäny Reiskalle…mutta tukehtumiskuoleman pelko ja tabuja sohvan alla…

 3. Sonja says: Vastaa

  Mä just kans kirjottelin madotusasioista blogiin 🙂 Meillä Iines ja Rambo saa Axiluria tablettina suoran suuhun tungettuna. Rockylle piti liottaa veteen ja antaa ruiskulla suuhun 🙂 Hyvin onnistui. Axilurhan pitää vaan kolmena päivänä peräkkäinettä tehoaa 🙂

  1. Käyn lukemassa! Tota ruiskunestettä oon testannu kyllä kans, mutta sehän valui ihan muualle ku kissan kurkkuun…

 4. Hei!
  Hyvinhän se onnistui 🙂 Meillä se ei ole koskaan ollut helppoa.
  Ruokaan ei voinut sekoittaa kun se tabletti haistettiin sieltä 🙂
  Kissa piti saada napattua syliin napakasti ja sitten tahnaa suuhun ,tassuista nuoleminen ei ole todellakaan meillä muuta kuin sotkua 🙂
  Hankalasta aina alotettiin koska hän ei kerennyt panikoida kun hänestä alotettiin.
  Nauratti joskus kun puhui ääneen että pitäs Matolääkettä varmaan antaa kissoille ,niin kas kun kissat katosivat paikalta 🙂 🙂
  Joskus hankalan kanssa joutui tekemään pyyherullan mutta ..sisäkissoja vain parvekkeella olevia niin on kerta vuoteen oikeestaan matolääkitty 🙂

  1. Meillä onneks tassutahna toimi, vaikka eihän sekään ollut kissoille yhtään kivaa…tai no lähinnä Reiska otti sen raskaasti, Arska oli vaan että ”jahas, noh, pesuhommiin on ryhdyttävä”…Arska onkin niin Arska 0:) <3

 5. Iiny says: Vastaa

  Meillä kissat ottaa tabletteja ihan mielellään kun ne piilottaa Easypill-mömmötahnaan. Se on niin hyvää niiden mielestä, etteivät edes malta pureskella. Easypill oli kyllä suuri apu, kun meijän nuorimmaisella oli kunnon korvatulehdus ja oli kahden viikon antibioottikuuri.

  Nyt tulikin mieleen että munkin pitää madottaa kissat. Kaikki tarvittavat oon kyllä ostanut mutta en vaan oo muistanut. 😀

  1. Mä en oo Easypilliä muistaakseni koskaan kokeillut, juustotöhnää kyllä…toimi aluksi.

 6. Meillä ei oo mitään mahiksia, että tabut/tahna menis kummallekaan. Mut ostin keväällä eläinlääkäriltä sellaista öljyä, joka vaan tiputetaan niskaan ja vóila! Ihan mahtavaa kamaa, säästää kaikkien hermoja ja mielelläni maksoi vähän kovempaa hintaakin.

  1. Niin siis pistoksena? Joo, mutta 70 euroa on aika hinta per kissa… :/

  2. Anonymous says: Vastaa

   Niskaan laitettava matolääke tappaa myös kaikki turkissa olevat loiset ja vaikutus kestää 6kk . Juhannuksena ja jouluna kun muistaa antaa niin hyvä tulee. Niskaan laitettava matolääke on sellainen ampulli joka puristetaan tyhjäksi niskaan , ihon juureen. Vaatii eläinlääkärin reseptin joka kyllä hoituu puhelimitse.

  3. Ja tää siis maksaa sen jonku 70 e? :/

  4. Moikka! Ei muistaakseni maksa noin paljon. Mies meillä osti lääkkeet viimeksi ja olisi kyllä sanonut, jos hinta on noin kammo. Olisikohan ollut parin kympin huikkeilla kahdelle kissalle….

  5. Joo, ei oo pistos, vaan öljyistä kamaa ampullissa. Hinta oli luokkaa 30eur/viiksistö, jos en ihan väärin muista.

 7. Meillä toinen katti melkein avaa suunsa valmiiksi kun se tajuaa että olen sinne jotain syötävää tunkemassa ja maiskuttelee tahnan kuin hyvääkin olisi. 😀 Toinen kissa taas kääritään täkkiin ja spruitataan kitalakeen tahna. Toimenpiteen jälkeen jälkimmäinen katti on hyvin loukkaantunut 😀

  1. Liian helppo tapaus tuo toinen. 😀 Ja kissat on kyllä ihan mestareita loukkaantumisen kanssa…

 8. Jenni says: Vastaa

  En ikinä tajunnut ruiskuttaa tuota Mirrixiä kissan tassuihin 😀 Yritin ruikkia sitä suuhun ja puolet oli turkilla ja ties missä… Viimeksi annoin tablettimuodossa ja se oli eka kerta, kun yritän kunnolla edes avata kissani suun. Kuivaharjottelin pari kertaa ja kostoksi minua mm. purtiin… Ihmeen helpolla sain tabletin kuitenkin suuhun, mietin jopa jälkeenpäin, että ihanko totta muka onnistuin tässä 😀 Easypilliä suositeltiin apteekissa, mutta se suosittelijakin oli koiranomistaja. Mä kokeilin omalle kissalle pelkkää sitä makupalaa ja se ei ois syönyt sitä edes yksistään, saatika tabletin kanssa 😀

  1. Joo, siis oikeestaan tassujen päälle mä sitä laitoin, koska muutenhan sitä on lattiat täynnä kun kissa pinkasee pakoon. 😀

   Mä oon joskus saanut Reiskalle antibiootit osittain ainakin mikrossa lämmitetyn juustopalleron sisällä…testasin tätä Almankin kohdalla nyt, mutta ei onnistunut. 😀

 9. Meillä hoidetaan madotukset joko Strongholdilla tai sillä toisella vastaavalla, minkä nimeä en just nyt tietenkään muista 😀 Eläinlääkäristä hain reseptin ja apteekista töhnät, ei tartte miettiä suostuuko katit lääkettä syömään, ku niskaan sen aineen laittaa 🙂

  1. Hmm, no onhan tää toki ihan kiinnostavaa. 😀

 10. Anonymous says: Vastaa

  Tällä hetkellä ei ole lemmikkejä, mutta silloin kun kissa ja koira olivat vielä elossa niin molemmat madotettiin samaan aikaan. Lääkettä en muista, mutta on kuitenkin sellainen lääke joka sopii sekä koiralle että kissalle. Sellaista tahnaa se oli. Koira ei syönyt millään, jonkin superherkun seassa se saattoi mennä alas. Kissa puolestaan söi hyvällä ruokahalulla märkäruoan kanssa. Jälkikäteen kissalla oli sellainen ilme, että: ”tässä oli jännä jälkimaku” 😀

  1. Oho! Hyvä tuuri kävi siis. 😀

 11. Pakko lisätä tähän juttuun oma kokemus myös…
  Meillä ainoat käytettävät matolääkkeet on Drontal ja Axilur, koska Mirrix ei tehoa ulkokissan loisiin ollenkaan (heisi ja hankamadot tms..). Madotus tapahtuu noin neljä kertaa vuodessa. Välillä useamminkin esim. jos olen nähnyt niiden syövän rottia tms… (asumme maalla) 😛
  Pillerit menee kivuttomasti kurkkuun suoraan työnnettynä. Axilur on hieman haasteellinen kun vanhempi kissa ottaa aina nokkiinsa eikä ilmaannu paikalla kun pitäisi pillerit nro 2 ja 3 ottaa… 😀

  Itse käytin pitkään tuota mirrixiä,kun ajattelin, että se on kätevä tahna muotoinen lääke. Kissalla alkoi sitten näkymään matoja ihan kunnolla (yöks!) ja vasta sitten paljastui ettei mirrix tehoa lähestulkoonkaan kaikkiin matoihin/loisiin… no työnsin Drontalin kurkkuun ja kissa alkoi okseentaa niitä ulos… (tuplayrjö!) opinpahan kantapään kautta madotus lääkkeiden erot 😀
  Tosiaan jos jollakulla on ulkokissoja niin mirrix ei poista loisia joita tulee esim. myyristä hiiristä jne… 😛

  1. Hmm, voikohan noi sit tarttua sisäkissoihinkin…?

  2. Anonymous says: Vastaa

   Jos sisä kissa syö raakaa kalaa/ lihaa niin voi olla riski saada heisi ja hankamatoja. 😛

   Marjo k

 12. Meillä oli taistelua ennen kuin tajusin, että kumpikin kissoista rakastaa Whiskasin herkkutikkuja niin paljon, ettei tajua, jos tikunpalan sisään sulloo tabletin. Ennen pakkosyötettiin noita tahnoja (ja sitten sitä mömmöä tosiaan oli ihan joka paikassa) mutta nyt menee tabut nätisti alas.

  1. Meillä ei noi herkutkaan oikeen uppoo… 🙁

 13. ellu. says: Vastaa

  Axiluria voi käyttää muuten myös matelijoitten madotukseen 🙂 Niitä nyt ei periaatteessa normaalisti madoteta, mutta jos on kyse vaikka uudesta elukasta (vaikka ulkomailta tullut) ja se tarvitsee karanteenin, sen voi samalla myös varmuudeksi madottaa. Axiluria tosin menee silloin ehkä vajaa nuppineulanpään kokonen kökkö veteen liuotettuna 😀 Enkä ole kyllä omia gekkoja ainakaan koskaan madottanut, käärmeitä joskus kauan kauan kauan sitten.. Voin vaan kuvitella, millainen homma se on kissojen kanssa!

  1. Kiinnostavaa!

 14. ElliMelli says: Vastaa

  Meiän penskalle (15vkoa) upposi Axilurit murskattuna ja jauhelihaan sekotettuna kun kuuma veitsi voihin. Eka kerta ikinä kun kissaa madotin ja ensin yritin murskata tabun pienen kermatilkan sekaan, mutta en antanut sen liueta tarpeeksi ja lautaselta olikin siististi nuoltu ”puhtaat” kermat ja jauhelitkut oli jätetty koskematta 😀 on ne taitavia <3

  1. Joo ne on kyllä hiton ovelia tämmösissä! Noikaan ei pitäis mitenkään haista saati maistua, mutta kyllä kissa vaan kaiken haistaa tai vähintään sit maistaa. 😀

 15. Nata says: Vastaa

  Arska on vaan niin ihana! Tekis mieli napata hänet syliin. Hän näyttää niin samanlaiselta hölmöliltä kuin mun vanhempi kissa 😀

  Minä sain pennulle hyvin annettua tabletin, murskasin pariin osaan ja suuhun vaan ja suu kii 😀
  Vanhempi on sit niin epäileväinen kaiken tollasen epäilyttävän suhteen, ettei varmana söis mitään herkkuja minne on jotain piilotettu. Osan saa laitettua suoraan suuhun mutta yleensä alkaa venkoilu heti. Hänelle menee sit se mikä menee jos onnistuu ruuan joukkoon piilottaan, saa olla kova nälkä että syö 😀

  1. Arska onkin ihan yli-överi-sairaan-ihana. 😀

 16. Arja says: Vastaa

  Axilur tabletti lääkeruiskuun ja ihan pieni tilkka vettä mukaan. Tabletti sulaa hetkessä veteen, sitten ruiskulla aine kissan/koiran suuhun.
  Eikä mitenkään voi varmasti sanoa, ettei ole matoa, jos el.lääk ei ole asiaa tutkinut. Näkyviä matoja ei siis ole ollut.

  1. Mutta kaipa se jotenkin näkyis yleiskunnossa, jos matoja olis…? Tähän ainakin luotan, enkä oo liian yliepäilevä. 😀

 17. Strongholdia suosittelen minakin, ei tartte taistella. 🙂

  1. Näkyy olevan suosittua!

 18. Myy says: Vastaa

  Näin tän jutun otsikon eilen mun feedissa ja viime yönä unessa joku jättimäinen loismato meni mun elimistöön reiden läpi. Kiitos! 😀

  1. Hahaha, en kestä! 😀

 19. Anonymous says: Vastaa

  Mä taisin jotenkin sivuuttaa Mirrixin käyttöohjeet… lätkäisin Veskulle (11v vanha viiksekäs) vaan koko tuubin kerralla kurkkuun. On niin epämiellyttäviä kokemuksia Veskun lääkitsemisestä, tyyppi raapii ja sylkee pillerit myös tosi syvältä kurkusta! Ihan huippua lukemista, Virve Veen kautta eksyin tänne. (Toivon et Kissis on myös Bloglovinissa). Hyvää joulua! T. Uusi fanisi

  1. Saa sen kai kerrallaan laittaa! Jos siis vaan kiloja riittää. 🙂 Kyllä meijän Reiskalle joutuu koko tuubin lykkäsemään, on se sen verran painava ja Almallekin seuraavalla kerralla. Arska on vaan se laiheliini 🙂

   Toki on Bloglovinissa, sehän on ihan paras!

 20. Anonymous says: Vastaa

  Kiva. Viisastuin myös ettei tolle hiirihaukalle ees toimi koko töhnä. Ai miten niin laiska madottaja… t. Edellinen

  1. Hahaha 😀

Vastaa