Ulla Taalasmaa

Amanda on nyt vähän päälle 8 kk ja nyt alkaa jo selkeästi tulla jotain tiettyjä ”piirteitä” esiin, luulisin ainakin.

-On ihan hemmetin temperamenttinen tyttö! Jos joku asia ärsyttää, siitä ilmoitetaan heti ja kovaan ääneen. Ja kiihdytään heti nollasta sataan. Olenkin aina naureskellut, miten muiden vauvat antavat usein jotain ”varoitusääniä” hermostumisesta, Amanda on heti perinpohjin suuttunut. Tulisielu siis, keltä lie perinyt tämänkin ominaisuuden… On myös melkoinen ”drama queen”, hampaiden tuloakin kiukuteltiin perusteellisesti monta viikkoa. Hampaita tullut jo neljä kappaletta ja kaksi on taas jo tuloillaan! Hurjaa! Imettäminen vähän jänskättää – kerran on puraissut ja toivon, ettei enää tekisi niin.

-On myös melkoinen hassuttelija tuo meidän tyttö. ”Kukkuu!” -leikki naurattaa ja kaikenlaiset jumppaliikkeet. Jumppaliikkeitä tekee itsekin sitterissä ja vaunuissa: etenkin kun kuulee jotain hyvää musaa tai tapahtuu jotain kivaa, jalat alkavat vispaamaan. Sitteristä on oppinut liukumaan omatoimisesti selälleen lattialle, sekin on hirmu hauskaa (joo, meillä ei varmaan sitteri oo enää kovin kauaa käytössä).

-Mutta ihan parasta on kuitenkin vieraiden ihmisten kyylääminen! Bussimatkat etenkin ovat parhautta, kun saa rauhassa istuskella ja katsella tuntemattomia ihmisiä. Amanda ihan TUIJOTTAA minuuttikaupalla ja jos ei saa suoraa näköyhteyttä johonkuhun, pitää kurkotella. Kunnon Ulla Taalasmaa siis! Ja jos joku jaksaa hymyillä tai ilveillä, niin siitähän riemu repeää! Amanda ilahduttaa vieraita päristelemällä ja kiljahtelemalla. Kotona Amanda ei oikein haluais viihtyä, ellei oo vieraita käymässä. Helpoimmalla siis pääsee, kun lähtee ihmisten ilmoille jotta neiti pääsee lempiharrastuksensa pariin.

-Vielä meillä ei ihan hirveästi liikuta, vaikka eteenpäin olis kova tahto päästä. Taaksepäin pakitetaan liukkaalla lattiapinnalla. Amanda lähtee kyllä varmaan lopulta kissojen tai karkkipussin perään… Kissat saavat myös osakseen riemukkaita päristelyjä.

-Amanda rakastaa korvien putsaamista!!! Aina sellainen nautiskeleva ilme ja riemukas virnistys, kun vanupuikkoa työnnetään korvakäytävään.

-Kiinteitä meillä uppoaa jo ihan hyvin! Etenkin aamu ja -iltapuuro jonkun hedelmäsoseen tai marjojen kanssa menee nätisti alas. Ja palsternakka ja porkkana on nam nam. Vielä en ole sormiruokailua (maissinaksuja lukuun ottamatta) ottanut kuvioihin, sillä ihan vasta äskettäin on alkanut viihtyä pidempiä aikoja syöttötuolissa.

-Tämän hetken suurin ”murhe” on lyhyet päiväunet, kestävät aika tarkalleen puoli tuntia. Ja sehän ei riitä mitenkään tämän ikäiselle vauvalle, herättyään on kyllä aina hyväntuulinen mutta haukottelee heti ja väsyykin nopeasti taas. Nyt päikkärit nukutaan kuitenkin omassa pinnasängyssä ja olen tosi tyytyväinen, että niistä nukutuslenkeistä on päästy… niitä ei siis todellakaan tule ikävä, sen verran olen Arabianrantaa ja Maununnevan metsiä suhannut säässä kuin säässä! Myöskään vaunujen heiluttelua partsilla en jää ikävöimään… Päikkärit pitäis nukkua aina kotona, sillä vaunuissa liikenteessä Amanda nukkuu levottomasti ja lyhyitä pätkiä, mutta sitten ei paljon muuta tehtäiskään kun oltais kotona. Kolmet päikkärit päivässä nyt nukutaan, vaikka pitäis kyllä varmaan ne neljät nukkua tällä meiningillä… Välillä toki yllättää pidemmillä unipätkillä, mutta harmillisen harvoin. Yöt on meillä nyt menneet tosi kivasti muutamalla syötöllä, mutta pelkään tän liikkumisen lisääntymisen myötä öidenkin taas kohta huononevan.

-Amandan itkuisuudesta olen täällä useinkin kirjoitellut (esim. täällä). Päästiin viimeinkin erittäin hyvälle allergialääkärille ja aloitettiin happosalpaajakuuri refluksioireisiin. Luulen, että se on vähän helpottanut lattialla olemista, koska tää kehityksen vaihe on refluksin kannalta haastava – pitäis jaksaa olla vatsallaan ja harjoitella liikkumista. Ainakaan ei nieleskele enää niin paljon ja puklailukin on vähentynyt. Nyt näitä ”ruokapahiksia” etsitään Amandan ruokavalion kautta, pikkuhiljaa. Kauralle on ainakin todella allerginen ja sitä saatuaan oksentaa koko päivän. Kauran ja maidon olen vetänyt myös omasta ruokavaliostani pois kokonaan, kananmunaa ja soijaa suuremmissa määrin tällä hetkellä välttelen, muuta en enää jaksa dieetata, ja imetän siis edelleen. Otettiin myös vähän kakkanäytteitä ja tuloksia saadaan elokuun puolella – jos selviäis niistä edes hieman, missä kunnossa suolisto tällä hetkellä on. Eli joo, kyllä Amandalla allergioita/yliherkkyyksiä on, osa varmaan jo siedättyneetkin. Katsellaan nyt, miten tilanne etenee ja yritetäänkö siirtyä korvikkeelle jossain vaiheessa, jos mun ruokavalio pitää sulkea pelistä pois.

Tällaista kaikkee. Kiinnostaako teitä Amandan kuulumiset?

16 Comment

 1. Sonja says: Vastaa

  Ihana tyttö! 🙂 Kiinnostaa kuulla ja kiva kun kerrot noin totuuden mukaisesti teidän jutuista. Tsemppiä ja toivottavasti noi allergia-asiat selviää. 🙂

  1. Kissis says: Vastaa

   Joo, onneks meillä kuitenkin kaikenlaista sapuskaa jo uppoaa, eli toivottavasti ei olla ihan suossa näiden kiinteiden kanssa. Ainoot kunnon oksennukset aiheuttanut kaura, toki pelottaa tosi paljon testata suoraan muita viljoja kun kaura on näin paha (usein hyvin siedetty). 🙁 Samoin kananmuna, soija, nauta ja tietty se pahin eli maito pelottaa! Mut noita en vielä aiokaan antaa.

 2. Natasha says: Vastaa

  Ihana neiti. Toki kiinnostaa. Toivottavasti allergiajutut selviää pian. Tsemppiä vauva-arkeen. Se on rankkaa, mutta niin ihanaa ?

  1. Kissis says: Vastaa

   Nää allergiajutut selviää varmaan tässä pikkuhiljaa, mahdollisesti vasta 1 ikävuoden jälkeen… ei oo kauheen helppoja selvittää, kun oireilee vatsalla, ei iholla. 🙁 Voivat tulla viiveelläkin.

 3. OutiS says: Vastaa

  Kirjoita tyttösestä, seuraan blogiasi instagramminkin kautta ja Amandan kuvat/videot saavat aina hymyn aikaan. ❤
  Itselläni oli myös haastava vauva-aika tyttäreni kanssa, samanlainen temperamentti kuin Amandalla, korvatulehduskierre jne. Saanko lohduttaa; teini-iässä kyllä uni maittoi tytölle paremmin kuin hyvin!?

  1. Kissis says: Vastaa

   On tänne tulossa lähiaikoina sitä kosmetiikkaakin! 😀 Meillä ollut yks korvatulehdus, ihan kamalaa oli se! Flunssaa kyllä muuten tosi paljon, niin mulla kuin tytöllä…

   No, onhan tässä VÄHÄN matkaa teini-ikään, ei vielä lohduta siis. 😀

 4. Anne B. says: Vastaa

  Ulla Taalasmaa. ???

  1. Kissis says: Vastaa

   Haha, jep!

 5. Riina says: Vastaa

  Itseasiassa just nää vauvajutut kiinnostaa, kun itsellä on samanikäinen poika… Eli kirjaile näitä ihmeessä ehtiessäs!

  Eiks oo hurjaa, et vanhempainvapaat on ihan just lusittu?! Välillä (tai aika useinkin) aika on kyllä mennyt kyin hidastetussa filmissä… ??? Mäkään en oo kotona enää kuin reilun kuukauden. Meillä kun mies jää pojan kanssa kotiin vuodenvaihteeseen asti.

  1. Kissis says: Vastaa

   No ON HURJAA! Kaikki sanoo et vauvavuosi menee nopeesti, mut päivät kuluu välillä niiiiin hitaasti! Ja nyt ku miettii niin tosiaan, kohtahan sitä jo vois palata töihin! Mä oon ite ens kevääseen asti kotona, vaikka kyllä kaipaankin jo töihin…tai ainakin lounastaukoja on ikävä, haha!

 6. Tuuli ? says: Vastaa

  Mielellään luen ja ihana kuulla positiivisista edistysaskeleista <3 Toivottavasti mahdolliset allergiat helpottaa iän myötä ni voi olla vapaammin ja syödä kaikkea mm synttäreillä mitä muutkin 🙂 Meijän tyttö selvisi 5-vuotiaaksi asti ilman mitään allergioita (olin jo unohtanut maitoallergian, kasvanut 3-viikkoisesta alkaen apteekin kela-korvattavalla purkki"maidolla") ja olikin aikamoinen ylläri, kun 5-vuotiaana söi elämänsä ekan Geisha-karkin, josta tulikin melkein anafylaktinen shokki. Siihen asti ei ollut koskaan saanut pähkinää ihan varmuuden vuoksi. Nyt on tehty viralliset allergiatutkimukset joissa onkin sitten allergia kaikille pähkinöille- ja kissoille 🙁 Mutta paljon pahemminkin voisi olla 🙂

  1. Kissis says: Vastaa

   No huh! Joo, nää allergia-asiat on kyllä vaikeita ja vittumaisia, etenkin kun reagoi suolistolla ja refluksilla 🙁

 7. Ehdottoman mielenkiinnolla lueskelen kuinka teillä voidaan <3

 8. suppis says: Vastaa

  Oon itse lapseton mutta silti vauvajutut kiinnostaa ? Tsemppiä allergiakokeiden kanssa!

  1. Kissis says: Vastaa

   Mitään varsinaisia kokeita ei tän ikäsille vielä voi tehdä, eli altistus on ainoa…

 9. Karoliina V. says: Vastaa

  Nää vauva-postaukset kiinnostaa kaikkein eniten! Meillä kuopus on kuukauden Amandaa nuorempi. Ja myöskin tyttö ?

Vastaa