DETOX

Melkoisen jännittävää: ensimmäistä kertaa elämässäni minä olen detox-kuurilla! Koska tämä on ensimmäiseni, aloitin homman hellävaraisesti ja vähän kyllä soveltaenkin. Pür-puhdistuskuuri (toteutettu blogiyhteistyössä) on nyt kuitenkin alkanut ja tulee ihan tarpeeseen. Viime aikoina eli joulun jälkeen on tullut syötyä vähän miten sattuu ja Balilla pitäis varmaan olla bikineissäkin…Enkä tunne olevani hirveän rantakunnossa! 10 päivää kestävällä Pürin hellävaraisella detoxilla on tarkoitus hakea tehokkaampaa aineenvaihduntaa ja puhtaampaa kehoa. Eikä muuten haittais yhtään, jos parit reisien muhkurat silottuis siinä samalla… Detoxin aloitin eilen!

Syön yleensä paljon hedelmiä, marjoja, kalaa, pähkinöitä, kananmunia, maitotuotteita. Viikonloppuisin sokeria. Nyt detoxin aikana ongelmakohdat tässä suht perusterveellisessä ruokavaliossani ovat maitotuotteet ja sokeri. Molemmista näistä edes hetkellisesti luopuminen kirpaisee kipeästi. Aamuisin juon maitokahvia, lounaalla piimää, kotona rahkasta valmistettua smoothieta, muutamia juustosiivuja ja raejuustoa. Onneksi mantelimaito on sallittu, se periaatteessa riittää. Viikonloppuisin käyn elokuvissa ja haluan sen pienen tai vähän isomman karkkipussini. Tiedän, että karkeista saa syövän, ne lihottaa, niissä on väri ja -lisäaineita ja ne ovat ihan täysin pahaa kamaa. Vuosien yrityksestä huolimatta en ole onnistunut irtokarkeistani luopumaan ja ne saavat olla mun lähes ainoa kunnon paheeni tässä elämässä. Kahvia ei myöskään saa detoxilla juoda, mutta juonkin sitä lähinnä vain seuran ja tavan vuoksi ja vain aamuisin, ja voin aivan hyvin juoda sen sijaan vihreää teetä (josta en tosin hirveästi tykkää, etenkään ilman maitoa, mutta tämä saamani vihreä tee onkin yllättävän jees).

Nyt, detoxin aikana, pitäisi keskittyä kasviksiin, marjoihin, hedelmiin, pähkinöihin, siemeniin, kalaan, luomumuniin ja hyviin öljyihin. Ja vettä pitäisi juoda. Kaksi litraa päivässä. Siihen määrään en muuten pääse koskaan, tai jos joskus pääsen, saan potkut töistä sen takia, että istun koko ajan pissalla. Veden juonnista lintsaamisen lisäksi aion syödä muutakin kuin kalaa eli…noh, kanaa. Detox-ohjeeni sallivat myös luomukalkkunan ja -vasikan, mutta sellaisia en kyllä voisi syödä. Käyn arkisin työpaikkani henkilöstöruokalassa ja vaikka siellä tarjotaan nykyään harmittavan usein harmittavan epäterveellisiä ruokia, pyrin ainakin useimmiten valitsemaan terveellisen vaihtoehdon.

Lupaan parhaani ruokavalion suhteen. Lisäksi detoxiini kuuluu:

-Kehon herätysjuomaa aamuisin, joka sisältää 1 tl PUR viherseosta, sitruunan mehua ja vettä. Viherseos haiskahtaa omituiselta ja myös maistuu siltä. Sitruuna vähän tasapainottaa, jotta litkun saa alas. En kyllä usko tällaiseen sitruunaveteen, olen testannut sitä puolen vuoden ajan enkä huomannut eroa missään, en painossa, ihossa enkä mielialassa. Tätä litkua en saa ihan määrättyä määrää alas, puolet siitä saa riittää.

-Aamiaissmoothie, aamiaistuorepuuro tai aamiaismysli, jotka valmistetaan PUR-aamiaissekoituksesta. Testasin eilen puuron, joka ei ihan toiminut. Tänään testasin seosta smoothien joukossa, enkä taaskaan saanut kaikkea alas. En tiedä, mitä kaikkea tämä seos sisältää, pääasiassa kai pähkinää ja jotain superfoodia, mutta mukana on joku ainesosa, joka tökkii ja kovaa. Mies veikkasi inkivääriä, mutta totesi, että eihän se nyt pahaa ole. Vika on siis vain minussa. Lisäksi aamuisin saa syödä aamiaismunakasta, jonka paistan extraneitseellisessä oliiviöljyssä, kuten ennenkin.

Lisäksi sain vihreää teetä, detox-teetä sekä jonkinmoista kiinnostavaa detox-näkkileipää, joka on ihan syötävää. Ja tosiaan, ensimmäinen vihreä tee, joka on ihan hyvää!

Kiinnostavinta tässä ehkä on nyt se maidottomuus! En ole ikinä kokeillut olla näin pitkää aikaa ilman maitotuotteita. En tiedä, riittääkö tämä 10 päivää oikeasti merkittäviin eroihin, mutta ilolla katson, onko tällä vaikutusta ihoon ja joka aamuiseen vähän nuhaiseen oloon.

Kookosöljyä sen sijaan en oikein halua käyttää, koska kaiken lukemani tutkimustiedon perusteella olen päättänyt, että se on liian kovaa rasvaa ja siten epäterveellistä. Pienissä määrissä leivonnan tms. yhteydessä se on ookoo, mutta ruuan laitossa käytän mieluummin oliiviöljyä. Se on onneksi sallittu tässä kuurissa.

Eilen tää siis alkoi ja 10 päivää yhteensä kestää. Ketä kiinnostaa, handu ylös? Kuurin loputtua aion raportoida fiilikset ja tulokset. Onko jollakulla siellä kokemusta jonkinlaisesta detoxista?

Lisätietoja tästä ja muista Pürin detoxeista löytyy täältä!

32 Comment

 1. Jenni says: Vastaa

  Kuulostaa mielenkiintoiselta 🙂 Tosiaan itsekin havahduin eilen jäätelöä suuhun kauhoessani, että kohta ”pitäisi” hengailla rannalla bikineissä. Pitäisi hieman keventää ruokailuja ehkä 😀

  1. Mä yritän päästä eroon semmosesta ”rantakuntoajattelusta”, etenkin kun mulla nää rantareissut aina tulee tälleen vähän nopeemmalla aikataululla. 😀 Yritän kovasti olla rantakunnossa vuoden ympäri, mutta mutta. 😀

 2. Anonymous says: Vastaa

  Mulla on aina ollut semmoinen elämäntapa, että mitä tahansa teetkään niin voit saada syövän. Ulkoilmassa pilaa autojen pakokaasut elämän, ja porkkanaan voi tukehtua 😀 eli kerran sitä vaa eletää niik miksri vois syödä sitä karkkia jos kerran haluaa 🙂

  1. Näinhän se on. En muuten elä kovin epäterveellisesti, joten karkkipäivä kerran viikossa on itselleen suotava. 😀

 3. Linda says: Vastaa

  Kiinnostaa! Erityisesti toi maitotuotteiden poisjättämisen vaikutukset. Itse käytän ihan liikaa, rahkaa ja jogurtteja. Ja pari kertaa viikossa jätskiä. 😀 Mulla oli kova superfood-innostus viitisen vuotta sitten, silloin tuli muutamat detoxit vedettyä. Nyt oon vähän njääh-fiiliksellä niiden suhteen. Tykkään enemmän kotimaisista marjoista ja nokkosesta, nyt vaan viime keväänä ei tullut nokkosia keräiltyä, höh. 🙂

  1. Mä en käytä ns. liikaa oikeestaan mitään…maitotuotteitakin siis ihan ns. normaalisti.

   Mullakin on kohta marjat loppu ja kesään on vielä aikaa vaikka ja kuinka!!!

 4. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Mää parhaillaan yritän opetella juomaan vettä. Tavoitteena saada kuiva keho parempaan kuntoon. Kahvia juon paljon, joten joka kupillisen jälkeen yritän juoda vettä. Iltaisin juon teetä. Vihreä tee on ainut mistä tykkään, musta tee ja rooibos tökkii.

  1. Mun lemppari on Earl Grey jos se oli se keltainen… 😀 Sitäkin juon vaan töissä kupillisen, ja nyt siis sen sijasta Detox-teetä…

 5. Anonymous says: Vastaa

  Mä juon joka aamu litran vettä ennen aamupalaa, niin saan kaks litraa päivässä alas ilman että tarvii töissä lipittää ja ravata puolen tunnin välein vessassa. Ekaks oli kyllä vaikeuksia ja aloitin jostain n. puolesta litrasta, mutta nykyään menee toi litrakin kivuttomasti ja tuntuu jopa että tarvitsee sitä. Ja musta tuntuu että jotenkin rakkokin jo kestää paremmin veden juonnin eikä oo koko ajan pissahätä vaikka tarpeeksi juokin. 😀

  1. Huh, mä en pystyis istuu työmatka (40 min) bussissa, jos joisin noin paljon aamulla! 😀

 6. No todellakin kiinnostaa!

  Tuli muuten tuosta vedenjuonnista mieleen, että kannattaa hörppiä vettä pikkuhiljaa päivän aikana. Silloin ei joka välissä yllätä hätä. Jos juo vaikka lasillisen kerralla, niin se tulee helpommin läpi. En tiedä ”haihtuuko” kulauksittain juotu vesi jonnekin vai mitäh…? 😀 Näin itse saan sen lähes pari litraa vettä alas ilman, että tarvitsee rampata Pasi Kuikan konttorilla.

  1. Oon yrittäny totakin, mutta kyllä mulla vaan tulee läpi. 🙁

 7. Mua kiinnostaa tuo vihreä tee. Oon usein yrittäny opetella juomaan vihreetä, mutta se on vaan niin pahaa! Mutta jos tuo olis parempaa, niin kuin sanoit 😀

  1. Joo, tää on eka merkki, joka maistuu!! Ja normaalisti en tod. juo teetä ilman maitoa, joten tää on kyl ihme.

  2. Aino says: Vastaa

   Mahtava kuulla, että tee maistuu – en oo itse edes vielä uskaltanut maistamaan sitä, vaikka onkin meidän itse maahantuoma 😀 Terkkuja PURilta!

   Aino / ainomakela.com

 8. Mä olen aina välillä miettinyt maidottomuutta, mutta jotenkin se vaan tuntuu ihan liian vaikealta jo ennestään pakosta rajoittuneelle ruokavaliolle. Oishan sitä jännä toki kokeilla joskus, vaikka edes lyhyesti.

  1. No NIINPÄ. Etenkin tää gluteeniton + maidoton…huh.

 9. Salla says: Vastaa

  Mä olin toissakesänä pari kk ilman maitotuotteita, enkä huomannut mitään eroa… Turvotus lähti joo, mutta jätin samalla myös sokerin kokonaan, ja laitan kyllä turvotuksen poistumisen sen piikkiin.

  Mutta vielä sellainen kommentti, että sä oot nainen AINA rantakunnossa! Koskaan en oo sua nähnyt niin, ettet olisi. Niih. Ja joojoo vaatteet hämää ja silleen, mutta uskallan väittää, että olen silti oikeassa tässä. Harva on niin timmissä kunnossa kuin sä!

  1. Joo no sokerin oon tietty kans jättänyt nyt, saa nähdä jos jotain tummasuklaa-juttua tai terveellisempää versiota syön viikonloppuna vähän? Pitää käydä Punnitse & Säästä läpi. 😀

   Ja hei thanks hon, mut ehkä meijän pitäis joskus heittää vaatteet pois?! :DDD

 10. MS says: Vastaa

  Muakin kiinnostaa erityisesti maitotuotteiden poisjättämisen vaikutukset 🙂 Jään mielenkiinnolla odottelemaan sun raporttia kuurin jälkeen! Mun pahe on myös aina ollut irtokarkit. Joskus piti saada karkkia joka päivä! Onneksi nyt riittää kerta (no okei, joskus kaksi) viikossa. Jotenkin niistä vaan vieroittuu, kun on muutaman päivän ilman. Alku oli kyllä ihan kuin ois huumeriippuvuuden kanssa kamppaillut (tosin huumeita en ole kokeillut, mutta joka tapauksessa järkyttävää oli!).

  1. Joo tää on itelleki nyt kiinnostava ja uus kokeilu.

   Mäkin joskus söin karkkia päivittäin, mut onneks en enää moneen vuoteen…Ja joo, kyllä niistä vierottuukin, oon ollu pidemmänkin aikaa ilman. Mut sitku taas haksahtaa, niin se on menoa…onneks oon onnistunu pienentämään noita grammamääriä 😀

 11. Elisa says: Vastaa

  Kaks litraa vettä menee helposti! Juon puolen litran juomapullon tyhjäksi aamuluennolla, lounaalla pari lasia, juomapullo tyhjäksi seuraavalla luennolla/työhetkenä, kotiin ja ruoan kanssa lasi vettä ja illasta tulee juotua vielä se litra. Ei kannata alkaa kerralla kiskoa sitä puolta litraa kurkusta alas, vaan pikku hiljaa ja vähän väliä. Ei yllätä vessahätäkään sit heti 🙂

  Tai no sä oot varmaan koittanu jo kaikki keinot, mut ite en vaan vois runsaasta vedenjuonnista luopua 😀

  1. Ei toimi toi pikkuhiljaa mulla. 🙁

 12. ellu. says: Vastaa

  Mua ei tää ehkä kiinnosta siinä varsinaisessa ”detox”-merkityksessä, mutta noin muuten. Ollaan nytkin vähäsokerisella, joten maidoton ja viljaton olis tähän päälle ihan ok.. Viljoja nytkin käytän tosi vähän; en syö enää leipää ollenkaan ja jos erehdyn syömään, se on sitten ruikkaria. Makaroonia menee jonkun verran, mutta se on sitten tummaa/tai durumia. Maitotuotteita käytän HYVIN vähän, raejuustoa ja muutama juustosiivu silloin tällöin. Sokeria en lisää enää, kuin teehen (rooibos on muuten kokeilemisen arvoinen!) ja tässä nyt kohtapian on pakko vääntää pari synttärikakkua, mutta sokeri on muuten jäänyt ihan kiitettävästi pois 🙂 Ja hei, painoa on lähtenyt jo 1200g, mikä on aina suunta parempaan! 😀 Joo ja voin kanssa suositella tota veden juomista, pissattaa se sitten enemmän tai ei, niin olo paranee kummasti! Eipä ole enää päivisin väsyttänyt, kun on tullut juotua (KYLMÄÄ) vettä sen 1-1,5L.

  1. Joo ei viljaton oo mullekaan mikään vaikee juttu, oon ollut ennenkin ja pyrin muutenkin välttelemään viljoja, vaikka en gluteenittomalla ookaan. Vatsa ei vaan oikeen diggaa, jos enemmän käyttää.

   En mäkään käytä maitotuotteita mitenkään järjettömästi, mutta heti olin itkemässä kyllä niiden perään. 😀 Mä en ehkä yleisesti ottaen edes syö mitenkään järjettömästi, joten se vähäinenkin puutos vituttaa. 😀

   Tässä detoxilla pitäis oikeesti juoda huoneenlämpöstä vettä, mutta kyllä etenkin toi aamuvirkistysjuoma pitää juoda kylmään veteen, muuten ei mee alas!

 13. nea says: Vastaa

  Mua kiinnostaa sun henkiset fiilikset detoxin aikana, kiva jos raportoit 🙂 Mäkin olin ennen huono vedenjuoja. Nyt olen keskitasoa kun aamulla meikatessa ja aamupalalla menee puoli litraa ja töissä litra. Mutta se duunilitra alkoi tippua vasta kun vaihdoin muovipullon kauniiseen vesipulloon, josta kaadan lasiin. Mä en vaan tykkää yhtään juoda muovipullosta!

  1. Haha, no ne on tällä hetkellä aika paskat. 😀 😀

 14. Kiinnnostaa vaikka vähän skeptinen noiden suhteen olenkin. Vegaanitammikuuta viettävänä voin vaan sanoa ettei sitä kahvimaitoa niin kaipaa edes, tosin mantelimaitojuoma on melkoinen kokemus alkuun:D

  1. No mä en kaipaa sitä kahvia! 😀

 15. Anonymous says: Vastaa

  Niin hauska lukee näitä, että kui voi elää ilman maitotuotteiden käyttöä 😀 Itellä on ollut maitoallergia jo 10 vuotta joten sen ajan olen ollut syömättä maitotuotteita. Hyvin tää sujuu ku vaan tottuu. Vaikeinta oli luopua kaikista suklaanameista.. Edelleen harmittaa kun näkee jonkun syövän daimia, geishaa, tuplaa….. 😀 Olen elänyt myös viimeiset 2,5 vuotta vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ja näistä huolimatta syötävää löytyy oikein hyvin.

  Mä kokeilin 21 päivän detox -kuurin marraskuus… Täytyy sanoo etten huomannu mitään eroa. Odotin jotain mahtavaa fiilistä, mutta pöh.

  Juon joka päivä n. 1-2 litraa valkoista teetä/puhdistavaa teetä. Vettä juon päivittäin 3-4 litraa.. En koskaan puolta litraa enempää purkeen. Ei minun silti tarvitse koko ajan juosta vessassa 😀

  Mielenkiinnolla odottelen josko sinä huomasit detox -kuurin jälkeen jotain eroa normaaliin….

  1. Nojoo, mutta sulla on ollu aikaa opetella. 😀 Mäkin löysin vasta nyt soijajugurtin, joten aamupala ja iltasmoothie menee kivuttomammin alas. 😀 Tottakai allergia on eri asia, aina.

 16. Anonymous says: Vastaa

  Mä oon ollut detox-kuurilla muutamankin kerran. Avain onnistumiseen on hyvä valmistautuminen ja oikeanlainen asiaan suhtautuminen. Esimerkiksi kielletyistä nautintoaineista, kuten tupakasta ja kofeiinista kannattaa pidättäytyä hyvissä ajoin, jo viikkoa ennen kuurin aloittamista. Ja suosittelen muutenkin kevyempää ruokavaliota valmistautuessa. Suhtautumisesta.. Ihmiset ovat usein melko kiintyneitä ruokaan ja ruoan ajattelemiseen. Jos koet asian olevan kohdallasi näin, kannattaa se tiedostaa.

  Detox-kuurin jälkeinen olo on mahtava, ja kaikki kuurin aikana tapahtunut tuskailu ja muu inhottava osoittautuvat oikeastaan aina puhdistautumisen tuoman hyvänolon tunteen arvoiseksi. Hyvää detoxeilua! =)

Vastaa