Ruokarahoista

Aika äskettäin luin blogipostauksen, jossa purnattiin ruuan kalleutta eli sitä, miten älyttömästi ruokakauppaan menee rahaa. Kommentteja kyseiseen postaukseen tuli paljon ja niitä jäin ihmettelemään pitkäksi aikaa. Kun kysyttiin, paljonko lukijoilla menee rahaa ruokaan, oli monet vastaukset ällistyttäviä, esim. nelihenkinen talous ja 400 euroa kuussa. En suoraan sanottuna yhtään ihmettele, että ihmiset lihovat lihomistaan, jos ruokalasku on noin vähän. Senhän on tarkoitettava nimenomaan sitä, että ostetaan paskaa. Tai sitten kasvatetaan itse. Tai käytetään jotain lähiruokapiirejä. Mutta suurin osa vastaajista kai kuitenkin oli ihan tavallisia marketeissa ramppaajia. Ja mielestäni VHH-ruokavalio ei suinkaan laske kauppakuluja, ihan päinvastoin!

Meillä on kaksihenkinen talous, ja rahaa ruokaan menee kuussa noin kuusisataa euroa. Tämä sisältää myös ulkona syömiset, joita harrastamme ehkä kerran viikossa, pääasiassa jotain perusintialaista settiä. Tämä ei sisällä lounaita työajalla. Eikä mitään muita tarpeellisia juttuja, pesuaineita, wc-paperia ym. Joten miten ihmeessä noin paljon saa rahaa kulumaan ruokaan?

Vastaus: ihan todella helposti, kun ostaa paljon kasviksia, suomalaisia marjoja, hedelmiä, kalaa. Ne vaan maksavat paljon. Ja laktoosittomat tuotteet ovat kalliimpia, ja käytämme maitotuotteita paljon. Mitään eineksiä emme osta koskaan. Samaa ostoslistaa pyörittelen päivästä ja viikosta toiseen, joskin silloin tällöin innostun jostain uudesta tai yritän olla ilman jotain (tällä hetkellä olen luopunut juustosta ja appelsiinimehusta, joita ennen käytin aamuisin). Mutta, suuri summahan tuo on. En kuitenkaan ole valmis pihistelemään kovin paljon ruokajutuissa, vaan haluan syödä hyvin ja pääasiassa terveellisesti. Se nyt vaan maksaa!

Nyt haluan tietää, paljonko TEILLÄ menee rahaa ruokaan? Mihin menee eniten? Mistä voisi luopua?

P.S. En ole koskaan ostanut tuota kuitissa näkyvää CANTALOUPEMELONIA, millaista se edes on? Se on todennäköisesti ollut kurkku, jonka olen vain punninnut väärällä numerolla, huom. VAHINGOSSA.

49 Comment

 1. Anonymous says: Vastaa

  Asun yksin ja kuussa menee se pari-kolme sataa euroa. suosin myös suomalaista, syön paljon rehuja ja suosin lihatiskin lihoja pakettilihojen sijaan.

  Cantaloupe on melko mietoa ja vähän makeaa, itse syön sitä toisinaan herkkuna! Kannattaa kokeilla!

  1. Syön kyllä paljon sitä ”tavallista” melonia, se on hyvää! 🙂 Makea meloni ei kuulosta hyvältä. 😀

 2. Meillä menee n. 300-400 ruokaan kuussa, riippuu missä ruokakaupassa käydään. Tähän on laskettu kissanruuat mukaan, eli todellisuudessa meihin menee n. 50 euroa vähemmän.
  Me ostetaan tomaatit, kurkut ja salaatit melkein joka päivä, hedelmiä paljon, usein kalaa (itelleni ostan pari kertaa kuussa lihaa) juureksia paljon jne jne. Herkkujakin kyytiin mahtuu.

  Oon huomannut tässä sen, että ei ne tomaatit ja kurkut ja muut kasvikset oikeesti paljoo maksa, kun ne on ne joista aina valitetaan hirveesti.

  1. Tässä postauksessa on 9 viikon laskelmat viime vuonna 😛
   http://haihattelijansalaiset.blogspot.fi/2012/06/no-more-cakes-ennen-seuraavaa-kertaa.html

  2. Niin, no vähän tietenkin vuodenajasta riippuen kasvikset on halvempia tai kalliimpia, esim. nyt paprikat on tosi kalliita! Me vaan syödään kasviksia ihan tosi paljon, joten kyllä sitä rahaa niihin menee.

 3. Cantaloupe on sama kuin verkkomeloni, tosi hyvää. Suosittelen! 🙂

  Meillä menee myös ihan järkyttävä määrä rahaa ruokaan kolmen hengen taloudessa. En ole edes uskaltanut enää laskea sen jälkeen kun palasin työelämään, eikä tarvitse enää samaan tapaan venyttää penniä kuin hoitovapaalla. Laadukas ruoka kyllä maksaa, mutta maksan siitä mieluummin kuin monesta muusta jutusta. Lisäksi mulla menee työpaikkaruokailuun paljon rahaa, kun ostan joka päivä salaatin, joka maksaa 8-10€. Voisin myös ottaa sen vähän halvemman perusruoan, mutta kun se on oikasti aika.. no, paskaa.

  1. Mä olen kans tosi huono säästämään ruoassa, en ihan hirveesti kyllä hintoja katsele. Kalaakin valkkaan vähän sen mukaan, mikä näyttää parhaimmalta.

   Töissä syön sitä perusruokaa, koska pelkällä salaatilla en pärjää. Yritän kuitenkin valita terveellisemmän vaihtoehdon (eli jättää pastat ja tortillat rauhaan). Menen yleensä suoraan töistä jumppaamaan, joten jos syön pelkän ruokaisankin salaatin, niin on kiljuva nälkä jo yhdeltä…ja iltakasiin pitäis jotenkin jaksaa. Sitäpaitsi se salaatti on tosi kallista. 🙁 Monesti nykyään nappaan ruokalasta vielä ruisleipää mukaan ja sen lisänä syön jugurttia/rahkaa ja hedelmiä. Vaikka en meniskään urheilemaan, mulla on nykyään jatkuvasti nälkä!! Välipala ennen kotiin/jumppaan lähtöä on ihan must.

 4. Mulla ei ole harmainta aavistusta siitä paljon oikein menee, pitäisi jokus laskee ihan huvin vuoksi, että tietää. Mutta veikkaisin jotain 200-300 euroo.. Mä syön puhdasta ruokaa, mutta menee aika paljon safkaa, koska treenaan niin paljon. Mutta mulla onkin se tuuri, että asun Ruotsissa, täällä on huomattavasti halvempaa ruokaa.

  1. Joo, ruokahalua kyl riittää kun ahkerasti jumppaa. 🙁

 5. Elisa says: Vastaa

  Cantaloupemelonille tykkäys täältäkin!

  Silloin kun vielä asuin miehen kanssa, meillä meni ruokaan noin 300e kuussa. Ehkä vähän reilu, kun laskee mukaan koululla syödyt opiskelija-ateriat. Tehtiin kyllä aika edullista ruokaa ja harvemmin salaattia, kaikki pastajutut oli pop.

  Nykyään syön aika vähän/huonosti ja silti menee noin parisataa kuussa ruokaan (tähän on laskettu mukaan koulussa syödyt ateriat, 2,60e/kpl). Pääasiassa panostan aamu- ja iltapalaan (rahkaa, turkkilaista jogurttia, hedelmiä), muuten voinkin sitten syödä pelkkää pestopastaa ihan vain koska se on niin halpaa. Välillä herkuttelen vuohenjuustolla.

  Mulla on ollut nyt tosi vähän töitä, joten ruoka on varmaan se ensimmäinen josta pihistän. Tyhmää, tiedän, mutta opiskelijana en oikein muutakaan voi.

  1. Pasta on kyllä hyvää. 🙂 Mut siitä silti kieltäydyn, paitsi ihan jossain harvoissa ulkonasyömistilanteissa. Voisin syödä sitä muuten jatkuvasti. 😀

 6. Nonnu says: Vastaa

  Cantaloupemeloni on aivan parasta! Nomnomnomnom!

  Meillä menee kahden hengen taloudessa noin 600 euroa kauppaan kuussa. Tämä sisältää siis myös kodin pesuaineet, wcpaprut, Isännän tupakit jne. Itse ruoan osuutta en ole koskaan tarkemmin laskenut.

  1. Heh pitää varmaan testata tota cantaloupea kun kaikki sitä niin hehkuttaa. 😀

 7. Anonymous says: Vastaa

  Kun asuin vielä entisen miehen kanssa ruokalasku vaihteli 400-600e:n välillä. Minä söin terveellisesti ja miehen koriin eksyi sitten eineksiä ja nameja iltavuorojeni varalle 🙂

  Eron jälkeen omat ruokakuluni olivat noin 200-300e, kunnes aloin säästämään matkaa varten ja aloin kitsastella radikaalisti. Esimerkiksi tämän kuun ruokabudjetti on 100e (ei sisällä muuta kuin ruokaa), varaa on tosin ylikin mennä (ja todennäköisesti vähän meneekin) mutta siihen tähdätään. Tämä ei silti tarkoita, että söisin paljon huonommin, vaan lähinnä että suuntana on yleensä Lidl 😉 Toki kaikki ylimääräinen ei-elintärkeä (herkut,mehut,limsat,alkoholi) on minimissä jossei ihan pannassa ja esimerkiksi lihatiskiltä ostan lähinnä jauhelihaa ja broilerisuikaleita. Ruoka on todella kallista mutta kyllä siitä pystyy paljonkin nipistämään (ilman että nipistää myös terveellisyydestä), jos jaksaa nähdä vaivaa olla tarjoushaukka ja miettiä mitä sitä ihan oikeasti tarvitsee. Liikun paljon joten ruuan laadusta ja määrästä en suostu tinkimään. Joudun syömään säästöbudjetilla paljon yksinkertaisemmin, mutta pidän tarkasti huolen että kaikki ravintotarpeet täyttyvät.

  1. Joo, kyllä kai sitä säästämään pystyy ruuassa paljonkin, jos jaksaa olla Tarjoushaukka Jorma…ja käydä Lidlissä 😀 Mun uuden salin lähellä on Lidl, joten ehkä joskus uskaltaudun sinne eksymään. Sieltä saa kuulemma halpaa ja ihan hyvää kalaa.

   Mutta silti, nelihenkinen perhe ja 400 e/kk! Tommosta en voi tajuta, pitää olla TOSI tarjoushaukka! 😀

 8. Meillä menee kolmen hengen taloudessa noin 600-700 euroa ruokakauppaan sisältäen pesuaineet jne sekä kissanruoat. Ei sisällä ulkona syömisiä eikä myöskään työpaikan lounaita. Meillä kyllä on paha tapa, että mä en yhtään katso välttämättä hintaa kun ostan jotain. Pitäisi vähän alkaa vertaamaan. Ja käytän välillä esim. K-Marketiä mikä on järkyn kallis verrattuna esim S-Marketiin.

  Pitäisi ehkä tehdä tästä toukokuusta joku lista, että paljon oikeasti menee ja katsoa voiko jossain päästä vähemmällä. Meillä tulee syötyä aivan liikaa roskaa (herkkuja lähinnä), jotka tiputtaisi jo aika reilusti ruokakustannuksia.

  1. Tossa vieressä on sekä K että S, mutta en oo ihan hirveesti huomannut eroa hinnoissa, vaikka kaikki tosiaan väittää, että S on halvempi. Mutta siellä siis yleensä kyllä käynkin.

 9. Nana says: Vastaa

  Mulla menee kauppaan 80-100€ kuussa. Syön kyllä ihan päin persettä, vaan nyt mennään näillä 😀 Oon kuitenki joka päivä töissä semmoset 10-13h niin ei nappaa tehä ruokaa kämpillä enää töitten jälkeen. Kissojen ruokaan menee sit suunnilleen se 100€ kuussa, ne syö mua paremmin 😀

  1. Mulla menee poikien sapuskoihin kai jotain 60-70 euroa kuussa?

  2. Nana says: Vastaa

   Mulla on kolme kissaa, ja yhellä niistä diabetes, niin se ruoka sitten ostellaan sen diabeetikon mukaan. Vähän kalliimmaksihan se ruoka tulee, vaan helpompi näin kun alkaa erotteleen kuka saa syödä ja mitä 😀

 10. Anonymous says: Vastaa

  XD, meit on kuus ja viikossa menee varmaankin 2x se 200… hah, meillä ei kyllä mitään valmisroskaruokia huolita..

  1. Nonii!

 11. Anonymous says: Vastaa

  Täällä 2 hengen talous + nirso kissa!
  Just pidettii huhtikuussa kirjaa ruokamenoista ja päälle 400e oli ruokaan rahaa menny (tähän lasketaan siis ihan kaikki kissanruoat, wc paperit, pesuaineet yms..). Mielestäni tämä on paljon, mutta kun nyt lukee näitä muiden ruokalaskuja niin taitaa aika normi ollakin 🙂
  Ostetaan siis ihan oikeaa ruokaa, lähinnä mies ostaa töihin einesruokia sillontällön, ite en niihin juuri koske. Ruoka on kuitenki se asia mihin mieluiten satsaan..

  1. Niin, sama täällä, kaikesta muusta voin karsia helposti, mutta harvemmin, noh, vaikka kyllä jatkuvasti UHOAN syöväni viikon pelkkää salaattia ja tonnikalaa, niin en hirveästi totutusta poikkea. 😀

 12. nanna says: Vastaa

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 13. nanna says: Vastaa

  mulla menee yhden hengen taloudessa omiin ruokiin ( ei sisällä siis kissojen ja koirien pöperöitä yms )ehkä 150€ kuussa vaikken olekaan mikään tarjoushaukka enkä syö eineksiä vaan teen kaiken itse. myös leivät. ja kotimaisilla kasviksilla mennään ympäri vuoden. ei yksi pieni naisihminen niin paljon syö, että saisi millään menemään enempää – tosin itekseen kun on niin yksi valmistettu ruoka kestää helposti sen kolmekin päivää eli kovin montaa sapuskaa ei viikossa tarvitse väsätä 😉

  (edit: poistettu ja postattu uudelleen ilman typoja 🙂 )

  1. Pitäis kyllä joku päivä testata gluteenittomia, hiivattomia pikkusämpylöitä, nappasin just reseptiä toisesta blogista. 🙂

 14. Anonymous says: Vastaa

  Meidän yhden ihmisen ja kissan taloudessa on käytettävissä vuokran, veden, ja kännykän jälkeen joka toinen kuukausi 79e ja joka toinen n. 15-30e vähemmän (sähkölasku). Olen siis opiskelija. Kesäisin ja silloin, kun pystyn käymään töissä menee helposti se 300e/kk.

  Eniten rahaa mulla menee yleensä kissan ruokiin. Kissa barffaa, joten rahaa saa menemään kyllä vaikka millä mitalla halutessaan. Mulla on onneksi tuttuja, joilta saan riistaa, eli joudun ostamaan yleensä kalaa ja sisäelimiä tms.

  Dyykkaan mahdollisimman paljon omista ruoista, mutta valitettavasti roskiksilta löytyy yleensä paljon jogurtteja, leipää ja pullaa, joita en mielelläni syö :/. Sipulin varret, idut, versot, salaatit ja yrtit kasvaa ikkunalla suurimman osan vuotta. jos olisi varaa ostaa näitä, niin en TODELLAKAAN kasvattaisi itse. Vihaan sisätiloissa mullan kanssa säheltämistä. Jos olisi pihaa, niin saattaisin suhtautua eri tavalla :).

  Kaali, sipuli ja porkkana ovat kova sana. 🙂

  -evakko

  1. Oho, roskisdyykkari! Arvostan! Itse kasvattaminen kiinnostais myös, mutta noiden elukoiden kanssa ei tuu tarpeeks helposti onnistumaan…Arska popsis tai tuhoais kaiken samantien. 🙁

 15. essim says: Vastaa

  Me käydään miehen kanssa aina kerran viikossa sittarissa ostamassa perusjutut ja silloin menee aina n. 100e kerralla (tietty ostetaan muutakin kun ruokaa) + käyn muutamia kertoja viikossa vielä pikkumarketissa, jossa voi mennä kerralla 20-40e, eli yli 500 euroa kuukaudessa. Ja VHH ei todellakaan oo halpaa, varsinkaan kun oon päättänyt, että kerta herkkuja ei saa ostaa, niin kaikkea terveellistä kyllä vaikka millä mitalla ja hinnasta viis! Kyllä oma hyvinvointi ja tyytyväisyys menee pihistelyn edelle, säästän sitten muissa kuluissa.

  Terveisin,
  ”Köyhä opiskelija” ja iltatyön raataja

  Ps. Ääni cantaloupelle!

  1. Niin, mäkään en ymmärrä, miten VHH olis halvempaa, mun mielestä just päinvastoin. Ainakin jos ääripäähän vertaa.

 16. Nova says: Vastaa

  Ei mitään hajua paljonko rahaa menee ruokaan kuukaudessa ja en tiedä haluaisinko edes laskeskella, sen verran kallista se sapuska on nykypäivänä. Ja se on totta, että usein terveellisesti syöminen meinaa valitettavasti sitä että ruoasta saa sitten maksaakin enemmän =( Me ei olla mitään nipottajia eli niitä herkkujakin tulee ostettua (pullaa, jäätelöä, eineksiä sentään harvemmin..tosin eineksiä nyt ei voi oikein herkuksi kutsua =D), mutta kyllä sen huomaa miten paljon menee rahaa jos ostaa kasviksia ja hedelmiä montaa eri sorttia samalla kauppareissulla. Tosin, onneksi kesällä taas koittaa kasvisten suhteen sesonkiaika jolloin kotimaiset rehut ei paljoa kukkaroa rasita… =)

  1. No en mäkään mitään laske, mutta kun laitetaan kerran kuussa molemmat rahaa yhteiselle ”ruokaym.menotilille”, niin helppohan siitä on nähdä koska se tyhjenee. 😀

   Ja tulee tosiaan mullakin joskus ostettua jätskiä ja kerran viikossa karkkia. 😀

 17. Arja says: Vastaa

  Alle satosen kaupasta pääsee harvoin ulos ja kaupassakäyntejä on viikossa 2, kolmihenkinen talous,varmaan siinä 900-1000e/kk menee.
  + mitä mies syö töissä ja mä ostan lisäksi lähikaupasta kaikkea pientä pisin viikkoa ja 6kissaa + koiran ruuat ostetaan Mustista 6 Mirristä.

  1. KUUSI KISSAA?

 18. Anitra says: Vastaa

  Kolmen hengen taloudessa n. 500e/kk ja siihen kuuluu myös naperon vaipat. Ruokalaskua jonkun verran pudottaa se, että kaupasta ei juurikaan osteta mitään lihoja vaan kaivetaan riistalihat pakkasesta 🙂 Niin ja marjat myös pakkasesta, niitähän _ei_ voi siis ostaa. Juu ja sienet pakkasesta kans. Arkkupakastin on pop!

  1. Arkkupakastin on muuten munkin ostoslistalla. Ovat vaan niin pirun rumia. 😀

 19. Myy says: Vastaa

  En ole koskaan tarkemmin laskenut. Plussakorttia tulee höylättyä 400-500 eurolla kuussa eli se pitää sisällään kaiken mitä lähikaupasta (K-Supermarket) ostetaan. Sen lisäksi ostan Herkusta noin 100-150 eurolla kuussa (lähinnä jos haluaa syödä hyvää pihviä tms. parempaa ruokaa). 🙂 Sisältää siis kaikki pesuaineet, vessapaperit yms., mutta ei ulkonasyömisiä tai lounaita. Satunnaisesti pakkaan tosin lounaaksi tähteitä, jos niitä jää.

  Ja meitä on kaksi. En katso hintoja ja ostan paljon tuoretta. Eineksiä ei syödä ollenkaan (eikun ehkä kerran kuussa pakastepizzaa).

  Olis tossa vieressä myös Lidl. Pitää ehkä joskus käydä siellä (ostamassa muutakin kuin loistavaa vaniljajädeä). 😀 Pidän sitä vaan kovin sekavana, koska siellä on asiat eri järjestyksessä ja monet merkit tuntemattomia. Osaan suunnistaa vaivattomasti vain Herkussa ja K-kaupoissa..

  1. Jep, Lidlissä pitää munki käydä ostoksilla joskus. Ainaki sitä vaniljajädee! 😀

 20. mulla ei oo rehellisesti sanottuna mitään käryä siitä paljonko meillä menee rahaa ruokaan. elän tällä hetkellä käytännössä nollabudjetilla, kun oli pari hiljasta kuukautta töissä joten MULTA ei mee nyt juuri yhtään rahaa yhtään mihinkään, kun ei sitä ole. mulla on semmonen ihanan onnellinen tilanne kyllä muuten että mies ei murehdi rahojen perään ja sitten mun äitiliini haluaa yleensä vastaansanomisista huolimatta maksaa meidänkin ostoksia yhteisillä kirppari-/kauppareissuilla. joten ruokaa on aina vaikka tili näyttää nollaa. tykkään kytätä tarjouksia ja käydään aika paljon lidlissä, suosittelen jätskejä! ne on myös suomalaisen maitovammaisen masuille yleensä sopivia kun tehdään vähemmän käsitellystä maidosta. sieltä saa muitakin ulkomaisia maitotuotteita jotka sopii mun lähipiirin pahastikin allergisille elimistöille, ja ne kotimaisetkin maitotuotteet ilman hinnankorotuksia. [ / lidlin mainospuhe ]

  1. Eilen kävin Lidl-kierroksella ja oli siellä ihan laktoositontakin vaniljajädeä. 🙂 Liekö se sitten sitä hyvää?

 21. Anonymous says: Vastaa

  Kolmisen sataa euroa menee yksinäni plussakortin raportin perusteella. En syö lihaa, enkä juuri koskaan osta kotiin kalaakaan. Varsinaisia eineksiä en osta satunnaista pizzaa lukuunottamatta. Kasviksia ja hedelmiä menee paljon, papuja ja pähkinöitä, raejuustoa, bulgarialaista jugurttia, ruisleipää ja puurohiutaleita, juustoa leivän päälle ja kahviin maitoa. Ruokavalioni ei todellakaan ole VHH, mutta ainoa epäterveellinen asia ruokavaliossani (mielipideasioitahan nämä nykyään on…) ovat makeat herkut, joita pyrin vähentämään. Suuren osan ruuastani ostan luomuna.

  Tämä on mielenkiintoinen kuvalinkki ruokavalioista maailmalla: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2319825/The-great-global-food-gap-Families-world-photographed-weekly-shopping-reveal-cost-ranges-3-20-320.html

  T

  1. Niin, siis omakaan ruokavalioni ei ole VHH (jos joku ymmärsi väärin). Olen jopa taas leipää ”opetellut” syömään, lähinnä välipalaksi töissä iltapäivisin jos jumppaa tiedossa. VHH:lla elelin vuosi sitten, mutta nyt tulee jumpattua vähän erilailla, niin ei onnistuisi enää.

 22. Katri says: Vastaa

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Ma olen tassa viimeisen parin kuukauden aikana petrannut mun syomiset viimesen paalle terveeksi, joten oon kiinnittanyt huomiota paljonkin ruokaan ja sen hintaan. Koska en asu suomessa vaan kanadassa, ruoan hinta ei ole vertailtavissa, mutta halusin kommentoida ja kiittaa mielenkiintoisesta aiheesta!

  1. Mä tein saman homman vuosi sitten. 🙂 Silloin se ruokalasku siis nousi…

 23. heh,viisi ihmispersoonaa ja kolme kissapersoonaa + naapurin kolme kissaa jotka ulkona vaatii pientä välipalaa ja kesälemmikit elis siilit..toki talvella pikkulinnut ruokintalistalla..aika fidusti menee hynää.
  Lapsien ruuasta en tingi.Omista sapuskoista senkin eestä.Välillä vedän oikeesti pari viikkoa kaurapuurolla ja porkkanalla kun tiukkaa tekee.
  Mutta tää nyt on elämää.

  1. Ei se kaurapuuro kyl niin hyvää oo et sitä noin paljoo söis 🙁 Porkkanat kyl!

 24. haha, kiva postaus! Meillä menee varmaankin se sama 500-600 euroa kuussa + koiran ruoat. Eipä tuon jälkeen enää hirveästi jää rahaa muuhun, mut that’s life!

 25. Anonymous says: Vastaa

  Olen opiskelija, ja yksin asuessani ruokaan menee kuussa arviolta noin 300 euroa. Suurin menekki on raejuustossa sekä lihassa, kalassa ja kanassa. Lasku koostuu muuten lähinnä kasviksista. Eineksien ostamista välttelen!

Vastaa