En ole kipeä – ikinä

Probiotic

Ok. Tämän postauksen otsikko hieman valehtelee. Kyllä olen kipeä ikinä, mutta en ole RÄKÄKIPEÄ ikinä. En ole ollut flunssassa ainakaan pariin vuoteen, en edes muista, koska viimeksi. Se ei vaan enää kuulu tapoihini.

Aiemmin täällä blogissani ihmettelin, miksi en tule ikinä kipeäksi ja tulin siihen tulokseen, että sinkkitabut ovat tähän syynä. Kehotinkin ahkerasti kaikkia syömään sinkkiä. Kehotan sitä edelleen, mutta pyydän ystävällisesti teitä ottamaan sinkin lisäksi myös maitohappobakteereja. Asiaa tarkemmin tutkittuani ja mietittyäni, mikä on sinkin syömisen lisäksi elämäntavoissani muuttunut, olen nyt sitä mieltä, että maitohappobakteereilla on suurin ”syy” siihen, että en vaan ole koskaan flunssassa. Sinkin syömisen olen nimittäin jättänyt vähän vähemmälle. Nappailen niitä kyllä edelleen, mutta harvemmin. Maitohappobakteeripillereitä sen sijaan olen syönyt JOKA IKINEN PÄIVÄ jo ainakin parin vuoden ajan. Enkä ole ollut flunssassa!

Probiotic

Merkillä ei sinänsä ole mitään suurta merkitystä. Tältä hetkellä syön Terra Novan maitohappobakteeritabuja, jotka ovat kooltaan pirun isoja, mutta liukkaan pintansa ansiosta ne on älyttömän helppo niellä. Tiedän kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eivät saa pienintäkään tabua kurkustaan alas, joten nämä ovat hiton käteviä myös sellaiselle ihmislajille: tabun voi avata ja kaataa vaikkapa lempparismoothiensa joukkoon!

Maitohappobakteerit parantavat vastustuskykyä ja voivat tuoda myös helposti oikuttelevalle vatsalle rauhan. Pienenä vanhempien kanssa reissaillessa söimme maitohappobakteeripillereitä aina ulkomailla ja nehän olivat olevinaan suurin syy siihen, ettei Egyptissäkään vatsatauti iskenyt. Näitähän suositellaankin syötäväksi silloin, kun bakteerikanta vaihtuu, koska rauhoittavat vatsaa muutosten aikana.

Terra Nova

Mutta minä siis vedän näitä ihan joka päivä. Ja itsepäisesti tällä hetkellä väitän, että näiden avulla vältän kaikki flunssat. Mulla kyllä on joitakin kertoja vuodessa muutamia päiviä kestävää lievää kuumeilua, heikko olo jne., mutta räkätauteja ei!

Muita päivittäin maitohappobakteeria nappailevia? Ootteko te flunssassa ikinä?

20 Comment

 1. Jonna says: Vastaa

  Mä olen syönyt kohta 8 vuotta maitohappobakteereja joka ikinen päivä 🙂 Pitää sanoa, että pahimmat taudit ja flunssat sen avulla on kyllä väistelty. Alettiin syömään Isännän kanssa niitä kun sairastimme joulukuussa 2007 noron. Näin monta vuotta meni ennenkuin sairastin nyt tänä keväänä seuraavan kerran vatsataudin! Mä uskon kyllä noiden voimaan täysin. Pillerien lisäksi juodaan joka päivä ”tehojuoma” eli näitä L.Casei Defensis-tyyppisiä juttuja. Ja AB-piimääkin tulee litkittyä 🙂

  Söin myös koko raskauden ajan maitohappoja ja uskon sen olevan yksi tekijä siihen miten vähän Mimpe on ollut myöskään kipeänä elämässään. Ja myös siihen, että hänellä ei ole allergioita 🙂

  1. Piimä on hyvää!!! 😀

 2. Salla says: Vastaa

  Mä oon syönyt maitohappobakteereja aina just reissujen yhteydessä ja nyt viimeisen puolitoista vuotta joka päivä. Mä oon ollut flunssassa viimeksi viime kesänä! Tosin syön myös sinkkiä ja C-vitamiinia päivittäin, joten en osaa sanoa, mikä johtuu mistäkin. Mutta mitään näistä en kyllä uskalla lopettaa, kun nyt menee flunssien suhteen näin hyvin 😉

  1. No ei todellakaan uskalla lopettaa!

 3. Hei, enpä minäkään aiemmin paljon sairastellut mutta nyt päivähoidossa oleva lapsi kantaa kyllä kotiin kaikki taudit, mitä päiväkodissa kulkee, niin se vaan menee.

  1. Mä olin kyl ennen sen perus 2-3 kertaa vuodessa kunnon flunssassa.

  2. :/

 4. Mia says: Vastaa

  Mä syön poikani kanssa joka päivä kans maitohappobakteeritabletit. Meillä on relatabseja, ne kun on hyvänmakuisia ja pureskeltavia 🙂 eipä olla juuri sairasteltu, ei uskalla ajatellakaan niiden lopettamista, kun varmasti iskis heti joku pöpöarmeija 😀

 5. Yllätyt varmaan nyt ihan sikana mun vastauksesta, en syö 😀 Siis ravintolisänä. Sinkkiä oon syönyt parisen kuukautta, koska kuulin, että tekee hyvää hiuksille. Tosin sitten luin mitä liikakäyttö voi aiheuttaa: esmes immuunijärjestelmän heikentyminen. Loppuu sitten se käyttö tähän yhteen purkkiin, kun en oo huomannyt sen tekevän yhtään mitään mun hiuksille…

  1. Niin no näitähän pitäis kai syödäki joku aika, vähintään se 3 kk, että jotain eroa huomais…

 6. Maitohappobakteerit kuuluu arkirutiiniin, enkä muuten mäkään ole ollu kipeenä. Tosin tosi harvoin muutenkin olen sairastellu.

  1. Niin no mä tosiaan olin aina kipeenä ”sillon ku muutki”, eli tosi helposti tarttu. Tosin nyt töissä muutettiin isoon avotoimistoon, joten saas nähdä, miten siellä taudit leviää… 😛

 7. A says: Vastaa

  hmm. En oikein usko maitohappobakteereihin. Kerran niitä kokeilin reissussa mutta ne ainoastaan maistuivat hyvältä ja yhtä terveenä tulin seuraavaltakin reissulta jossa en noita tabletteja napsinut.

  Olen perinteinen suomalainen joka ei mielellään vihanneksiin koskisi. Talvella yritän napsia D-vitamiinia ja muuten vaan biotiinia jotta tämä suomalainen liuhuletti saisi hieman paksuutta. Sairastin ensimmäisen kuumeenkin vasta 8v, ja jos nykyään joku pöpö iskee, se on päivässä ohi. Nuorempana ärsyttävää kun ei saanut olla montaa päivää poissa koulusta 😀 vesirokkokin tarttui vasta 17v.

  1. No toi on kyllä totta, ei paljon saikkupäiviä kerry, haha. 😀 Mutta mieluummin niin, flunssassa on niin perseestä olla. 🙁

 8. Enpä ole ajatellut, että niillä saattaisi olla tekemistä flunssattomuuden kanssa. 😀 Kyllä niitä tulee syötyä joka pvä.. Ja prkl, muistinpas juuri, että unohdin käydä apteekissa ostoksilla, eli kiitos tästä!

  1. Ainiin, ootko kuullut, että probiootti kapseleiden avulla saa tehtyä maidotonta ”jogurttiakin?” 😉

   1. Heh, joo! 🙂

  2. No mä uskon näihin ihan kybällä! 🙂

 9. Myy says: Vastaa

  Oon syönyt päivittäin 5+ vuotta, mutta ei ole vaikuttanut flunssailuun. Tai normisti oon pari kolme kertaa vuodessa kipeenä, mutta viimeset puoli vuotta on ollut yhtä tautia.. Ja sen johdosta tuli vetästyä semmonen määrä antibiootteja, että voin treffata mun vastustuskyvyn seuraavan kerran joskus vuonna 2018.

  1. Haahahah 😀

Vastaa