Juoksemisesta

Nyt kuulkaas hei NELJÄ juoksulenkkiä mulla yhteensä takana ja tässä jotain ajatuksiani tästä uudesta harrastuksestani:

-Kädet ovat se suurin ongelma. En edelleenkään oikein tiedä, missä niitä pitäisi pitää, ja sitten jos alan ajattelemaan asiaa liikaa, koko juoksu vaikeutuu. Perhanan kädet.

-Toinen ongelma on JANO. Olen tottunut salilla juomaan usein jatkuvasti ja jano iskee jo ekan puolen kilsan jälkeen. Kuulemma pitää vaan totutella olemaan juomatta, mutta kun janottaa! Kilsan jälkeen katselen haikeasti jo vesilätäköitäkin…

-Heitin jo ekalla juoksulenkillä mielestäni ne kaikki lukemani ja kuulemani ”juoksuvinkit aloittelijoille”. Vaikka juoksukunto onkin ihan oma juttunsa, huomasin, että kohtuullisesta lihaskunnosta on kyllä aika paljon apua, enkä ehkä suinkaan aloita ihan aloittelijan tasolta, vaikken juossut aiemmin olekaan. Jo toisella lenkillä karsin lyhyitä kävelyosioita aika reippaasti ja mieluummin juoksin. Yritin silti aloittaa varovaisesti jalkojen takia, ilmeisesti kudoksille tekee ihan hyvää rauhassa tottua uuteen juttuun. Kuitenkin neljäs juoksulenkki (n. 4 km) eilen meni pelkästään juosten.

-Juokseminen on jotenkin uuvuttavaa. Tämä on sana, jolla pääasiassa kuvailisin juoksua. Juoksulenkin jälkeen olen vain uupunut. Ja on kamala nälkä. Ihan todella hyvä fiilis, silti.

-Mun pää ylikuumenee juostessa. Mistään muusta ei tule niin kuuma olo kuin päästä! Voikohan se joskus poksahtaa?

-Kengät ovat hyvät. Sorry teille, jotka siunailitte kun ostin kengät netistä missään etukäteen sovittelematta, mutta ihme kyllä osuin ekalla aikas hyviin yksilöihin. En tietenkään vielä osaa sanoa, ovatko nämä loppujenlopuksi mulle ne täydelliset juoksukengät, saanko kohta jotain jalkaongelmia, mutta ne tuntuvat kuitenkin todella päteviltä.

-Juostessa löytää paikkoja, joissa ei muuten tulisi ehkä koskaan edes käytyä. Siis ihan jopa tosi läheltä! Ja vieressä sijaitseva Kumpula on ihana paikka juosta.

-Sade on juostessa yllättävän hyvä juttu. Paljon parempi kuin auringonpaiste. Auringossa tuntuu, että läkähtyy. Pieni sade vain virkistää! Se kova vastatuuli on kuitenkin edelleenkin nou-nou.

-Kun on ensimmäiset kolmekymmentä vuotta elämästään vannonut, ettei ikinä koskaan juokse, tämä homma hämmentää. Mitäköhän sitten seuraavaksi, LUOLASUKELLUSTA???

-Pitää tehdä nyt jotain mielikuvaharjoituksia tyyliin: Kaverini hehkuttaa: ”Ai että kun juokseminen on mahtavaa!” Minä: JA TÄSSÄ KOHDASSA PITÄÄ HEINI NYT MIETTIÄ! En enää voi sanoa ”Mä en kyllä ikinä juokse, sehän on ihan perseestä!” vaan ”Joo, juokseminen on kyllä tosi kivaa!”

Huh. Tähän on tultu. Juokseminen nimittäin ON tosi kivaa. Huomaan jatkuvasti odottavani jo seuraavaa juoksulenkkiä. Ja olen jo löytänyt sen ”juoksumoodin”, eihän siinä todellakaan hengästy liikaa, kun pitää vaan vauhdin riittävän tasaisena. Miehen kanssa on tosi kiva juosta, yksin en ole vielä kokeillutkaan. Olen aina ajatellut, etten ole mikään parisuhdeliikkuja, mutta tästäkin ajatuksesta piti luopua.

Noh, olettekos ylpeitä minusta??

20 Comment

 1. No olen kyllä ylpeä! Mitenköhän mä saisin ittenikin tuohon moodiin, tai lähinnä ongelma lienee se, että miten saisin itteni siihen kuntoon, että ylipäänsä pystyisin juoksemaan joskus 🙂

  1. Hienoa on ollut tosiaan nähdä, että se kaikki veri, hiki ja kyyneleet eivät ole olleet turhaan vuodatettuja siellä salilla! 😀

 2. Onnittelut uudesta hienosta harrastuksesta! Juoksu on aika huippua 🙂 Jos juokset iltapäivisin, kannattaa päivän mittaan juoda paljon niin ei juostessa tule ehkä niin jano.

  1. Mä yritän aina päivisin, etenkin töissä, juoda paljon, mutta sit myös juoksen vessassa! Samoin jos juon ennen juoksua vähänkin enemmän, niin sit on lenkin ajan törkee pissahätä! >:(

 3. Anonymous says: Vastaa

  Hah, mulla on just toisin päin! Eli olen juoksija ja suuntaan huomenna ostamaan kuntosalikorttia ja kuntosalilla olen varmaankin ihan sormi suussa kun ei ole juurikaan tullut käytyä… Noin tunti-1/2 tuntia ennen juoksua kannattaa juoda pari lasillista vettä ettei tulisi jano lenkillä, mutta se pissahätä lenkin aikana on mahdollinen ja aika ärsyttävä… Tsemppiä juoksuun! 🙂

  1. Tsemii! Tosin salilla en oo käynyt ikinä koskaan, CT-sali on eri asia 😉

 4. Anonymous says: Vastaa

  Ei juostessa ole pakko olla juomatta. Suosittelen hankkimaan juoksupullivyön, jos jano tuntuu iskevän lenkin aikana. Ainakin Stadiumista löytyy kohtuuhinnalla:
  http://www.stadium.fi/tuotemerkit/soc/muuta/143195/soc-u-waterbelt-s13?SelectedProductUUID=UsnCROinwNUAAAFB7j8HOMjc

  Mä käytän itse tuollaista vyötä hellesäällä ja pitkillä lenkeillä, mutta miksei sitä voisi ottaa mukaan lyhyemmällekin lenkille, jos jano kerta tuntuu vaivaavan?

  -heisi

  1. Hmm…joo, oon miettinyt jotain tällaistakin ratkaisua, mutta toisaalta ärsyttää roudata mitään ylimääräistä mukana. Pitää kattoo, etenkin kun pidempiä lenkkejä alkaa juosta, että onko sitten kunnolla tarvetta.

 5. Anonymous says: Vastaa

  Itsekin haaveilen aloittavani juoksuharrastuksen. Ongelmanani on kuitenkin todella huono peruskunto ja olematon hapenottokyky. Olisiko jollain lukijoista antaa hyviä vinkkejä, linkkejä, neuvoja kuinka minun kannattaisi aloittaa tämä touhu? Terveisin: Kaikista vinkeistä erittäin kiitollinen aloittelija 🙂

  1. No itsehän valmistauduin juoksun aloittamiseen todellakin varovaisesti ja tunnustelemalla, en ollut aiemmin juoksulenkkeillyt koskaan! En todellakaan ekaa lenkkiä pelkästään juossut, vaan lyhyitä juoksu ja -kävelyosioita vuorotellen. Ehkä paras neuvo on se, että juoksulenkillä et todellakaan juokse bussia kiinni vaan rauhassa ja omaan tahtiin, kiire ei ole. Erityisesti huonon peruskunnon omaava saa juoksusta tosi paljon ja tosi nopeasti irti! 🙂 Itsekin neljännen lenkin jo pelkästään juoksin, ei ollut enää tarvetta kävellä välillä lainkaan, ilahduttavaa!

   Eli siis aloita reippaalla kävelyllä ja jos tuntuu hyvältä, ota pieniä juoksuosioita, HIDASTA juoksua. Jos alkaa tuntua pahalta, kävele taas. Saattaa ensin turhauttaa, mutta tuloksia näät kyllä nopeasti jos teet tätä säännöllisesti (ainakin 3 x vkossa) ja huomaat pian jaksavasi juosta enemmän/useammin.

  2. Niin, ja parasta on tietenkin se, jos vaan saat jostain lenkkeilyseuraa! Yksin en olis varmaan aloittanut itsekään. Vielä parempaa, jos aloitatte samalta tasolta, mutta oma mieshän on joku pirun maratoonari, joten riittää sekin, että ymmärtää juoksun aloittamisen vaikeudet ja jaksaa tehdä ensin vähän kevyempiä ja lyhyempiä lenkkejä. 🙂

  3. Anonymous says: Vastaa

   Kiitos neuvoista! 🙂 Minähän olen siis luonteeltani sellainen (tähän touhuun hyvin epäsopiva) Kaikki-Heti-Mulle-Nyt -tyyppi. Pitäisi heti alkuunsa olla hyvä ja osata homma vaivatta. En malta antaa itselleni aikaa oppia ja turhaudun todella nopeasti. Tiedän, ihan tyhmää näin aikuiselta ihmiseltä. 😀 Täytyy siis vaan ottaa oikea asenne ja aikaa reippaasti mukaan ja lähteä vain kokeilemaan.

  4. Juu oon ihan samanlainen. Ja osittain siksi tää juoksun kokeileminen on ollut mulle niin vaikeeta, kun ajattelin alun olevan todella ärsyttävää ja hankalaa. Paljonkin eri urheilulajeja harrastaneena tää on kuitenkin ehdottomasti motivoivin laji, koska kehittyminen alusta asti niin huikeeta. 🙂

  5. Satu says: Vastaa

   Itse en jaksanut aloittaessani muutamaa metriä enempää juosta, ennenkuin alkoi tuntua, että kuolema korjaa.
   Aloittelin itse tämän juoksukoulun ohjeiden mukaan http://www.pori.fi/vapaa-aika/liikunnanohjaus/juoksukoulu.html
   Oli tarpeeksi rauhallinen aloitus ja joka kerta tunsi onnistuneensa 🙂 Voin suositella tuota, jos ihan ns. nollatasolta lähtee juoksemisen suhteen.

 6. Olen ylpeä! Voisitko seuraavan kerran raahata mut tukasta mukaan? Oma kunto on luokkaa ”kaksi askelta ja sydänkohtaus”. 😉

  1. Voidaan toki mennä joskus yhdessä juoksemaan! Asuitkos sä jossain Arabian hoodeilla?

 7. Satu says: Vastaa

  Pakkohan susta on olla ylpeä! Juokseminen on kivaa (en ois uskonut itsekään koskaan sanovani näin) 🙂

  1. Niinpä!! 😀

 8. Myy says: Vastaa

  Mulla on kanssa jano-ongelma. Tai ei mulle edes varsinaisesti juostessa tule jano, mutta suu ja kurkku kuivuu ihan hulluna. Se on tosi epämiellyttävää 🙁

  1. Jep. 🙁

Vastaa