Syökää puuroa!

Mies oli hommannut liian pahaa leipää, eikä se maistunut aamulla millään. Useinkin käytän aamuisin Karhukahvioksi nimetyn työpaikkakahvilamme aamupala-antimia, kun en kotona ehdi syödä tai ei ole mitään syötäväksi kelpaavaa. Karjalanpiirakka tai pasteija ovat ne yleisimmät, mitä tulee aamuisin kahviosta haettua, mehun kera. Tänään kuitenkin hissiaulassa tuli vastaan nainen puurolautasen kanssa ja riisipuuron herkullinen tuoksu iskeytyi nenäonteloihini. Totesin ääneenkin, että tuoksuupa hyvältä ja minua kehotettiin hakemaan oma annos. Ja minähän tottelin.

Olen kerran aikaisemminkin erehtynyt ostamaan Amican aamupuuroa, jotka siis vaihtelevat täällä päivästä ja viikosta riippuen. Viimeksi testasin mannapuuroa mehukeitolla, tänään tarjolla oli riisipuuroa kanelin ja sokerin kera. Ihana tuoksu ei tässäkään tapauksessa tarkoittanut ihanaa makua, se mannapuurokin maistui mehukeitosta huolimatta pahvilta. Ja vaikka tällä kertaa peitin puuroni kanelilla ja sokerilla, oli se silti…mautonta. Eli toisin sanoen maitoa oli korvattu liikaa vedellä. Paha, paha virhe.

Voisin oikeastaan elää pelkällä puurolla, se on oikein tehtynä (ja tietenkin hieman pohjaan palaneena, höhö) todella hyvää. Olen aiemminkin kirjoittanut täällä puurosta ja se on selkeästi sydäntäni lähellä. Riisipuuro, mannapuuro, helmipuuro, siinä kolmen kärki. Kaurapuuroa inhoan, siitä on pahoja traumoja muinaisen eläinleirin jäljiltä: siellä oli PAKKO syödä joka aamu ISO lautasellinen kaurapuuroa! Meinasin kuolla! Hirveä skitsoämmäleiriemäntä! Olen yrittänyt jälkeenpäin opetella syömään kaurapuuroa, mutta kun ei, niin ei.

Mutta eipä mulla oikeestaan muuta tälle aamulle, mä rupeen nyt tekemään töitä. Mitä puuroja te syötte ja miten usein?

26 Comment

 1. Oi että, nyt alkoi tekemään mieli riisipuuroa 🙂 Se on kyllä ehdottomasti oma lempparini puuroista! Helmipuuron olinkin jo ihan unohtunut, sitä tuli syötyä monesti lapsena. Myös mannapuuro ja kaurapuuro maistuvat, mutta harmillisen harvoin tulee puuroja syötyä. Täytynee ryhdistäytyä asian suhteen!

  1. Helmipuuroa ei tosiaan tule itsekään ikinä tehtyä, mutta pienenä söin sitä usein! Nam nam.

 2. Puurot ovat ihan parhaita! 🙂 Arkiaamujen vakioaamupala minulla on pikakaurapuuro jogurtin ja mustikkakeiton kanssa (tai tuoreiden mustikoiden jos niitä on saatavilla). Viikonloppuisin keitän yleensä pitempään haudutettua, maitopohjaista kaurapuuroa.

  Suurinta herkkua ovat kuitenkin riisipuuro ja helmipuuro. Nimenomaan hyvä sellainen, kunnon puuroa on haudutettu tarpeeksi pitkään ja sen valmistuksessa on käytetty rasvaista maitoa… ja mielellään myös rakkkautta, äidin tai mummon keittämää puuroa ei voita mikään… Ja nyt tuli nälkä 😀

  1. Hihii, niinpä! Mä en koskaan malta hauduttaa tarpeeks, vaan heti kun puuro on syötävän näköstä, niin syön! Ja tosiaankin teen maitoon (laktoosittomaan) kaiken, vedestä ei tuu mitään.

 3. Riisipuuro omnom! Paitsi söin sitä ihan liikaa joulunaikana eh eh Olin laiska ja ostin valmiina. Muuten syön itseasiassa kaurapuuroa melkein joka päivä, mullakin oli hirveet traumat nuorempana, mutta sitten tajusin, että se on niin halpaa… opiskelijan kukkaro kiittää ja kumartaa! (Syön vaikka minkä kanssa – mutta ei mehukeittojen (siinpä vasta trauma). Ja traumoista puheenollen – mannapuuro taitaa olla se pahin! 😀

  1. EIH! 😀 Mietin just kaupassa, että kuka laiskimus ostaa riisipuuroa valmiina kaupasta! 😀

  2. MINÄ!!! :DDDD Mä en _kestä_ sen valmistamista. Varsinkin, koska olen itse about ainoa, joka sitä syö (siis mun läheisistä)

  3. Grrrrr…! Mut joo, riisipuuron valmistaminen on helvettiä.

 4. Anitra says: Vastaa

  Riisipuuroa juhlaan ja normipuuroa arkeen. Tykkään Nallen 3min ruispuurosta, nyt juuri tosin menossa Nallen 4 viljan versio. Noita vedellään melkein joka aamu mustikoiden tai viinimarjojen kera, ja vatsa tykkää 🙂 Ei siis tullut traumaa vaikka noin 18 vuotta sai puuroa joka aamu äiteen laittamana nauttia 😉

  1. No ei tullu Petrillekään, mut Jarille ilmeisesti joo. 😛

 5. Sonja says: Vastaa

  Nam helmipuuroa! <3 Ja papan tekemä riisipuuro ja soppa on ihan ykkönen. Ootkos lappapuuroa nautiskellut? Makuun piti totutella melkeinpä kymmenen vuotta, mutta nykyään söisin vaikka kattilallisen. :3 (ja maitoa litra päälle totta kai)

  1. En ees tiedä, mitä se on! 😀 Oon kyllä joskus nimen kuullut…

  2. Et oo lappapuurosta kuullut?!? 😀
   Tai noh, jotkut ihmiset puhuvat virheellisesti vispipuurosta, mutta OIKEA nimitys on Lappapuuro :p.
   Mannasuurimoista tehtyä, johon tulee puolukkaa:

   http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/31659/LAPPAPUURO%20ELI%20VISPIPUURO./

   Tässä pikaisesti googletettu ensimmäinen ohje, mutta meillä ei kotona KOSKAAN laitettu mansikkaa sekaan…
   Olen myös saanut maistaa kummitätini tekemää Tyrni-lappapuuroa, vähän sokeria ja paljon vanilja-cremeä tai maitoa sekaan,NAM!
   Normi-lappapuuroon laitan reilusti päälle sokeria ja maitoa, riippuu toki kuinka kirpeitä puolukoita käytetty :).

   Mutta joo, puuroa tulee nykyisin todella harvoin tehtyä, mutta välillä iskee kaurapuuron/4 viljan puuron himo :). Ne pitää olla tarpeeksi juoksevaa, en tykkää sellaisesta jankki-puurosta yhtään, samoin sokeria mun täytyy laittaa pinnalle voisilmän kera, että menee alas :).
   Riisipuuro kuuluu jouluun ja mannapuuroa syön aina äitin luona käydessä, siihen lisäänkin monesti kaakaojauhetta :D.

  3. Ah, vispipuurosta toki olen, tai puolukkapuurosta! Ainoa muoto, missä puolukoista pidän. Pitää tosin olla paljon sokeria ja puuro mieluiten äidin tekemää. Ja maitoa päälle.

  4. Ja sama täällä, puuron pitää olla juoksevaa!! 😀

 6. Mohn says: Vastaa

  Puurot on ihan jees! Mulle menee kyllä kaurapuurokin, varsinkin jonkun makean siivittämänä. Tosin mulla on sellainen ongelma, että en kestä jos siellä on seassa niitä kuorenrippeitä, meinaa pykiä puuro saman tein ylös. Samasta syystä en pysty syömään esim. marjajogurtteja koska siellä on niitä marjojen rippeitä. Joo, tiedän, olen vähän kummallinen ja mun suuni yliherkkä…

  Riisipuuro on ihanaa ja sen valmistus on maailman helpointa sellaisella vesihaudekattilalla (vähän niin kuin kaksinkertainen kattila jossa on kuoret ja sinne kuoriin laitetaan vettä eli puuro-osa kattilasta ei osu lainkaan hellanlevyyn). Oikeesti, se on todellakin helppoa ja vaivatonta eikä pala pohjaan!

  Mannapuuro on hyvää ja erityisesti rakastan vispipuuroa (ilman niitä marjojen kuoriroismeita tietty 😉 ). Mummu teki maailman parasta vispipuuroa! Lapsena mun ehdoton suosikki oli minuuttivelli kunnon voisilmällä.

  1. Voi kun kaurapuuroa oppis joskus kunnolla syömään, ois niin hyvä ja täyttävä aamiainen!

   Mä taas tykkään kaikenmaailman siemenistä ja kuorista, etenkin jugurteissa! 😀 Tosin, liika on liikaa, ja lakkajugurtti alkaa jo vähän tökkii kun se on TÄYNNÄ niitä!

  2. Mohn says: Vastaa

   Hih, olenkin vähän omituinen sen suhteen, että esim. vadelmajogurtti menee koska ne vadelman siemenet on niin pieniä. Samoin menee jogurtti jossa on oikeasti _siemeniä_, ei siis niiden _kuoria_. Niin ja esim. mysli on hyvää. Mustikkajogurtti ei koska siellä on niitä mustikan kuoria. *puistatus* Jees, ai nou, olen omituinen. Mutta onnellinen. 😉

  3. Joo mut ne kuoret onkin selkeesti kovempia ja jää kitalakeen kii!

 7. Ruu says: Vastaa

  minut varmaan kasvatettiin säkissä, kun piti googlella selvittää mitä on helmipuuro 😀

  1. 😀 No ei oo tosiaan itekään tullu syötyy sitä kotoa muuton jälkeen! 😀

 8. Riisipuuro on parasta! Meillä on usein töissä puuroa (pieni paikka, pienen budjetin lounas tarjolla), mutta otan usein eväät, kun yritän dietata… No, mut aina jos on riisipuuroo, niin sitä syön 🙂 Kokkaaja ja pomokin jo tietävät mun rakkauden, pääsen yleensä ekana syömään, kun kerran on mun herkkua 😀 Myös äiti tekee hyvää, mut eipä sitä saa niin usein.

  Uuniohrapuuro maistuu myös, samoin mannapuuro ja kaurapuuroa menee säännöllisesti aamiaiseksi.

  1. Mäkin alan kohta kantaa eväät töihin, sen verran kamalaa safkaa taas Amicassa ollut…huh.

 9. Riisipuuro on ihan ykkönen, varsinkin jonkun muun keittämänä (niinpä niin, se pohjaan palaminen…) 😉 Minullakin oli pitkään kaurapuurotrauma; isä teki lapsuudessani aamupuuroa mikrossa, sillä olisi varmasti saanut tapetit seinään, sellaista liisteriä se oli… Olen luvannut, että en tee omille lapsilleni puuroa mikrossa! Nykyään syön kaurapuuroakin mutta aika harvoin.

 10. Anonymous says: Vastaa

  Kaurapuuro veteen tehtynä on järkyttävää, harmaata sahanpuruliimaa, YÖK! Mutta maitoon tehtynä se on yllättävän hyvää, etenkin suolaripauksen ja voin/oivariinin kanssa syötynä :)Tosin koostumus ei (minun maun mukaan) saa olla liian juoksevaa eikä liian lohkeavaa, vaan sellaista ”riisipuuromaisen” pehmeää 🙂

  1. Ei se oo hyvää maitoon tehtynäkään. 😀

Vastaa