SYÖKÄÄ SINKKIÄ!

Jos mä tässä maailmassa johonkin uskon, niin se on sinkki.

Siis oikeesti mä jankutan tätä näin talvisin joka ikinen päivä kaikille lähiympäristössä pärskiville tyypeille. Jos ette halua sairastua flunssaan, aloittakaa sinkin syöminen. Heti. Päivittäin kun nappaatte tällaisen (vähintään) 22 mg tabun, ei iske flunssapöpöt. Siitä lähtien kun itse aloitin sinkkiä syömään vuosi sitten, en ole ollut kipeänä lainkaan. Pari lievää, max. pari päivää kestävää kuumeilukohtausta on ollut, mutta mitään kunnon flunssaa ei. Uskon siis sinkin voimaan ihan täysillä. Enää en syö sinkkiä ihan päivittäin, mutta aloitin syömisen tabu kerran päivässä -tahdilla.

Tämän sanon: käy nyt hyvä ihminen ostamassa kunnon sinkkitabletit. Ja mikään vähäinen määrä sinkissä ei auta mitään, vaan ota samantien se väh. 22 mg (äläkä tuijota suosituksia). iHerbistä näitäkin saa halvemmalla, mutta esim. Life-myymälät myyvät tätä Solgarin sinkkiä, joka on mun mielestä parasta. Sieltä saa myös 30 mg. Ja voin kertoa, että ei kannata ostaa sinkkipurkkia tietämättä, minkä kokoisiä tabuja se sisältää, monet sinkkitabletit nimittäin ovat TODELLA ISOJA ja koska näissä ei ole liukasta päällystettä, ne voivat olla vaikea niellä.

No, syötkö jo sinkkiä vai aloitatko nyt? Mitä kaikkea extraa sä vedät purkista?

48 Comment

 1. Nina says: Vastaa

  Itse asiassa kyllä syön! Sinkin lisäksi menee silloin tällöin (…) Piimax C vai mikä se biotiinipurkki onkaan. Lähinnä ihon takia oon noita popsinu, en oo varma onko niistä mitään hyötyä mutta tuskin haittaakaan 😀

  1. Mä en oo kyllä ihossa huomannu mitään muutosta!

 2. nea says: Vastaa

  Sinkkiä. Magnesiumia. D-vitamiinia. SItten olen mainonnan uhri ja syön lisäravinteena vielä aamuin-illoin cla-kapseleita ja aminohappoja treenin aikana ja tietysti heraa ja kreatiinia treenin jälkeen 😛 R Ja omegaa oon miettinyt, että pitäiskö vetää, mutta syön melkein joka arkipäivä salaatin kanssa lohta, joten se on nyt jäänyt.uoholahden Lifen äijä tykkää musta. Jostain syystä. Onneks oon niin porvari että rahat riittää. Mutta kyllä mä myös treenaan ja syön vihanneksia (ja tietty maitorahkaa)!

  1. No sä ootki tommonen lisäravinnehullu! 😀

 3. Suvi says: Vastaa

  Sinkki ftw! Joka aamu sekoitan 30g sinkkiä vesilasilliseen ja hulautan kurkusta alas ( on siis jauheena kapselin sisällä, mut eihä niitä saa nielastua millään! ). Flunssat on jääneet sairastamatta tänä syksynä, vaikka kuume kävikin vähän koettelemassa välillä. Muuta en sitten purkista napsikaan. :>

  1. Joo, jännä juttu toi kuumeilu…se iskee pari x vuodessa, ei pahana, eikä sisällä mitään muuta.

 4. Mohn says: Vastaa

  Minä aloitin nappailemaan sinkkiä vuosikausia sitten. Välillä on ollut kausia että on jäänyt ottamatta, mutta enemmän ja vähemmän vuosikausia olen sitä siitä huolimatta nautiskellut. Nappailen myös magnesiumia, B-, C- ja D-vitamiinia ja jotain muutakin varmaan. 😉 Sinkkiä syön lähinnä ihon takia, en ole huomannut sen vaikuttavan flunssiin. Toisin kuin C-vitamiinin, mutta sitäkin pitää ottaa reilusti yli suositusten jotta se tehoaisi.

  Mun pitää sinkki annostella osiin, koska jos otan sitä kerralla paljon niin mulle tulee ihan mega huono olo. Mun tableteissa on 15 mg ja jos otan kaksi kerralla niin hetken päästä on sellainen kuvottava paha olo päällä.

  1. Ihoon en oo tosin huomannu mitään vaikutusta, en sinkillä enkä biotiinilisällä…C-vitskua en yleensä syö tabuina, mutta syön kyllä paljon hedelmiä ja marjoja. Samoin omegaa en lisänä ota, syön niin paljon (liikaa!) kalaa.

 5. Mitäköhän lisäravinnetta mä en ottaisi?! 😀 Sekä oma että miehen äiti ovat palavan kiinnostuneita lisäravinteista, joten välillä joulu/synttärilahjaksi tulee vitamiineja yms. laillista touppinkia. 😉 iHerb ja Fitnesstukku ovat ystäviä.

  1. Heh, mä annoin just isänpäivälahjaks tota 30 mg sinkkiä. 😀

 6. Mä en ole edes tajunnut, että mun flunssaton vuosi voisi olla sinkin ansiota? Mä aloin popsia sitä täysin kosmeettisisita syistä pari vuotta sitten, kun hormoonit piti karusellia mun naamassa. Ei sillä täysin toivottua tehoa ole ollut siinä hommassa, mutta ehkä jotain vaikutusta kuitenkin.

  1. No mä kyllä uskon ihan täysillä, että sinkki estää kaikki flunssat mulla! Ennen olin ainakin sen 2-3 kertaa vuodessa flunssassa, eli ”sillon kun kaikki muutkin.” Nyt en vaan oo enää.

 7. Elisa says: Vastaa

  Monivitamiini ja omega 3 kuuluvat täällä lisäravinteisiin. Oikein muita en ole tottunut ottamaan, välillä biotiinia kuuriluontoisesti mut sekin aina jää. En kyllä oo varsinaisesti ollut nuhakuumeessa piiitkään aikaan, on vaan semmosia kummallisia päivän-parin pahaoloisuuksia tai kuumeiluja 😀

  1. Mä syön biotiinia muutamia kertoja viikossa…eli oikeestaan nykyään aika säännöllisen epäsäännöllisesti sitä ja sit sinkkiä. 🙂

 8. Anonymous says: Vastaa

  Omega kolmosen vaihdoin kalanmaksaöljykapseleihin kun luin että Omega 3 voi olla huonoksi aknelle kun taas kalanmaksaöljy hyvää. Aamulla otan sellasen, samoin ne Spiresis-pillerit mitä sun lukija täällä vinkkas (kiitos!!!!) ja sit illalla D-vitamiini, Magnesium lihasten palautumiseen, sinkkiä ja Biotiinia koska pitäis saada purkki tyhjäks. Koen olevani kunnon kansalainen kun vedän muutaman napin päivässä ;D

  -mikaela

  1. Mä en extraöljyjä vedä kun syön niin paljon kalaa. Magnesiumia mun pitäis kyllä ostaa, ajoittain on melkoset suonenvedot ja tosiaan vois hjelpata palautumisessa. Suihkeena oon käyttänyt jalkoihin kesällä etenkin ennen ja jälkeen lenkkien, mutta nyt ku viimeks käytin niin se kirveli ihan törkeesti!?!

 9. Mullakin tulee sinkistä tosi huono olo. Yritän urhoollisesti napsia silti. Mulla on vakkarina monivitamiinisuihke ja randomina vaikka mitä. Omegat pellavaöljystä, magnesium sitraattina tietty, rautaa otan välillä jos tuntuu väsyneeltä kun oon kasvissyöjä niin en saa välttämättä ruoasta tarpeeksi. Ja oon yhden lääkityksen ansiosta kerran saanut aika tymäkän anemian niin oon vähän tarkempi raudasta nykyään. Ja on niitä purkkeja vaikka mitä tullut hommattua, mutta nuo ne tärkeimmät.

  1. Ai, höh! Mä oon testannu tota monivitamiinisuihketta kans!

 10. Mä syön just näitä samoja sinkkitabletteja. Ei tunnu minulla toimineen, koska mulla oli kamala kurkkukipu viikon ajan :D. Olen syönyt jo pari purkkia putkeen, joten luulisi että sinkin pitäisi tehota siinä ajassa.

  1. 🙁

 11. innaB says: Vastaa

  Pitäisi varmaan sinkkiä napata kun tuntuu että flunssa tulee aina vain uudelleen ja uudelleen. Äänenkin pääsin jo kerran menettämään kokonaan, jee!

  Itse en paljon mitään ota purkeista, joskus saatan valeriaa napata jos ei meinaa oikein nukahtaa.
  Ja tietysti D-vitamiinia.

  1. No kai ne kaikki tärkeet vitskut ois hyvä ravinnosta saadakin, ainakin pääasiallisesti!

 12. Kiitos muistutuksesta. Vähän myöhäistä kun sain kaikki jälkitaudit ilman itse nuhaa, mutta ehkä tämä 9kk kurkkukipu loppuisi joskus.

  1. 9 kk kurkkukipua kuulostaa KAMALALTA!!

 13. eekku says: Vastaa

  Täytyski ostaa ,kiitos vinkistä

  1. Ole hyvä! 😀

 14. Sen jälkeen kun kahden kuukauden sisään olin viidettä kertaa kuumeessa, yhden 2 viikon yskän kärsinyt ja vielä päälle viikon järkyttävät kurkkukivut, marssin minäkin apteekkiin ostamaan sinkkiä ja nyt todellakin toivon ettei enää tarvitse sairastella. Tabletit on todellakin aika isoja ja vaikea niellä, vaikka yleensä ei ole mitään ongelmia ollut.

  1. Joo, sinkki on pienempänäkin tablettina se kaikista haastavin, kun se pinta on niin karhee. 🙁 Mies vetää nyt mun hutiostosta, tosi isoja sinkkitabuja. 😀 En tajuu miten se saa ne alas…

 15. Anonymous says: Vastaa

  Oi sinkki, elämäni valo! Sen avulla pääsin eroon yli vuoden kestäneestä suun- ja silmänympärysihottumakierteesta, johon eivät edes antibiootit tepsineet. Siinä samassa myös epäpuhtaudet karsiutuivat osin. Ihon kuivuudesta ja kutinasta pääsin eroon omega- kapseleilla. Näitä ennen söin pelkästään monivitamiinia ja kohtuullisen terveellistä ruokavaliota, ilmeisesti en silti saanut tarpeeksi dopingia. Liputan siis täysillä nappailun puolesta!

  1. Hahaha 😀 Pitäisköhän mun tutustua noihin omega-kapseleihin…

 16. LauraL says: Vastaa

  D- ja B-vitamiinia ja maitohappobakteerit löytyy nyt, pitäis ostaa lisäks magnesiumia, sinkkiä, kalaäljykapseleita, C-vitamiinia ja biotiinia.

  1. Joo, maitohappoa mä kans tietty vedän!

 17. Niina says: Vastaa

  Vitsit kun oon miettinyt, että pitäisi tehdä blogiin postausta sinkistä, mutta sähän olit jo askeleen edellä. 😀 Mä alotin sinkkitabujen vetämisen aikalailla vuosi sitten, kun iho temppuili. Söin sinkkiä aikani ja iho meni ihan hyvään kuntoon taas ja sitten kun sitten sinkki loppui niin näpyt pahenivat taas. Ostin sinkkiä ja nyt en ole sen syömistä enää edes uskaltanut lopettaa. Jotenkin ne omaan ihooni ehkä vaikuttivat tai sitten kaikki oli vaan sattumaa, tiedä tuosta nyt sitten. Flunssassa en olekaan sen koomin pahemmin ollut, kun aloin syömään sinkkiä.

  Pakko muuten sen verran sanoa, että mähän tosiaan olen nyt pessut naamani pesuaineella ainoastaan iltaisin ja tehnyt aamupesut pelkällä vedellä. Ei ole aikoihin ollut iho näin hyvässä kunnossa kuin nyt! Odotan vaan joka päivä, että millon tää ihanuus loppuu. 😀

  1. Heh, no mutta tärkeä aihe, kirjota ihmeessä! 😀

   Mä en tosiaan oo ihossa huomannu kyllä mitään muutosta sinkin aloitettuani, se on temppuillut aika lailla samalla tavalla, paitsi nyt viime aikoina toi naaman aamupesun väliin jättäminen on kyllä auttanu todella huimasti! Toivottavasti sullakin olis syynä ihon paranemiseen ja tilanne pysyis hallinnassa. V-mäisiä nää iho-onkelmat, en tykkää kyllä yhtään.

 18. Hitsit, tuo sinkki pitäis niin hakea kokeiluun, on pitänyt jo pitkään kokeilla! Tällä hetkellä en syö kuin magnesiumia purkista, vaikka monelle muulle olisi varmasti tarvetta 🙂

  1. Äläkä sit sorru mihinkään monivitskutabletteihin, joissa on vaan vähän sinkkiä! Ne on ihan turhia. 😛

 19. Salka says: Vastaa

  Sinkki is it! Mäkin aloitin sinkin syömisen ihon takia n. puolitoista vuotta sitten, en nyt välttämättä ole huomannut sen vähentävän finneilyä..mutta enpä mäkään juur ole flunssassa ollut, muutamana päivänä ollut vaan sellainen epämääräinen olo! Ja viikko ennen talvilomaa pamahdin stressikipeäksi, tauti tosin talttui pois kun pääsimme kohteeseen 😀

  Sinkkisuosikkini on imeskeltävä sinkki ( apteekista vinkkasivat, että tällöin pääsee vaikuttamaan suoraan limakalvoille, jos tyyliin kurkku kipeä ), tosin se on ehkä aavistuksen esanssisen makuista 😛 ( maistuu siis esanssiselle vadelmalle..mutta kyllä sitä ennemmin syö, kuin selkäänsä ottaa!).

  Toinen sinkkisuosikkini on sinkki-seleeni-c-vitamiini-mangaani valmiste Selesan, http://www.hankintatukku.fi/fi/tuotteet/?-selesan-antioksidantti-&product=106. Minusta tuntuu, että tuo vaikuttaa enemmän ihoon! Mm. nenän limakalvot ovat talvella kosteammat, eikä silmätkään kuivu päähän..tosin en ole varma, saako seleeni ihon finneilemään?

  Lisäksi yritän muistaa syödä d-vitamiinia sekä satunnaisesti magnesiumia. Magnesium kyllä helpottaa kramppeihin, kokemusta on! Yritän kyllä pitää pillerirallin jossain järkevissä rajoissa, mutta ainakin itse koen sinkki-seleeni-d-vitamiinilinjan itselleni tärkeiksi. Havahduin ehkä joku vuosi sitten tuohon seleeniin, olen kuitenkin jo vuosia juonut pelkkää luomumaitoa ja jauhotuotteekin ovat luomulinjaa..luomua suosimalla seleeniä ei välttämättä saa tarpeeksi! Mun on pitänyt käydä mittauttamassa seleenitasoni jo pidemmän aikaa, sillä sen liikasaantikaan ei ole hyväksi 😛 Olenkin koittanut napsia sen sinkki-seleenipillerin tyyliin kerran, pari viikossa.

  1. Mä syön parapähkinöitä, niistä saa tarvittavan seleeniannoksen! 🙂 Suosittelen! Eivät oo pähkinöistä niitä parhaimman makuisia, mutta ihan syötäviä 🙂

 20. Anonymous says: Vastaa

  Mäkin alotin just sinkin popsimisen! En tosin ajatellut sitä flunssan kannalta (en ole edes kuullut että sinkki vaikuttaa vastustuskykyyn), vaan ajattelin sen olevan hyväksi iholleni. Nyt ihan lähiaikoina on tullut outoja iho-oireita, kuivia läiskiä silmien ja suun ympärille ja lievää epäpuhtautta on myös havaittavissa. Samaan syssyyn ostin purkin Mölleriä, jos vaikka omegat auttaisi tuohon kuivuuteen. Lisäksi suupielet on halkeilleet jo pidemmän aikaa ja kaikkitietävä terkkarimutsini veikkasi b-vitamiinin puutetta. Sitäkin siis yks tabu päivässä. Sitten vielä d-vitskut ja magnesium. Oho, onpas muuten aikamoinen liuta! Noooh, sinkki, omega-3 ja B ovat tällä hetkellä kuuriluontoisena, katsotaan miten iho voi kun nuo purkit on tuhottu. D ja magnesium ovat vakkarikäytössä, jälkimmäinen ympäri vuoden ja D about lokakuusta maaliskuuhun.

  1. Mullakin paikoitellen iho kuivuu kun talvi tulee. Omegaa voisin itsekin siis ostaa.

 21. No mä oon vähän sellainen tylsä ihminen, että syön mieluiten kaikki tarpeelliset mineraalit ja vitamiinit ruokana, enkä tabuina (mikä kai tietääkseni on suosituskin..) eli siis monipuolinen ruokavalio. Varsinkin, kun liian suuresta sinkkimäärästä voi saada vatsakipuja, niin jätän mielelläni väliin – niin kauan kun syön kalaa tai kanaa tai maitotuotteita (tai lihaa, jota nyt en niin paljoa syö) niin saa tarpeellisen määrän sinkkiä.. kun se määrä mitä keho tarvitsee on vaan 7 mg.. ainoat tabut joita syön on d-vitamiini (jota tutkitusti ei saada tarpeeksi täällä pohjoisessa talven aikana..) ja omegat – koska en kalaa syö niin paljoa kuitenkaan. Lisäksi olen vielä sen verran tylsä ihminen, että kaivan aina esille kaiken maailman tieteelliset tutkimukset koskien tällaisia luonnontuotteita 😛 jotka vaan vahvistavat mun skeptisyyden.

  1. Joo tietty näin ois fiksuinta tehdäkin. Ja ei noi tabut tietenkään korvaa normaalia, terveellistä ruokavaliota!

   Mutta toi 7 mg on kyllä aika naurettava suositus.

  2. Siis se suositushan on se suurinpiirteinen määrä mitä keho tarvitsee, sano se keholle että se on naurettava 😛

 22. Sinkkiä löytyy! Kiitos teikäläisen 🙂 Alotin heit kunnon järeillä aseilla ja ostin iHerbistä Now Foodsin 50mg sinkkiä. Se on jauheen kapselissä, ehkä hiukan Duactia isompi, mutta ei mikään hervoton tai vaikeasti nieltävä siis.

  Sinkin lisäksi syön d-vitamiinia ja kalaöljykapseleita. Magnesiumia tarvittaessa.

  1. Oho, no toi on järee! 😀

 23. Satu says: Vastaa

  Sinkin lisäksi suosittelen napsimaan maitohappobakteereita flunssan välttämiseksi 🙂
  Itse tulee napsittua päivittäin maitohappoja, d-vitamiinia ja iLife Urheilu-monivitamiinia. Niin ja imeskelen vielä päivittäin Dermosil Mouth&Throat -tabunkin. Lisäksi kohta pääsee testaukseen mustikkauutekapselit. Että tuleepa noita näköjään jonkin verran napsittua.
  Jos minkäänlaisia flunssaoireita ilmenee, juon C+sinkki poretta (mustaherukanmakuinen on hyvää) ja imeskelen vielä Posivil Honeyn. Ei ole vielä flunssa yllättänyt tälle syksylle 🙂

  1. Joo mä syön maitohappoa kans päivittäin. Ennen söin vaan reissussa, mutta hoksasin, että se on ihan hyvä lisä joka päivälle. Mutta sitä söin jo ennen sinkkiä, joten väittäisin, että nimenomaan sinkki tuo mulle sen flunssasuojan.

 24. Anonymous says: Vastaa

  Sinkkiä syön pari tablettia viikossa. Ei sovi itsellä syödä tyhjään mahaan. Biotiinia, c + b vitamiinit aamusta. Kalkki + magnesium ennen nukkumaan menoa.
  D:n aloitin vahvempana kuurina 50um syksyn alussa, nyt parin päivän välein. Sen huomasin lyhentävän pari viikkoa sitten tullutta flunssakuumetautia (ei tullut normaalia köhää jälkitautina) ja ihon kunto (näppylät) helpottui kovasti. Olokin on vähän virkeämpi. Viime kesä oli liian kuuma ettei tohtinut aurinkossa olla paljonkaan, joten ei tainnut D vitamiinia varastoitua yhtään.

Vastaa