Ohjeita hoitotädille

Ihana ystäväni Nea on meidän poitsujen vakkarihoitaja. Jo aiemmin hän lupasi olla hoitaja jatkossakin, vaikka hoidettavien lukumäärä pian kasvaa yhdellä. Kiva! Toinen ihanuus Nina hoiti poikia viime viikonlopun ja nyt siis meidän poitsuilla on yhteensä kaksi mahtavaa hoitotätiä! Ajattelinpa koota tähän jonkinlaista ”hoito-ohjetta”, jos jokin seikka joskus mietityttää.

Ruokinta

Pojat syövät periaatteessa kimpassa kolme märkäruokapussia päivässä: aamulla, päivällä/iltapäivällä ja illalla. Lisäksi raksuja voi laittaa kuppiin vähän, jos jompi kumpi niitä näyttää kaipailevan. Arska rakastaa raksuja, ja niitä kannattaa laittaa kuppiin ainakin jos lähtee pidemmäksi aikaa (yli 6 h) pois ja ennen nukkumaanmenoa. Aamuisin raksuja kannattaa laittaa ennen poistumista, koska Arska niitä kaipailee. Jos pojilla ei näytä olevan hirmu nälkä ja märkäsapuskaa jää kuppiin, voi antaa vaan raksuja. Eli vähän fiiliksen mukaan tämäkin. Vesi vaihdetaan päivittäin ja kuppia voi välillä huuhtaista kunnolla lämpimällä vedellä.

LISÄKSI: ruokakaapissa on pieni purkki tauriinijauhetta (näkyy alla olevassa kuvassa ihan oikealla). Sitä voi laittaa kerran päivässä tai parissa (jos vaan muistaa) märkäruuan joukkoon, ja sekoittaa hyvin. Sisällä purkissa on pieni mittalusikka, noin 1 lusikallinen kerrallaan riittää! Pojat eivät haista tai maista sitä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hiekkis

Puhdistan kissojen vessan noin joka toinen päivä, joskus joka päivä, jos siltä näyttää. Keräilen siis kakat ja pissat muovipussiin hiekkalaatikon päältä löytyvällä lapiolla. Hiekkaa lisään, kun sitä näyttää olevan liian vähän. Laitan riittävästi hiekkaa aina ennen reissuun lähtöä, mutta jos näyttää siltä, että sitä tarttis lisätä, lisää hiekkaa löytyy vaatehuoneesta isossa säkissä, jostain sieltä lattialta.

Muovipussit

Reiska nakertelee muovipusseja, eli ne kannattaa laittaa kaappiin tai muualle piiloon. Mieluiten heti.

Kaukosäädin

Musta kaukosäädin kuuluu telkkariin, valkoinen digiboksiin. Valkoista kaukoa ei välttämättä tarvitse käyttää lainkaan, musta riittää, kunhan mustan kaukon ylhäällä sijaitseva nappula SOURCE on valittuna TV:n puolelle (avautuvasta valikosta ensimmäinen vaihtoehto, jätän sen siihen). Joten valkoisen voit oikeastaan unohtaa. Kuvassa ympyröitynä oleva nappula vie suoraan sinne tärkeimpään: HBO ja Netflix. Poistuminen sieltä saman nappulan kautta. Suosittelen mm. Vikings, True Blood, Orange is the new black, Banshee, Bitten, True Detective ja tietty se Game of Thrones. Jos haluat täyttä hömppää niin hyvä cheerleadersarjakin sieltä löytyy, Hit the floor!

Hanat

Tämä on asuntomme varmasti vittumaisin asia ja tälle pitäis kyllä tehdä jotain. Meillä on sekä kylppärin käsienpesualtaan että keittiön altaan yhteydessä sellainen lämmintä vettä säästävä hana. Hanoista saa lämmintä vettä vain työntämällä niitä jatkuvasti vasemmalle. Jos hanan vapauttaa, se palaa kylmälle. Tosi kiva pestä kasvot, siis. Suosittelen etenkin meikkien pois pesemistä suihkussa, jossa sentäs on normaali hana. Paitsi jos haluaa pestä jatkuvasti kylmällä tai menettää hermonsa venkslatessaan hanaa toisella kädellä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yöt

Arska voi ensin vähän ujostella, mutta tykkää yleensä nukkua yöt vieraankin ihmisen kanssa sängyssä. Nukkuu tosi kiltisti jalkojen välissä/vieressä, jopa 12 h putkeen! Reiska on levottomampi ja vaeltelee yön aikana paljonkin, mm. kävelee päällä. Monesti sekin malttaa kuitenkin ainakin jokusen tunnin nukkua sängyssä, mutta useimmiten muualla: olkkarin korituolissa, sohvalla, puussa tai vessan matolla. Jos Reiska huutelee kovasti aamuyöstä/aamusta, ruoka kupissa hiljentää sen kivasti.

Viime aikoina öisin on ollut todella rauhallista, pojat eivät juurikaan innostu riehumaan, koska Arska tykkää niin kovasti nukkua yöt sängyssä. Jos tappelua ja riehumista sängyssä (tai muualla) esiintyy, kannattaa suosiolla pistää makkarin ovi kiinni ja lukkoon ja jättää pojat riehumaan olkkariin. Yleensä rauhoittuvat sinne aika pian.

Muuta

-Reiska livistää helposti rappukäytävään. Ulko-ovea ei kannata pitää auki yhtään kauemmin kuin on pakko ja silloinkin varoa. Arska on ujompi, eikä ole koskaan rappuun yrittänyt, mutta ei kannata laskea sen varaan…

-Arska vipeltää ympäri lattioita hirmuista vauhtia ja jää helposti jalkoihin, ja erityisesti oven väliin. Partsin oven jos avaa, Arska on sekunnissa siellä. Kannattaa siis varoa ovia sulkiessa onko joku sininen salama just syöksymässä väliin.

-Varo olkkarin kattovalaisinta! Siihen lyö ihan tosi helposti päänsä, etenkin jos nousee sen alla olevasta tuolista…

-WC-pöntön kansi kannattaa pitää kiinni. Kumpikaan pojista ei ole koskaan sinne humpsahtanut, mutta Arska kyllä kuikuilee aina reunalla jos kansi on auki.

-Reiska oksentelee silloin tällöin, yleensä heti syömisen jälkeen. On tehnyt sitä koko ikänsä, joten siitä ei kannata huolestua. Yleensä oksentaa kerrallaan keskimäärin 3 kertaa. Oksut kannattaa siivota heti, koska Arska käy nopeasti kuopimaan niitä.

-Reiskan silmät vuotavat välillä, niitä voi esim. talouspaperinpalalla yrittää putsata: painaa kevyesti paperilla silmän päältä. Joskus myös ns. cherry eyeta ilmenee (katso tämä postaus!) -onneksi nykyään tosi harvoin- eli vilkkuluomi työntyy esiin. Näyttää hurjalta, mutta menee ohi itsestään. Tällöinkin silmä yleensä vuotaa. Kannattaa vähän katsoa, ettei Reiska raavi silloin silmää. Silmä normalisoituu yleensä parin tunnin sisällä eikä vaadi mitään ihmeellisempää hoitoa. Jos silmä vuotaa TOSI paljon ja Reiska pitää sitä yli vuorokauden kiinni ja näyttää tosi surkealta, on silmään tullut varmaankin pieni haava ja sille pitää laittaa vuorokaudeksi valjaat + kauluri (jotta silmä saa parantua rauhassa), jotka löytyvät molemmat ruokatarvikekaapista takaa. Lisäohjeita näistä minulta!

-Jos käytät jotain tablettia, etenkin kosketusnäytöllistä, sitä ei kannata jättää pitkäksi aikaa vartiotta, sillä Arska tulee ihan varmasti tassuttelemaan päälle. Myös kannettavien näppikset ovat vaarassa.

-Pojat juoksevat ja painivat joka ilta. Painisessiot saattavat näyttää joskus aika hurjilta, mutta pojat eivät kyllä koskaan satuta toisiaan. Jos karvat alkavat tosissaan pöllytä ja huuto on melkoista, voi niitä vähän (yrittää) komentaa. Fiksuinta pysytellä poissa alta, kun ajavat toisiaan takaa ja varoa astioita ym. rikki menevää.

-Pojat tunkevat joka ikiseen kaappiin, joka jää liian pitkäksi aikaa auki (keskimäärin 3 sekuntia). Joten jos jompi kumpi on liian kauan poissa näkyvistä, kannattaa tsekata kaapit, jotka äskettäin on avannut.

-Jos ostat grillikanan läheisestä S-marketista, Reiska on ystäväsi. Ihan turha luulo, että voit syödä kanan yksin, Reiska vaatii siitä itselleen noin 6 pientä palaa. Se haistaa kanan jo sisään tullessasi ja pitää huolen siitä, että on paikalla kun avaat pussin. Kyllä sille sitä saa antaa, välttelee vähän mausteisia kohtia, eli antaa paloja mieluiten sieltä kanan sisältä. (Kana on muuten tosi hyvää, suosittelen.)

-Kotiavain käy myös roskishuoneen oveen. Jos avain jää sisään tai katoaa, vara-avain löytyy minun vanhemmiltani, jotka voivat tarvittaessa hjelpata. Isän numero löytyy liitutaudulta. Ko. numeroon saa soittaa muutenkin, jos jotain ihmeellistä tapahtuu ja minä en ole tavoitettavissa, vanhempani ovat molemmat eläkkeellä ja asuvat Helsingissä. Auttavat mielellään ja heillä on myös auto mahd. eläinlääkärireissua varten.

-Kaapeista saa syödä kaikkea, mitä vaan sattuu löytämään. Margariinia meillä ei yleensä ole, eikä leipää, eikä mehua, joten kannattaa ilmoittaa etukäteen, jos niitä haluaa. Herkut löytyvät keittiön isosta, jääkaapin viereisestä kaapista, sieltä mistä poikien sapuskatkin. Yleensä sieltä löytyy ihan liikaa mm. suklaata. Syö pois.

-Mikään ei ole niin justiinsa. Pojat kyllä ilmoittavat, jos on kova nälkä ja pärjäävät hienosti keskenään puolisen vuorokautta. Kumpikaan ei siis kuolla kupsahda, jos olet ylitöissä tai et ole varma, mitä ruokaa nyt antais.

-Jos kuitenkin jotain sattuu ja tapahtuu, poikien eläinlääkäriasema on Catvet, jonne voi soittaa (010 423 6888) epävarmoissa tilanteissa. Supermukava henkilökunta, joka auttaa puhelimessakin. Pojilla ei ole vakuutusta, joten toivoisin myös yhteydenottoa minun suuntaan, ainakin jos isompiin toimenpiteisiin ryhdytään. Tarvittaessa myös kyyti Catvetiin onnistuu esim. vanhempieni kautta. Kuljetuskoppa (1) löytyy eteisen kaapista.

Tässäpä ne tärkeimmät. Mitään muuta ei ainakaan tule mieleen. Paitsi että poikia saa (ja pitää!) rapsutella paljon! Ja Reiskaa voi myös pussailla, Arska ei niin välitä.

36 Comment

  1. Elisa says: Vastaa

    Olipa mielenkiintoista lukea tämmöistä postausta! Siis yllättävän mielenkiintoista 😀 Sai jotenkin elävän kuvan teidän arkirutiineista kahden kissan kanssa. Ja hassuja huomioita, esim. keittiön lamppu ja poikien himo päästä kaappien sisään 🙂

    1. Elisa says: Vastaa

      Siis olkkarin lamppu… Mulla taitaa olla ruoka mielessä kun keittiöitä vaan ajattelen!

    2. Haha, mä jotenki ajattelin tän julkaistessani, että ketään ei oikeesti varmaan kiinnosta (lukuun ottamatta ehkä niitä hoitotätejä, jos niitäkään) 😀

    3. Sonia says: Vastaa

      No mua kiinnosti totta kai, vaikka itse en herroja pääsisikään hoitamaan kun oma Sisu-pastillikin tarvitsee seuraa. Mut oli jännä lukea. 😀 Sisu ja mun edelliset kissat on olleet tosi erilaisia hoidettavia, mutta tosi paljon samaa kuin A&R:ssa. 😀

  2. Ruu says: Vastaa

    Ihana, noilla ohjeilla kyllä varmasti pärjää 🙂

    1. No lisäks tietty ziljoona muutakin asiaa, tässä kai ne päällimmäiset. 😀

  3. Nina says: Vastaa

    Joo mä vähän ihmettelin noita teidän hanoja 😀

    Mut kiitos tästä, ens kerralla ostan kanan! 😛

    1. Suunnitelmissa ois vaihdattaa ainaki se kylppärin hana, se on niin superveemäinen ettei mitään rajaa. Ihan älytön keksintö.

  4. Mä kirjoitin kisuvahdeille kesän reissuksi kans pitkän sepustuksen ja anoppi jälkeenpäin kehui kuinka ihana se oli 😀 mua aina harmittaa kun en näe mitä nuo touhaa (tai Luna, Nekku ei ole vielä tarvinnut vahtia) kun ei olla täällä, koska olis tosi kiva nähdä onko ne ihan normaalisti vai vieraskoreileeko tms. Ainakin appiukko aina kehuu kuinka kivaa niillä on ollut. Nyt kun on kaksi niin vähän pitempään tohtii jättää keskenäänkin kun on seuraa, jos joku käy ruokkimassa niin helposti yön yli pärjäisivät varmasti. Vaikka ainahan se kivintä on jos joku tulee oikein yöksi niin saavat ihmispatterin unien lämmikkeeksi 😀

    1. Pojat on tottuneita siihen, että yöt on joku paikalla, mutta varmasti pärjäisivät kyllä, kunhan saavat ruokaa illalla + sit aamulla johki aikaan…Ja tosiaan, kahdestaan kyllä pärjäävät pidempiäkin aikoja, aikoinaan ei Reiskaa voinut jättää yksin kuin sen max. 9 h. Ja senkin jälkeen tuli pahaa katsetta.

  5. Vakkarihoitaja on kyllä paras, meillä oon värvännyt pikkusiskoni siihen hommaan 🙂 Hänellä on kaksi koiraa mutta ne ovat aina tervetulleita meille. Toinen on vielä pentu ja ihmetyksen aihe kissoillemme, mutta vanhemman koiran kanssa tulevat ihan hyvin juttuun. Hyvät ohjeet olet saanut aikaiseksi 🙂 Ai niin ja voin uskoa miten ärsyttävä tuollainen hana on!

    1. Niinpä, aivan kullan arvoinen asia! <3

  6. saippo says: Vastaa

    Mäkin tykkäsin kovasti tästä postauksesta. Pitäis itsekkin tehdä tuontapainen Leevin ja Oskun hoitajille.
    Saippo.blogspot.fi

    1. Joo, kätevä! Kun kuitenkin aina kysytään niistä ruokintaohjeista ym. Niin tästäpä löytyy! Ja voihan tätä aina päivittää tarvittaessa…

  7. Anna says: Vastaa

    Hah, toinen muovipussittelija! Meillä Kristo-poika on vähän turhankin rakastunut muoviin. Sitä saa tosiaan tarkistaa kunnolla, ettei mitään muovia löydy lattialta, sillä tuohan on parissa sekunnissa luolemassa ja mutustelemassa. Ja sitten oksennetaan..

    1. Heh, lisäsinkin tohon vielä linkin postaukseen, jonka joskus asiasta tein. 😀 Reiska ei tosin ikinä SYÖ muovipussia, ainoastaan jauhaa sitä hampaidensa välissä. Jos ei nyt jotain tosi pientä mene kurkusta alas…mutta ei koskaan oksentele kuiteskaan.

  8. Jenssku says: Vastaa

    ”Vaihdan hiekat noin joka toinen päivä, joskus joka päivä, jos siltä näyttää.” <- Whoot? Vaihdatko oikeesti joka päivä KAIKKI hiekat? Hiekkaahan kuluu mielettömät määrät. Ehkä mä ymmärrän ton lauseen väärin. 😀 Kun sen jälkeen kuitenkin puhut, että keräät pissit ja kakat pois.Hmm. Jäi vaan mietityttää, niin pakko kysyä. 🙂

    1. Heh, joo, vaik miten lukee oman tekstin jälkikäteen ajatuksella, niin SILTI jää jotain hämärää 😀 Korjasin kohtaa. En siis tosiaankaan vaihda kaikkia hiekkoja kuin ehkä n. kerran puolessa vuodessa…ja samalla sit pesen koko boksin. Eipä noi pojat paljon reunoihin kuseksi, eli ei se laatikko itsessään haiskahda.

  9. Sissi says: Vastaa

    Hm, en löytänyt pakastinklausuulia ohjeista?

    1. Öö siis niinku mitä? 😀

    2. Sissi says: Vastaa

      Pakastimen ovi on pidettävä ehdottomasti suljettuna:)

    3. Heh, niin joo! 😀 No nyt on pakastin päällä, joten ei kai sitä ihan helposti tuukaan jätettyy auki 😀

  10. nea says: Vastaa

    Kiitos <3 Onneksi mä oon niin lyhyt, että en varmasti lyö päätä edes matalallaolevaan lamppuun 😀 Ja erityiskiitos kaukosäädinohjeista! Hyvää matkaa 🙂

    1. Ihan varmasti lyöt. 😀 Tosin vaik oon lyöny pääni siihen tosi usein, niin kumpikaan (pää eikä lamppu) ei oo viel hajonnu 😛

      Kanat ja jauhelihat jo oottaa syöjäänsä! 😀

  11. Oli hassua huomata, miten nenä kiinni ruudussa tähän tekstiin keskittyikään. 😀 Melkein tuntui, kuin olisin ollut kylässä tai itse kissavahtina. haha

    1. Haha, mä tosiaan tätä tehdessäni ajattelin että tää nyt on tämmönen postaus jonka teen tänne ja säilyy ”ikuisesti”, mutta kiva että kiinnostaa! 😀

  12. Anonymous says: Vastaa

    Hei, noista hanoista! Itselläni on vähän samantyyppiset ja niissä tuon hanan päälliosan saa irti, jolloin pääsee käsiksi hanan sisällä olevaan ”säätimeen”. Sieltä voi sitten asettaa sen lämpötilan, mikä on vipua vääntämättä se ”maksimi”. Omat hanani olivat heti asentamisen jälkeen ”tuskalliset” mutta onneksi putkiasentaja tuli myöhemmin yhden toisen asian takia vielä käymään ja sääti molemmat hanat samalla sellaisiksi, että 38-mascarat saa pestyä pois ilman vivun kanssa leikkimistä mutta tulikuumaa tulee ainoastaan vipua vääntämällä.
    Kannattaa ehkä googlata tuo hanamalli ja katsoa käyttö-/asennusohjeesta, jos noissa on sama mahdollisuus ja pyytää vaikka huoltomiestä pistäytymään. Tulee halvemmaksi kuin hanojen vaihto!

  13. Meilläkin Rakkauspakkaus nakertaa muovi-, hedelmä-, karkki-, sipsi-, makaronipussit. Teipit ja muut. Ja kun on kolme tenavaa, saa olla kokoajan muistuttamassa että pussit roskiin tai kaappiin, ettei jää lojumaan. Mikäköhän siinä on että ne pussit niin maistuu? 🙂

    1. Luulen, että niitä on vaan kiva nakertaa…se ääni tms. 😀

  14. Anonymous says: Vastaa

    klo 13.44 anonyymi pääsi himaan ja tarkisti omat hanansa…
    Ohje lämpötila-asetuksen muuttamiseen löytyy täältä (sivu 17).
    http://www.oras.com/fi/Documents/Hana_huolto.pdf

    Jos et itse uskalla kokeilla, niin ehkä herra-Kissis hoitaa homman – tai se huoltomies, vähintäänkin näiden ohjeiden avulla. Kerro sitten, toimiko!

    1. 😀

      Joo no siis joku huoltomies kävi säätämässä sitä ja sieltä oikeasti tuli vähän lämpimämpää jonkun aikaa, mutta nyt tilanne on taas yhtä v-mäinen. Taloyhtiön hallituksen puh.johtajan kanssa myös noista hanoista juttelin ja suositteli tosiaan, että ton operaation tekis huoltomies, eikä jengi lähtis ite säätämään. Mutta mä tutustun noihin ohjeisiin kuiteski ku ollaan takas Suomessa, kiitos!

  15. Kivat ja perusteelliset ohjeet Arskan ja Reiskan hoitoon. Ihan kuin olisin itse tulossa teille hoitotädiksi, sen verran intensiivisesti keskityin lukemiseen, että muistan kaiken ja osaan sitten varmasti 🙂

    Huomasin muuten, että ruokakaapissa taisi olla Acanaa, onko maistunut pojille?

    1. Hehe 😀

      Ja voi jumankauta, nyt vasta tajusin, että tuohan on Acanaa tosiaan eikä Orijenia 😀 Mä luulin ostaneeni Orijenia! Sitä on ollu aiemminkin, ja nyt siis näköjään tuota ja maistuu tuokin! 😀 Taitavat tosin olla aika samanlaisia…

    2. Meillä on nyt Orijenia kokeilussa ja seuraavaksi meinasinkin ostaa Acanaa testiin, ihan sama ruoka, vähän vähemmän proteiinia eli edullisempi vaihtoehto Orijenille samalta valmistajalta 🙂

  16. Anonymous says: Vastaa

    Tuli muuten mieleen, miksi Reiska oksentelee syömisen jälkeen? Mulla kissa meinaan yhtenä yönä oli oksentanut ruuat lattialle, mutta ei sen jälkeen olekaan oksentanut.. Sen jälkeen osoitti mieltänsä, eikä ruoka maittanut hänelle seuraavana päivänä. 🙁

    1. Sillä on vaan tosi herkkä vatsa. Ja usein se on sillon ollu pidemmän aikaa syömättä, eli yleensä Arska vedelly suurimman osan sapuskoista.

      Mut joo. Oksentelun jälkeen se sama ruoka ei ainakaan ihan heti kelpaa!

Vastaa