Taj Mahal

No jos vielä muutaman kerran palataan Intiaan ja tässä postauksessa tarkemmin Agraan. Tai no oikeastaan lähinnä Taj Mahaliin. Oltiin siellä päivän reissulla tiistaina, automatka Delhistä kesti viisi tuntia suuntaansa ja lähtö oli aikaisin aamulla. Ostettiin kuljetus kuskin kera + opastus paikan päällä delhiläisestä matkatoimistosta ja maksettiin tästäkin reissusta ihan liikaa. Tulopäivänä ei pitäisi mennä mihinkään turistitoimistoon ennen kuin on selvinnyt, mitä tinkiminen Intiassa oikeasti tarkoittaa.

En ole autossa pahoinvoivaa tyyppiä, mutta tulipahan sekin sitten koettua. Onneksi mukana sattui olemaan matkapahoinvointilääkettä, sen nappasin ekan tunnin jälkeen. Matkaa Delhistä Agraan ei ole kuin n. 200 kilometriä, mutta se onkin sitten hidasta menoa se, tiet kun ovat aivan täynnä. Automatkalla mietin kyllä monta kertaa kahta sanaa: ei helvetti. Enkä olisi mistään pirun hinnasta suostunut poistumaan autosta matkan varrella suht siistiä taukopaikkaa lukuun ottamatta.

Otin Agrassa kuvia todella vähän, koska mua jotenkin koko ajan pelotti. Agra on Delhiä huomattavasti täydempi ja likaisempi. Eläimiä siellä on paljon! Agraan ei oikeasti kyllä mennä minkään muun takia kuin juurikin sen Taj Mahalin, joka meilläkin oli kohteena.

Taj Mahal on ainoa nähtävyys Intiassa, joka mua aidosti kiinnosti. Se on tuttu lapsuudessakin usein pelatusta, huikeasta Hotel-pelistä! Ja olen kuullut sen olevan älyttömän kaunis ja tunnelman paikan päällä ihanan seesteinen. Odotukset olivat siis korkealla.

Meillä oli siis paikallinen opas Taj Mahalilla, joka odotti meitä portilla. Mitenkään yllättävää ei ollut, että sisäänpääsymaksun jouduimme kuitenkin maksamaan itse, vaikka se sisältyi matkan hintaan. Nostimme tästä kuitenkin metelin ja saimme rahamme kuskilta takaisin. Intiassa rahasta tulee aina riitaa ja se kyllä hieman pilaa fiilistä.

En tässä nyt mene mitenkään sen tarkemmin Taj Mahalin historiaan, mutta sen romanttisuudesta on helppo tykätä kaikessa yksinkertaisuudessaan: Taj Mahalin on rakennuttanut mies muistoksi synnytyksessä kuolleelle vaimolleen, ”ikuisen rakkauden symbolina”. Itse hautaholvi sijaitsee Taj Mahalin kammiossa. Minullekin mies, joka rakennuttaa tällaisen sitten kun kuolen.

Kuten kaikkialle muuallekin, myös Taj Mahaliin on turisteille ja paikallisille eri jonot. Ja aivan eri maksut. Tämä oli Intiassa välillä hyvin sekavaa ja ärsyttävää. Toisaalta jonotus oli myös huomattavasti nopeampaa. Kaikki olivat joka paikassa tietoisia siitä, että turistit pääsevät mahdollisimman nopeasti sisään ja tämä tuntui aika kiusaannuttavalta.

Päivä oli aivan helvetin kuuma. Siis en taida olla koskaan ollut niin kuumassa koskaan. Tästä johtuen skippaan muuten suosiolla minusta Taj Mahalilla otetut kuvat, joissa näytän ihan kamalalta. Sen lisäksi että kuvaamisesta erittäin innostunut opas otti täysin paskoja, vinossa olevia kuvia.

Taj Mahalin sisällä (jossa ei saanut kuvata) oli kuitenkin mukavan viileää. Tutkimme oppaan kanssa seinän marmoria taskulampun avulla, miten eri värit näkyvät eri valaistuksessa. Kaunista oli se.

Ihmisiä oli paljon, täälläkin. Lähinnä intialaisia, turisteja näkyi vain muutamia.

En pitänyt Taj Mahalia mitenkään rauhallisena paikkana, väkijoukosta johtuen. Kaunis se oli, tietenkin. Näimme sen vain keskipäivän valaistuksessa, illalla auringonlaskun aikaan Taj Mahal on varmasti todella upea.

Tämän jälkeen menimme vielä katsomaan, kuinka jäbät valmistavat Taj Mahal-marmoria.

Tämänkin paikan tarkoitus oli lopulta se, että näitä kaupattiin meille oikein urakalla. Siis kaikkea korurasiasta shakkipelilautaan.

Lopulta suostuinkin ostamaan pienen korurasian muistoksi, koska ne olivat oikeastikin kauniita. Hinnaltaan nämä eivät tosiaankaan olleet mitään halpoja. Ja samoja muuten myytiin Delhissä, paljon halvemmalla.

Päivä oli aika rankka mutta myös sen arvoinen. Ja oli älyttömän ihanaa illalla palata takaisin Delhiin, joka ahdistavan Agran jälkeen tuntui suorastaan taivaalta.

16 Comment

 1. Tämän kiviliiterin oletinkin näkeväni ja tässähän se tulikin.

  Helvetin pelottavan oloinen paikka,en menisi mistään hinnasta!!

  1. Haha! 😀 Eihän se Taj Mahal nyt mitenkään pelottava ollut…ja siellä sai olla ihan rauhassa jos ei lasketa paikallisia, jotka halusivat jatkuvasti ottaa valokuvia itsestään mun kanssa. Mutta kukaan ei sentään myynyt mitään. 😛

  2. Jokin tossa tönössä vaan on pelottavaa.

   Kaunishan se on,ja tarina kauneuden takana riipaisevakin.
   Mun mielestä tämä vaan on jokin aavepalatsi..

  3. 😀

 2. Taj Mahal on aina ollut yks juttu minkä haluan nähdä.. mutta jotenkin olen näitten sun Intia-postausten jälkeen alkanut miettimään, että kannattaako.. 😛

  Ja muuten iso PS tähän. Hotels-peli, nii-iiin yksi parhaista peleistä skidinä. Me pelattiin siskon kanssa sitä niin paljon, että hotellit hajosivat käsiin lopuksi..

  1. Heh, kyllä se varmaan kannattaa. Tosin Agraan matkustaminen v-mäistä…ainakin vaan päiväksi. Tosin en ois halunnut yöks sinne jäädäkään.

   Taj Mahal ei tainnut tosin tuossa pelissä olla mikään lemppari. 😀

  2. Anonymous says: Vastaa

   Hotel, Rahaa kuin roskaa, Pekingin Mysteerit ja Kalmankuja 13 – koskas selvitetään rakkaiden lapsuuspelien mestaruudet?

   Ja ei, Taj Mahal ei todellakaan ollut tuossa pelissä se halutuin tönö, ne oli Hotel President (”New Yorkin keskustassa, ylivoimaisesti USA:n paras hotelli”) ja Hotel Royal (”Perinteitä Lontoon sydämessä – täydellinen paikka nauttia kuppi teetä2).

   T: Anonyymi isoveikka 🙂

  3. No onneks joku muistaa. 😛

 3. nea says: Vastaa

  Järkyttävän laiha hevonen, pahemman näkönen kun ne koirat aiemmin… Taj Mahal näyttää kyllä hienolta.

  1. En ees kiinnittäny huomiota. 😀 Intiassa ei mitään hyvin syönyttä nähnyt!

 4. Anonymous says: Vastaa

  Oisit tuonu mulle tollasen shakkipelin. Iha mahtava ois.

  1. Mitäköhän se maksoi, jotain 300 euroa?

 5. Elisa says: Vastaa

  Tuli tuosta seesteisyydestä mieleen Pariisin Notre Dame. Kulunutta ja perus-turistipaikka, mutta silti paras nähtävyys jossa käytiin Pariisissa ollessamme. Jotenkin väkijoukoista huolimatta isossa rakennuksessa oli sellainen valtava rauhan tunne, ja vielä kun poikakuoro lauloi hiljaa taustalla virsiä niin olin ihan myyty. Itse en ole uskonnollinen, mutta arvostan uskonnollisia paikkoja juurikin arkkitehtuurin ja tunnelman takia.

  1. Notre Damen haluaisin nähdä myös. 🙂 Pariisissa olen kyllä ollut, mutta en ainakaan muista tätä 😀

 6. Puf says: Vastaa

  Hotel-peli! Taj Mahal oli kyllä aika huono sijoitus siinä, Bumerangi oli ehdotonta voittajatasoa ja niistä muista ei sitte oikeen ollutkaan iloa ennen ku kaikki talot oli pystyssä.
  Teillä oli Taj Mahalilla aika samankaltaisia kokemuksia ku mulla 🙂 Tuli tuosta teidän oppaasta mieleen meidän huijariopas Jaipurissa joka jopa sepitti jotain että harrastaa itsekin valokuvaamista ja läpä läpä ja sitte kaikki kuvat oli jotenki sössitty tai vinossa vaikka laitoin sille asetuksetkin valmiiksi.

  1. Joo ne kuvat oli kyllä kaikki aivan täysin persiillään. 😛

Vastaa