Uimisesta

uimaan

Viikon ajan tuskailin uimahallikelpoisen uimapuvun ostoaikeissa. Kiersin läpi keskustan Stadiumit ja Stockmannin ja valitin kaikille eteen tuleville kuunteluintoisille ja -innottomille ihmisille, kuinka perseestä uima-asun hommaaminen on. Olen käyttänyt kokouikkaria viimeksi joskus 6-vuotiaana, enkä missään tapauksessa sellaista enää halua päälleni vetää. Kaksiosaisia taas on tarjolla aika vähän ja ne on jotenkin ihmeellisen puristavia, epämukavia ja kalliita! Lopulta, jo luovutettuani, satuin löytämään ihan siedettävän näköisen ja oikean kokoisen, kaksiosaisen Röhnischin uima-asun Ruoholahden Intersportin loppuunmyynnistä.

Ai siis miksi mun nyt piti uimahalliin sopivat uikkarit hommata? No mies tarvitsi uintiseuraa.

Jos toissa kesäistä Kumpulan maauimalassa piipahtamista ei lasketa, olin kunnon uimahallissa viimeksi joskus yläasteella. Kyseessä oli Malmin uimahalli ja muistan, miten palelin kylmässä uima-allasvedessä kaverin kanssa ja halusin vaan äkkiä pois. Muksuna uin kyllä tosi ahkerasti, niin uimahallissa kuin luonnonvesissäkin. Mutta tuon teini-iän uimahallikäynnin jälkeen ei oo ollut paljon uimahallihimoja.

Mutta eilen olimme miehen kanssa Mäkelänrinteessä ihan tosissamme uimassa. Ja hitto miten hauskaa! Puolisentoista tuntia siellä uitiin, ensin radalla yritin pysyä veden pinnalla ja taisin uida yhteensä jotain 700 metriä. Sen jälkeen vielä joitakin satoja metrejä vapaa-altaassa ja kokeilimmepa myös vesijuoksua, molemmat ekaa kertaa! 150 metriä kuulemma lopuksi vesijuostiin. Kaikki odottivat multa nyt jotain vihapostausta aiheesta, mutta ehei, jatkossa ajattelimme käydä ainakin kerran viikossa uimassa. Tosi kivaa.

Niin, ja se veden lämpötila oli oikein sopiva. Uintitekniikkaa mulla ei ole nimeksikään, niska ja hartiat väsyivät heti ja ovatkin nyt sitten sairaan kipeät. Vesijuoksuun sen sijaan tykästyin, pitää vähän opiskella aiheesta.

Ja onpa hei kiva käydä uimassa, kun ei tarvii miettiä kainalokarvojaan! Olin taas viikko sitten kainaloiden valoimpulssihoidossa, enkä enää edes pysy laskuissa, monesko kerta se oli. Mulle on jäänyt jotain itsepäisesti kasvavia karvoja, joista nyt yritettiin vielä päästä Radical’Epilissä* eroon. Seurailen vielä tilannetta nyt, tarviiko tässä vielä kerran käväistä. Lukijani saavat kuitenkin edelleen Bulevardilla sijaitsevasta ihanasta hoitolasta -20 % kainaloiden valoimpulssihoitokerroista. Onhan tämä operaatio kokonaisuudessaan mulla aikaa vienyt, mutta todella nopeasti kuitenkin pääsin eroon enimmistä karvoista ja sheivauksen takia ärtyneet ja kuivuneet kainalot heitin historiaan jo vuosi sitten. Olen siis tyytyväinen.

uimaan2

Mutta kysyn, millaisia uimareita sieltä löytyy? Käyttekö uimahallissa? Mites vesijuoksu, onks ihan mummojen juttu?

*Blogiyhteistyö

30 Comment

 1. Minä taas olen yrittänyt löytää itselleni kokouikkaria että pääsisi uimaan, mutta näin talviaikaan ei ole tuntunut löytyvän kuin liian isoja tarjouskokoja. Bikinit tietty löytyy, mutta ne kuuluvat omassa mielessäni vain rannalle. Toivottavasti kohta löytyisi, olen nimittäin koko talven haikaillut uimahalliin! Uinti on kyllä tosi kivaa ja tehokasta 🙂

  1. Mulla on kokouikkaritraumat. 😀 Kaksosasia löytyy kyllä siis ihan uimahallitarkoitukseenkin! En mäkään ehkä missään rantabiksuissa uimahalliin viittis, eihän ne pysy niin hyvin päälläkään.

 2. Mun tekis mieli kokeilla tota vesijuoksua! Mulle suositeltiin sitä tän nivelrikon takia, mut on uimahalleista just sellaset muistot koulun liikuntatunneilta kun siellä oli vaan helvetin kylmää ja ahdistavaa.

  1. Mä en ollu koskaan ennen kokeillu, mutta Mäkelänrinteessähän oli niitä juoksuvöitä ihan tyrkyllä. 😀 Tosi hauskaa se oli, rankkaa mutta ei liian!

 3. Lotta says: Vastaa

  Täällä yksi uimaope! Nyt kun lapsi syntyi, niin ei ole tullut käytyä uimassa. Vauvauintiinkin olen soitellut joa pari kertaa, mutta eivät ole vastanneet 🙁 onneksi mies on kylpylässä töissä niin päästään pulikoimaan heti kun vauva on vähän isompi. Rakastan uimista ja etenkin rintauintia opittuani oikeanlaisen tekniikan! Vapari ja volttikäännös on vielä harjoitteluan alla…

  Kannattaa ilmottautua uimahallissa tekniikkakouluun! Uinti on huippukivaa kun tekniikka on kunnossa

  1. Joo kaippa noita tekniikoita pitäis oikeesti vähän funtsia. 😀 Kyllä mä uimisesta tykkään!

 4. Mä ymmärrän sun kokouikkari trauman, tällaiset E-kupin bosat on hyvin vaikea tunkea niihin sen näköisesti, että näyttäis mitenkään ihmiseltä. 😀 Juu nuorena ne oli kivat, mutta ei enää. Varsinkin tolta sivuista harvat antaa kunnolla tukea, sain etsiä omiani aika kauan, kun halusin vielä nätitkin. hah

  1. No mulla on varmaan sit se päinvastainen ongelma. 😀 Mut mua lähinnä ahistaa se vatsauikkariosuus..hyh.

 5. Salla says: Vastaa

  Hrrrrrr, uimahallissa on aina niin kylmä, että kuolen!! Vedessä on jo ihan ok, mutta se kävely suihkusta altaaseen on ihan horroria. Kyllä en todellakaan tykkää 😮

  1. Eikä oo! Mäkin luulin, että on!!! Mäkelänrinteessä ei ollu liian kylmä, paitsi kun tuli uimasta niin meinas iskee vilu siellä pukeutumispuolella kun hain pyyhkeen. Muuten oli lämmintä, vesikin. 🙂

 6. Anna says: Vastaa

  meitsillähän on kausari uumahalliin ja tulee kyllä käytyä kauhottua. Nyt vaan on hankala aika ku koululaisilla on liikassa uintia ni muille uimareille on usein vaan kaksi rataa niin siel joutuu puikkelehtimaan hitaampien ohi. Oon pentuna harrastanu uintia mi tekniikka on sen verran hallussa että uin melko reipasta tahtia. Vesijuoksuun hurahin raskausaikana ihan tyystin. Kivaa ja tehokasta. Mä suosittelen myös lämmöllä uima mp3 soitinta. Uinti on muuten niin yksinäistä puuhaa ni musa tuo siihen vähän draivia

  1. Oooh, sähän oot ihan pro! Mä en kaipaa musaa liikkuessani, en lenkilläkään. 🙂 Ja uimassa käydään miehen kanssa, tosin vedetään aika eri tahtiin ja varmaan jatkossa eri altaissaki. 😀

 7. Traumat ala- ja ylästeen uimahallireissuista ja en muutenkaan tykkää vedestä, ehkä johtuu siitä että en osaa uida (opettajatkin luovutti sen suhteen, kun vain olin liikkumatta ja itkin) 😀 Laivallakin ollessa koko ajan mietin, että jos tämä nyt uppoaa jne. Soutuveneistä puhumattakaan, hyi! Ne on liian epävarmoja kapistuksia.

  1. Mullakin jäi traumat ala-asteen uimahalli”opetuksesta”, joka oli kyllä ihan ihmisrääkkäystä ja sai mut pelkäämään vettä entistä enemmän. Siellä en oppinut uimaan, todellakaan, vasta kaverin äidin avustuksella ja meijän yhteisillä uintireissuilla. Suosittelen kyllä jotain asiallista uimaopetusta, jota kyllä uimahallit tarjoo ihan aikuisillekin. 🙂 Uiminen on oikeesti tosi kivaa, mutta veteen pitää totutella oman sietokyvyn mukaan.

 8. ellu. says: Vastaa

  Mun on kanssa tosi pitkän aikaa tehnyt mieli lähteä uimaan, mutta tuo meidän lähiuimahalli on rempassa :/ Vesijuoksu tekis kuulemma hierojankin mukaan hyvää, kun on sen verran kipeä kroppa.. ei ole niin rasittavaa sitten toi uiminen, mitä joku rankka lihastreeni olis! Mulla on uikkareina ollut nyt ihan bikinit, mutta ei oo tullu kyllä uitua kanssa moneen vuoteen, joten ehkä sitä on itelläkin tässä uikkareitten osto edessä 😛

  1. Joo vesi on kyllä lempeä vastus. 🙂 Kyllä siis uimahalliin voi mennä ihan biksut päälläkin, jos ne vaan päällä pysyy 🙂 Turvallisempaa ja kivempaa on kuitenkin uida kunnon uimakamoissa.

   1. ellu. says: Vastaa

    ^ Totta, biksut nyt yleensä on kuitenkin vähän ”rennommat”, mutta tuommonen sporttinen 2-osainen olis näppärä! ..se on sitten eri asia, miten sporttiselta sitä todellisuudessa näyttää tämmösenä kalkkilaivan kapteenina ja vähän kiloja tässä keränneenä 😀

    1. Ei ollu helppoa joo löytää hyviä, olin jo luovuttanu mut tsäkällä sit löytyi.

 9. Täällä yksi vesijuoksuun hurahtanut. Puolituntia jaksan polskia ja sit riittää. Koko uikkari sopii minusta uimahalli olosuhteisiin, mutta jos on urheilulliset biksut niin mikäpä siinä. Ja kroppa. Itsellä just toi vatsa se osa minkä haluan piilottaa.
  Vesi juoksussa tekniikka on tärkeää. Muista että mitä vähemmän käyttää käsiä sen tehokkaampi treeni. Jalkojen käyttö on ykkös juttu,eikä ne saisi yltää pohjaan ollenkaan. Liikaa näkee omassa hallissa semmosta vesijuoksua mikä on kaukana tehokkasta…

  1. Joo kyl uimapuku sopii uimahalliin, mutta musta se on vaan niin epämukava. 😀 Se vatsaosio siinä. 😀 Mä en käyttäny käsiä vesijuoksussa lopuks ollenkaan, niin oli paljon rankempaa! Mut just luin, että käsiä pitäis käyttää samalla tavalla ku normijuoksussakin? Tuolla Mäkelänrinteessä ei jalat yllä pohjaan juoksualtaassa!

 10. Mä testasin vesijuoksua täällä mun uimahallissa, VÄHÄNKÖ porukka kyyläsi (koska täällä Ruotissa se on lähinnä vanhukset ainoastaan jotka sitä harrastaa) Sitäpaitsi täällä piti vielä maksaa siitä kellukehommasta, eli taidan jättää väliin tulevaisuudessa. Miksi siitä pitää maksaa? Onko porukalla niinku ihan hirvee hinku pölliä vesijuosksuponttooneja? Hehe.

  Kun uimapukuun tulee, niin kelpuutan ainoastaan sellaiset, jossa on ristikko selässä – eli vähän niinku uimareille tarkoitettu.. ja kokouimapuku uimahalliin. Jos ois kroppa biksuihin, ehkä – tosin ei mitään rantsuversioita.. Mutta kun uin niin hirveetä vauhtia (:P) niin varmaan tippuis päältä kuitenkin.

  1. Heh no Mäkelänrinteessä sille on ihan oma altaansa, eikä kukaan kyylää. 🙂 Mä luulin, et ne juoksuvyöt ois maksullisia, mut ei ollu! Emmä kyl aatellu, et noi biksut ois mitenkään kroppakysymys…Samalla tavalla kokouikkarista vartalon näkee, paitsi ei nyt sitä vatsaosuutta? 😀

 11. Mä tykkään uimisesta ihan hulluna, mutta jotenkin on vaikea raahautua sinne halliin vaikkei edes olisi kaukana. Seinän toisella puolella hyppään aina talvisin futsal-pelejä katsomassa muttei vaan altaiden puolelle pääse… Oon kans haaveillut sellasesta tekniikkakurssista mutta ovat aina olleet huonoihin aikoihin niin ettei ole sopinut. Mun yks työkaveri on kyllä kuulemma pitänyt niitä kursseja niin vois varmaan siltä joskus kysyä jos se lähtis siideripalkalla pitään mulle omaa kurssia 😀

  1. Mun pitää kans nyt opetella tekniikkaa tosissani! Eilen just selailin tommosia töistä roudaamiani uimaoppaita, vaikuttaa uiminenkin vaikeelta! 😀

 12. Niin ja uikkareista, niitä saa sellasia uimatoppejakin joissa on vähän maha enempi peitossa. Käytin ite pitkään sellasta, kun oli hankala löytää sopivaa kokouikkaria kun oon aika pitkä niin ne on kaikki liian lyhyitä. Mutta sitten säkällä löysin hennesiltä sellasen joka ei kinnaa asioita vakoon turhan tehokkaasti eikä silti tarvinnu ottaa mitään kolmea kokoa liian isoa että pituus riittää. Boobseja se ei kyllä mitenkään kannattele, tuntuu ettei sellasta ookaan, missä olis kaikki otettu huomioon 😀

  1. Joo mä yhet tommoset näinkin. 😀 Mut nyt on kyl ihan täydelliset. <3

 13. Piti kommentoida tähän aiemmin, mut unohdin.

  Oon ihan surkea uimaan, nipin napin pysyn pinnalla sen vaaditut 200m mut senkin vaan jos saa uida osan selällään… En osaa edes kellua! Onneksi poikaystävä on luvannut opettaa uintitekniikkaa, niin pääsen ehkä lievästä hukkumispelostani eroon. Löysin just alemyynneistä ihanan sähkönsinisen Addun kokouikkarin, se on makee!

  1. Mullakaan ei oo mitään uintitekniikkaa, ostin vasta nyt uimalasit ja alan harjottelee! Meijän pitää mennä joskus yhessä, nyt ku muutatki kerran tänne HELLsinkiin. 🙂

 14. Täytyypä kommentoida vaikka vanha postaus onkin, itseä kiinnostava aihe, kilpauimari kun itse olen. Suosittelen siis lämpimästi tekniikkakurssia jos olisi yhtään kiinnostusta käydä useammin uimassa, tuo uintiin paljon lisää iloa kun on enemmän tietoa siitä mitä tekee eikä ole milloinkaan oloa ettei kuuluisi altaaseen. kursseja kannattaa omalta hallilta kysellä 🙂 ja kursseja on tosiaan ihan vain aikuisille tarkoitettuja, oma isäni tällaisen kävi, kun näytti että tytär (minä!) niin hyvin siellä altaassa viihtyy! 😉 sanoi että uinti on paljon mukavempaa kun osaa edes vähän. Ja viimeisenä mainoslauseena: uinti on palkitseva harrastus ja todella tehokasta treeniä, eikä siinä edes huomaa hikoilevansa!

  1. No ei tää nyt niiiin vanha postaus kuiteskaa viel oo! 😛 Mutta oot ihan oikeessa! Oon miettinyki, että pitäis noita kursseja kysellä tuolta uimahallilta. Ihan eka haluisin kuitenkin ite harjotella vähän ennakkoon mm. hengitystekniikkaa.

Vastaa