Ihanan kamala Roaccutan

Yksi syy siihen, miksi aloin bloggaamaan, on juurikin tämä: salaisesti toivon, että blogiini eksyy silloin tällöin hakukoneiden kautta ihmisiä, jotka kokevat höpinäni myös ehkä hieman hyödyllisiksi. Siksi kirjoitan nyt aiheesta, joka puhututtaa ympäri internetin keskustelupalstoja ja juuri niiden keskustelupalstojen lukeminen voi olla virhe.

Teininä kärsin kauan todella huonosta ihosta, finneistä jotka jättivät ilkeitä arpia. E-pillerit toivat tähän helpotuksen ja ne aloitettuani (Diane Nova->Yasmin->Yasminelle) ihoni on ollut ihan ok-kunnossa. Ei se tosiaankaan mikään täydellinen ole koskaan ollut, mutta suhteellisen finnitön ja minulle ihan kelpaava. Tämän vuoden keväällä kuitenkin tapahtui jotain, en tiedä mitä, mutta leukapieliini alkoi ilmestyä ”hormonifinnejä” ja ne olivat sitä luokkaa, jotka eivät kadonneet millään ja kun lopulta katosivat, jättivät myös jälkeensä ilkeän punaisen arven. Jonkin aikaa tuskailin asian kanssa, ja lopulta marssin ihotautilääkärille ja suorastaan vaadin Roaccutania, eli sitä pelättyä myrkkyä. Olin lukenut ihan tarpeeksi antibioottikuureista, jotka tuovat hetken helpotuksen mutta kuurin loputtua finnit palaavat. Halusin samantien sen rajuimman vaihtoehdon, joka kyllä oikeasti oli se, joka tässä tapauksessa jotenkin pysyvästi voi auttaa. En enää mitenkään jaksanut sitä finnihelvettiä, josta jo teininä jouduin kärsimään, sitäpaitsi nämä finnit olivat oikeasti myös TODELLA KIPEITÄ. Ja pelkäsin pysyviä arpia, joista kokemusta ja ikuisia jälkiä jo ihan tarpeeksi.

Kesä oli kuitenkin tulossa, ja koska Roaccutania saa naisille määrätä vain sen naurettavan pienen määrän kerrallaan ja sekin pitää hakea viikon sisällä reseptin määräämisestä, oli tietenkin luvassa hankaluuksia mm. lääkärin pitkän kesäloman takia. Onnistuin kuitenkin popsimaan sen hieman yli 3 kuukauden (2 x 20 mg/pvä) lääkkeet ja kesähän siinä sitten tosiaan meni.

Entäs ne pelätyt sivuvaikutukset? Noh, nehän ovat tietenkin täysin yksilöllisiä. Omalla kohdallani kävin läpi melkoisen määrän ikäviä, joskin enimmäkseen odotettuja sivuvaikutuksia. Nämä tuntuivat vaihtelevan jatkuvasti, ei ikinä tiennyt, mitä seuraavalla viikolla on odotettavissa. Ensin kuivui huulet, tai no, huulista oikestaan kuoriutui iho pois kokonaan. Ja sitten tapahtuikin jotain sellaista, jonka takia oli pakko ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä huuleni turposivat noin kaksinkertaisiksi normaaliin verrattuna. Voi kuulostaa monesta aika ihastuttavalta sivuvaikutukselta, mm. oma äitini oli aivan innoissaan tästä, näytin kuulemma tosi seksikkäältä turbohuulineni. Nojoo, ei kyllä tuntunut hirveän seksikkäältä, kun huulet lisäksi olivat ihan pirun kipeät! Tämä kuitenkin meni helpotuksekseni ohi muutamassa päivässä, koska sitkeästi jatkoin lääkkeen syömistä. Huulet kuitenkin olivat se ärsyttävä asia koko yli kolmen kuukauden ajan, huulirasvaa sai laittaa JATKUVASTI. Hetkeäkään ei pystynyt olemaan ilman ja esim. syömisen jälkeen piti suorastaan juosta huulirasvapurkin luo. Tavallinen huulirasvatuubi ei edes aina riittänyt, vaan piti välillä käyttää paksua kosteusvoidetta.

Iho sen sijaan ei kuivunut tai ainakaan irtoillut lähes lainkaan, mutta siitäkin tuli jotenkin ”paljas” ja todella ohut ja se kiilteli oudosti (tästäkin tosin sain ulkopuolisilta positiivisia huomautuksia). Ohut on iho vieläkin, vaikka lopetin lääkkeen jo kaksi kuukautta sitten. Ihoni ei myöskään huonontunut missään vaiheessa kuuria, vaikka sitä pelkäsin. Ihohuokoset kyllä suurenivat hieman, mutta finnien tulo loppui jo noin viikon kuluttua kuurin aloittamisesta, tosin muutamia tuli vielä ihan kuurin lopulla, tosin pieniä ja harmittomia.

Yksi pahimmista sivuvaikutuksista oli hillitön lihaskipu, erityisesti aina urheilemisen jälkeen. Tästä lääkäri varoittelikin, mutta treenasin silti entiseen malliin. Selkä kipeytyi kaikista eniten ja erityisesti iltaisin oli tuskan paikat. Tämä oli kuitenkin vielä pientä siihen verrattuna, että kuurin loppupuolella tuli ikäviä ”en saa kunnolla henkeä” -tuntemuksia. Kärsin niistä pitkin päivää, mutta pahin tuli iltaisin nukkumaan mennessä. Aluksi kyllä epäilin, että olen vain vainoharhainen ja kuvittelen kaiken, mutta luulisi tämän ilmaantuneen sitten heti kuurin alussa. Eikä mulla tapana ole yleensä kuvitella tuommoisia. Tämän takia piti kuitenkin muutamia päiviä syödä vain puolet määrätystä annoksesta, lääkäri tietenkin oli sopivasti lomalla. Tämä määrän puolitus helpottikin oloa huomattavasti ja palasin pian normaaliin annostukseen. Hengenahdistusta kesti pari viikkoa, kunnes sekin taas yhtäkkiä katosi ja sitten kuuri olikin jo lähes loppu. Kamalaa kuurin aikana oli myös hillitön hikoilu, mitä lääke monille aiheuttaakin. Pahimmillaan hikoilin myös kasvoista ja erityisesti jumpassa hikoilin niin paljon, että teki kyllä mieli selitellä muille, että ”en mä hei normaalisti näin paljon hikoile!”

Nyt 2 kk kuurin loppumisesta ihoni on edelleenkin todella ohuen näköinen ja keväällä tulleet arvet näkyvät ihossa paljon selkeämmin. Pari hassua näppylää on kuurin jälkeen tullut, mutta ne ovat kadonneet lähes samantien. Hauskaa muuten, että kun tuskailin sivuvaikutusten kanssa, kävi ilmi, kuinka moni tuttavistani on ko. kuurin joskus elämänsä aikana syönyt ja sain hyviä vinkkejä esim. kosteusvoiteen suhteen. Ja ai niin! Kesä ei suinkaan ole mikään este kuurin syömiselle, vaikka se ohentaakin ihoa ja näin tietenkin myös palaa herkemmin. Pidin huolta ihon suojaamisesta auringossa, mutta otin kyllä arskaa ihan entiseen malliin. En palanut, mutta rusketuin huomattavasti enemmän, kuin mitä yleensä Suomessa kesäisin!

Summa summarum: Jos naamaan alkaa ilmestyä arpia jättäviä finnejä, on Roaccutan ehdottomasti ainakin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Mutta niitä keskustelupalstoja ei kannata pahemmin lueskella. Ehkei tätäkään postausta! Jos iho kuitenkin alkaa kiukutella toden teolla, on ihotautilääkäri se ainoa oikea paikka. Akne on ihosairaus, joka saadaan kuriin lääkkeillä. Pieniin näppylöihin ja lievästi epäpuhtaaseen ihoon auttaa kosmetologi ja hyvät putsausaineet, mutta vaikeassa aknessa ne saattaa vain pahentaa tilannetta. Ja ruokavalio…kunnon aknen tapauksessa sillä ei ole mitään merkitystä. Vaikka miten monta litraa päivässä juot vettä ja elät kasviksilla, iho on silti huonossa kunnossa. Siispä mars lääkäriin.

Ja voin muuten kertoa omastakin kokemuksesta, että jos teininä aloit popsimaan e-pillereitä mm. ihon takia, niin kun lopetat e-pillerit, aika suurella todennäköisyydellä helvetti on taas irti. Roaccutanin aikana naisten pitää ainakin periaatteessa noita hormoneja vetää, mutta tiedän kyllä tapauksia, joissa lähdetään hys hys -linjalle. Kuitenkin, raskaaksi ei kuurin aikana saa eikä kannatakaan tulla. Aikuisiällä Roaccutania määrätäänkin aika paljon juurikin niille, jotka ovat e-pillereistä luopuneet. Ja sitten pitäisi taas kuurin ajaksi ne pillerit aloittaa…aika turhauttavaa. Minultahan ei raskaustestejä otettu, koska e-pillereitä jo valmiiksi söin. Maksa-arvot kyllä testattiin kuurin puolessa välissä. Lääke itsessään ei ole kovinkaan kallis, mutta tietenkin vierailu yksityisen ihotautilääkärin vastaanotolla ja yksityisen lääkäriaseman labrassa maksaa jo lähes 100 euroa. Onneksi reseptin uusimisesta ei tarvinnut enää maksaa, eli lääkärin luona ei tarvinnut ravata jatkuvasti, vaan lääkäri uusi reseptin soittamalla valitsemaani apteekkiin.

Hienoa, jos joku jaksoi lukea tämän loppuun asti! Löysikö joku tämän tekstin myös kiinnostavaksi ja/tai hyödylliseksi?

EDIT 5.3.2014 Koska tätä postausta edelleenkin päivittäin tullaan lukemaan, niin haluan kertoa tämän: ensimmäisen Roa-kuurin jälkeen iho pysyi hyvänä noin puolisen vuotta, jonkä jälkeen tilanne palautui aika lailla lähtötilanteeseen. Sain toisen samanpituisen Roa-kuurin, jonka aikana oireet olivat vain älyttömät lihaskivut, etenkin selässä. Ja käsien ihottuma. Ei mitään hengenahdistuksia. Tämäkin kuuri auttoi loppumisensa jälkeen sen puolisen vuotta, kunnes finnejä taas alkoi tulla. Sen jälkeen olen kokeillut monia ulkoisesti käytettäviä voiteita, suolasaippuaa ym. Paras apu, edelleenkin, on apteekista ilman reseptiä saatava Basiron AC. Se todella auttaa, jos käyttää päivittäin. Aluksi iho voi punoittaa ja kutista, mutta itselläni tämä oli ohimenevää. Käytän edelleenkin Basironia joka ilta meikkien putsauksen jälkeen ja sen ansiosta suuremmat finnit pysyvät aika hyvin poissa. Tsemppiä kaikille iho-ongelmaisille!

142 Comment

 1. entinen akne says: Vastaa

  Niin juu. Ja minullekin puhkesi crohn vuosi roan syömisen jälkeen. Tiedä häntä mikä on osuus kuurilla vai onko.

  1. Mulla 2 Roa-kuuria auttoi niin, että ne arpea aiheuttavat finnit jäi pois. Akne on ihosairaus, ja olen erittäin tyytyväinen, että Roa-kuurit tuli syötyä, vaikka iho ei edelleenkään ole hyvä. Ja kyllä suosittelen ihotautilääkärin ja Roan puoleen kääntymistä ihan kaikille, jotka oikeasti kärsivät aknesta. Valitettavasti mä en jaksa uskoa, että jonkun ruoka-aineen pois jättämällä oikeasti vaikea akne paranee, tai sillon kyse ei ole vaikeasta ihosairaudesta.

  2. Anne-Maria says: Vastaa

   Hei, tarkoitatko että sinulle puhkesi chron suolistosairaus? Jos näin niin sehän on ihan kamala
   Sairaus ja vielä jos sen sait ”sivutuotteena” kun hoidit toista sairautta 🙁 Todella kurja juttu.

 2. Orgametril74 says: Vastaa

  Hei. Olen 42 vuotias nainen. Oli teini – iän akne ja siihen oli Apocycklin ja Basiron. Olin silloin 12 – 16 v. Se meni ohi. Kuukautiset alkoi kun olin 10 vuotias ja kun 39 vuotiaana alkoi kilpirauhasen liikatoiminta niin vuodot tuli jatkuviksi ja tuskallisiksi. Yleislääkäri määräsi Orgametriliä 10 mg vrk annoksella ja kuukautiset kesti pois. Suositteli kohdunpoistoa kun tiesi ettei ole koskaan ollut sukupuolielämää eikä tule olemaan. Olen invalidisoitunut selkäleikkauksessa ja seksi ei ole kiinnostanut koskaan. Gyne ja myöhemmin ihotautilääkäri pitivät minua iästäni huolimatta aivan teininä ja kielsivät Orgametrilin käytön. Liikatoimintainen kilpirauhanen poistettiin 75 % 2 v sitten ja loput vuosi sitten. Korvaava tyroksiinihoito teki ihottuman heti ja arvot oli liikatoiminnalla. Lääke lopetettiin ja ihottuma hävisi. Arvot keikahti vajaalle ilman oireita ja tyroksiini & ihottuma alkoi uudelleen. Endo ei halunnu tavata ja väitti että kaulan paksuuntuminen, kuivasilmäisyys, silmien pullistuminen ja ihottumakin on vain mielikuvitustani ( silmä – ja yleislääkärit oireet todenneet mutta sillä ei ollut merkitystä ) . Kaikkialla ( kaula, selkä, kasvot, rinnat ) oli 2 – 8 cm märkäpäitä joihin ei 6 kk tetrasykliini maksimiannoksella auttanu eikä dalacinliuos, hygienialla ei tekemistä ihottumaan. Tuskaa! Ihotautilääkäri määräsi Isotretinoin Actavicksen ensin viikko 20 mg sitten 2 tbl vrk eli 40 mg. Tiesi Orgametrilista ja kuin gynekin piti täysin teininä eikä uskonut seksittömyyteen. Nauroi ääneen kuin gynekin kun sanoin jatkuvista vuodoista ja kovista kivuista. Ihmetteli miksi tarvitsee käyttää kilpirauhasta korvaavaa tyroksiinia kun kilpirauhanen on poistettu. Ei usko lääkkeen aiheuttavan ihottumaa. Sanoi että kuukautiset alkaa 2 kk käytön jälkeen ja ne on jatkuvat. En ehtinyt käyttää kuin 3 vrk kun ne jo alkoi! En tiedä pitääkö Orgametril lopettaa.
  Lääkäri käski varmuudeksi syömään erittäin kevyesti ja niukkarasvaisesti. Kolesteroli 4 ( ldl eli huono oli 3.5 ja hdl eli hyvä 0,5 ) . On pumppuvikakin mutta lääkärit kardiologia lukuunottamatta laittaa luulottelun tiliin. Käytän voita ja kananmunia & maksamakkaraa ja kermajuustoa päivittäin, niitä lääkäri suosittelee. Lääkäri muistutti vain silmätippojen käytöstä. Olen kokenut ne haittaavina enkä käytä. Huulet on lautoilla, nahkat pois mutta ei saa käyttää huulirasvaa, ei vartalovoiteita, ei vitamiineja, ei hivenaineita, ei kalaöljyjä eikä maitohappobakteereita. Ei apua 3 vkon käytön jälkeen. Kilpirauhasarvot liikatoiminnalla huolimatta minimilääkityksestä. Liikatoimintaoireet. Tällainen erilainen kokemus minulla.

 3. Jose says: Vastaa

  Minäkin nyt kommentoin tähän vanhaan ketjuun 🙂 Ja kyllä – löysin tänne googlailtuani Roaccutanista! Itsellä alkaa Roa-kuuri tammikuussa. Oon muuten tosi iloinen, että löysin blogisi! Tää on oikein tämmöistä vertaistukea myös, etten sanoisi. Ja pidän kyllä tyylistäsi ja asenteestasi 🙂
  Minun aknehistoriani on alkanut jo yli 20 vuotta sitten. Ikää on nyt 33 vuotta. Yläasteelle mennessäni minulla oli jo tosi paha akne kasvoissa. Pahin alue olivat posket. Akneeni olisi pitänyt reagoida jo paljon aikaisemmin, mikä harmittaa näin jälkeen päin kovasti. Posket ehtivät arpeutua pahasti. Söin silloin kaksi kuuria Roaa, joista ei ollut minkäänlaista apua! Kasvoilleni ei tapahtunut siis yhtään mitään. Edes huulet eivät kuivuneet. Toki en nyt muista enää, minkälaisesta annostuksesta oli kyse, mutta mielestäni erikoista, että vaikutusta ei ollut mitenkään nähtävissä.
  Sitä, kuinka paljon akne on vaikuttanut (ja vaikuttaa edelleen) itsetuntooni ja koko minuuteeni, en pysty edes selittämään. Vain saman kokenut tietää sen. Ilman aknea olisin varmasti tänä päivänä erilainen ihminen.
  Noh, mikään ei siis auttanut. Ihan kaikki tuli kokeiltua. Ollessani noin 20-vuotias kosmetologini suositteli viimeisenä oljenkortena minulle silloin uutta BION-sarjaa. Ostin koko tarvittavan satsin ja mitään en odottanut koko sarjalta. Mitä enää siinä vaiheessa olisi voinut odottaa. Ei mitään. Mutta jotakin ihmettä tapahtui. Muistan, kuinka kasvojeni iho rupesi uusiutumaan todella rajusti! Ja se kaikista pahin akne pikku hiljaa hävisi. Se oli uskomatonta! Eiväthän kasvoni olleet missään nimessä mitenkään nätit; satunnaisia näppyjä oli totta kai edelleen, mutta pahinta olivat arvet. Ja tietenkin minulla on myös erittäin herkästi arpeutuva iho ja arvet paranevat minulla kautta kropan todella, todella huonosti. Totta kai.
  Noh, tähän vuoteen saakkaa ihoni on ollut mikä on: minun mittapuulla ihan ok. Pahimpien aknevuosien aikana päätin, että jos joskus minun ei tarvi meikata joka kerta kun poistun kotoa, en sitä tee. Ja sitä toteutinkin melko pitkään. Pystyinkin monta vuotta keskittymään lähinna arpien hoitamiseen. Ja voin kertoa, että sekin on myös melko turhauttavaa. Kävin vuoden alussa jopa kaksi kertaa TCA-kuorinnassa, joka mielestäni toimi ihan hyvin. Punaisiin arpiin ei niinkään, mutta kuoppa-arpiini sain sieltä apua.
  No, kaikki tietenkin muuttui aivan yhtäkkiä joskus tässä keväällä… akne palasi monen vuoden tauon jälkeen takaisin! Olen monesti nähnyt painajaista, jossa minulle onkin akne palannut pahana takaisin. Ja siitä painajaisesta on ollut ihana herätä. Nyt vain ihmettelen, että onko tämä varmasti totta vai sitä painajaista! En kyllä jaksaisi koko sitä rumbaa alusta TAAS. TCA-kuorintojen lopputulokset ovat enää muisto vain, koska ihoni on taas arpeutunut pahoin. Ja nyt myös niiltä paikoilta, missä ei vielä arpia ollut. Kasvoilleni kun näppy tulee, niin se saattaa mököttää siinä täysin muuttumattomana viikko tolkulla – ja mahtava arpi on taattu.
  Syitä aknen räjähtämiselle olen miettinyt ihan hulluuden partaalle, ja syytä en keksi. Ja kuten ihotautilääkärini minulle totesi; ei mitään syytä välttämättä löydykään. Se vain tulee takaisin.
  Kaikki on taas kokeiltu, myös se BION josta ei tällä kertaa ollut apua. Iho näköjään muuttuu vuosien saatossa. Nyt olen siis toiveessa, että kun tammikuussa pääsen aloittaamaan Roa-kuuriin, siitä olisi nyt tässä iässä apua.
  Ja johan tuli pitkä kirjoituskin 😀

  1. Kissis says: Vastaa

   Voi ei, symppaan todella paljon! Täällä monet ovat kommentoineet eri ruokavalioista jne., mutta oikea akne on sairaus, johon auttaa lääkkeet. Pienemmistä finneistä voi päästä eroon pienilläkin muutoksilla, mutta arpia tekevät finnit ovat eri asia. Munkin olis pitänyt tehdä iholle jo sillon nuorena heti jotain, eikä kärsiä niistä jättimäisistä finneistä jotka jättivät arpia. Arpia mulla on edelleen, mutta ei niin häiritsevästi, että jaksaisin maksaa noista hoidoista – mulla arvet on yhtä lukuun ottamatta vaan punaisia, ei onneksi kuoppia – ne parani tosi kivasti sillon nuorempana. Isoja finnejä mulle ei onneksi enää tule, vaikka mikään hyvä iho mulla ei olekaan. Mutta varmasti ikuisesti ajattelen sen pahemmaksi kuin mitä se oikeasti on, kun tuon pahan aknen on kokenut, kyllä se vaan itsetuntoon vaikutti todella paljon. Eiköhän mullekin tässä vielä joskus jotain pahempaa iho-ongelmaa pukkaa…

   Tuosta BIONista en ole muuten kai kuullutkaan, vaikka ihoon on kyllä mennyt paljon rahaa!

   Mutta tsemppiä Roaan, toivottavasti siitä olis nyt apua! Veikkaisin, että annostus oli pielessä, jos ei toiminut yhtään. Käy toki kertomassa, että miten menee. 🙂

 4. Jose says: Vastaa

  Kiitos 🙂 Jep, se on niin totta. Akne on SAIRAUS, josta ehkä kai joskus paranee. Ja sekin on myös totta, että aknen sairastanut helposti ajattelee ihonsa (ja ulkonäkönsä) luultavasti paljon pahemmaksi kuin mitä se todellisuudessa on. Nyt itsekin kun mietin naamaani vaikka vuosi sitten, tulee mieleen, että olikos se sittenkään nyt niin pahan näköinen…? Ainakin jos vertaa tähän nykytilanteeseen. Ja jos tässä saa nyt alkaa purkautumaan, niin miksi ihmeessä kun asiat on muuten hyvin niin sitten puhkeaa akne uudestaan muistuttamaan, että “Tadaa! Täällä ollaan edelleenkin! Että sulla ei nyt liian hyvin menis…” Toki pitää olla onnellinen, että sitä on muutoin asiat hyvin ja on terve, mutta ei se siltikään vie pois tätä tympäännystä omaan naamaan.

  Mutta joo 🙂 BION oli kyllä ihme tököttiä siihen aikaisempaan akneeni! Mutta kuten varmasti jokainen aknen kanssa kaimppaileva/kamppaillut tietää; se mikä toimii toisella, ei välttämättä toimi taas toisella. Mutta todellakin kokeilemisen arvoinen sarja. Omallakin kohdalla kuitenkin puhutaan tuhansista euroista, kun kyse on kasvojen hoidosta. Ja kaikkihan on kokeiltava! BIONilta löytyy myös näppärät ja kohtuuhintaiset kokeilupakkaukset, niin ei tarvi heti ostaa täysikokoisia pönttöjä.
  Tällä hetkellä minulla on käytössä suomalainen BTB13 Medical linja. Noh, eihän se aknea ole vienyt pois, mutta muutoin rauhoittanut herkkää, punakkaa ja pintakuivaa ihoani. Niiltä kohdin, missä ei nyt satu olemaan finnejä ja arpia on ihon väri kyllä tasoittunut.

  Jep, toivotaan että Roa auttaisi nyt! Ja käyn kyllä kertomassa, miten naaman kanssa sujuu 🙂

  1. Kissis says: Vastaa

   Mulla taas nyt vuorossa Esse, probioottista ihonhoitoa! Olin lauantaina Esse-kasvohoidossa ja koskaan ei oo iho näyttänyt niin hyvältä kuin sen jälkeen. 😮 Ja vaihdoinkin ihonhoitoni nyt kuukauden ajaksi Esseen kosteutuksen osalta, kuukauden päästä on uusi aika varattuna. En ole käyttänyt Basiron AC:ta nyt lainkaan ja ihme kyllä ei oo tullut näppyjä. Tästä tulossa postausta lähiaikoina! 🙂 Näyttäis siltä, että Esse sopii mulle.

 5. Jose says: Vastaa

  Ooh, kuulostaa hyvältä! Itse asiassa taisi olla viime viikolla kun kävin googlailemassa Esse-tuotteista 😀 Joten jään kyllä mielenkiinnolla odottamaan Esse-postaustasi 🙂

 6. Sybila says: Vastaa

  Dr. Hauschkalla on hyvä protokolla normalisoida ihon kuntoa, vaatii 6 kk- 2 vuotta säännöllistä hoitoa osaavan Dr. Hauschka-kosmetologin ohjeilla ja aineilla, aknekuuria ei saa muualta. Kyseessä on luonnonkosmetiikka, jolla ei ole sivuvaikutuksia eikä ohenna ihoa – ohut iho on nimittäin hankala hoidettava ja ikääntyy nopeammin kuin paksu iho.
  Esse on myös luonnonkosmetiikkaa ja olen siitäkin kuullut hyvää.
  Luonnonkosmetiikalla hoidettaessa muutos ei ole hyvässä eikä pahassa niin radikaali, joten sen kanssa pitää olla kärsivällinen ja pitkäjänteinen.

  1. Kissis says: Vastaa

   Esseä oon kokeillutkin ja ollut Essen kasvohoidoissakin (blogiyhteistyö). Tykkäsin kyllä!

Vastaa