Vilkkuluomiongelmia (ei herkille!)

No niinpä niin. Just kun ehdin jo riemuita Reiskan hyvinvoivista silmistä, se vetäs eilen pitkästä aikaa vilkkuluomikortin esiin.

Kun Reiska tuli meille kolme vuotta sitten, sillä oli silmätulehdus molemmassa silmässä ja toisessa juurikin tämä sama vilkkuluomiongelma. Lähes 500 euron eläinlääkärikustannusten jälkeen sille määrättiin antibioottitippoja silmiin sekä kuukauden kestävä suun kautta annettava antibioottikuuri. Tällä sisäisellä kuurilla nyt tuskin oli mitään merkitystä mihinkään, sillä silmien antibiootit ne oli, jotka siihen silmätulehdukseen auttoivat. No mutta siitä lähtien tämä vilkkuluomi on pysynyt paria kertaa lukuun ottamatta piilossa ja niillä muutamalla kerralla olen saanut pyöräytettyä silmäluomen päältä sen piiloon. Eilen normisilmätippojen laittamisen jälkeen se kuitenkin taas tuli esiin ja ainahan se tietenkin näyttää PAHALTA. Ja pelkään, että Reiska raapii sitä ja se vaurioituu.

En ole eläinlääkäriltä saanut oikeen minkäänlaista selitystä tähän vilkkuluomen esille tuloon, kun se tosiaan näkyy tällä tavalla vain todella harvoin. Kun kerroin tästä eläinlääkärille, ja että olen sen pyöräyttänyt pari kertaa takaisin paikalleen, eläinlääkäri vaan ihmetteli asiaa. Mutta miksi tämä tulee esille, töniikö Reiska sen itse tassullaan paikoiltaan? Käykö näin muillekin kissoille?

Tällaisen tekstin löysin clinivetin sivuilta jo aiemmin:

”Vilkkuluomi eli kolmas silmäluomi on kiinnittyneenä alaluomen taakse ja vilkkuluomeen kiinnittyneenä on kyynelrauhanen. Toisinaan kyynelrauhanen voi ”pullahtaa” näkyviin silmän sisänurkassa ja vilkkuluomi taittuu ulospäin. Taittuminen näkyy punaisena pallona silmän sisänurkassa ja ilmiötä kutsutaankin nimellä cherry eye eli kirsikkasilmä. On yleistä , että ensin tämä näkyy vain toisessa silmässä , mutta myöhemmin sairastuu myös toinen. Burmat ovat tämän ongelman suhteen yliedustettuina. Jälleen kerran kirurginen hoito takaa parhaan lopputuloksen. Hoitamattomana vaiva voi johtaa sarveiskalvon haavautumiseen.”

Tällainen sarveiskalvon haavauma sillä nimenomaan oli tuossa silmässä jokunen viikko sitten. Tosin silloin tätä cherry eyeta ei kyllä ollut.

Aamulla, 6 tuntia yllä olevan kuvan jälkeen, tilanne näytti tältä:

Eli pientä punoitusta lukuun ottamatta silmä on ihan OK.

Alkaa kyllä totisesti mennä hermot noihin silmiin ja kun mikään tutkimus ei ole kertonut mitään poikkeavaa. Kai ne pitäis sit taas kerran tutkia kunnolla, vaikka turhaa se taitaa olla. Burma taitaa olla aika helevetin silmäsairas rotu. 🙁 Ja Reiskalla nämä silmäongelmat tuntuvat olevan jatkuvia.

14 Comment

 1. Voi Reiska-parkaa :(. Onpa ikävä, ettei ongelmat sittenkään pysyneet kauaa poissa :(.
  Toivottavasti saatte tähän ongelmaan ratkaisun pian!
  Ootko tuota kirurgista toimenpidettä miettinyt? Auttaisiko se asiaa?

 2. No en oo miettinyt, kun ei eläinlääkäri oo sitä ottanut mitenkään esille. Ja kun ei tuo vilkkuluomi varsinaisesti oo ollut mikään ongelma, kun eihän se tosiaankaan usein tuolla tavalla tuu esiin, viimeks ehkä joskus 2 vuotta sitten…eli toivottavasti ei tuu tavaks! Mutta jatkuvasti on silmissä jotain, ja se v*tuttaa.

 3. Ella says: Vastaa

  Ai nyt taas toi vilkkuluomi vaivaa 🙁 Reiskalla ei oo oikein ollut onnea noiden silmien kanssa.

  Onko eläinlääkäri ehtinyt missään vaiheessa nähdä, miltä toi silmä näyttää oireillessaan? Jos ei, niin ehkä ne vois noista kuvista saada jotain lisävihjeitä siihen, mikä siinä silmässä oikein on vialla. Jos kissaa ei siis ehdi kiikuttaa hoitoon niin aikaisin, että oireet ois vielä näkyvissä.

  Ja oisko esim. mahdollista saada Reiskaa tuon Kirsi Juutin katsottavaksi niiden silmäongelmien kanssa? Kun se on kerran tuon artikkelinkin kirjoittanut, niin sillä selvästi on jotain näkemyksiä edes siitä, mistä ongelmat voi johtua ja että niille voi jotain tehdäkin 🙂 Rahanmenoahan se kyllä tarkoittaa, mut sitähän menee muuallakin..

 4. En muista onko toi cherry eye ollu ainakaan tossa määrin esillä sillon, kun pentuna sitä sinne Felinaan kiikutettiin. Mutta siellä ne kyllä ymmärsin yskän ja sillonhan tosiaan niitä tuloksia lähetettiin Saksaan asti ja tutkittiin kaikki mahdollinen jokaista karvaa myöten. 😀 Nythän se ei tosiaan ookaan pariin vuoteen näkyny ja nytkin oli tosi ohimenevää, eli ei se oo esiintyny kun sen muutaman tunnin ajan aina. En siis ole sitä nyt viemässä mihkään, jos ei taas jotain tosi huolestuttavaa ilmaannu. Sit kun taas ilmaantuu tai / ja kun mennään kuitenkin varmaan joskus tässä tulevaisuudessa ottamaan jotain rokotuksia, niin näytän kuvamatskua ja pitää vielä kerran miettiä, jos ne silmät tutkittaisiin kunnolla. Tuntuu vaan tosi turhalta, kun se on tehty niin usein, eikä mitään vaan yksinkertasesti löydy. Eikä tosiaan tee mieli maksaa paria sataa euroa uudestaan ja uudestaan, kun tietää jo etukäteen tuloksen…Mielelläni maksaisin mitä vaan, jos tää asia saatais jotenkin ratkaistua, mut mä en oikeasti usko, että sellaista ratkaisua onkaan. Nää vaan tuntuu ikuisuusvaivoilta. 🙁

 5. Voi Reiska-ressukkaa 🙁 miten paljon lie sattuu kissaparkaan tuollainen vaiva. enpä ole ikinä nähnyt kellään maatiaismussukoilla minkäänlaisia silmä-oireita niin nytpä näin miten pahalta semmoiset voi näyttää… paranemisiin

 6. Tuo cherry eye ei taida olla itsessään mitenkään kivulias, hieman epämukava vaan. Mutta onneksi on nyt pysynyt taas poissa.

 7. Elisa says: Vastaa

  Meillä oli ihan tavallisella maatiaiskissalla kanssa hurjan paljon silmäongelmia. Epäiltiin allergiaa, klamydiaa ja ties mitä kaikkea ja antibiooteilla tulehdus katosi hetkeksi mutta tuli sitten taas takaisin. Lopulta joku fiksu lääkäri keksi, että kissan luomet kasvavat hieman sisäänpäin, tai oikeastaan ripsiosa kasvaa sisäänpäin ja se aiheuttaa jatkuvat tulehdukset. Kalliin leikkauksen jälkeen katti voi todella hyvin eikä ole ollut mitään ongelmia 🙂

  Harmitti vietävästi kun ”turhiin” eläinlääkärikäynteihin meni satoja euroja kun lääkärit eivät vaan osanneet sanoa mitään. Sitten yksi fiksu sai meidän kisun taas näkökykyisten piiriin.

  Paranemisia sinne Reiskalle ja toivotaan että jostain sais avun tuohon vaivaan!

 8. Kiinnostavaa! Kiitos tästä informaatiosta! Seur. kerran kun eläinlääkärille mennään, joko silmien takia tai muuten, niin pitää tosiaan vielä tiedustella noiden silmien perusteellisesta tutkimisesta.

  Nyt silmät on olleet taas ihan OK…ainakin vähän aikaa. Puuta koputan.

 9. Elisa says: Vastaa

  Kannattaa tosiaan tutkituttaa perusteellisesti, meidän tais olla ihan joku erikois-ell kun nyt tarkemmin muistelen. Meidän kissalla meni asiat siis niin huonoiksi, että näki kyllä jotenkin mutta esim. hyökkäsi perhoskoirani kimppuun kun ilmeisesti turvonneiden silmiensä läpi luuli sitä toiseksi kissaksi joka pitää häätää reviiriltä 😀 Eikä ollut mikään pieni hyökkäys se, kun kissa painaa enemmän kuin koira… Koirani pelkää nykyään tätä kissaa, ja syystäkin.

 10. Onneks ei oo tilanne meillä ihan noin paha ollut koskaan! Hui.

 11. Anonymous says: Vastaa

  Hei,
  harmi että nyt vasta löydän blogisi. Esimerkiksi täällä on ajankohtaista tietoa kirsikkasilmäongelmasta, suosittelen lämpimästi kirurgista toimenpidettä!
  http://www.apexvet.fi/webclinic/kirsikkasilma.html
  Niina

  1. Joo, näistä toimenpiteistä olen lukenut (mm. just tuolta sivulta) ja tietenkin keskustellut usein eläinlääkärin kanssa. Ei sellaisiin ole ryhtymistä, etenkään nyt, kun ongelma on niin kovin harvoin (siis n. pari kertaa vuodessa) ja menee ohi ihan tunnissa.

  2. Anonymous says: Vastaa

   Lueskelin vaan toisaalta kun kirjoitit että on mennyt useita satasia eläinlääkäreihin silmäongelman vuoksi etkä siksi ottaisi enää koskaan toista burmaa. Tampereella operaatio maksoi n. 350 euroa eikä sen jälkeen ole vaivannut nyt neljään vuoteen.

  3. Joo, mutta silmät ei ole ainoa syy, miksi en toista burmaa ottaisi. Reiskalla osasin yhdistää tuon silmien oireilun myös stressiin, vuotavat ihan hulluna kun jotain stressitekijöitä on!

   Mutta leikkaamaan en niitä kyllä enää lähtisi, koska oireilevat niin harvoin.

Vastaa