Banaanikärpässota

Nyt alkaa mennä hermot. Siis ihan oikeasti. Meidän asunnossa lentelee tällä hetkellä ihan sietämätön määrä banaanikärpäsiä. Aina, joka vuosi tähän aikaan mä niitä tuskailen, mutta nyt on kyllä todella paha tilanne. Vähän kun keittiössä käväisee niin hillitön banaanikärpäsparvi lehahtaa ilmaan. En ole koskaan nähnyt niitä näin paljon! Kyllä, myönnän, olemme laiskoja viemään biojäteroskista ja roskiskaapissa niitä vasta lenteleekin. Nyt on kyllä yritetty viedä roskia useammin, mutta eipähän ne kärpäsperkeleet mihinkään häviä. Keittiön lisäksi niitä helkutti lentelee jo muissakin huoneissa ja rohkeimmat lentävät silmiin ja nenään kun sohvalla iltaisin katselee televisiota. Voi että miten raivostuttavaa!

Niinpä aloitin sodan.

…jonka totesin hävinneeni jo ennen kuin sen ehti edes kunnolla alkaa. Tottakai googletin kaikki mahdolliset ja mahdottomat banaaninkärpästappokeinot, mutta eipä niistä tietenkään mikään kunnolla toimi. Kärpäset vaan nauravat mun mansikkamehufairy-ansoille ja lentävät ne kaukaa. Kannustin jopa miestä juomaan kaljaa, jotta saisin kaljanjämät houkutuskeinoksi! Mutta paskat se mitään auttoi.

Muistelin exän joskus raivokkaasti imuroineen banaanikärpäsiä, mutta ne ovat vaan niin älyttömän nopeita! Imuroimalla sain kuitenkin joitakin kärpäsiä poistettua, se oli ainoa keino joka toimi edes vähän. Käytin myös puoli tuntia opiskelemalla banaanikärpäsen anatomiaa ja lisääntymistä Wikipediasta ja sen jälkeen sitten lopullisesti totesinkin, että menetetty peli. Ei niitä pirulaisia oikeasti hengiltä saa ja jos saakin, niin uudet munat on jo jossain tulilla. Ei noista eläimistäkään kyllä mitään apua ole, Arska kyllästyi jahtaamiseen jo kauan sitten. Ehkä tyydyn vaan laittamaan mustapippuria joka ruokaan niin eipähän ne mahdolliset pienet lisäproteiinit sieltä joukosta edes erotu.

En tiedä, haluanko enää kuulla mitään vinkkejä, mutta jos nyt löytyy joku testattu ja OIKEASTI toimiva, niin antaa palaa! Elättekö tekin banaanikärpäsyhdyskuntien keskellä? Vertaistukea?

P.S. Avomies ehdotti liekinheitintä. Tuleeko kannustusta?

49 Comment

 1. Anonymous says: Vastaa

  Poikaystävän entisessä kämpässä niitä oli kun roskien vienti ja tiskaaminen ei varsinaisesti kuuluneet herran suosikkipuuhiin. Pariin kertaan ollaan pataljoonallinen kuitenkin hävitetty sillä, että vähän olutta (muistaakseni) lasin pohjalle ja sitte tiskiainetta sekaan ja lasi tiskipöydälle ja/tai roskiskaappiin. Parissa päivässä joka ainoa on kuollut.

  Kummallista ettei sulla oo toiminut tuo… Oot kuitenki vissiin sinne olueenki laittanu tiskiainetta? Koska ideanahan on rikkoa se pintajännitys jolloin otukset hukkuvat. (En tiedä minkä verran tiiät näistä joten pahoittelen jos oli ihan no shit sherlock -tason infoa)

  1. Tiskiainetta en itse asiassa laittanut heti oluttölkkiin jolloin se keräsikin muutamia. Kun laittaa sitä tiskiainetta niin sinne ei kukaan mene. 🙁 Tiesin siis kyllä tuon pintajännitysjutun ja testasinkin sen avulla makeaa mehua -> yksikään ei sinne jäänyt.

 2. Mä juuri tajusin, että meillä ei ole tänä kesänä niitä näkynyt, mutta viime kesänä niitä kyllä oli. Meille tehokkain ansa oli vesi/etikka/fairy-seos, jonka vaihdoin pari kertaa viikossa ja huuhtelin sinne hukkuneet eliöt. Eihän tuo kaikkia poistanut, eniten auttoi, että vei roskat usein ja pesi kaikki allaskaapit ja astiat nopeasti, jos oli likaista. Ne hävisi itsestään kun ilmat viileni.

  1. Etikkaa mulla ei nyt ole mutta sekin on testattu aikoinaan, heikoin tuloksin. Ja joo, viimeistään lokakuussa ne katoaa, mutta SIIHEN ON AIKAA.

 3. Mulla on sama käsittämätön ongelma :S Mistä ne voi tulla? Me pestään astiat kuitenkin joka päivä, roskiskin viedään vähintään joka toinen kun tulee niin paljon rahkapurkkeja. Olen kolunnut koko roskiskaapinkin, pessut roska-astiat moneen kertaan ja puunannut ihan kaiken mahdollisen, vasitella vielä oikein hellantaustakin kuurasin ettei missään ole mitään :S Ärsyttävää.

  1. Kannelliset roska-astiat ovat nyt ostoslistalla!

   Ne lisääntyy niin nopeesti. 🙁

 4. Nina says: Vastaa

  Varmaan kannattaa kokeilla noita kannellisia roskiksia niinku tuossa mainitsit. Tosin yök, meillä töissä biojäteroskiksen kannen alta pöllähtää aina miljoona kärpästä kun sen avaa D: Eli silti niitä jostain sikiää.

 5. Meillä on toiminut jo parina kesänä ansa, jonka tarkoituksena ei ole tappaa, vaan saada kärpäset yhteen paikkaan ja sitä myöten pihalle. Eli lautaselle joku houkutin, esim ylikypsä banaanin tai persikan pala. Päälle mikrokupu, jossa on pieni reikä. Kärpäset osaavat reiästä sisään, mutta eivät ulos. Sitten lautanen kupuineen ulos (kuvun siis oltava pienempi kuin lautanen) ja kärpäset vapauteen. En siis koe sääliä banaanikärpäsiä kohtaan, mutta tämä keino meillä on toiminut, toisin kuin nuo nesteansat. Tuon kun tyhjentää pari kertaa päivän aikana, niin kyllä meillä on kärpäset kadonneet tehokkaasti ja sitten on saanut olla pari viikkoa ihan ilman ötökäitä, kunnes jostain taas joku sisälle eksyy. Kuvun sijaan voi virittää myös vaikka elmukelmun kulhon päälle ja tökätä siihen jonkunmoisen reiän.

  1. Tota elmukelmua kokeilin, mutta ykskään ei menny sisälle. 🙁

  2. Tehkää isompi reikä. Sellainen mustikan kokoinen 🙂

 6. Pinja says: Vastaa

  Ei oo totta 😀 Tulin just noin 2 min sitten keittiöstä tuskaillen banaanikärpäsiä, ja tää postaus hyppäs ekana silmille 😀

  1. Hahah. Joo, kyllähän noita tähän aikaan aina löytyy vähän joka keittiöstä, mutta tällä kertaa niitä on meillä TODELLA PALJON. Ei oo koskaan ollu näin paljon!!!

 7. Testattu ja meillä toimiva on tämä:
  2 osaa vettä
  1 osa omenaviinietikkaa
  pieni tippa fairyä joka sitten tappaa sen pintajännityksen ja tyhmät kärpäset hukkuu.

  Sillon kun meillä noita banaanikärpäsiä pörrää niin ne pörrää nektariinien perässä hedelmäkulhossa. Mä oon tehny tollasen sekotuksen viskilasiin ja laittanu siihen lähettyville. Kyllä siellä hetken päästä lilluu tosi moni ja ne on huomattavasti vähentynyt.

  1. Argh, tota etikkaa en oo nyt ostanut kun se ei oo aiemminkaan toiminut. Kaiken muunkin pitäis toimia yhtä hyvin 🙁 Ja mitään hedelmiä meillä ei oo pöydillä tms. Mutta meneehän noi pirulaiset jääkaappiinkin.

  2. Anonymous says: Vastaa

   Mulla on toiminut sama kuin Marilla, lisänä siihen vielä vähän jotain (käynyttä) mehutiivistettä, vettä ehkä vähemmän. Omat purkit tuota roskakaappiin ja pöydälle. Punkku-omppuetikka-fairy ajaisi ehkä saman? Pikkukärpylät on inhoja, tsemppiä sotaan!

   – Lyyti

  3. Pitää siis pakottaa mies juomaan sitä punaviiniäkin…oh no.

 8. Yue says: Vastaa

  Kun viette ensi kerralla biojätettä pois, niin tutkikaa sitä jäteastian kantta! Tulette näkemään semmoisia todella pieniä valkoisia/kellertäviä täpliä. Ne ovat banaanikärpäsien munia. Kannattaa murhata niitä ennen kuin muuttuvat kärpäsiksi. Itse huuhtelen nopeasti kuumalla vedelllä, joka kerta kun tyhjennän roskat. Auttaa kovasti. Huuhtelen myös hedelmät kunnolla ennen kuorimista, että kaikki mahdolliset munat lähtevät pois eivätkä päädy biojätteeseen.

  1. Niinno kansia meillä ei noissa astioissa ole, ois hyvä kyllä olla. Pitää hommata kannelliset.

 9. Anonymous says: Vastaa

  puoli lasia punkkua (jos raaskii kärpäsille uhrata hyvää punkkua..!) ja kunnon loraus fairya. TOIMII.

  1. Vihaan punkkua joten raaskin, mutta katsotaan, kuinka kovasti mies haluaa kärpäsistä eroon… 😛

  2. Yep, punkku on ainoa mikä tehoaa. Punkkua lasiin ja pikku tilkka fairya riittää. Parin päivän välein vaihdan punkkuansan tuoreeseen. Kun pari päivää pöydällä seisseen ansan kaataa lavuaariin, löytyy sieltä lillumasta kymmeniä pikkukärpäsiä, kualleena =)

   Punkun ystävien vaan pitää varoa, ettei vahingossa heitä pöydän kulmalla seisovaa viinitilkkaa kitusiinsa…. vois tulla sattumia!

 10. Mun poikakaveri teki just sellaisen ansan, että pisti peltipurkkiin samalla tavalla tuon leivinpaperiviritelmän, mutta se laitto sinne balsamicoetikkaa ja banaaninpalan, sekä tilkan Fairya. Aika paljon se on niitä saanut loukutettua! Kuulema omenaviinietikka olisi parempaa, mutta käytti balsamicoa, kun ei sitä sattunut olemaan.

  1. Mutta kun ne kärpäset ei mee niistä pikkuraoista läpi sinne viritelmään 🙁 Ei tuosta suodatinpaperistakaan…paremmin toimii ilman mutta tietenkin osa karkaa ja jos laittaa tiskiainetta niin ne ei mee lainkaan 😮 Onko meidän muka jotenkin älykkäämpiä yksilöitä?

 11. Sissi says: Vastaa

  Mulla on käytössä punkkuansa jossa on tilkka astianpesuainetta. Lisäksi kaasutan kaikki näkemäni yksilöt kukka-raidilla joka ei haise kuten tavallinen mutta on samaa kamaa.
  Kanta on pysynyt kurissa kohtuullisen hyvin.

  1. Viittiikö tommosta myrkkyä suihkutella keittiössä? :/

 12. Meilläki oli kerran niitä paljon mut kannattaa laittaa viinietikkaa lasiin nii ne jää sinne eikä meilläkää oo enää niitä näkyny

 13. Samat v***upäät täällä riesana! Ja töissä! Voiko olla ärsyttävämpää kuin suuhun väkisin työntävä banaanikärpänen just kun yrität selittää asiakkaalle jotain?

  1. Haha 😀

 14. Nana says: Vastaa

  Ne saattaa pesiä myös kukkamullassa, kannattaa kastella kukat tolu-vedellä 🙂 En muista sekotussuhdetta, mutta ei sitä tolua kovin paljon kannata heittää 😀 Kukat tietty tykkää vähä kyttyrää, mutta lähteepähän ne ötömöllit menemään.

  Tän niksin just luin yhestä faceryhmästä:

  Toimivaksi havaittu keino on laittaa pieneen astiaan (esim. pieni kuppi) vettä, omenaviinietikkaa ja mukaan muutama tippa nestemäistä tiskiainetta. Vettä käytetään laimentamaan omenaviinietikan tuoksua ja lisäämään seoksen neste määrää haihtumisen varalta (esim. vettä 60% ja omenaviinietikkaa 40%). Tiskiaine puolestaan rikkoo pintajännityksen seoksesta, jolloin banaanikärpäset uppoavat helpommin seokseen. Seoksen tekoon voit käyttää omenaviini etikkaa tai muita ns. makeita ja tuoksuvia etikoita (tavallinen väkiviina etikka ei välttämättä toimi tässä käytössä).

  Ja tän jakaneella henkilöllä oli ainaki toiminu.

  1. No mulla noi kasvit kuolee muutenkin niin helposti, mutta en usko että ne siellä ees pesii…keittiössä vaan.

 15. Katja says: Vastaa

  meillä oli edellisessä kämpässä niitä myös, ei auttanut vaikka roskat vei kahdesti päivässä ja huolehti bioastian tiheästä tyhjennyksestä myös. niitä hullun kiilto silmissä imuroitiin (näytti ulospäin varmaan tosi fiksulta), koitettiin jättää mehua lautaselle jnejne. ainoa toimiva vahinkokeino oli se, että oltiin saatu kuoharipullo kihlajaislahjaksi ja se oli tyhjänä pöytätason alla. eräänä päivänä olin ottamassa pulloa pussiin, kun huomasin että se on täynnä noita paskoja banaanikärpäsiä! äkkiä kelmua päälle ja pullo roskiin, hävitettiin varmaan puolet koko populaatiosta samalla. sama lopputulos oli kun pöydälle jätettiin kierrekorkillinen mehutölkki. siinä niitä parveili aamulla kuolemaansa odottaen.

  tuo ylläoleva tiskiaine-etikkajuttu ei ainakaan meillä toiminut.

  1. Ei toimi myöskään.

 16. Ruu says: Vastaa

  Mä laitoin vettä, sokeria, fariinisokeria, ja tipan fairyä, sinne ne paskiaiset hukkui, eikä takas ole tulleet 🙂 veikkaan etä tuo fariinisokerin tuoksu oli se mikä ne sinne veteen veti, mutta en sitten tiedä.

  1. Putsasin roskiskaapinkin!!

 17. shane says: Vastaa

  Samasta ongelmasta kärsineen ystävän luona näin lasin, jossa olutta ja vettä. Ihan niinkin yksinkertaisesti. Kyllä siellä niitä polski useampi yksilö. Ehkä sitä fairya lisäksi jos pintajännitykseen auttaa. Itsehän en onnellisena ole noista kärsinyt, tiedä sitten mistä syystä, koska roskisten vieminen ei ihan ykkösjuttu ole.. Onnea metsästykseen!

  1. Jep, toi olutansa sai lopulta jonkun parikymmentä kiinni, mutta kesti kauan ja on niitä edelleenkin jatkuvasti.

 18. Anonymous says: Vastaa

  Poistakaa se niiden kärpästen lisääntymisalusta.Säilyttäkää biojäteastiaa vaikka partsilla jos auttaisi.Hedelmät ynnä muut myös poikii niitä paholaisia niin ehkä niistäkin voisi jotain taukoa laittaa, jos tuntuu että tietyt hedelmät poikii niitä enemmän.Entäs huonekasvit?Poikii jonkin multa niitä?Arvailuja vaan, mutta tässäpä ne mitä itse olen huomannut.

  Tserppi

  1. Kyl ne partsiltakin sisään tulis :/ Nyt ei oo käytössä biojäteastiaa ollenkaan ja roskat viedään usein. Ei auta.

 19. Anonymous says: Vastaa

  Mulla auttaa vähän se, että siivoan banaaninkuoret ja omenanrontit pöydiltä ennen, kuin ne maatuvat (köhköh). Muuten on kyllä ihan toivoton toi banaanikärpäshelvetti. Googlettamalla löytyy ties mitä utopistisia ”laitoin mukillisen etikkaa ja mehua pöydälle ja sieltä löytyivät aamulla kaikki talon banaanikärpäset, hämähäkit ja hiiret! suosittelen!”, mutta eipä noi toimivan tunnu…

  1. Joo no me ei tommosia pöydillä säilytetäkään, nyt tän kärpäshelvetin keskellä ei käytetä ees biojäteastiaa ja hedelmien kuoret laitetaan tiiviisti pussiin ja kii. Mut on niitä vaan silti.

 20. Anonymous says: Vastaa

  Itselläni ei ole banaanikärpäsongelmaa (koputtaa puuta), säilytän kaikki hedelmät aina jääkaapissa. Voi olla hölmö ehdotus, mutta voisiko hedelmien siirtäminen jääkaappiin auttaa, jos ette niitä siellä vielä säilytä?

  1. Ei meillä paljoo hedelmiä ole, mutta ne on aina jääkaapissa.

 21. Petri says: Vastaa

  Mullakin on jonkun verran ollut, mutta olen ne ihan käsin tappanut. Nyt kun kävin tutkimassa niin yksi pörräsi roskiksessa.

  Ja joskus myös tein Töölön kämpässä jonkun tommosen etikka-ansan ja kyllä sinnekin niitä sillon meni.

 22. ami says: Vastaa

  Koititko likööriä tai esim punkkua? Mulla on ainakin toiminut ne. Säilytän myös KAIKKI hedelmät jääkaapissa ja tietysti sitten kaikki ne perusjutut että ruuantähteet ja muut himotukset piiloon/pois jne. Franzikaan ei oikeen innostu noiden pyydystämisestä koska ne on vaan liian pieniä!

  1. En kokeillut noita, mutta se kalja-ansa toimi lopulta vähän.

 23. Meillä on kanssa niitä aivan TOLKUTTOMAN paljon. Täytynee jonkun aikaa kärrätä ruokaroskat heti ulos ja laittaa hedelmät jääkaappiin. Sillä ne varmaan saisi kadotettua..

  1. Mies imuroi niitä nykyään 5 kertaa päivässä, mutta aina vaan niitä on 😀

 24. Anonymous says: Vastaa

  Oli pakko tulla linkittämään tämä juttu tänne, kun paperiversiosta silmiin osui: http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/241664-banaanikarpaseen-tehoaa-totteroansa

Vastaa