Reiskakin syö

Ennemmin tai myöhemmin kissaihmisen (eli tässä tapauksessa tarkoitan ihmistä, joka omistaa kissan tai useamman) kanssa jutskatessa puheeksi tulee kissan ruokavalio: mitä oma kissa syö, mitä ei syö jne. Ja miksikäs en kirjottelisi myös blogiini Reiskan sapuskoista, kun kerran kirjoitan omistakin!

Useimmat kissat osaavat olla aika hankalia näissä ruoka-asioissa. Etenkin rotukissat. Kun Reiska tuli meille 5 kk ikäisenä, se söi kiltisti aika pitkälti kaikkea, niin märkäruokaa kuin naksuja. Mitkään isommat lihabiitit sille ei kuitenkaan kelvanneet, eivätkä kelpaa muuten vieläkään. Jauhelihaa syötin sille pennumpana, mutta enää sekään ei uppoa.

Iän myötä siitä on kyllä tullut todella ronkeli, nyt nimittäin kelpaa oikeastaan vain yksi kissanruokamerkki: Applaws. Niin märkäruoka kuin naksutkin. Mutta ei se sinänsä haittaa, sillä Applaws tekee ihan hyvää ruokaa, märkäruoasta 80 prosenttia on lihaa (eli kanaa tai kalaa). Näissäkin valitettavasti on joissakin joukossa sitä pirullista extraa, eli jotain kurpitsaa tai siemeniä. Outoa on se. Syötän lähinnä kalaa ja yhtä kanavaihtoehdoista, sillä nämä ovat niitä ”puhtaampia”, eli ne lisätyt ei-kissojen-ruokavalioon-kuuluvat-jutut ovat minimaaliset. Myös Animondan Rafiné -sarjasta Reiska kelpuuttaa (jos harvemmin antaa) milk-yoghurt -safkan. Puoli pussillista kerrallaan riittää, ja annan Reiskalle ruuan 3 x päivässä: aamulla, iltapäivällä töiden jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi Reiska saa jonkin verran yöksi naksuja:

Naksujakin Reiska veteli nuorempana poikana mitä merkkiä vaan, mutta nyt se on päättänyt, että Applaws on parasta niissäkin, muille nyrpistellään nenää. Onneksi molemmat maut, sekä kana että kala, maistuvat. Ja naksupussejahan ei voi mitenkään kuvata niin, ettei Reiska tunkisi jollain tavalla kuvaan…
Märkäruuan kanssa voidaan venkslata kauemminkin (eli sitä voidaan käydä syömässä kolmekin erillistä kertaa), mutta naksut yleensä katoavat kupista suht nopealla vauhdilla. Jätän niitä siis lähinnä vain yöksi ja aika pienen määrän.

Tätäkään putkiloa oli mahdoton kuvauttaa samassa tilassa Reiskan kanssa ilman, että se ei tunkisi kuonoaan siihen kiinni. Annan Reiskalle herkkuja tosi harvoin, tämäkin on kaupanpäällinen, jonka sain ruokatilauksen yhteydessä. Reiska saa välillä extraherkkuina juuston palasia tai vähän piimää, mutta muuten en juurikaan harrasta ylimääräisiä herkkuja, sillä vaikka Reiska onkin tosi sutjakassa kunnossa, toivon sen myös pysyvän sellaisessa, ja mielestäni kaikki kissoille tarkoitetut teolliset herkut ovat aika paskaa. Nämä Cosma Snackiesit ovat kuitenkin kovasti Reiskan mieleen, jotain todella kummallisia, helposti hajoavia palasia.

Tilaan muuten kissanruuat aina Zooplussasta, saa ainakin hieman halvemmalla kuin eläinkaupoista, ja toimittavat kätsysti isossa pahvilaatikossa kotiovelle asti (DHL), omassa tapauksessa työpaikalle. Pitäisikin kohta taas laittaa tilaus vetämään…

10 Comment

 1. Maiju says: Vastaa

  Mä olen melko uusi kissanomistaja. Roopelta terkkuja 😉 Olen valehtelmatta kokeillut varmaan yli 20 laadukkaampaa raksumerkkiä (marketista ei mitään) ja varmaan kolmea on maistettu kippoon laittaessa ja muuten ovat olleet koskematta. Syötän nyt sekaisin Applawsia ja Pirkan (!!) märkäruokia (kalaruokia), nimittäin niissä on hyvät lihaprosentit. On vähän hassua tutkia marketissa noita paljon mainostettujen kissanruokien sisältöjä, mm. kalaa 4% jne 😉 Jos ei ole ronkeli kissa niin ei varmaan niin iso juttu, mutta tuollaisen ronkelin kanssa täytyy vähän valikoida.

 2. Niinpä. Pentuna Reiska tykkäs selkeesti enemmän näistä ns. huonommista kissanruuista, joissa tosiaan oli sitä lihaa se neljä prossaa, loput sit jotain viljaa ja sokeria. Kasvattaja laittoi tällasta markettisapuskaa aika paljon mukaankin, mutta niiden loputtua siirryin eläinkaupan valikoimiin. Ihan hyvä kuitenkin, että on ronkeli nyt tähän suuntaan, koska mieluummin syötänkin tota laadukkaampaa ruokaa. KUNHAN EI VAAN KYLLÄSTY NÄIHIN, koska sitten pitää taas keksiä jotain muuta, nimim. aika monet ruuat jo hylännyt 😀 Haluaa kyllä vaihtelua noissakin, eli kalaa ja kanaa pitää jatkuvasti vaihdella.

 3. LauraL says: Vastaa

  Meijän kissa ei syö kuin kuivaraksuja, nekin eläinlääkäriltä. No joskus saattaa mennä kissantonnikalaa vähän. Ronkeli on syömisistään 🙂

 4. Saattaa olla Reiskankin tulevaisuus 🙁

 5. Pia says: Vastaa

  Ne viheliäät markettiruuat on pistetty haisemaan niin voimakkaalta (ja varmaan peittämään sitä paskaa laatua!) että tietämättömämmät omistajat aattelis sen olevan ”kissan suurta herkkua”…ja ostais vaan lisää (tai näin tekee mieli ainaki ajatella :D)
  Itellä ei tällä hetkellä kissaa oo, mutta sukulaisten ronkeleita tullu seurattua. Yks syö viileistä vain punasta, laihisversiot ei kelpaa, toinen söis vain royal caninia ja kolmas nirsoilee ties mitä… meän koirien raakaruoka-kaupassa on jonku aikaa ollu jo Muschin kissa-aterioita (kananlihaa, rustoa, sydäntä, kananmunankeltuaista, nokkosta…muuta en muista) ja ne on ihme kyllä maistunu poikkeuksetta jokaselle nirsollekki 🙂

 6. Joo kissat on näitä ruokaongelmaisia. Joskus maistuu ruoka tosi hyvin, joskus ei oikeen mikään huvita. Ja auta armias jos ruoassa epäillään olevan jotain VIKAA (kuten ovelasti piilotettu matolääke…), niin sitten voi helposti mennä parikin päivää ettei ruoka kiinnosta.

  Ja sulla on se ihana saukko 😀 !

 7. Anonymous says: Vastaa

  Omalle katille kyllä kelpaa aika hyvin varmaan kaikki märkäruoka/naksut. Tosin mitkää spesiaaliherkut ei oikeen tunnu uppoovan jostai syystä :S

 8. Miia says: Vastaa

  Oletko kokeillut almonaturea? Mana syö oikeastaan vaan sitä. Purkkiruokana siis, muista ruoista syödään vain kastike tai liemi. 🙂 Ennen tuokin söi kaikenlaista, mutta vanhemmiten tullut liian nirso. Kuivaruokana menee hill’s tai royal canin. itsekin tilannu zooplussalta pari kertaa, edullisempaa on ku eläinkaupoissa. Ykkösherkkuna katkaravut, keitetty sei ja kissanminttunapit, tosin harvemmissa spesiaali tapauksissa nautittuna.

 9. Juu, Almoa Reiska veteli aiemmin innolla, mutta sitten tuli jostain syystä stoppi 🙁 Almo Nature Cuisine menee vielä sillon tällön, niitä mulla onkin kai vielä pari pussia jemmassa.

 10. Niin ja seitäkin sille syötin pari vuotta, mutta sekään ei lopulta oikeen uponnut 🙁 Pitää kyllä joku päivä vielä testata, maistuisko taas.

Vastaa