Masu

Olen ollut kovin huolissani Almasta ja Alman leikkaushaavasta. Etenkin tämän blogiini jätetyn kommentin jälkeen:

”Sukulaisen tyttökissa kun leikattiin ja sille pistettiin kans semmoset sulavat tikit ja ei laitettu sitä koppaa päähän, niin kisu oli työpäivän aikana nuollu/repiny tikkinsä auki ja suolet oli pursunnu ulos. Saatiin onneksi kuntoon vielä, mutta sitten kisulle laitettiin poisotettavat tikit ja koppa päähän.”

KAMALAA! En olisi maanantaina millään uskaltanut olla koko pitkää päivää töissä ja suorastaan syöksyin kotiin ihan varmana siitä, että siellä on Alman suolet pitkin lattioita. No ei ollut. Kaikki on siis mennyt todella hyvin, Alma ei ole repinyt tikkejään eikä ollut niistä muutenkaan yhtään kiinnostunut. Tarkistan masun pari kertaa päivässä (silleen nopeasti ja ohimennen, ettei Alma vaan tajua että siinä on jotain outoa) ja se näyttää oikein hyvältä. Alma oli jo sunnuntai-iltana oma itsepäinen itsensä ja ruokakin maistuu entiseen malliin. Myös välit poikien kanssa ovat palautuneet ja leikit jatkuvat.

Ärsyttävää olla tällainen, aivan liian huolissaan. Poistin tekemäni pelkopostauksen, älkää kysykö miksi. Yksi suurimmista peloistani kuitenkin liittyy meidän elukoihin, että niille tapahtuu jotain kamalaa. Tämän sterilointiasian suhteen voin kuitenkin jo varmaan huokaista helpotuksesta.

46 Comment

 1. Saila says: Vastaa

  Ne suolet voi tulla ulos myös jos kissalla on kauluri, mutta se panikoi sitä ja riehuu itsensä kuoliaaksi, näin kävi valitettavasti yhdelle yhdistyksen ensikodissa olevalle kissalle :/ Tärkeintä on siis valvoa kissaa parhaansa mukaan (ainakin pari päivää, että näkee miten haava lähtee paranemaan ja kiinnostaako se), mutta muutaman kymmenen leikatun tyttökissan kokemuksella voin kertoa, että yleensä niitä kiinnostaa haava sitä vähemmän mitä sitä yrittää peitellä/estellä nuolemista. Alman haava näyttää oikein mallikelpoiselta 🙂

  1. Helpottavaa kuulla, koska oon miettinyt myös, oisko varmuuden vuoksi pitänyt laittaa kauluri kuitenkin…se vaan aina on niin masentavaa kissalle. 🙁 Ja joo, oltiinhan me tosiaan v-loppu kotosalla, ja kai se pari ekaa päivää ne ratkasevimmat onkin.

 2. Oi ja voi kun on söpö ♥ hyi tuo juttu, yhen tutun kissalle oli käyny tuollee ja se kuoli siihen 🙁 mullakin on pelko että kissoille tapahtuu jotain kamalaa kun olen poissa kotoa. Mistä lie pelko juontaa kun mitään ole ikinä tapahtunut. Olen vaan niin yliherkkä ja tämä suolijuttukin nyt ällöttää….

  1. Joo muitakin pelottelutarinoita tuohon postaukseen tuli. 😀

 3. Anonymous says: Vastaa

  Mulla oli aikoinaan oman tyttöbirmani kanssa samoja pelkoja, kun leikkaus oli edessä. Myös sitä nukutusaineherkkyyttä mäkin pelkäsin, kun olin siitä lukenut jostain birmapalstalta. Kaikki meni kuitenkin hienosti (meillä oli myös sulavat tikit eikä kauluria). Haavakaan kiinnostanut jälkikäteen. Joten ei kannata murehtia ja unohda nuo kauhutarinat. 🙂 t. toinen birmanainen

  1. No nyt mä voinkin jo unohtaa kauhutarinat, kun pahin on ohi. 😀

 4. Tiina says: Vastaa

  Leikkautin mun maatiaistytöt neljä vuotta sitten, vuoden ikäisinä. Ei poistettavia tikkejä, ei kaulureita, ei sukkia, ja kaikki meni tosi hyvin. Aamupäivästä leikattiin, olivat olemukseltaan normaaleja ja nukutuksesta toipuneet kahden yön jälkeen eivätkä ole tähän päivään mennessä edes lihoneet 🙂

  1. Veikkaan, että Alma kyllä alkaa lihoa heti kun se maaginen vuosi napsahtaa mittariin. 😀 Ellei jo ennen…

 5. Marsa says: Vastaa

  Apua, ei mun tarkotus ollu sua pelotella noin! Mutta onneksi Almalla on kaikki hyvin 🙂

  1. Heh, hyvä vaan on tietää tällaisista, joten osaa olla extravarovainen!

 6. Niina says: Vastaa

  Joo-o. Mietin hetken, että uskallanko tulla lukemaan tätä postausta ollenkaan, kun näin tuolla lukulistalla pienen pätkän tän postauksen alusta, jossa suolet pursuu ulos ja niin edespäin. No mutta onneksi Almuriinilla on kaikki hyvin <3 Nyt aloin miettiä, että uskalletaankohan sittenkään tota omaa koiraa leikkauttaa ollenkaan. :O

  Olen yrittänyt muuten itsekin pelko-postausta väsäillä ja kyllä varmaan mun yksi suurimmista peloista on se, että tälle meidän koiralle sattuu jotain. Tarpeeksi traumaattista oli jo se, kun pari kesää sitten olin anopin koiran kanssa ulkoilemassa metsässä ja sillä ahmatilla jäi tikku poikittain nieluun kiinni ja raukka meinasi tukehtua. Työnsin sekunnin harkinnan jälkeen käden kultaisennoutajan kurkkuun ja sain puunpalasen sieltä ongittua. Pelästyin ihan kamalasti ja tärisin varmaan tunnin tuon tapahtuman jälkeen. Aina vähän arveluttaa, kun meidän koira vetelee ulkona jotain kepukoita tai syö luita, että jahkahan se kohta makaa jossain hengettömänä.

  1. Heh, sorry! 😀

   Mun pitää ehkä tehdä eläimiin liittyvä pelkopostaus ihan erikseen…meinasin tehdä sen tähän samaan, mutta keskitytään nyt ensin tähän päällimmäiseen huoleen. 😀

   Rosa kans syö ulkona IHAN KAIKEN. 🙁 Ihme onkin, että se on vielä hengissä.

  2. ”Almuriini” oli muuten uusi, kaikki muut ollaan varmaan jo ainakin kertaalleen käytetty. Rää-rää on mun uusin kutsumanimi. 😛

  3. Niina says: Vastaa

   Joo, mä oon ihan erityishyvä näissä lempinimissä. Eräs ystäväni melkein suuttui, kun nimesin hänen uuden miesystävänsä Teron ihan vaan Terskaksi.

 7. Ihana kuulla/nähdä, että Alman haava on parantunut hyvin! <3

  1. <3

 8. Nonnu says: Vastaa

  Onneksi Almalla kaikki hyvin <3

  Hei, mua harmittaa kun en ehtinyt lukea sun pelko-postausta 🙁 pliis, laitahan se takaisin ilmoille jos viitsit, olisi mielenkiintoista lukea se, vaikka eihän pelossa sinänsä mitään mukavaa ole. On vain ollut lohdullista lukea muidenkin ihmisten pelkoja, koska aika monella on niitä samoja kuin itselläkin.

  1. Mä poistin koko postauksen, enkä tee sitä uudelleen. Se oli vähän tyhmä. Et menettänyt mitään. 😀

  2. Anonymous says: Vastaa

   Voi ei, se oli niin siisti postaus.
   Me täällä susirajalla saatiin niin hyvät naurut siitä 😛

 9. anana says: Vastaa

  Tämä nyt ei ole pelotetteluksi vaan kokemuksena vain. Meidän pojalta jouduttiin leikkauksen yhteydessä kaivamaan toinen kives ”matkan varrelta” Eli masussa oli vähän vastaava reikä kun Almalla. Se tikattiin sulavilla tikeillä ja näytti noin viikon ajan parantuvan oikein mallikkaasti vaikka kauluria kissalla ei ollut, kunnes aivan yhtä äkkiä ”haava” eka punehtui ja seuraavana päivänä punoitus oli kadonnut mutta haava näytti siltä että repsottaa auki. Minä sitten tietysti heti soittamaan lääkäriin ja kissa lennosta mökkiin ja lapsi mukaan ja lähdehettiin vastaanotolle. Ilmeisesti yksi sulavista tikeistä oli jotenkin pikkuhiljaa tullut pnnalle päin eikä tämän takia sulanut ja se oli sitten sössinyt koko haavan paranemisen. Saatiin antibiottikuuri (enpä olisi uskonut että tosiaan on ab:t joita kissa tykkää syödä!) ja töttörö päähän muistaakseni 3-4 päiväksi. SItten haava lähti hyvin paranemaan ja kun paikalla oli selkeä rupi niin otettiin kauluri pois ja Nietos tietty heti repäisi ruven pois, onneksi oli kuitenkin jo hyvin parantunut.
  EIkä siis ole tarkoitus pelotella, oli vain itsellä aika epätietoinen olo kun en tiennyt miltä sen haavan pitäisi näyttää ja kun asiat rupesivat menemään vikaan vasta viikon myöhemmin.
  Ja Alma on ihanan pörrö!

  1. Eiiiarrggh! 😀 Mut hyvä tietää, tarkkailla pitää.

   Mä alunperin muuten valitsin ekaks kissaks pojan osittain siksikin, että leikkaus on niin paljon helpompi. 😀 Mut ei näköjään niilläkään mee aina niinku Strömsössä!

 10. Mella says: Vastaa

  Hyvä tietää tämän, jos joskus otan tyttökissan. En olisi osannut kuvitellakkaan, että tämmönen kauhea juttu saattaa tapahtua naaraan leikkuutuksessa… Hui! D:
  xoxo Mella

  1. No, eläinten kanssahan noi tikit on aina vähän vaarassa. 🙁

 11. Voi kuinka pieni ja siisti jälki. En ymmärrä miksi meidän Pepillä on avattu melkein koko vatsa. Vieläkin kasvoista näkee kauhean pitkän arven, varmaan lähes 7cm. Oikein jos venyttelyä niin näyttää ihan kuin koko vatsan mitan olisi tuo arpi:( toipui kyllä muuten hyvin ja kauluria kyllä jouduttiin käyttää.. Muuten olisi kans repinyt tikkejä. Huihui, onneksi olin silloin kotona lomalla ja sain kattia vahdittua aina kun vietettiin kaulurivapaata aikaa ♡

  1. Siis karvoista 🙂

  2. Joo ja tuohan menee ihan piiloon kyllä, kun karvat kasvavat takas. 🙂 Mä itse asiassa luulen, että kissakaverien läsnäolokin vaikuttaa tohon…Almalla on koko ajan jotain jonkun kanssa meneillään, ettei sillä oo aikaa keskittyä itseensä. 😀 Tosin olihan joku kommentoinut postaukseen, että yhdessä kissakaverin kanssa repivät tikit auki. 😀

 12. Onneksi en omia simskuja leikkauttaessani edes osannut kuvitella, että jotain tuollaista suolet pihalla -tyylistä voisi edes tapahtua.. Vähänkö olisin ollu huolissani :O
  Onneksi Almallakin meni kaikki hyvin 🙂

  1. Nojoo, tieto kyllä lisää tuskaa, mutta toisaalta on myös kiva tietääkin. 😀

 13. Voi suloinen Alma <3 .. pikaista paranemista tytölle ! Emma oli leikkauksen jälkeen tosi kipeä , haava kyllä parani ihan normaalisti , mutta neiti aristeli paikkoja kauan ja oli jopa kuumetta 🙁

  1. Joo, tosi erilaista oli nyt tytön kanssa kuin poikien. Kyllä Almallakin selkeesti kipuja eka päivinä oli, mutta nyt viikko leikkauksesta mennä viipottaa jo kun ei mitään olis tapahtunutkaan. 🙂

 14. mjai says: Vastaa

  Voih mäki olin niin huolissani kun leikkautin kissani reilu vuosi sitten. Se kun nuoli haavaa jatkuvasti, laitoin kaulurin, mutta kissa oli niin pieni ettei se pysyny sen kaulassa..( tai kauluri liian iso ? 😀 ) Ja haava lopulta mun silmiin näytti jo pahalta..mutta täällä siihen leikkauksen hintaan sai varata ajan leikkaushaavan tarkastukseen, jossa selvisi kaiken olevan ihan mallillaan. Et eiköhän se siiiitä! 🙂

  1. Mä en oo huomannut MINKÄÄNLAISTA kiinnostusta Almalta koko vatsaa kohtaan! Pesee ihan normaalisti. Huh!

 15. Anonymous says: Vastaa

  : ) Ymmärrän kyllä hyvin pelkojasi. Iteki ihan nesteessä välil noiden karvakavereiden kaa.

  Mutta ajattele niin, että kyllä luonto osaa hoitaa homman kotiin suurimmassa osassa tapauksia. Ikävimmät jutut tulee aina esiin kommenttilootassa. Meidän katit on leikattu kans ja kaikki on aina menny hyvin. Tarkkaile punotusta, kuumotusta ja kipua. Ne on tulehduksen merkkejä. Tuo haava on oikein siistin näkönen 🙂

  1. Näinhän se on, ikävät jutut tulee netissä muutenkin aina selkeemmin esiin. 😀 Tosi hyvin haava voi, on jo vaalentunut paljon!

 16. Arja says: Vastaa

  30v el.lääkärinä toiminut henkilö sanoi, ettei ole kissoille kauluria uransa aikana antanut kuin ehkä 5 kpl, nekin asiakkaan pyynnöstä.
  Kissat ei silleen nuole haavojaan kuten koirat tekee ( kai niitä poikkeuksiakin on ).
  Meillä on huomenna kollipojan kastrointi, se on jo neljät pennut tehnyt, 3,5vuotias on.
  En enää kestä sen merkkasilupissoja, en niistä aiheutuvia pesuja.
  Sit se tietenkin seuraa askel askeleelta mein narttua, jolla nyt ei ole e-pillerit käytössä – rasittavaa :/
  Lisäksi sille on tullut hormoonien takia rasvahäntä ja turkki hilseilee.
  Toivottavasti leikkaus tuo avun ainakin siihen, ettei merkkauspissat enää haisis…

  Muuten suosin varhaiskastrointia, ihan lemmikkikissaksi otettu cornish rex poika leikattiin alta 4kk:den, sillä leikkaus ei tuntunut missään, kotiin kun päästiin, poika kirmas kiipeilypuuhun ja ei ollut ees tokkurainen. Tytöt tietty nukutetaan syvempään uneen kuin pojat.

  1. No selkeesti poikkeuksia on, kun niin monet kuitenkin sen kaulurin joutuneet ottamaan…

   Joo musta on kiva leikkautta ajoissa, ennen kun eka kiima tulee, ettei sit vaan jää tosiaan mitkään merkkailut ja huudot päälle, tällaistakin kun oon kuullut (vaikka leikattu onkin).

 17. Myssy on niin pieni että sillä ei pysyny se tötterö päässä vaikka kuinka yritin sitä köyttää valjailla ym. Tein sille myös sukkapuvun, mut sekään ei pysyny sen päällä. Mut eipä toi myöskään nuollu/purru niitä tikkejä. 🙂

  1. Mä en ihan helpolla lähtis ees yrittää mitään sukkapukua kissan kanssa. 😀

 18. Elisa says: Vastaa

  Mun pitää leikkauttaa mun poikakoira ja stressaan jo siitäkin ihan älyttömästi 🙁 Sillä vaan eturauhasvaivat on alkaneet näin ”vanhemmiten” (se on jo 6v!! apua!) vaivata ja leikkaus olisi suuri apu siihen. Pelkään vaan sitä nukuttamista niin paljon, ettei vaan kävis mitään.

  Ihana kuulla, että Almuska voi hyvin! <3

  1. Kuulin just, että Rosa on niin vanha, ettei sitä enää ees vois nukuttaa. 😮 Pelottavaa.

  2. Anonymous says: Vastaa

   Onko rotukissojen kaa oikeesti noin? Aika hurja peli, että ne on niin anestesiaherkkiä.

   Meillä maatiaiskissa pystyttiin laittaa lyhyeen anestesiaan 18-19 veenä : ) Oli virtsaamisongelmia ni piti palpoida että saatiin pissi taas kulkeen. Siis tosi nopee toimenpide mut anestesia enivei. Ja kohta juhlitaan 20 vee synttäreitä <3

  3. No huh, onnea! 🙂

 19. Anonymous says: Vastaa

  mun kissa nuoli tikit pois ja kävi juuri niin että suolet tai jotain sieltä tuli näkyviin. soitin heti lääkäriin ja he ottivat kissan heti uudelleen paikattavakisi. onneksi mun kissa selvisi siitä kun sai heti hoitoa. nyt kissa on jo 8v. 🙂

  1. Eli tämä on siis yleisempääkin 🙁

 20. Anonymous says: Vastaa

  Kommentoidaan nyt jälkijunassa, kun en ole blogiasi hetkeen päässyt lukemaan. Meidän kateilla leikkaushaavan nuoleminen ei ollut ongelma, enemmänkin niitä kiinnosti se, milloin voisi taas saada sapuskaa… Mitään kauluria ei ollut. Sterilisaatiotyyli on aikalailla kiinni eläinlääkäristä – varsinkin vanhemmat lääkärit tuppaavat tekemään ison haavan ja poistamaan kohdun & munasarjat, kun nuoremmat suosivat pientä haavaa ja munanjohtimien sitomista/katkaisua. Haavan ei tarvitse olla iso, jotta he saavat instumentilla ”koukkaistua” munanjohtimen hyppysiin ja tekemään sterilisaation. Pieni haava ei tulehdu yhtä helposti ja jos sulavat tikit jostain syystä tuhoutuvat ennen aikojaan, ei tarvitse pelätä hengen lähtöä 🙂 Toki kohdun poistossa on omat hyvät puolensa.

  Aijoo, ruoka maistui omille kateille huomattavasti paremmin sterilisaation jälkeen, varsinkin varhaissteriloidulle. Kannattaa seurata sapuskan määrää 😀

  1. No Almalla kun on ihan AINA ollut tosi hurja ruokahalu, niin eipä tossa voi enää mitään muutosta nähdä. 😀 😀 Mutta ymmärtääkseni ja eläinlääkärinkin mukaan sinne 1-vuoden ikään asti pentu saakin syödä…ja onneks Almalla tota karvaa riittää niin ei sitä vatsaa sieltä nää. 😛

Vastaa