Onnistuminen

Olen ihan paska leipuri. Ainoa syötävä hyvä mitä osaan tehdä, on kääretorttu. Aina, kun erehdyn tekemään jotain muuta, se lentää roskiin. Tai sitten laitan väkisin tarjolle jos maistuu edes vähän ookoolta. Vaikka tekisin ihan tasan reseptin mukaan, ei mun tekeleistä vaan tule hyviä. Vertaan niitä aina äidin leipomuksiin ja toivoisin joskus pääseväni edes johonkin melkein samaan.

Yksi kauhistukseni kautta aikojen on mokkapalat. Olen kokeillut tehdä sellaisia monta kertaa eri resepteillä, mutta jompi kumpi on aina kusahtanut, pohja tai päällinen. Tai pahimmassa tapauksessa, lähes aina, ne molemmat. Niin, noh, tälläkin kertaa äiti vaan tekee maailman parhaimpia mokkapaloja. Tosin, heh, kutsuu niitä itse TURUN TUSSUKSI, mikä on mun mielestä vähän turhan rivo nimitys.

Mutta niin vaan taas päätin yrittää vieraita varten, jollain netin ihmeellisestä maailmasta löytämälläni reseptillä. Ja kun mainostivat olevansa ”ihanimpia mokkapaloja ikinä!” Mies kehtasi mun mokkapalatuskailua kuunneltuaan tokaista, että ”mokkapalathan on helpoimpia ikinä!” Mutta kun ehdotin että no teepäs kuule sitten ihan ite, niin on tehnyt niitä viimeksi joskus ala-asteella. Varmaan kotitalousopen ollessa tiiviisti vieressä…

Ja siinä se sitten tuli. Onnistuminen. Mä jumankauta onnistuin leipomaan just tasan samanmakuisia mokkapaloja kuin äidin tekemät! Eli ihan superhyviä! Ulkonäkökin enimmäkseen ihan jees, pääsivät vaan helteessä vähän uudelleen sulamaan (ja kuvassa on muuten ne jäljelle jääneet jämäpalat…kun unohtui kuvata aiemmin!)

Ja laitan tähän nyt kuitenkin sen reseptin, vaikka teidänkin kaikkien mielestä nämä ovat tottakai maailman helpoimpia. Kyseinen resepti löytyy alkuperäisestä osoitteestaan täältä. Ja ei, tämä ei ole mikään skarppaajien ohje, tämä on täyttä voita ja sokeria! Eli just niinku pitääki.

30 palaa

200 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %)
3 ½ dl kahvijuomaa
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 kpl munaa

Kuorrutus

75 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %)
3/4 dl kahvijuomaa
6 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta

Koristeluun: Parhaita on pienet nonparellit! Mutta myös kookoshiutaleet ovat tosi jees (henk.koht. mielipiteeni).

Aloita mokkapalojen valmistus kahvin keittämisellä. Mokkapaloihin sopii vahvahko kahvi. Mittaa kattilaan rasva ja kahvi. Kiehauta ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Mittaa kuivat aineet kulhoon. Sekoita joukkoon rasvaseos. Vatkaa puuhaarukalla munat taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista kuorrute. Kiehauta kattilassa rasva ja kahvi. Yhdistä tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Siivilöi seos kattilaan ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tomusokeria saadaksesi sopivan paksun, mutta notkean kuorrutteen.

Levitä kuorrute jäähtyneen suklaapiiraslevyn päälle. Koristele mokkapalat strösseleillä tai millä sitten ikinä haluatkaan (kannattaa tehdä heti, kun kuorrute vielä vähän märkää). Leikkaa mokkapalalevy ihan niinku haluat.

Eikös vaan olekin hyviä nämä turun tussut?

18 Comment

 1. Haha turun tussut :DDDD Kiinnostaisi tietää mistä tämä nimi :’)

  1. No en todellakaan tiedä…!

 2. No, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Porin suunnalla mokkapalat ovat masaliisoja. 😀

  1. Joo näistä varmasti on montakin eri nimitystä. 🙂 Tuo masaliisa oli kyllä ennestään tuntematon!

 3. Oi, mokkapalat on ikuisuus suosikkeja! :p

  1. Ne on kyllä ihan tosi tosi hyviä!

 4. Turun tussut 😀

  Mokkapalat (tai kotoisammin suklaapiirakka) on meidän perheen suosikkileivonnainen ja onnistuukin yleensä suht ok, tosin se päällinen usein kovettuu ja lohkeilee sitten levynä annospalan päältä 🙁 Juoksevalla leivontamargariinilla täyte on onnistunut paremmin. Pitääpä kokeilla tuota ohjetta, omassa ohjeessa on pohjassa maitoa kahvin tilalla, mutta tuo vaikuttaa ihanalta!

  Hyvännäköistä 😛

  1. Mäkään en aiemmin muistanut laittaneeni pohjaan kahvia, mutta toimi kyllä tosi hyvin! Mulla on aiemmin aina jossain vaiheessa jompi kumpi, joko pohja tai päällinen, tuottanut ongelmia kun on jäänyt jotenkin liian kuivaksi tai muuten oudoksi? Mutta tää resepti kyllä nyt toimi, teen tällä jatkossakin!

 5. Jennipenni says: Vastaa

  Mokkikset on ihania ja kaikki aina kehuu mun leipomia 😀 Salaisuus on ehkä vaan se, että mulla on pienempi uuni niin niistä tulee muhkeampia ja paksumpia ja kuorrutetta on kunnolla, kun se määrä on vissiin tarkotettu normikokoiselle pellille riittämään. MUTTA en tee mokkiksia kovin usein, koska ne ei vaan säily mulla. Sitä on eka että ”joo laitetaanpas puolet pakkaseen” ja parin päivän päästä niitä kaivelee sieltä ja hyvä ettei syö jäisinä :/

  1. Jep, olen tullut muuten ihan samaan tulokseen, liittyen muuhunkin ruuanlaittoon: pitää oppia tuntemaan oma uuni! Mun uunissa kaiken paistoaika on ihan sairaan paljon vähemmän kuin mitä ohjeessa! Jopa puoletkin vähemmän!

 6. Mä en tykkää kookoksesta oikein missään muussa paitsi mokkapaloissa. Mokkapaloihin kuuluu kookoshiutaleet eikä mitään kökköjä strösseleitä.

  Mokkapaloja en oo koskaan ryssinyt ja yleisesti ottaen mun leivonnaiset onnistuu lähes aina. Paitsi täytekakkupohja. Mä en ole yli 10 vuoteen onnistunut tekemään kunnollista täytekakkupohjaa, ne vaan lässähtää aina. Kaverin vinkistä kasaankin täytekakun aina kääretorttupohjista.

  1. Oisin laittanu kookoshiutaleita, mutta mies kun edelleenkin inhoaa kookosta…ja vieraistakaan en ollut varma. Joten strösselit ovat ehkä varmempi valinta. Ja on nekin ihania, söpöjä 🙂

   Täytekakkua en ole uskaltanut edes kokeilla.

 7. Ai vähän alko tekee mieli tämmössiä ihania herkkuloisia :D!

  1. No eiku leipomaan! 😛

 8. Mä sitten päätin kokeilla niitä tällä reseptillä. Illemmalla tiedän onko tämä resepti parempi kuin vanha 😀 Mä haluaisin kanssa kookoshiutaleita päälle, mutta täälläkään mies ei tykkää.

  1. Kerro miten kävi! 😀

 9. Anonymous says: Vastaa

  Torniosta kotoisin oleva sukuni kutsuu mokkapaloja ”rakkauden ruuduiksi” 🙂

 10. Hairahduin selailemaan vanhempia postauksia ja piti tulla kertomaan, että en osaa edelleenkään kutsua tätä leivonnaista mokkapaloiksi. Meillä ne on aina olleett suklaaneliöitä ja sellaisina ne varmaan pysyy hamaan loppuun asti 🙂

Vastaa